agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)

Beğeni Düzeni42Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-08-2008, 14:30   #1
Yeni Üye

trpc_f's Avatar

Giriş Tarihi: 21-12-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ciceksever70 Mesajı Göster
Misirlarimin hasat zamanini nasil anlayacagim? Sizce daha beklemeli miyim?
mısırın kuruması bile bekleneblir yetistigi bölgeye göre değişir tabide burda mısırlar sıcaktan yandı yanlız turşuluk mısır yetiştirenlere tavsiyem var saksıda cok mısır yetiştirdim topragı çok yiyor ve cok su harcıyor tavsiye etmem

trpc_f Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2008, 14:32   #2
Yeni Üye

trpc_f's Avatar

Giriş Tarihi: 21-12-2007
küçük bahçe satın almak istiyorum buralrda hiç yok izmirli olanlardan yardım alırsam memun olurum

trpc_f Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2008, 01:26   #3
Ağaç Dostu

berduray's Avatar

Giriş Tarihi: 15-04-2007
Galeri: 72
Sanırım Karadeniz'li dostlar daha net bir cevap verir ama biraz daha büyümeli sanki... püsküller hafif kızıl renge dönmeli (bence)...

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2008, 09:51   #4
Ağaç Dostu

ciceksever70's Avatar

Giriş Tarihi: 14-02-2008
Peki üzerindeki kabuk dökülecek mi yoksa öylece mi toplayacagim? Ilk defa dalindan misir toplayacagim icin cok heyecanliyim misirlari birlikte diktigim ve gelisimini merakla bekleyen 9 yasindaki oglum da öyle...

ciceksever70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2008, 11:57   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-06-2007
Galeri: 35
Ellerinize sağlık mısırlar için biraz daha bekleyin hatta püskülleri siyaha dönüşünceye kadar. Yetişip yetişmediğini anlamak için kabuğunu hafifçe aralayın tanelerin durumunu kontrol edin. Sararmış olması lazım kolay gelsin kabuk dökülmez alt kısmından kırın

Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2008, 14:03   #6
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-05-2007
Baldas bir güzel anlatmış. Bir Karadenizli olarak sağolsun sevgili Çiçeksever. Hatta hiç açmadan el yordamı ile hafifçe yoklayın koçanı sertleşenin ağzını açın bakın yenecek kıvama geleni koparıp yiyin. Afiyet olsun. Bana göre resimden gördüğüm daha 10-15 günü var hiç acele etmeyin. Ufaklıkta tatsınki olurya ya bir Karadenizliye damat olursa zorluk çekmez.

Saygıyla.

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2008, 14:41   #7
Ağaç Dostu

Evet evet Cemal Bey kabakla, patatesle, mısırı haşlayıp bizim deyimimizle koliva kurabilirler. Ya da çubuğa geçirip közde çevirebilirler, haşlayıp buzluğa atıp salataya makarnaya kullanabilirler...

Eski 09-08-2008, 14:24   #8
Ağaç Dostu

ezgili dünyam's Avatar

Giriş Tarihi: 22-01-2008
Şimdiden marul tohumu eksem olurmu acaba.

ezgili dünyam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2008, 10:51   #9
Ağaç Dostu

ciceksever70's Avatar

Barbunyalarim... Bu yil taze fasülyeden bol bol ürün alinca bir de barbunya ekeyim dedim cesaret alip ama gec mi kaldim bilmem. Haziranda ekmistim simdi bu durumdalar bakalim ne zaman hasat alabilecegim? Bir parti de saksida var daha yavas gelisseler de iyi görünüyorlar.

