![]() |
|
|
|
![]() |
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
![]() |
#1 | ||||||
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
ANATOHUM Projesi-Biber Acılık (Scoville) Birimi Ölçümleri
Olcume yetecek kadar orneklem toplayabildigim durumlarda ve proje butcesi elverdigince, New Mexico'da bulunan bir laboratuvara yerli biberlerin acilik birimlerini olcturecegim. Soz konusu olcumlere referans olusturmasi bakimindan, dolmalik Kandil biberin Scoville birimi 0 alinmistir. Proje kapsaminda ilk olcumu yapilan cesit, Pul Biberlik Maraş oldu. Bu degerlendirmede dikkat etmeniz gereken bir konu var: Belli bir yorede birbirinden farkli biberler ayni amac icin kullanilabilir. Ornegin Maras'ta pul biber icin aciliklari, meyve boylari vb gibi ozellikleri birbirinden farklilik gosteren biber cesitleri (ve bunlarin kultivarlari) aktif sekilde kullaniliyor olabilir. Bu farkliligi ortaya cikarmak ve cesitleri birbirinden ayirmak adina, proje kapsamina alinan her cesit birbirinden farkli sekilde adlandirilacaktir. Diger bir ifadeyle, Maras'a ait baska bir pul biberlik cesidin tohumunu yetistirecek olursam, o cesidin adi Pul Biberlik Maras olmayacak. Olcumlerle ilgili ayrintilari ve ek bilgileri bu ilk mesajda guncelleyecegim.
* Scoville Acılık Birimi Yontem High Performance Liquid Chromatography (HPLC) - Yuksek Performansli Sivi Kromatografisi: Bu yontem, American Spice Trade Association (ASTA) - Amerikan Baharat Ticareti Birligi tarafindan Scoville birimi olcumu icin tavsiye edilen yontemdir. Olcum Hatasi +- %10. Düzenleyen birnefestoprak : 20-05-2015 saat 19:24 |
||||||
![]() |
![]() ![]() |
|
|