![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: İzmir-Çeşmealtı
Mesajlar: 285
|
Alıntı:
Kompost çalışmaları Sayın Mine Pakkaner'in açmış olduğu Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) / Kompost hazırlama (sıcak kompost) (Evsel ve bitkisel atıklar) başlığı altında detayları ile anlatılıyor. Ben de, Sayın Pakkaner'in önerilerinden ve Sayın Meyvelitepe'nin deneyimlerinden feyz alarak kompost denemelerine başladım. Yaptığım birkaç çalışmayı bu başlığın 22'nci sayfasından itibaren detayları ile anlatmaya çalıştım. Saygılarımla. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
|
Sayın indomie; Çok çok düzenli bahçeniz, yolların genişliği konusunda öneriniz nedir? Çapalama, ot alma işlemlerinde yollara toprak düşmemesi için bir önlem alınıyor mu? Sağlıklı günler dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: İzmir-Çeşmealtı
Mesajlar: 285
|
Alıntı:
Sayın ligustrum, Sebze adacıklarının genişliği 90 cm, yollar ise 50 cm. Yerim müsait olsa idi sebze adacıklarının genişliğini en az 100-110 cm, yolları ise 60-70 cm yapmayı tercih ederdim. Sebze adacıklarını temiz bahçe toprağı ve kendi yaptığım kompost ile doldurduğum için yabancı ot olmuyor. Arada bir ot çıksa bile daha büyümeden kökünden söküp atıyorum. Bel ve çapa yapma işlemleri de gayet kolay. Yollara pek toprak düşmüyor. Saygılarımla. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Pırasalarım oldular galiba. Hava şartlarının bir sıcak, bir soğuk olması yapraklarda sararmaya neden oldu. Haftaya birazını toplayıp pişireceğim. ![]() Aynı sararma taze soğanlarda da var. ![]() Marullar yeni yeni kendine gelmeye başladılar. ![]() Lahanaların yapraklarını toplayıp yemek yaptım. Kendim yetiştirdiğim için galiba tadı çok güzel geldi. ![]() Havuçları çok sık ekmişim zor gelişiyorlar ama parmak kadar olanları topraktan çıkarıp yemek ayrı bir güzel. Tadı bambaşka geliyor insana. ![]() Baklalar çiçekteler. Yakında mahsul alırız. Maydanoz, tere, roka zaten iyi geliştiler, onlarda sorun yok. Ispanaklar büyümeyi durdurdular. Turplar az da olsa yenecek durumdalar. Bahar hazırlıkları için sabırsızlanmaya başlıyorum. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Tanışma
Merhabalar, Sebze yetiştirmek çok istediğim ve arada düzensiz olarak yaptığım bir iş. Yaz tatillerinde sürekli aynı bölgede kalamadığımız için, soğan, semizotu, maydonoz ve nane, bir kez de çok amatörce patates yetiştirdim. Ayaş'a çok yakın bir köyden bulıp aldığımız ince kabuklu ve kokulu domateslerin tohumlarını alıp, sakladım. Çevreden de ellerinde bulunan yerel olduğunu düşündükleri tohumları araştırıyorum. Şimdilik yazılanları takip ediyorum. Herkese kolay gelsin |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Harika başlık olmuş. Mini bahçemde tüketmek üzere bitki yetiştirme işine geçen sene malabar ıspanağı ile başladım. Soğanlar yeşerdikçe de onları bahçeye taşıdım. Bu sene mevsimi maydanoz tohumu ekmekle başladım. Devamında melisa, ada çayı, nane ve bahçe kekiği izledi. Brokoli tohumlarım şu an ılık su içinde. Diğer bardakta da çıtır salatalıklar var. Pet bardaklara tane tane ekeceğim. Long yard been fasulye tohumlarım ve meksika fasulyesi tohumlarım da sırada. Bunca uğraşıp bir domates bile yetiştirmemek utanç verici. Herkese kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-08-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 74
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Mesela çoğumuz maydanoz yetiştirmede pek başarılı sayılmayız. ![]() Alıntı:
