![]() |
|
![]() |
#604 |
Ağaç Dostu
|
Benzer uygulamayı soğanda yapıyorum. Bahçede yaklaşık 40x40 cm.lik sabit soğan yerim var. Evde ne zaman yeşillenmiş, baş vermiş kuru soğan olsa bu alana dikerim. Tohumdan veya arpacıktan yetiştirdiğim soğanlar gelişene kadar burası benim soğan ihtiyacımı karşılar. Hatta baharda soğansız kaldığımda kuru soğan olarakta kullanırım. Bu soğanları toprak hizasından keserek kullandığım için sürekli kendisini yeniler. Şehir dışında yaşadığım için herşey elimin altında olmuyor. Bu yöntemle hem baş vermiş soğanları değerlendiriyorum, hem de soğan rezervim oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#605 |
Ağaç Dostu
|
Annem de sizin gibi yapardı uzum. Ama o kafa soğanlarından yetişen yeşil soğanlar diğerlerine göre daha acı oluyor gibi geliyor bana. Belki de soğanın türündendir. Ağaç gibi diye bahsettiğim Karalahanam feci halde tırtıl istilasına uğradı. Allahtan tırtıllar bir tek onun üzerindeler. Diğer ufak fidelere uğramadılar henüz. Önlemini almadan önce çeşitli açılardan fotoğraflarını çekeceğim yarın. Annelerinin yanındaki yavrular pek şirinler. 3 günde lahanayı neredeyse bitirmişler. Bu lahanayı dipten kesip, bahçeden çok uzağa atacağım. Şİmdilik ufak fidelere uğramamışlar. Ama bu bir kök lahanada 100 den fazla vardır sanıyorum. ![]() ![]() ![]() Düzenleyen limon : 23-10-2008 saat 14:59 Neden: fotoğraf ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#606 |
Ağaç Dostu
|
Yeşil soğanlar yenilecek büyüklüğe gelmeye başlamışlar. Kıvırcıklar da bir haftaya kadar toplanabilirler. ![]() ![]() Bu da yan komşumun giderken bana bıraktığı kabaklarından. Tohumunu Kıbrıs'tan getirmiş. Bana da 5 tane tohum verdi seneye dikeceğim. Bildiğimiz yemeklik kabak gibi ama sanırım üst tarafı biraz daha tombulca olacak. Geç ektiği için ürünü şimdi vermeye başladı. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#615 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-01-2008
|
Bende bezelye tohumu aldım ama şimdi ekersem erkenmi olur diye düşünüyorum. Zonguldak'ta kış fazla sert değil ama, genede kar yağınca zarar görürmü acaba. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#616 |
Ağaç Dostu
|
Buradaki köylüler bu işin ticaretini yapıyorlar, bezelye tohumlarını Kasım ayının sonlarına doğru ekeceklerini söylediler. Bezelye ve bakla kış koşullarında zarar görmüyorlar diye biliyorum. 3 senelik tecrübemde don olsa bile hiç bir zarar görmediler. Kış geçtikten sonra ekilen bezelye ve bakla tohumu çimlenmesine çimleniyor ama çok az ürün veriyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#617 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-01-2008
|
ezgili dünyam sayın limonun yazdıkları doğru bezelye ekimi batı karadeniz için ideali kasım sonu iyi bizimkiler şu an 7_8 cm oldu |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#618 |
Ağaç Dostu
|
Ben bahçeye ektim. sanırım tere diye ektiklerim dereotu. bahçem karmakarışık bir sürü çeşit ot var anlamayamadım kıvırcıklar hangisi dereotlarını benzetiyorum ama kıvırcıkların yetişmesini bekleyeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#619 |
Ağaç Dostu
|
Sebze bahçeme Sonbahar başında ektiğim tohumlar ve diktiğim fideler ürünleri vermeye başladılar. Karnıbahar da olabilir Brokoli de,( ikisini ilk başta pek ayırd edemiyorum) sebzesini vermeye başladı. ![]() Dereotları daha boylanmadı ama güzel gelişiyorlar. ![]() Ispanakları seyreltirken topladıklarımdan gözleme yaptım. 2-3 yıllık tohum olduğundan hepsi filizlenmedi, bugün tekrar tohumunu ektim. ![]() Rokalarım şahane oldular. ![]() Terelerim de öyle... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#620 |
Ağaç Dostu
|
