![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
|
Elinize sağlık Sn hbayraktar, adalarınız hayırlı olsun ![]() Biz 2 haftadır pek birşey yapmadık. Geçen haftasonu kararsız kaldım fide dikimi için, havalar sıcak gidiyor diye herkes fide dikti burada. Üstüne yağmur yağdı hava serinledi. Geçen haftalarda kompost çukurunu açıp yakındaki köyden bulduğum koyun gübresini ve yeni parti çim kırpıntısı ekledim, EMA takviye edip karıştırdım. Kendi yapacağımız bahçe mobilyaları ve ada dış çeperleri için ahşap koruyucu boya aldık. Ama boyamaya vakit olmadı. Fide dikimini ne aralıkta nasıl yapacağıma karar vermeye çalışıyorum. Domatesli 4 adada kuzey kenar sıraya 4 domates, domateslere yakınca 6-7 biber, diğer kenara yakın patlıcanları dikmeyi düşünüyorum. Sn. Meyvelitepe'nin de söylediği maydonoz ve turpları da aralara serpiştirebilirim. Patlıcan sıcak istiyor, burda olmuyor diyorlar ama az da olsa deneyeceğiz. 2 adada patlıcan yerine salatalık ekebilirim. Kadifeleri tohum olarak eksem çok kolay olacak. Evdekiler çok az ve ışıksızlıktan uzayıp gittiler. Tohumdan ektiğim iri yapraklı fesleğenler 4-6 yaprak oldu, yaklaşık 40 tane var. Bir parti daha ektim, büyüdükçe bahçeye taşıyacağım. Kalan 4 adanın biri yeşillik-çilek adası. Diğer üçü kabak-kavun-karpuz, fasulye, börülce adası olacak. Kuzey tarafa fasulyeler ekilecek. Ada dışında bol güneş alan güney uca nohutlar, kenarlara mısır ve ayçiçekleri serpiştirilecek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-04-2009
|
Sayin yetistiriciler, Biber tohumlarim 18 gun oldu oda sicakliginda hala cimlenmediler. Domatesler gibi degillermis anladim. Acaba diyorum gec mi kaldim bu sezon icin biberlerde? Yeni bir set tohum cimlendirme yapsam urun alabilir miyim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-10-2009
|
Ben tıkandım kaldım. Adaları dolduracak toprağı temin edemedim bir türlü. Yakındaki fidanlık, iki m3 toprağı kapıya dökmek için 200 tl istedi. Mesafe 3-4 km kadar. Bu fiyat normal mi bilmiyorum ama bana fazla geldi. Bir kaç yerden daha fiyat almak istiyorum. Araba eşimle beraber şehir dışında bu yüzden hiçbir şey yapamıyorum. Çok sinir bir durum, fideler kenarda bekliyor. Boş durmamak için kompost malzemesi topluyorum ben de. Sabahleyin belediye çalışanları yol kenarındaki otları biçti. Bir sürü taze otum oldu. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaçsever
|
Sayın hbayraktar yastık adalarınız hayırlı olsun. Pratik bir çözüm olmuş. Bol ürün dilerim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Evet, olabildiğince derin çukur açıyorum. Onun da dibinde bir çukur daha açıp oraya dikiyorum. 10 gün önce diktiklerimin boyu çukurun üst hizasına geldi bile. Büyüdükçe de azar azar dibini dolduruyorum. Bu böyle 2-3 hafta devam eder. Ondan sonra tutabilirsen tut bitkileri ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
agaclar.net
|
Bu arada, hafta sonu fırsat bulabilirsem geçen yıldan yapmaya karar verdiğim bir şeyi yapacağım. Bir metre derinliğinde geniş bir çukur açıp, bir çuval keçi gübresini boca edeceğim. Çukurun dibine aynı yöntem ile biribirinden 50-60 santim uzakta iki pembe domates fidesi dikeceğim. Büyüdükçe de çukuru dolduracağım. Amacım bu iki fideye devasa bir kök sistemi yaptırmak. Tahminim doğru çıkarsa, bu domatesler için kule kurmam gerekecek ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Yapmayın, beni kışkırtmayın Sayın MeyveliTepe ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
agaclar.net
|
Bence bir tane olsun deneyin. Farkı görmüş olursunuz. Yanlız çeşitler de uygun olsun. Ben bir kök pembe bir kök de santini deneyeceğim. İki çeşit de kök güçlü olduğu zaman toprağın üstünde harikalar yaratıyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
agaclar.net
|
