05-11-2006, 20:07 | #4 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: maltepe/istanbul
Mesajlar: 541
|
Alıntı:
Bazen bir ota rastlarım hemen küçük bir parçayı ağzıma atarım kızlarım hemen elime saldırır. Anne ölücen her bulduğun otu yeme Not : Beetlejuice (kızım) diyorki çok güldüm Allahta sizi güldürsün. |
|
05-11-2006, 21:44 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Sebze bölümüne bir hareket gelsin diye yazdım. Merakta var tabii. Bir de cemada 'yı test edelim dedim. Şimdi, detaylarını tam hatırlayamıyorum; Eskiden, Karadenizde, biz kral bulduğu bütün zehirli otlardan azar azar yermiş. Bu onda zehirlere karşı dayanıklılık yapmış. Fakat, bir savaşta oğluna(?) yenilince zehir içip intihar etmek istemiş, bir türlü kendini zehirleyipte ölememiş. )) |
06-11-2006, 02:23 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: maltepe/istanbul
Mesajlar: 541
|
Ateş bey, yaprak larkokulu menekşe (viola odorata) ya benziyor. Elimdeki şifalı otlar kitabında yazdığına göre, çiçekleri şekerlemelerde kullanılıyor ve salatalarada konup çiğ olarak yeniyor. Bu menekşeden bendede var. Baharda minik mor çiçekler açıyor. Ben yapraklarının yendiğini sanmıyorum. Fakat bir yerde okuduğum bir bilgiye göre kalp şeklinde yaprağı olan bitkiler, kalbe yararlı oluyormuş, zehirli bitkilerinde tadı kötü olurmuş. Siz latince isminden bir araştırın bakalım sizin çiçek bumudur. Ayrıca dediğiniz gibi belki bu otları denerken bir yandan bağışıklık kazanırız |
06-11-2006, 12:32 | #9 |
Ağaç Dostu
|
Bu bitki Ranunculaceae (düğünçiçeğigiller) familyasından çok büyük ihtimalle ama kesin birşey söylemek için çiçeklerini de görmek gerekiyor. Ben yendiklerini hiç duymadım, bence yemeyin derim. Yarın okulda hocama sorup ayrıntılı cevap vermeye çalışırım size. |
06-11-2006, 14:16 | #11 |
agaclar.net
|
Ateş Bey, Rower haklı. Ranunculaceae dediği anda kafamda şimşekler çaktı. Bu bir düğün çiçeği. RAnunculus ficaria. Galeride de resimleri var. Ancak çiçeğe kendimi öyle şartlamışım ki, bu şekilde tek tek yaprak görünce hiç anlamadım. http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=3808 http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=4124 http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=779 İlkbahardaki taze yaprakları salatalarda kullanılabiliyormuş ve ıspanak gibiymiş. Ancak tecrübe gerekiyor çünkü çiçek tohuma kalkmaya başladığı zaman yapraklar toksik oluyormuş. Hemeroid ve ülserde kullanımı da varmış. Ancak yapraklarının sebze olarak kullanımı da hangi anda toksik dönüşüme başlayacağı bilinmediğinden çok dikkat gerektirir. |
06-11-2006, 21:46 | #14 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler, bir paket hazır salata alıp içindeki yapraklar ile karşılaştıracağım. İçindekilerden birisine benzetiyorum. Alınanlar hemen yendiği için yeni alınca bakabileceğim. Çiçek ne zaman açar bilmiyorum. sanki, yaprakları şimdi taze gibi geliyor. İlkbaharda taze yaprak veriyorsa çiçekleri yazın açması gerkir. Şu sıralarda da kartlaşması gerekmez mi?Verdiğiniz isimden incelemeye çalışacağım. |
06-11-2006, 22:28 | #16 |
Ağaç Dostu
|
Merak etmeyin yemiyorum. Duyanda, koyun gibi bahçedeki otları yediğimizi zannedecek. Hoş bahçeden bazı şeyleri (yabani) yediğimiz de olmuyor değil. Biraz incelemeye başlayınca, her şeyi de ağzına götürmemek gerektiğini anlıyorsun. Bilen birileri varsa artık herşeyi sormaya başlıyorsun. Hoş, her merakına cevap veren birinin olması da büyük zevk. Eksik olmayın. |
08-11-2006, 09:17 | #17 |
Ağaç Dostu
|
Afiyet olsun size. Ben de ne zaman çimleri biçilmiş bir yerden geçsem o kokuyu aldığımda yere çöküp kırt kırt otları kemirmek isterim Reankarnasyona inanan biri olsam önceki hayatımda ben bir inektim diyeceğim neredeyse eheheh |
08-11-2006, 21:28 | #22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: maltepe/istanbul
Mesajlar: 541
|
Evet taze olarak yeniyor rezene. Bazı otlarla karıştırılarakta pişiriliyor. Çokta hoş bir tadı var Memet bey eminim güzel bir rezene tarifi verir bize |
08-11-2006, 21:44 | #23 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
rezene bildiğin, sıra... burda seferisar tarafında sıra deniyor.. arapsaçı.. en güzeli kuzu etli.. soğan, kuşbaşı kuzu eti kavrulur, düdüklü tencerede, sonra üstüne rezene doğranıp eklenir, üzerine salça, biraz (gerçekten biraz, suyu az olmalı) su. Tencere kapatılır kuzu eti pişecek kadar bir süre pişirilir. açtıktan sonra karıştırılır.. .tamam. diğer otlar gibi haşlanıp da yenebiliyor. bazı yemeklere lezzet katması içinde ekliyordum ben onları unutmuşum bir iki alayım pazardan kışın nasılsa dolu heryer, o zaman hatırlarım. |
09-11-2006, 19:33 | #26 |
agaclar.net
|
Ben size arap saçı ile ilgili bir başka tarif vereyim (rezene) Soğan kavrulur kuşbaşı kuzu eti ve üzerine doğranmış arapsaçı eklenerek pişirilir. Salça konmaz. Piştikten sonra yumurta sarısı ve limonla meyane hazırlanarak terbiye edilir. Yoğun anason kokusundan dolayı her damak lezzetine uygun olmayabilir bu arapsaçı ama sevenler mevsimini hasretle bekler. (Biz bu yemeği etli olmasına rağmen sızma zeytinyağı kullanarak pişiririz) |
09-11-2006, 21:54 | #27 |
agaclar.net
|
Yemek tariflerini burada neden yapıyorsunuz? cık cık cıııkkk |
09-11-2006, 23:00 | #30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: maltepe/istanbul
Mesajlar: 541
|
Canım çekti yahu O mine hanımın tarif ettiğinin etsizide çok lezzetli oluyor. Offf off belediye pazarımızı kaldırdı, ben şimdi nerden bulacağım, rezene, labada, ebe gümeci, radika. En iyi Maltepe grubu arkadaşlarımla toparlanıp ot toplamaya mı gitsek ne |
|
|