Kırmızı Lahana lar göbeklenmeye başlıyor. ![]() Bu turpların cinsi küçük olanlardan, toplanması için biraz zamanı var. ![]() Bunlardan başka Maydanozlar yeşerdiler ama henüz boylanmadılar. Havuç tohumları da filizlendi. Havuç yetiştirme konusunda pek başarılı olamadım ama elimde tohumları olduğundan ektim. Bu arada salatalarınıza Havuç un yapraklarını da doğradığınızda çok lezzetli olduğunu göreceksiniz. Yaprakları da aynı havuç tadında ve kokusunda... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#621 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-08-2008
|
Sayın limon; Elinize sağlık. Hepsi çok güzeller. İçim açıldı resimlere baktıkça ve imrendim. Keşke benim de bahçem olsaydı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#622 |
Ağaç Dostu
|
Çok teşekkür ederim. İnşallah istediğiniz gibi bir bahçeniz olur. Geçtiğimiz ay bahçede çok tırtıl vardı, hepsi birden yokoldular. Bir iki gece geceleri çok soğuk oldu, belki ondandır. Bu günlerde ise yeşil yapraklı sebzelere Kabuksuz ve Kabuklu Salyangozlar dadandı. Şükran Hanım'ın tarif ettiği Biralı Organik yöntemi deneyeceğim. Bilmeyenler için tekrarlayayım. Bir çukur kase, ağzı tam zeminle sıfır olacak şekilde yerleştirilir. İçine bira konulur. Salyangozlar birayı çok severlermiş, içip içip içine düşerlermiş ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#623 |
Ağaç Dostu
|
Eline sağlık Limon. Ben de fazla bir şey yapamamakla beraber; tahta bölmelerin içine brokoli ektim tamamı salyangozlar tarafından yendi. Dereotu çok güzel çimlenmişti, tamamı salyangozlar tarafından yendi. Büyük saksılara tere ve roka ektim yine tamamı yenecekti belki ama büyüme hızına yetişemediler. Bir ara arapsabunlu, yağlı su püskürttüm ya işe yaradı ya da soğuktan salyangozlar kaçtı, tere ve rokalar sağlam kaldı. Geçen sene birayı çok denedim ama pek işe yaramadı, belki bende çok salyangoz olduğundan. Forumda bir yerde toprağa toz tarçın serpilmesinden bahsediliyordu, bir dahaki sefere onu deneyeceğim, istersen sen de bir yerde dene. Maydanozlar yeni toparlandı, fesleğenler de ölmek üzere. Reyhan ve nanelerin yaprakları azaldı. Limon, pırasa ekmiş miydin? Topraktan söküp yiyene kadar güzel bir sebze olduğunu düşünmüyordum. Çiğ bile salatada çok lezzetli olur. Bizim marktten aldıklarımız kim bilir kaç hafta beklemiş oluyor, tadı kalmıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#624 |
Ağaç Dostu
|
Bu yıl pırasa tohumunu ekme zamanını kaçırdım. Fidesini alacaktım aslında ama unuttum. Geçen yıl pırasalarım ve soğanlarım çok kurtlandı, belki çok gübrelediğimdendir. Tarçın çok pratik bir yöntemmiş, hemen yarın deneyeceğim. İnşallah işe yarar. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#626 |
Ağaç Dostu
|
İlk fotoğraftaki yuvarlak içindekilerin yaprak renkleri Lahana türlerine benziyor. Alttan ikinci fotoğrafta otların arasında dereotları var gibi gördüm ama tohumunu ekmiş miydiniz bilmiyorum. Fotoğraflar hem uzak hem bulanık çıkmış seçemiyorum maalesef. Biraz daha büyüsünler daha iyi anlarız ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#627 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-04-2008
|
Selamlar sevgili Limon; Yaklaşık bir yıldır bitkilerle ilgileniyorum. Onun öncesinde bir tek çiçeğim bile yoktu. Ancak son bir yıldır büyük bir merakla sebze yetiştirmekle uğraşıyor ve bundan çok mutlu oluyorum. Tabii çok amatörce başlayan bu merakım bir hastalığa dönüştü sanıyorum. Ağaçlar net sitesi ve özellikle bu konu başlığınız bana yol gösterdi. Başarısızlıkla sonuçlanan denemelerimin nedenini öğrenip bunları düzelttim ve sonuçlar hiç de fena olmadı. 2008 yılının Mart ayında yaklaşık 25-30 metrekarelik bir alanda bakla, marul, ıspanak, semizotu, bezelye, soğan ekerek başladım. Baklalarımdan mevsimi olmadığı için pek verim alamadım ancak bezelyelerim çok iyi oldu, komşulara dağıttım, kendimiz yedik ve de buzdolabına bile koydum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#628 |
