![]() |
|
![]() |
#31 |
Ağaç Dostu
|
Brokoli fidelerimde son durum. Artık ayırma zamanları gelmiş gibi duruyorlar. ![]() *Birkaç tanesini ayırmaya çalışırken, bolca sulamama rağmen kırdım. Bunun kolay bir yöntemi var mı? *Ayıracaklarımı başka saksı **** bardaklara dikersem sorun olur mu? *Birde ne zaman bahçeye şaşırtmalıyım? Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#32 |
Ağaç Dostu
|
Evet ayırma zamanınız gelmiş *Fidelerinizi bir kaç defa yapraklarını iyice büzecek şekilde susuz bırakın bir gün öyle kalsın ve az biraz sulayın yaprakları doğrultsun sonra tekrar yaprakları soldurun bu şekilde iki defa yaprak soldurma ve diriltme yaparsanız fideleriniz kırılmayacak hale gelecektir. İstediğiniz zaman dikebilirsiniz. Bide fazla oynatmadan toprağı bıcakla kesip ayırmanız mümküna ma dikkatli olmalısınız ama bu defada dışarı şartlarına adapte olamayabilir en iyisi soldurun siz. *Ayıracaklarınızı başka saksı **** bardaklara dikerseniz sorun olur, hepsini, kırarsınız pişkin fideler değiller çünki. *Soldurma işlemiyle fide kırılmaz hale geldiğinde şaşırtabilirsiniz. Soldurma işleri en fazla bir haftanızı alır 2-3 kez arayla 2 kez soldurmanız yeterli... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#33 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Selahaddin bey Bu soldurmayi butun fidelerde ugulaya bilirmiyiz? Saygilar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#34 |
Ağaç Dostu
|
Brokoli ve Karnabahar üretmeye çalışan arkadaşların, balkon için olmayabilir ama bahçeye ekenlerin yeşil tırtılla ilgili kontrollerine ve mücadelelerine dikkat etmelerini tekrar hatırlatırım.Yaprak arkası tırtıl yumurtalarına mutlaka dikkat edelim varsa tahrip edelim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#35 |
Ağaç Dostu
|
Ayrıca her tüpe bir adet Brokoli fidesi alın, en az boyu 20-25 cm. oluncaya kadar tüpte tutarsanız daha sonra toprağa aldığınızda bitkinin müthiş bir şekilde geliştiğini görürsünüz. Sevgili Penelophe senin fidelerin toprağa dikme zamanı gelmiş ancak mevcut konumundan daha önce yani dört yapraktan sonra tüpe birer birer aktarsaydın daha güzel bir gelişme izlerdin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#36 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili arkadaşlar, benim iki ayrı saksıda iki kök brokolim penelophe'ninkiler kadar oldular acaba bu sıralarda onlara gübre **** sebze çoşturan gibi takviyeler vermemiz gerekir mi? Yavaş ama dipdiri büyüyüp gidiyorlar bakalım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#37 |
Ağaç Dostu
|
Brokoli tohumlarının son hali
Deportivo'nun gönderdiği tohumları gazete kağıdından yaptığım saksıcıklara yerleştirdim. Hızlı bir şeklde çimlendiler. Böylece gazte uygulamasını da denemiş oldum. Tavsiye ederim, çok pratik. Sakıs bulma derdi ortadan kalkıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#38 |
Ağaç Dostu
|
Brokoli tohumlarını ekmekte geç kaldık bu sene. Bir ay önce köydeki fideci teyzeye gittiğimde brokolileri olmuştu da bir parti toplayıp pazara çıkarmıştı. İkinci parti de toplanmaya hazırdı. Fakat brokoli tek yıllık bir bitki olmadığı için bu yetiştirdiklermizden seneye sebze alırız inşallah. Ben geçen seneki brokolilerimi sebze bahçemde yazlık sebzelere yer açmak için sökmek zorunda kalmıştım. Bu sene onlardan topladığım tohumları ektim ama geç kalmışım. Toprağa geçirirken yazın da kalacağını düşünerek size engel olmayacak bir yere dikin. Deneyimlerim böyle diyor ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#40 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
yiyebileceğinizi sanırım . Sayın Limonun bahsettiği teyze erken dikim yapmıştır . Çimlendirme için geç kalındı ancak bahar gelmeden sonucu alırsınız. Bahçenizde ücra bir köşeye değil, güneş alan bir yere dikin.Kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#42 |
Ağaç Dostu
|
Ben bölgemizin hava şartlarına göre Ağustos ayında çimlendiriyorum , yanlız bahçemdeki yazlık sebzelerim meyvede olduğu için yaklaşık 2 ay tüpte bakıyorum sonra bahçeme aktarıyorum.Aralık- Ocak ayından Nisan - Mayıs ayına kadar toprakta kalıyor. Amatör olarak size söyleyebileceğim şey , Ankaradaki hava şartlarının bu bölgeye göre daha erken soğuması olabilir , bu durumda sizin daha erken ekim yapmanız gerekebilir. Birde bir an evvel bahçeye dikip gübrelemeniz lazım . Selamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#46 |
Ağaç Dostu
|
