![]() |
|
![]() |
#661 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
|
Sebze adalarında domateslerin yanına dikmek için tohumdan ektiğim kadifeleri çimlendirip üretemeyince akşamüstü civarda bulunan büyükçe bir fidancıya gittim. 60-65 yaşlarında bir dayı karşıladı beni. Daha evvelden tanıyorum ama dayıyı. Tohumları ekerken de toprağımı ve balkonun sardunyalarını ondan almıştım. Fazla da uzatmadan sadete geleyim hemen. 4-5 kasa kadifenin içinde bizim istediğimiz kırçıllı cins olmayınca dayıya kırçıllıdan gelir mi diye sordum. Gelir gelmesine de sen bunları niye almıyorsun diye bu sefer o bana sordu. Sanki başıma gelecekleri hissetmiş gibi kendimce elimden geldiği kadar izah etmeye başladım. Domates, fesleğen, kadifeler, kardeş bitkiler, böcekler, zararlılar, hastalıklar vs. vs... Bunları duyar duymaz dayı başlamasın mı bana '' Ben 30 bilmem kaç küsür senedir bahçevanım. Hayatımda böyle şey duymadım. Böyle şey olur mu? Olmaz öle şey. '' gibi şeyler söylemeye. Hatta onu ziyarete gelen bir ahbabına da beni deşifre etmeye başladı. Arkadaş böyle böyle söylüyor gibilerinden konuyu ona da aktardı. Bu sefer ben ona da aynen anlatmaya başladım. Domates, fesleğen, kadifeler, kardeş bitkiler vs.... Ama olay sonradan gelen dayıya mantıklı gelince bizim fidancı dayı da geri adım atıp olabileceğini o da söylemeye başladı. Bu gelişmenin üzerine artık dayı vicdan mı yaptı bilmiyorum ama 1 saat boyunca sohbet ede ede tüm fidanlığı bana gezdirdi. Vaktim olduğunda çay içmeye de davet etti. Kırçıllı kadifelerim de yarın geliyor. İnşalah... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#662 |
Ağaç Dostu.
|
Bir şey danışmak istiyorum sizlere. Elimde 4-5 çeşit domates, 3 çeşit patlıcan, 4-5 çeşit te biber fidesi var. Bunları birbirlerine ne kadar yakın dikmeliyim? Tereddütte kaldım. Pembe Domates sayfasında böyle bir paylaşımda bulunulmuş. Alıntı: Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli Sayın Selahattin hocam, öncelikle iyi günler. Benim yukarıda'ki eklediğim resim'in olduğu bölgede, hepsi'de birbirine çok yakın olan 4 değişik domates türü var. SIRIK, CHERRY, PEMBE ve yerde bir ucu gözüken, SOFRALIK (salçalık) tabir ettiğimiz türler. Bu kadar yakın tutmak ile hata yapmış olabilirmiyim?. Hayır hiç sorun değil yinede kalbinize bir şey gelmemesi için birbirine en uzak bitkilerden tohum almayı deneyin ve birde eğer bu çeşitlerden hibrit olanlar varsa (sırık gibi) ondan tohum almayınız çünki büyük ihtimal melez tohumdur tohum açma yapar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#663 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-11-2011
|
Tereddüt derken... Fideleriniz yerlimi hibrit çeşitlermi.Yerli ise sonraki yılın fidelerini bu bitkilerdenmi alacaksınız/alıyorsunuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#664 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
Biber çeşitlerini yan yana dikerseniz üzerine bir tül ile kapatırsanız olur. Bibeler arası 500 m. diyorlar ama tozlaşmanın sınırı nasıl ölçülür bilemem... rüzgar aldı götürdü gibi... ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#665 |
Ağaç Dostu.
|
Sn. Adanatarımhane teşekkür ederim ilginiz için. Sonraki yılların fidelerini aynı şekilde alabilmek için sormuştum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#666 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#667 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Domateste çapraz tozlaşma zor bir durum. Farklı çeşitleri dip dibe dikip tohum da alabilirsiniz. Biberlere dikkat, çok kolay çapraz tozlaşma oluyor. Acılarla tatlılar arasına elinizden gelen en fazla mesafeyi koymalısınız. Kabakgiller ise tam bir felaket. Müthiş bir şekilde biribirlerini tozluyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#669 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#670 |
agaclar.net
|
Domatesler arası bir karış mesafe epey sıkışık. Biribirlerini kök gelişimleri, güneş vb. bakımlardan olumsuz etkilemeleri kuvvetle muhtemel. Capsium alt türleri arasındaki çapraz tozlaşma koşul ve oranları aynı değil. Bu yüzden bazı çeşitler kendi aralarında çapraz tozlaşmaya çok açıkken bazı çeşitler arasında daha zor olabiliyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#671 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#676 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2012
|
Sebze yatağı hazırlama
Bu da yine geridonusum cilginligindan, eski bir dolabin kenarlari birbirinden ayrilip, tekrar birlestirilerek yapildi, kose dikmeleri yine bir palet sokugunden. boyutlari 100 x 100 x 45 mm |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#677 |
Ağaç Dostu
|
sebze beşiği devam
Sebze beşigi nin son hali... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#678 |
Ağaç Dostu
|
Sebze beşiği
