agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)




Beğeni Düzeni3621Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-07-2010, 23:57   #1
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Sebze adalarını deneyen arkadaşların sanırım çoğu farkına varmıştır. Adalardaki toprak bitkilerin kök salmaları için daha elverişli olduğundan bitkilerin vegetatif gelişimi normalin iki misli oluyor. Bu yüzden sırık türü bitki dayanakları pek işe yaramıyor ya da yetersiz kalıyor. Türkçesi nedir bilmiyorum. "Trellis" denilen kafes, bağlama ve yükseltme sistemini özel olarak düşünmek ve yük taşıyacak özelliklerde yapmak gerek.

Geçen yılki bambu kafeslerle epey zorlandığım için her adaya çift seviyeli, çok amaçlı ve ağır yük taşıyacak bir sistem yapmıştım. Epey işe yarıyor

Bu yıl çok fazla domates çeşitim var. 30 çeşit kadar var sanırım. Genel olarak domateslerden memnun değilim. Vegetatif gelişmeleri fazlasıyla iyi. Bazı çeşitlerin yapraklarında deformasyon var. Önce virüs olduğunu düşündüm. Ancak, sn.Limon'Un dediği gibi, bölgede domateslerin hepsinde bir sorun var. Civarda ticari domates yetiştirenlerin çoğu tek bir domates almadan bitkileri söktüler. İlk önce, kullandığım sığır gübresinden gelen bir şey olduğunu düşündüm. Fakat öyle olmayabilir. Bazı çeşitler etkilenmedi veya az etkilendi. Bazılarını benim de sökmem gerekecek.

Buna ilave olarak, adalardaki toprakta azotun fazla geldiğini net olarak gözlemliyorum. Her adadaki büyük bir çuval sığır gübresine ilaveten, malç olarak çim kırpıntısı ve keçi gübresinden yaptığım kompostu kullandım. İkisi birden bariz bir şekilde fazla geldi. Domateslerdeki meyve tutumu geç başladı. Bunu çok önemsemiyorum. Geç de olsa kiloluk domatesler görünmeye başladı.

Seneye kabak ve salatalıkları mutlaka sürgüne göndereceğim. İşin ilginç tarafı, adalardan en az 10 metre uzağa dikilmiş dev balkabakları nasıl oldu da adaların yolunu bulup dışarıdan işgale kalkıştılar anlamadım. Her gün yakalayıp dışarı çıkartmaktan, yönlerini değiştirmekten yorgun düştüm.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2010, 09:02   #2
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Seneye kabak ve salatalıkları mutlaka sürgüne göndereceğim. İşin ilginç tarafı, adalardan en az 10 metre uzağa dikilmiş dev balkabakları nasıl oldu da adaların yolunu bulup dışarıdan işgale kalkıştılar anlamadım. Her gün yakalayıp dışarı çıkartmaktan, yönlerini değiştirmekten yorgun düştüm.
Son bir iki yıldır, bazı bitkilerin sadece güneşe, rüzgara göre değil bazı bitkilere doğru özellikle yönlendiğine eminim artık.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2010, 15:13   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Ancak, sn.Limon'Un dediği gibi, bölgede domateslerin hepsinde bir sorun var. Civarda ticari domates yetiştirenlerin çoğu tek bir domates almadan bitkileri söktüler. İlk önce, kullandığım sığır gübresinden gelen bir şey olduğunu düşündüm. Fakat öyle olmayabilir. Bazı çeşitler etkilenmedi veya az etkilendi. Bazılarını benim de sökmem gerekecek.
Bu sene Marmara Bölgesi'nde domateslerden hayır yok gibi. Geçen Cuma günü Ömerli ilçesine gitmiştim. Oradaki bütün domateslerde kurumak üzere idi.

Sanırım son yağmurlar ve yağmur sonrası kavurucu güneş domateslerde bir tür mantar oluşmunu teşvik etti.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
sebze, sebze adası, yükseltilmiş yastık


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025