Eklenen Resimler

Eski 10-08-2008, 11:01   #10
Ağaç Dostu

ciceksever70's Avatar

Taze fasülyelerim ve misirlarim (gecen ayki halleri) Artik fasülyeler bitmek üzere. Bu yil cok acemiydim ne yapacagimi bilemedigimden her sey deneme yanilma yöntemiyle oldu. Bir paket hazir organik gübre almistim sebze ekimi icin olanlardan. Topragi Martta bir kac kez capalayip bu gübreden karistirdim ve beklettim. Ancak direk topraga attigim tohumlarda basarisiz oldum. Sonra tohumlari atip üzerine biraz paketlerde satilan hazir topraktan döktüm tohumlar daha kolay filizlendi. Sanirim bahcemin topragi biraz sert ve tasli oldugu icin öyle oldu. Ama gübre konusunu ne kadar da okusam net bir dikir edinemiyorum. Organik gübre yeterli mi yoksa yanisira hayvansal gübre de kullanmali miyiz bir türlü karar veremedim. Burda ciftciler neredeyse her yagmurdan önce gübre serbeti döküyorlar kocaman kocaman oluyor ektikleri ürünler. Gübre serbeti dökülünce sonradan organik gübre de kullanilir mi yoksa fazla mi gelir bunun yanitini bulamadim.

Eski 10-08-2008, 21:26   #11
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Şahaneler... Ben de 4-5 gün önce fasulye ektim. Olursa olur oılmazsa canım sağolsun.

Fazla söze gerek yok, fotoğraflar anlatıyor her şeyi Pembemin büyüklüğüne bakar mısınız? 5 kişilik çoban salata tek o domatesle oldu. Nasıl lezzetli bir şey anlatamam. İncecik kabuklu, mis kokulu, pembe ötesi Çerilerim ise coşmuş bir haldeler. Her gün koca bir tas topluyorum. Konuya komşuya, annelere, kardeşlere paylaştırıyorum. Hatta bazen üşeniyorum toplamaya Diğer domates türü ise sanki şeker takviyeli. Armutum ilk defa böyle meyve verdi.
Name:  IMG_2468.JPG
Views: 875
Size:  46.7 KB

Name:  IMG_2584.JPG
Views: 865
Size:  44.7 KB

Name:  IMG_2594.JPG
Views: 875
Size:  49.6 KB

Name:  IMG_2595.JPG
Views: 837
Size:  40.5 KB

Name:  ARMUT.jpg
Views: 848
Size:  44.2 KB

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2008, 22:16   #12
Ağaç Dostu

Mermaid's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2008
Galeri: 4
Maşallah sevgili Limon;
harika görünüyor sebzeleriniz. Dilerim balkabağınız da dökülmeden büyür.
Afiyet olsun

Mermaid Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2008, 13:27   #13
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Balkabağı o günden sonra çok hızlı büyümeye başladı. Bir kaç tane daha oluştu üzerinde. Fasulyeler yavaş yavaş çimlenmeye başladılar.

Eski 18-08-2008, 14:49   #14
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Sağolun Adelet hanım. Ben bu yazıyı yazdıktan sonra hızla büyümeye başladı Balkabakları. Saymadım ama 3-5 tane var galiba. Sizi dinleyip daha fazla uzamasını engelleyeceğim. Sağolun.

Eski 22-08-2008, 20:53   #15
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Domateslerin yeşil kısımları artık bozulmaya başladı. Üzerindeki domatesler çok hızlı kızarıyor ama bundan sonra yeni ürünler vermez sanıyorum. Zaten sonbahar yağmurlarının başlamasıyla keyifleri iyice kaçar. Bu yaz çok ürün aldım. Hiç domates, biber ve salatalık satın almadım, komşularımızla, yakınlarımızla da paylaşabildik.

Yarın veya öbür gün kıvırcık tohumlarını ekeceğim. Bir hafta kadar sonra da biraz biraz roka, tere, soğan ekmeyi planlıyorum. Daha doğrusu elimdeki iki yıllık tohumları bitirmeyi planlıyorum.

