agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)




 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 12-02-2010, 18:51   #1
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Baklanın Parkinson Hastalığındaki Yeri

PARKİNSON HASTALIĞININ OLUŞMA NEDENİ

"Parkinson hastalığı, üst beyin sapı bölgesinde yer alan substansiya nigra hücrelerinin azalmasından ileri gelir. Bu hücreler “dopamin” denilen bir madde yapar, depolar ve bunu kimyasal iletici olarak beynin derinliğindeki “striyatum” denilen yapının sinir hücreleriyle kurulan bağlantıda kullanır. Substansiya nigra hücreleri hasara uğrarsa dopamin yapıp depolayamazlar ve sonuç olarak striyatumda dopamin eksilir. Bu hücre hasarı % 80 gibi ciddi boyutta olduğunda Parkinson hastalığı belirtileri ortaya çıkmaya başlar. "


PARKİNSON HASTALIĞI TEDAVİSİNDE BAKLANIN YERİ
"Baklanın yeşil kabukları ve yaprakları, vücutta dopamine çevrilerek kullanılan levodopa maddesi içermektedir: 40 gram bakla yaklaşık 130 mg levodopa içerir. Baklanın tanelerinde levodopa bulunmaz. Ticari olarak satılan levodopa içeren ilaçlar levodopanın bağırsak sisteminde kullanılmasını önleyen maddeler (benserazid, karbidopa, entakapon) içerir. Bu sayede levodopa kan-beyin seddini aşarak beyne kolayca ulaşır. Oysa baklada saf levodopa mevcut olup, söz konusu kimyasal maddeler bulunmaz.

Bu nedenle bakla yemeden önce levodopa içeren ilaç ta düşük dozda içilirse, baklanın içerdiği levodopa beyne ulaşmış olur. Özellikle levodopanın etkisinin kısalmış olduğu doz sonu kötüleşmesi yaşayan hastaların tedavisinde, her levodopa dozuyla birkaç çatal pişmiş veya haşlanmış bakla veya yaprağı çiğ olarak yenilirse “açık” dönemlerin süresi belirgin olarak uzamaktadır. Baklanın yoğurtsuz yenilmesi önerilir. Fazla miktarda yenildiğinde yüz, boyun veya uzuvlarda istem dışı oynamalar (diskineziler) ortaya çıkabilir. O takdirde levodopa ilacının dozu azaltılmalıdır.

Bakladan yarar gören hastalarımız baklayı hiçbir işlem uygulanmadan derin dondurucuda saklamakta ve gerektikçe tüketmektedirler. Bahçesi olan bazı hastalarımız ise baklayı kendileri ekerek yetiştirme olanağına sahiptirler. Bakla yemeğini sevmeyenler, yaprağını kurutup saklamakta ve çay gibi kaynatarak suyunu içtiklerinde (şeker eklenebilir) yararlı etkisini gördüklerini ifade etmektedirler. Baklanın turşusunu kuranlarda yarar bildirmektedirler. Ancak iç bakla fayda sağlamaz. Levodopa kullanmayan Parkinson hastalarında
baklanın yararlı etkisi görülmediğini vurgulayalım, ancak yemelerinde bir sakınca yoktur."

Alıntı:PARKİNSON HASTALIĞI HASTA VE YAKINLARI İÇİN EL KİTABI
Prof. Dr. HÜLYA APAYDIN
Prof. Dr. SİBEL ÖZEKMEKÇİ

http://www.parkinsondernegi.org/

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025