![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-09-2009
|
ilginize teşekkür ederim.. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-09-2009
|
sevgili limon bu sene 150 köke yakın çilek ektim. okudugum kadarıyla çilek ler topraga deydiyi zaman çürüüme yapıyormuş bunu önlemek için kiloluk geniş pamuk koymayı düşüyorum hem su çileklere ulaşacak hemde çıkarsa eyer çilekler toprağa deymeyecek ne dersiniz olurmu. **** deneyen arkadaşlar varmı. saygılar |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Osman Bey, elinize sağlık. Benim bahçemde de çokça çeri domates var halen. Ama yarısı çatlıyor toplayamadan. Havalar tam soğumadan, tohumunu yaz ortasında ektiğim, üzerinde 2 büyük salkım domates olan, kızılcığa benzeyen (çeriden biraz daha irice) domateslerimin kızarmasını merakla bekliyorum. Tadına bakmaktan çok, tohumunu gelecek seneye almak için. Seneye ekeceğim Domates tohumlarım hazırlandı. Sn. Romantikten gelen türlerle de çeşitlilik artacak. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Moderatör
|
Sayfaya uzun zamandır yazan yok halbuki en sık yazılan sayfalardan biriydi ben yazim de yeniden start verelim bari Bu arada renkli mısırlar doğal GDO değil. Tozlanmayla da renk değiştiriyorlar, bende de vardı birkaç sene önce ama beni pek sarmadı o yüzden tohumlarını çıkartmamıştım. Süs için iyi tüketiliyor mu bilmem. ![]() |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Mart ayında sebze bahçemi yeniden düzenleyeceğim. O zaman bol bol yazmaya başlarım yeniden. ![]() Çeşit çeşit domates tohumları almıştım Sn.Romantik'ten. Dünden beri düşünüyorum erken hasat için acaba evin içinde tohumları saksılara eksem mi diye. Geçen yıl oldukça geç kalmıştım, bu yıl erken erken toplamak istiyorum domatesleri, biberleri. Sanırım, ben bahçeyi düzenleyene kadar onlar fide olur, havalar da ısınır. Kış miskinliğini yavaş yavaş üzerimden atma zamanı geldi. ![]() |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
|
Değerli arkadaşlar, bahçenize ektiğiniz ve Ankara'da en çabuk meyve alınan domates türü hangisidir. Bu sene ekeceğimiz domatese karar vereyim istiyorum. Zaten birkaç kök olacak, onuda zamanında görebilelim. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
sub-arctic deneyin. En erkenci odur. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın MeyveliTepe, tavsiyenize uyarak sitede yaptığım araştırmada Sayın Douglas Fir'in 60 Tür Domates Tohumu arasında bir adet subarctic tür buldum. Kendisiyle temas kurdum, Ankara'da olduğu için kendisini ziyaret ederek ihtiyacım kadar tohum temin ettim. Bu sene bahçede sebze kısmına domates, maydanoz, roka, şampiyon balkabağı ekeceğim. Halihazırda kenarda sarmısak ve nane var. Selamlar. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
Bunlar da benim ekmeyi planladıklarım viyolleri aldım tohumların siparişi de verildi... -Kırım domatesi -Beyaz domates -Mor domates -Ananas domates -Sarı armut domates -Kırmızı cherry domates -Riesentrube domates -Beyaz patlıcan -Uzun yeşil patlıcan -Tam cinsini bilmediğim yıllardır ektiğimiz patlıcanlar -Sarı patlıcan -Limon salatalık -Uzun fasülye -Süs biberi -Çan biberi -Çin biberi(beş renkli) -Renkli mısır -Minyatür mavi mısır -Rezene (bilmiyorum sebze bölümüne giriyor mu?) |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-02-2007
|
Ben de annemle mücadele ediyorum. Sormayın bir hevesliyim ki tohum ekimi yapmak için, ben ekelim artık tohumları desem de annem şimdi ekeceksin çimlenecek güneş yok, hava soğuk, yeşil-yeşil uzayıp duracaklar fidecikler. Biraz bekle onlar 3 günde çimlenir ve hızlı büyür diyor demesine ama ben gizliden gizliye ekip duruyorum evde minik saksılara ( bu arada cam kenarlarını minik sinek bastı anne sözü dinlememekten sanırım ) |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2008
|
Sayın aer, Marmara bölgesi için tohum ekimzamanları. Biber için; 25-30 Mart Domates için; 1-5 Nisan Hıyar için ise; 5-10 Nisan’dır |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-06-2007
|
Benim bildiğim ekilen tohumların (biber ve domates) bahçeye alınacak büyüklüğe gelmeleri 6 hafta kadar sürüyor. 3 senedir domates yetiştiriyorum ve her yıl şubat sonu, en geç mart başı tohumlar cam kenarında ekilmiş oluyor. Şu sıralar ekilen tohumların çimlendikten sonra boya gitmeleri ve çelimsiz olmaları gibi bir kaygınız olmamalı. Fidenin boya gidip çelimsiz olmasının sebebi yetersiz ışık ve bol su verilmesidir. Çimlenen tohumlara su verirken mümkün olduğunca cimri davranın. Onların suya değil neme ihtiyacı olduğunu unutmayın. Düzenleyen Birol Ketenci : 06-03-2010 saat 20:29 Neden: ekleme |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Evet aynen öyle güneş görmezse uzun, çelimsiz kalır kendini geç toparlar. Erken ekmek değil, marifet ihtiyaçlarına uygun zamanda (ısı, ışık vs..) ekmek demek istemiş tekrar sordum. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Şu an ekilen tohumların çimlenip direk güneş görecek duruma gelmeleri 3 hafta kadar sürer. Ekim işi bahçede değil pencere kenarında odada olduğu için zaten ısı sorunu yok. Hava kapalı da olsa aldıkları ışık onlar için yeterli olacaktır. Fidede boy uzaması aşırı su verilmesinden ve yeterli ışık sağlanmazsa olur, ışığa ulaşmak için boya giderler. Bahçeye dikilecek domates fidesinin 15-20cm boyunda, 3-4 gerçek yapraklı ve kurşun kalem kalınlığında olması istenir ki bu yapıya ulaşmaları 6-7 hafta kadar sürer. Bu hesapla şu an ekilen domates tohumunun büyüyüp bahçeye alınma tarihi en yakın nisan 20 görünüyor. Açıkta yetiştiricilikte Marmara bölgesinde fide dikimi için en uygun tarih 15 nisan 15 mayıs arası öneriliyor. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
|
uygun ortamlarda çimlenen tohumları dışarıya çıkarıp üzerine sera ortamı yapıp dış ortama alıştırmanız hem fideyi güçlü kılacak hemde gereksiz boy uzamasını engelersiniz önemli : dışarda kesinlikle üzerinie şefaf naylon kapatın ve fideliğin ortasına bir sopa dikip çadır şeklini verin yağmurdan ve rüzgardan koruyun fidelerin çabuk gelşip büymesinden ziyade güçlü olması gerekir |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
İdris bey'in tavsiyesine küçük bir ilave : Oluşturduğunuz sera ortamına mutlaka havalandırma delikleri açın ki hava sirkülasyonu olsun aksi halde güneş altında sera içi sıcaklık çok yükselerek fidelerin haşlanma ve ölmesine yol açar. Acı tecrübeyle sabittir ![]() |
|
|
|
|
|
#22 |
|
agaclar.net
|
Arkadaşlar, tohum ekiminde çok aceleci davranılmamasını tavsiye ederim. Marmarada dışarıya fide ekimi bakımından ideal tarih Mayıs ortası. Buradan geriye giderek tarih hesaplayın. Aksi halde ya kartlamış fideler olur, ya da erken dikmek zorunda kalırsınız. Mayıs ortasında dikilen fide, havaların ısınması sebebiyle daha erken fideleri geçer zaten. |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
agaclar.net
|
Yanlış anlaşılmasın, Mayıs fide dikimi için iyi. Buradan geriye giderek tohum ekme zamanı tesbit edilmeli. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim sayın Meyvelitepe, demek istediğinizi anladım. Bende Mayıs ayına kadar yani bahçeye ekilinceye kadar birlikte olacağımızdan bahsettim. Sanırım doğru mesajı almışım. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
|
Ben de tohum ekimi için mart ortasını beklemeyi düşünüyordum ama burda 3 yıldır hobi bahçesi olan bir arkadaş şubat ortası-sonu gibi tohumları ektiğini, şaşırtıp mayıs ortalarına kadar evde baktığını söylemişti. Onun tavsiyesiyle, biraz da sabırsızlandığım için şu anda benim 2 yapraklı domatesler fide poşetlerindeler. Bakalım nasıl olacak... Düzenleyen verdoque : 09-03-2010 saat 12:15 |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2009
|
Sn Meyvelitepe Sebze yastıklarında aynı anda Meg ıron v ,Bone meal kemik tozu ,Florikan 12-12-12 yi beraber kullansak bir sıkıntı olurmu.Çünki toprağın içeriği hakkında bir bilgim yok.Bunları tercih etmemin sebebi ise uzun salınımlı gübreler olduğun için. Sebze yastıklarını hazırlarken sadece bahçenin kendi toprağını kullanıyorum.Toprağın ağır bünyeli bir yapısı var.Drenajın iyi olması için büyük bir ihtimalle de vermikülit kullancağım. İnşallah doğru bir tercih yapmışımdır.Saygılarımla |
|
|
|
|
|
#28 |
|
agaclar.net
|
Bone meal zaten organik 4-12-0 içerir ve yavaş fosfor salınımlıdır. Üstüne 12-12-12 fosfor fazlası yapabilir. 12-12-12 yerine organik bir gübre kullansanız daha iyi değil mi? Vermikülit toprağın ağır yapısını düzeltmede yetersiz kalabilir. Islandığında hacimsiz pullar haline geliyor. Bulabiliyorsanız coco-peat daha iyi iş görür. Bir kalıp coco-peat'i 4 liraya satıyorlar. 4 kalıp coco-peat 20 liralık bir torba vermikülit'in iki misli hacim sağlar, drenajı mükemmeldir, organik olması, mevsim sonunda iyice kompostlaşarak toprağa dönüşmesi de cabası olur. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2009
|
[QUOTE=MeyveliTepe;593284] Vermikülit toprağın ağır yapısını düzeltmede yetersiz kalabilir. Islandığında hacimsiz pullar haline geliyor.[/QUOTE Bone mealin içeriğini gözden kaçırmışım demekki.Muhtemelen iki aynı anda olmayacak.Coco peat için dediğiniz fiyatlar çok güzel.Palet bazında alamayacağımız için sanırım bu fiyata bulamayabiliriz. Adres gösterebilirseniz sevinirim.Teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
|
sabrız olan arkadaşlarımız için tavsiyem iki kademe olarak tohum ekimi yapılabilir )hem bu işin terübesine varırsınız hemde rski yarıya indirirsiniz ben öyle yapıyorum )....... ) |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|