Eski 23-08-2008, 00:08   #16
Yeni Üye

NAZzz's Avatar

Giriş Tarihi: 22-08-2008
sewgili limon hanım tektek okudum yazdıklarınızı,resimlerinize tek tek baktım maşallah hepside mükemmel..size imrendim doğrusubeni okadar çok heweslendirdinizki bu geceden bişeyler ekmek geldi içimden inanınbana yardımcı olursunuz umarım..bişekilde biyerden başlamam lazım diye düşünüyorum da bu mewsimde neyle başlayabilirimki??

NAZzz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2008, 00:16   #17
Ağaç Dostu

Nariel's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2008
Galeri: 236
Yavaş yavaş kışlık sebze ekmeye başlayabilirsiniz bence, brokoli, lahana.. Soğan ve sarımsak da iyi olur, hem malzeme bulmak kolay, hemde hızlıca büyürler ve bol bol yersiniz.

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2008, 01:26   #18
Yeni Üye

NAZzz's Avatar

Giriş Tarihi: 22-08-2008
tawsiyeniz için teşekkürederimbrokoliyle başlayabilirim sanırım

NAZzz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2008, 19:43   #19
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Güzel sözlerinize teşekkür ederim Nazzz. Bu başlığı açmaktaki amaçlarımdan birisi kendi sebzelerimizi yetiştirmenin aslında ne kadar kolay ve zevkli olduğuydu. Diğer amacım da benim gibi sebzelerin tohumunu, bitkisini tanımayan, ne zaman ekecekleri konusunda hiç bir fikri olmayanlara yardımcı olmaktı. Gerçi ben artık çoğunu öğrendim

Kıvırcık, roka, tere tohumlarını ekebilirsiniz. Ben aşırı sıcakların geçmesini bekleyeceğim. Bu hafta da aşırı nemli ve sıcak geçecekmiş. Haftaya ekmeyi düşünüyorum.

Eski 25-08-2008, 14:43   #20
Ağaç Dostu

ciceksever70's Avatar

Bizim buralarda hava sicakligi 20-24 derece civarina indi. Tekrar bezelye dikebilir miyim bu mevsimde?

Eski 01-09-2008, 22:44   #21
Ağaç Dostu

ezgili dünyam's Avatar

Giriş Tarihi: 22-01-2008
Bugün marul tohumları ektim.

ezgili dünyam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2008, 17:32   #22
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 28-01-2008
Tere

Tere tohumu arıyorum

burcind Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2008, 22:56   #23
Ağaç Dostu

İyi akşamlar.
Semiz otu, marul, kıvırcık, maydanoz ve roka ile başladım ( şimdilik balkondalar ). Biraz kendilerini göstersinler fotoğraf ve bilgi de aktarırım.

Tohum arayanlar için bir de buraya yazayım. www.tarimtedarik.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Eski 09-09-2008, 11:44   #24
Yeni Üye

olci's Avatar

Giriş Tarihi: 09-09-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Baldaş Mesajı Göster
İyi akşamlar.
Semiz otu, marul, kıvırcık, maydanoz ve roka ile başladım ( şimdilik balkondalar ). Biraz kendilerini göstersinler fotoğraf ve bilgi de aktarırım.

Tohum arayanlar için bir de buraya yazayım. www.tarimtedarik.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Malkonda marul çok iyi olurdu, marul ekmek için toprak durumu nasıl olmalı ? Derin? Geniş? Gübreli?

olci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2008, 23:58   #25
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Marul konusunda kararsız kaldım. Ben marul tohumunu baharda ekiyorum. Bu mevsimde ektiğim tohumlar kışa dayanıklı kıvırcık türleri ki bunların içinde göbek salata (atom denilen) da var. Ama ben sonbaharda marul tohumu (kaşık marul dediğimiz) ekmedim hiç. Sanki olmaz gibi kalmış aklımda??