Bahçemde rengarenk bitkiler yetiştirmeyi seviyorum ama sebze yetiştirmenin ve eşe dosta onları sunmanın keyfi bambaşka. Hiç yer bile olmasa kıyıya köşeye bir iki domates, biber fidesi dikerim herhalde. ![]() Alıntı:
Sn.indomie düzeninizi ve sebzelerinizi beğeniyle takip ediyorum. Sebzeleriniz çok keyifli görünüyorlar. Elinize sağlık. |
|||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
|
Alıntı:
Kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-01-2009
Şehir: MARMARİS
Mesajlar: 970
|
Ne güzel bir başlık,bahçe serüvenine benim gibi yeni başlayanlar için süper bilgiler var ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-06-2008
Şehir: konya
Mesajlar: 118
|
merhabalar,kasım ayında ektiğim turplar hala olmadıi olmadı derken köklenmedi. bütün kışı sağ salim atlattılar bundan sonra gelişirler mi acaba? baya sık ekmişim şimdi seyreltsem olur mu? bir sorum daha olacak. bu bahar birşeyler ekmeden önce gübreleme ne zaman yapılmalı? teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bahar gübrelemesi için Mart sonu Nisan ayı uygundur. Ben önce yabani otları temizliyorum sonra toprağı derin belliyorum, bolca yanmış gübreyi ekleyip toprakla iyice harmanlıyorum. Geçen yıl sn.Meyvelitepe'nin tavsiyesi üzerine toprağın yumuşaklığını kaybetmemesi ve su tutumunu arttırması için hindistan cevizi kabuğu da (cocopeat) ekledim. Hazırlık tamamlanınca yağan bahar yağmurlarıyla toprak ekime hazır hale geliyor. Şaşırtma yaptığım sebze fidelerini daimi yerlerine geçirmeden evvel su dolu bir kapta 2-3 saat bekletip suya iyice doymalarını sağlıyorum. Onlar beklerken ben ekim yapacağım yeri iyice suya doyuruyorum. Daha sonra fideleri ıslak toprağa dikiyorum. Böylece fideler hiç sarsılmadan yeni yerlerine adapte oluyorlar. Direkt söküp, yeni yerine dikildiklerinde ve sonra sulandıklarında bazen 1-2 gün boyunlarını bükebiliyorlar. Bunu işin ehli bir çiftçi abla öğretmişti, denedim, gördüm, memnun kaldım ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2011
Şehir: kanada
Mesajlar: 364
|
Merhaba. Oncelikle benim gibi ilk defa toprakla ugrasmaya basliyanlar icin cok faydali bir sayfa oldugunu belirtmek isterim. Gercekten ilk 5 sayfayi buyuk bir heyecanla ve keyifle okudum. Sonrasini yarina sakladim. Zaten bu siteyle tanistim tanisali isimi gucumu yapamaz oldum. Her gun bir sey bakicam diye giriyorum, iki uc saat kalip zor cikiyorum. Cocuklarda olmasa heralde hic cikmazdim ya ![]() Hepsini tek tek ayri ayri minnacik toprak tabletler vardi sulayinca sisiyolar onlara ektim. Salataliklarda bugun tirnak ucu kadar bas kaldirmalar baslamis domateslerden henuz goruntu yok. Burada okudugum kadariyla ilk hatami buldum. 72 tane tohumun hepsini birden ektim ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2009
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 934
|
Sn.sebnem&mircan, Tohumlarınızı şişen tabletlerin içinde çimlediğinizi yazmışsınız, o tabletlerdeki bitki vitaminlerinin yeterli olmadığını düşünüyorum. Tohumlarınız çimlenmeye başlayınca bulabilirseniz yarım Kg. kadar yanmış hayvan gübresi bulunuz bunu üç litre kadar suda iki gün kadar bekletip süzünüz ve çimlerinizi bu suyla sulayınız. Fakat yapraklarına deydirmemeye dikkat ediniz. Bulamazsanız marketlerden organik sıvı gübre temin edip, kullanma talimatına uygun olarak kullanınız. En iyi öğrenme metodu deneme yanılma metodudur.Denemeye ve araştırmaya devam ediniz. Doğruyu bulacaksınız. Selamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2011
Şehir: kanada
Mesajlar: 364
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
|