geri donusum takintimizdan olusan sebze beşiği, beşik diyorum cünkü simdilik minik bir etüd alanında acemiliklerimizi gidermeye çalışıyoruz. Fikir ve onerilerini bizim icin cok degerli. Fotograflar için maalesef acemiliğimden yanlış yere yüklemişim ve tekrar buraya eklemek istediğimde eklendi uyarısıyla karşılaştim. Yavaş yavaş forumu da öğreneceğiz... Düzenleyen ciroz : 28-01-2013 saat 12:33 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#679 |
Ağaçsever
|
Bursa Tarla Günleri Fuarı
Pazar Günü Çok Sıcak olmasına rağmen, ilk defa tarımla ilgili bir fuara katıldım ve de çok keyif aldım. Bahçeden ara ara çok azda olsa erkencilerden alıyoruz. ramazana yetişsin diye 5 * 7 çeşit marul çimlendiriyoruz. domates ve salatalıkların arasına şaşırtacağız |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#681 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-04-2012
|
Merhaba, Sebze parkına ekilecek bitkilerin aralarını normalin üç katı kadar fazla bırakın uyarılarını muhtemelen ben beceremem ve benimkiler böyle olmaz diyerek iki katı bıraktım. Şimdi sebze parkının içinde domatesler azman gibiler, biberler de büyük ama domatesin gölgesinde, kadifeler de kurudu. Domatesler çiçeğe durdu. Ortamı ferahlatmak için öneriniz olur mu ( koltuk alma, bazı fidanları taşıma vs.) yoksa resim ekleyeyim buna göre mi yönlendirme yapmayı tercih edersiniz. Hap gibi bir bilgi varsa çok memnun olurum. Selamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#682 |
agaclar.net
|
resim ekleseniz iyi olur, haplar henüz icat edilmedi ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#683 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-04-2012
|
Merhaba, Resimler aşağıda. Yapılabilecek ne vardır sormak istedim. Bir karar verip hızlıca uygulamak lazım, şu durumda domatesi bile toplayabilecek yer yok. İlk iki resim iki farklı açıdan sebze cumhuriyetini gösteriyor ![]() Ne dersiniz, toprak yumuşak diye aralardan yere taşımaya kalksam köke zarar verir ya da keyiflerini kaçırır mıyım; koltuk altı sürgününü biraz radikal yapsam strese sokar mıyım? İlginiz için şimdiden teşekkür ederim. Kolay gelsin herkese. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#684 |
agaclar.net
|
İlk gözüme çarpan, aynı gövdenin çatallanıp birden fazla gövde oluşturduğu durumlar var. Zamanında alınmamış koltuklar sebebiyle sanırım. Öncelikle onları temizleyin. Kökten tepeye kadar tek bir gövde kalsın ve bitki sadece tepeden uzayacak şekle gelsin. Buna rağmen sıkışık olacak ise aralardan bir kaç kök çıkarmanız gerekecek. Çıkardıklarınızı başka yere şaşırtabilirsiniz. Bu mevsimde büyük ihtimal tutarlar. Bu halde kalırsa domates alamayabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#685 |
Ağaç Dostu
|
Aradan söktüklerinizi kesme çiçek gibi su dolu bir kaba yerleştirin, bir iki saat kalsın. Bu arada dikeceğiniz yeri bol sulayın, bir iki saat toprak suyu iyice çeksin. Bunları uyguladıktan sonra birde dikimi güneşin tepede olmadığı akşam saatine denk getirirseniz bitki hiç bayılmadan yer değişimizi haledersiniz. Ha yapmasanız da olur, bitki bir iki gün bayılır, sonra kendine gelir ama yukarıdaki yöntem bize yakın köyde, geçimini yetiştirdiği sebzeleri satarak sağlayan cengaver bir kadının tavsiyesiydi. Ben 5 yıldır böyle yapıyorum. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#686 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-12-2006
|
Sebze adalarının bütün üyeleri ufak ufak meyve tutmaya başladı. Ancak sadece fasulyelerde bir problem var; yaprakların bazıları kuruyor. Ya bir hastalık bulaştı ya da gübre fazla geldi. En son 1 hafta önce keçi gübresi ilave etmiştim. Aynı veya benzer sorunu yaşayan arkadaşlar varmı? çözüm önerileriniz rica. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#687 |
agaclar.net
|
Tek bir yaprak görüntüsü fazla ip ucu vermiyor ama virütik veya bakteriyel bir hastalık olabilir. Benzeri semptom gösteren birden fazla hastalık var. Alttan tepeye kadar benzeri semptomlar gösteren fasulyeleri etrafa pek değdirmeden sökmeniz gerekebilir. Bu şekildeki bitkilere dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkayın ki, başka bitkiye dokunduğunuzda bulaşma olmasın. Problem sadece alttaki bir kaç yaprakta ise ve bitki normal çiçek açıp fasulye tutuyor ise, problemli yaprakları hijyene dikkat ederek temizleyip bir kaç gün daha izleyin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#688 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-12-2006
|
Alıntı:
Problem daha çok alttaki yapraklarda. Üst taraf büyümeye devam ediyor. Sık dikime rağmen öteki bitkilerde herhangi bir problem olmaması acaba fasulye tohumlarında mı problem var diye düşündürüyor. Tohumları Eminönü'nden almıştım. Belirttiğiniz gibi hafta sonuna kadar izleyip sonra karar vereceğim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#689 |
agaclar.net
|
Tohumdan gelmesi de bir ihtimal tabii. Bazı bakteriyel hastalıklar tohumla taşınabiliyor. Virütik olanlar ise daha çok vektör böceklerle (bit, thrips gibi) gelebiliyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
sebze, sebze adası, yükseltilmiş yastık |
|
|