Yarın sebze bahçesindeki yazlık sebzeler sökülecek, toprak gübreyle karıştırılacak. Küçük bir köşeye kıvırcık türlerinin tohumları atılacak. Ayrıca bahçe bölümlere ayrılıp, ıspanak, roka, tere tohumları ekilecek. Karalahana ve pazı fideleri dikilecek. Bir şey çıkmazsa inşallah

Eski 19-12-2008, 09:24   #26
Ağaç Dostu

meraklı's Avatar

Giriş Tarihi: 09-04-2008
Selamlar sevgili Limon;

Yaklaşık bir yıldır bitkilerle ilgileniyorum. Onun öncesinde bir tek çiçeğim bile yoktu. Ancak son bir yıldır büyük bir merakla sebze yetiştirmekle uğraşıyor ve bundan çok mutlu oluyorum. Tabii çok amatörce başlayan bu merakım bir hastalığa dönüştü sanıyorum. Ağaçlar net sitesi ve özellikle bu konu başlığınız bana yol gösterdi. Başarısızlıkla sonuçlanan denemelerimin nedenini öğrenip bunları düzelttim ve sonuçlar hiç de fena olmadı. 2008 yılının Mart ayında yaklaşık 25-30 metrekarelik bir alanda bakla, marul, ıspanak, semizotu, bezelye, soğan ekerek başladım. Baklalarımdan mevsimi olmadığı için pek verim alamadım ancak bezelyelerim çok iyi oldu, komşulara dağıttım, kendimiz yedik ve de buzdolabına bile koydum Ancak yeni başladığım için belki de bahçem karmakarışık olmuştu. Bezelyelerimin arasındaki semizotlarım bezelyelerim büyüyünce tabii ki gelişemediler. Bu yaz domates, biber, salatalık, patlıcan, bamya, mısır yetiştirmeye çalıştım ve ürün de aldım. Hergün onların gelişimlerini izledim. Sizin deneyimlerinizden yararlandım. Çok teşekkürler paylaşımlarınız için. Ellerinize, emeğinize ve yüreğinize sağlık...

meraklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2008, 09:37   #27
Ağaç Dostu

meraklı's Avatar

Giriş Tarihi: 09-04-2008
[QUOTE=limon;285713]Marul konusunda kararsız kaldım. Ben marul tohumunu baharda ekiyorum. Bu mevsimde ektiğim tohumlar kışa dayanıklı kıvırcık türleri ki bunların içinde göbek salata (atom denilen) da var. Ama ben sonbaharda marul tohumu (kaşık marul dediğimiz) ekmedim hiç. Sanki olmaz gibi kalmış aklımda??

Sevgili Limon size bir sorum olacak cevaplayabilirseniz sevinirim:
Şu an bahçemde marul, dereotu, tere, roka, soğan, sarmısak, bakla, bezelye, çilek, karalahana, pırasa, brokoli, karnıbahar, ıspanak, maydanozlarım var. Marulları seyrelttim, maydanoz, tere, roka, dereotları da büyüdüler. Ancak havalar çok soğuduğu için dereotlarım, maydanozlarım ve terelerimde sararmalar var. Yeşilliklerimin üstünü örtmesem tamamen bozulurlar mı? Önümüzdeki hafta soğuklar ve kar da geliyor
Bu arada brokolilerim çok güzel oldu sürekli kopartıyorum ve yenileri fışkırıyor!
Pırasalarım ve rokalarım da çok güzel oldu.
Cevabınız için şimdiden teşekkürler!

meraklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2008, 13:30   #28
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Galeri: 260
Ben Marul ektim Sevgili Limon;
Yaklaşık bir ay önce tohumu ekmiştim, bir hafta öncede esas yerlerine diktim, öyle çabuk büyüyolarki şaşırıp kaldım

Tabi bol gübre ve ilk günlerde iyi sulama istiyorlar.

Fotografı dört geçen hafta çekmiştim şimdi kocaman oldular.

Eklenen Resimler

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2008, 11:00   #29
Ağaçsever

bilgeal's Avatar

Giriş Tarihi: 15-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi adalet yağcı Mesajı Göster
Ben Marul ektim Sevgili Limon;
Yaklaşık bir ay önce tohumu ekmiştim, bir hafta öncede esas yerlerine diktim, öyle çabuk büyüyolarki şaşırıp kaldım

Tabi bol gübre ve ilk günlerde iyi sulama istiyorlar.