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=limon;285713]Marul konusunda kararsız kaldım. Ben marul tohumunu baharda ekiyorum. Bu mevsimde ektiğim tohumlar kışa dayanıklı kıvırcık türleri ki bunların içinde göbek salata (atom denilen) da var. Ama ben sonbaharda marul tohumu (kaşık marul dediğimiz) ekmedim hiç. Sanki olmaz gibi kalmış aklımda?? Sevgili Limon size bir sorum olacak cevaplayabilirseniz sevinirim: Şu an bahçemde marul, dereotu, tere, roka, soğan, sarmısak, bakla, bezelye, çilek, karalahana, pırasa, brokoli, karnıbahar, ıspanak, maydanozlarım var. Marulları seyrelttim, maydanoz, tere, roka, dereotları da büyüdüler. Ancak havalar çok soğuduğu için dereotlarım, maydanozlarım ve terelerimde sararmalar var. Yeşilliklerimin üstünü örtmesem tamamen bozulurlar mı? Önümüzdeki hafta soğuklar ve kar da geliyor ![]() Bu arada brokolilerim çok güzel oldu sürekli kopartıyorum ve yenileri fışkırıyor! Pırasalarım ve rokalarım da çok güzel oldu. Cevabınız için şimdiden teşekkürler! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#629 |
Ağaç Dostu
|
Öncelikle güzel yazınız için teşekkür ederim. Çok acemi olarak başladığım bu zevkli uğraşımın merak uyandırması ve yol göstermesine çok sevindim. Benim de bahçede en çok zevk aldığım bölüm Sebze Bahçem. Büyüyen sebzelerle yemekler pişirip, salatalar yapmak, eşle dostla paylaşmak... işin en güzel tarafı. Şimdiye kadar yetiştirdiğim kış sebzeleri kar da yağsa don da olsa, üstlerini örtmeden hiç zarar görmediler. Hatta ilk sene bir sabah kalktığımda tamamen donmuş kıvırcıklarımı görünce hepsi ziyan oldu sanıp çok üzülmüştüm. Buzluktan çıkan sebzeler gibi pörsüyeceklerini düşünmüştüm. Ancak öğlene doğru baktığımda don tamamen çözülmüş, sebzelere ise hiç bir şey olmamıştı. Bu kış bahçemde 4. kışım, şimdiye kadar hiç bir kış sebzem, üzerlerini örtmediğim halde donup ölmedi. Dereotları ve Maydanozlarda sararmalar olabiliyor ama bahara doğru havaların ısınmaya başlamasıyla bir haftada hepsi kendine gelip yeşillenip boylanıyorlar. Maydanozun tepelerini kesebilirsiniz, Tereyi de aynı maydanoz gibi keserseniz 10 günde eskisinden daha güzel olduklarını göreceksiniz. Sararmalarının bir sebebi de çok sık olmaları olabilir mi? Eğer çok sıkışıklarsa seyreltme yaptıktan sonra budamalarını yaparsanız kısa zamanda keyiflendiklerini göreceksiniz. İsterseniz bu önerimi önce birazında deneyin, işe yaradığına karar verirseniz tamamında uygulayın. Pırasayı tohumdan mı yetiştirdiniz? Eğer tohumdan Pırasa yetiştirip başarılı olabildiyseniz her sebzeyi kolaylıkla yetiştirebilirsiniz demektir ![]() Fotoğraf makinanız varsa sebzelerinizin fotoğraflarını çekip ekleyebilir misiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#630 |
Ağaç Dostu
|
Çok teşekkür ederim içimi rahatlattınız. Çünkü üzerlerini örtmek - açmak bayağı zorlayabilirdi beni. Maydanozlarım, terelerim ve dereotları çok da sık değil sanırım soğuktan zarar gördüler. Çünkü geceleri sıcaklık bayağı düşüyor. Bir da marullarımı da seyreltmiştim. Onlar da da aynı sararmalar olunca bu şekilde düşünmüştüm. Ben daha işin başında sayılırım. Resimlerini çekip yolladığımda sizin de fikrinizi almak isterim. Geçen sene Mart ayında diktiğim rokalar hemen tohuma kaçmıştı sıcaklardan. Ben de yetiştiremediğim için üzülmüştüm. Ancak bu rokaların tohumları eylül ayında kendiliğinden çıkınca beni çok sevindirdi. Yeni attığım tohumlar olana kadar onlar bana yetti de arttı bile çok bereketli -sizinde daha önceki yazılarınızda belirttiğiniz gibi- yapraklarını kopardıkça daha da güçleniyorlar. Yaza doğru pırasa tohumlarını bir kaba ekmiştim. Ama onları maalesef kaybettiğim için Eylül ayında fideciden pırasa fideleri alıp ektim. Keşke fazla ekseymişim diye hep hayıflanıyorum:) Belki bu seneki denememde başarılı olabilirim ne dersiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|