48 numaralı mesajda soldan ikinci brokolim, yaprakların içinde oluşmaya başlamış. O yazıyı yazdıktan sonra koyun gübresi vermiştim. Yalnız şu anda dışarda değil, sera ortamındalar(gübre kokusu bir iki gün dayanılmaz oluyor ama havalar iyi gittiği için havalandırmayla ortadan kalkıyor koku sorunu da). O günden bu yana bir hayli gelişme gözlemledim Çiçek biraz daha görünür hale gelince fotoğrafını yükleyeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#49 |
Ağaç Dostu
|
Nevsune Hanım ben de tam hiç brokolisi sebze veren yok mu diye yazmayı düşünerek açmıştım sayfayı. Geç ektiniz, şu, bu derken gördük kü gayet güzel olabiliyormuş. Ellerinize sağlık. Bu arada bir ekleme yapmak isterim. Benim geçen sene geç ektiğim brokoli, karnıbahar ve beyaz lahanalarım sebze vermemişti ama kocaman yapraklanmıştı. Ben de o yaprakları tıpkı karalahana, pazı yaprakları gibi toplayıp zeytinyağlı sarma yapmıştım. Tabii her zamanki gibi eşle dotla paylaştık. Şimdi herkes o dolmadan istiyor benden. Muazzam lezzetli oluyor. Bahçesinde veya balkonunda olanlar muhakkak denesinler pişman olmayacaklar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#50 |
Ağaç Dostu
|
Ben de, sanki bir yerlerde yapraklarından dolma yapıldığını okumuştum diye düşünürken, siz yazdınız. Biraz daha büyüsün yapraklar deneyelim. Yalnız ben erken ekmiştim, bu yüzden sizlerden öndeyim. Notlarıma baktım, Temmuz ayında ekmişim, bu ilk gruptan olan. Sonra Kürşad'dan gelen diğer cinsleri Temmuz sonunda ekmişim, onlardan da bir tanesi gelişiyor, yakında sanırım ondan da bir haber verebileceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#51 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-06-2007
|
Merhabalar Sayın Nevsune; Ellerinize sağlık, brokoli'lerinizi afiyetle yersiniz inşallah.Birşey merak ettim brokoliler cam balkonda galiba, malum Ankara soğuk.Sizinkiler soğuktan etkilenmemiş görünüyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#52 |
Ağaç Dostu
|
Evet naylonla kapatılmış bir balkonda. Özellikle iki saksıyı da pencerenin dışına bıraktım, gelişmelerini kıyaslayabilmek açısından. Dediğiniz gibi, içerdekiler fazla güneş alamasa bile hızlı gelişiyorlar. Sanki bir süre sonunda yenecek duruma gelecekler gibi. Elbette toprakta olduğu kadar büyümelerini beklemiyorum. Bunlar 5 lt. pet bidonlarda. Ama gelişmelerini izlemek bile çok keyifli. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#54 |
Ağaç Dostu.
|
Sizlerin brokoliler de yavaş yavaş hareketlenmiş ![]() Benimkiler büyük boy kovadalar.Her kovada 2 tane var, karnabaharlarla bir aradalar.Toprakları aynı olmasına rağmen bir kovadakiler diğerlerinin 2 katından bile büyük oldular.Açıkhavada, hepsi aynı sıradaydı, bu kova bir sıra öndeydi, güneşle, ışıkla ilgili olsa gerek bu fark, bilemiyorum. ![]() Bu büyük olanlar sebze de tutmaya başladı. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#55 |
Ağaç Dostu
|
Deneme amaçlı pencere dışında bıraktığım bir brokkoli ve bir brüksel lahanası soğuğa dayanamayıp dondular. Kapalı yere aldım, eğer kurtulurlarsa hava sıcaklığının biraz artmasıyla yine dışarıya çıkaracağım. İçerdekiler gelişmelerine devam ediyorlar. İlk brokkolim büyümesini sürdürüyor. Başka bir sürpriz (Romanesco İtalia) var, onu görüntülemek için biraz daha ele avuca gelmesini bekliyorum ![]() Sonuç olarak Ankara brokkoli ve brüksel lahanası yetiştirmeye uygun bir bölge değilmiş. MSaygın'ın yazdığı gibi benim de aynı zamanda ektiğim ve aynı koşullarda yetiştirdiğim tohumlar çok farklı sonuçlar verdi. Bir kaçı daha hala incecik saplarıyla duruyorlar. Demek genlerindeki bir şey gelişmelerinde daha etkili. Yani biz ne yaparsak yapalım, sonunda doğa kararını kendisi veriyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#56 |
Ağaç Dostu
|
Nevsune Hanım saksıda olduğu için belki donda zarar görebilir bilemem ama bahçede ekili olanlar donsalar da zarar görmüyorlar. Kıvırcıklarım dahil tüm sebzelerim her gece donuyorlar, hiç müdahale etmiyorum, saat 10'a doğru kendi kendilerine çözülüyorlar ve hiç bir sorun yaşamıyorlar. Düzenleyen limon : 13-01-2008 saat 18:47 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#57 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Limon, bizim buralarda hava oldukça soğudu, hele geceleri tam bir ayaz hakim. Geçen gece sanırım -10'un bile altına düşmüştü. Benim oturduğum yer ise şehir dışı ve Ankara ile arada en az(-) 3-4 derece fark oluyor. Bu hafta ısı biraz artacakmış, bir iki gün sonra tekrar dışarı çıkartacağım. Zaten onlar işin biraz deneme kısmıydı, bu yetişenler bile bana büyük sürpriz oldu. (Yenisini görünce bayılacaksınız ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|