Fotografı dört geçen hafta çekmiştim şimdi kocaman oldular.

Ben de cok cok istiyorum marula bayılırım balkonumda saksıda yetistirsem olur mu ki acaba denemek istiyorum.
Rokalarım cok lezzetli oldu her sabah topluyorum ve mutluluktan uçuyorum...

hatta arkadaslar marul tohumu vermek isteyen olursa coook mutlu olurum

bilgeal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2008, 15:24   #30
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-08-2008
Merhaba arkadaşlar,
Bahçeme şimdilik kısıtlı sürelerde ulaşabileceğimden, bahçe ile balkon arasında sürdürdüğüm çalışmaları ve deneyimlerimi sizlerle paylaşıp değerli fikirlerinizi almak istiyorum. Mayıs ayında sahip olduğum bahçemde,
Mısır (Çok güzel gelişti mısırlar ne durumda bayramda göreceğim),Domates (Fide olarak almıştık yaprakları gelişti büyüdü ama çiçek dahi vermedi neden bilmiyorom?),
Cherry domates (saksıda almıştık problem çıkarmadı),Sivri biber,Dolmalık biber ( yeşillik olarak kaldı),Marul (Balkonda çimlendirip bahçeye ektik), Nane, Yeşil Soğan (tohumdan ektiğimden ve evde yeşillenmiş kuru soğanlardan verim aldım , ama arpacık soğanından verim almadım. Bu arada bir deneyimimi aktarayım yeşil söğanların atılan kök kısımlarını ektim çok güzel verim aldım), Patlıcan, Börülce (Saksıda 2 tohumdan bir yemeklik börülce yetiştirdim.Bahçedekileri bayramda göreceğim),Reyhan, Kabak, Bakla (Kışın ekilecekmiş, haziran ayında ektiğimden galiba yaprak bile vermedi), Bezelye, Roka, Sarıbiber,Valensiya portakal, Washington portakal, Mandalina, Hicaz narı, Nar, Limon, Erik, Papila, Çilek, Böğürtlen, Kivi , Karpuz, Kavun, Nektarin, Elma, Mersin Hurması, Arslan ağzı,Sardunya
Galayör, Papatya, Begonvil, Portakal kadife, Çalı minesi, Zambak, Mercan, Gazanya, Kufea
Çuha, Çin karanfili, Ayçiçeği, Kasımpatı, Zıpçıktı, Gül, Petunya, Aslan ağzı, Bodrum papatyası, Hurma, Japon Gülü, Oya ağacı, Fesleğen, Gece sefası, Piton,Likstirun, Çam var.
Bayramda 1 hafta bahçemde olacağım. ( daha sonrada en erken 19 mayısta :-( ) bu süre zarfında neler yapmalıyım.Küçük bahçemde mümkün olduğu kadar çok bitkiyi denemek istiyorum.(1 yıl sonra emekli oluyorum bahçemle istediğim gibi ilgilenebileceğim ama bu süreyi bekleyecek sabrım yok ) Forumda sizlerden edindiğim bilgilere göre eylül ayında Ispanak, Marul, Roka, Tere, Dereotu Maydanoz, Kıvırcık, Lahana, pazı, bakla, biberiye, kekik, lavanta....vs ekebilirmişim.Bunların tohumlarını atmayı düşünüyorum.
Gene forumdan öğrendiğim bilgilere göre geçen yıl ektiğim sebzeleri sökmem gerekiyormuş ama forumun bir yerinde de biber fideleri ertesi yıl tekrar verim verirmiş diye okudum.Neleri bırakıp, neleri sökmeliyim? Ayrıca bamya ve Limon’dan özendiğim sarmaşık yaseminide denemek istiyorum, bunlar için hangi ay uygun bilmiyorum.
İlginiz için şimdiden teşekkürler....

nergis06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025