Fideleri dikmeden önce dikim yapılan toprağa iyi yanmış hayvan gübresi eklenebilir diye biliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2008
Şehir: Menderes-İZMİR
Mesajlar: 113
|
Sn Sebnem&mircan; Tohumları plastik bardaklara ekebilirsiniz. Torf perlit karışımı olabilir. Plastik bardakların tabanını sıcak bir metal iie birkaç yerinden deliniz. Torf+perlit karışımını doldurunuz. Tohumu orta noktasına (bir kaç tohum koyabilirsiniz birisi çıkmaz ise diğeri çıkar, çıktıktan sonra birisini koparırsınız) koyunuz. Üzerini ince bir elek ile tohumun üzerini örtecek kadar kapatınız. İnce bir süzgeçli sulama kabı ile sulayınız. Çok sulamayın tohum çürür. Nemli kalsın yeter. Bütün bardakları bir kasaya dizin sulayın. Üzerine bir gazete kağıdı örtün. Gazete kağıdı onun nemini kaçırmaz ve çabuk çıkar. Not: Bardaklar büyük olursa fide uzun zaman orada büyür. Sonra istediğiniz yere şaşırtırsınız. Kolay gelsin. Türkiye'den bol güneşli Selamlar Düzenleyen efe-can : 13-03-2011 saat 21:40 Neden: yazım hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2011
Şehir: kanada
Mesajlar: 364
|
Alıntı:
Oncelikle ilginiz icin cok tesekkur ederim. Soylediklerinizi birdahaki tohum ekiminde dikkatlice uygulayacagim. Sanirim bu ilk denemem husranla sonuclanacak ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Acemi şansı mıdır bilmem, ilk denemeler onca yanlışa ve acemiliğe rağmen başarıyla sonuçlanır. Sizin de başaracağınıza inanıyorum. Fideleri geçireceğiniz toprak karışımını güzel hazırladıktan sonra sorunsuz büyüyeceklerdir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-02-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 538
|
Arkadaşlar oturak fasulye tohumlarını ne zaman ekmeliyim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Ankara'ya gelen 3. kar felaketi bu sene maydonoz yetiştirme girişimimi nasıl etkileyecek bekliyorum. Tohumları ektiğim saksıyı kalın çöp naylonu ile korumaya almıştım ama saksı bahçede kaldı. Şimdi de hava ısınmaya başladı ama naylonu arada bir açıp havalandırmama rağmen hala kaldırmadım. Göreceğiz bakalım. Bahçede açıkta bulunan naneler tüm kış dayandı. Şimdi de toprak alıp, sıska soğanlarımı dikeceğim. En garanti bitkiler bence soğan ve nane, semizotu. Semizotu tohumlarını bir kaç sene önce ekmiştim, her sene aynı yerden çıkıyorlar, yani aslında nane ve semizotu için pek bir şey yapıyorum denilemez. Her sene domates tohumlarını ekiyorum, ama onları bırakıp yazın Bodrum'a gitmek durumundayım, bitki uzuyor, meyvesi az. Başında olmadığım için nasıl sulanıyor bilmiyorum. Bodrum' a fide olarak götürdüklerimden de bir türlü ürün alamadım, sabit bir yerde kalabildiğim zaman inşallah ciddi olarak uğraşabileceğim. Sizlere kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Mart'ın 16'sında ektiğim maydonozlar tek tük de olsa minik yapraklar vermeye başladı, çok sevindim. Çünkü, tekrar bir kar yağışı (yerlerde tutmasa bile) ve bildik Ankara ayazı oldu. Eğer maydonoz hasadı yapmayı başarırsam çok memnun olacağım. Gelen mesajlardan öğrendim, saksının üzerini tülbentle korumaya alıp, sulamayı da ordan yapıyorum ve resim çekmeye başladım. İnşallah bu büyük ürün alma işi gerçekleşir! Sizlere iyi günler ve bol ürünler diliyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Sn.Aydın Fasulye tohumu uygun sıcaklıkta çok çabuk çimlenir. (20 derece ve üstü uygun deniliyor) Havaların ani ısınması hep böyle gidecek anlamına gelmiyor, özellikle gece sıcaklıkları düşük oluyor. Ben olsam Nisan ortalarından sonra ekerdim. Bir de Ağustos ortalarında ekip sonbaharda ürün alıyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|