Bir zaman, bir başlıkta yazmıştım (hangi başlık olduğunu hatırlamıyorum). Bundan 13-14 yıl önce ABD'de otururken, ev sahibim arka bahçesinde tek bir kök domates göstermişti. Bitkinin yüksekliği 2-3 metre arasında, çapı da yine iki metre civarında idi. Tüm yaz yüzlerce kilo domates topladı o tek kökten ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-01-2010
|
Hadi hayırlısı. 3 metrelik domatesler öyle mi? Her türlü iddiaya girerim ki meyvelitepe yüksek performans gerektiren bir işte yöneticilik yapıyor. Hedefe ulaşmamız mümkün değil. Tam sebze adalarını yaptık artık yorgunluk atabilirz diyoruz hop yeni hedef. havuç sürekli önde gidiyor. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-12-2009
|
Teşekkür ederim Sn. verdoque ve iko10, sizlere de kolay gelsin. Doğrusu toprak getirtmek bana da epey pahalı geldi, bu yıl ilk sebze yetiştirme deneyimimi coco-peat ve yanmış gübre ve yoldan çıkan elenmiş toprak ile deneyip, gelecek sene bulabilirsem bol kompost ile toprak seviyesini daha fazla yükseltmeyi istiyorum, başka türlü 2-3 mt'lik domates ağacı olmaz herhalde. Çapı ne kadar demiştiniz 2 mt mi? Daha önceki mesajlardan okuduğumu şöyle yorumlamıştım ben 10 cm kadar kazıp oraya dikeyim fideleri, sonra 1. boğazlamada toprak seviyesine çıkarır, ikinci boğazlama da bir 5-10 cm lik tepecik yapıp oluşan arıklardan sularım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaçsever
|
Biz daha sebze adalarıyla baş edemezken yeni hedefimiz belli oldu yani. 2 metre çapında domates ağaçları. Sadece imdat diyebiliyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Bugün, öğleden sonra gittiğimde ilk işim 6 adet sandelyeyi boyamaktı. Tabii ondan sonra da sebze adaları ve domates ağacı için yer hazırlıkları yapılacaktı. Boyadan sonra, soluğum kesildi. Ne zormuş ? Ağaç başka zamana kaldı ! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-02-2007
|
Sayın Sındırgılı, boyamış olduğunuz beyaz sandalyeleriniz çok zarif . Umarım bu yorgunluğunuzu sandalyenize oturup çayınızı içerken giderirsiniz. Sebze adalarınız ve fideleriniz çok güzel ve sağlıklı görünüyor, inşallah seneye nasipse bende tam teşekküllü sebze adası oluşturacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-03-2008
|
Alıntı:
üzüm: resimdeki sistem hipotronik sistem japonların yaptığı 100 metrekarelik alanda tek kökten 8 ton domates alıyorlar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
agaclar.net
|
Öyle bir şey büyük ihtimal olmayacaktır. Fotoğraftaki bitkinin türü tam olarak nedir bilmiyorum ama odunsu dallarına bakarsak muhtemelen çok yıllık bir bitki. Bizimkisi, kuvvetli köke iyi tepki veren bir sırık çeşitine çok büyük ve güçlü kök yapma imkanı vererek tek kök bitkide devasa gövde ve dal yapısıyla çok meyve almaya çalışmaktan ibaret. Denilebilir ki, tek gövde yerine 8-10 fide dikelim aynı şey olmaz mı? Büyük ihtimal olmaz. Çünkü tahmin ettiğim gibi olursa, bitki 8-10 normal fidenin yapacağından daha geniş ve daha yüksek bir hacime sahip oluyor. Meyveleri 4-5 kat halinde yukarı doğru gidiyor. Güçlü kök sistemini göz önünde bulundurarak, koltuk alırken uygun sayıda ve yerde koltuğa izin vererek, apartman misali meyve yaptırmaya dikkat göstermeli. Yoksa tek gövdede böyle bir kök ile 10 metre yükselme eğilimi gösterir. Çeşit olarak pembe domates çok uygun. Geçen yıl, kuvvetli bitkide hem meyve sayısı hem de meyve büyüklüğü bakımından çok cömert olduğunu gördüm. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-02-2010
|
Yaklaşık 15 gün önce diktiğim ve şu anda bıldırcın gibi olan domates fidelerini büyük bir cesaret örneği göstererek radikal bir kararla kökleyip şu anda pişmiş aşa su katan üstat Meyvelitepenin yaptığı gibi olabildiğince derin çukurlar açıp yeniden dikeceğim.İnşallah fazla fire vermem.Zararın neresinden dönersem kardır diyorum...Daha yolun çok başında olmalıyım.Rahmetli Barış Manço'nun dediği gibi kendimi hıyar gibi hissediyorum.Bendende bu saatten sonra olsa olsa ancak cacık olur...) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-12-2009
|
Ama şimdi uykusu bölünüyor insanın, karşıda boş arazi var, bir bölümünü temizle, kaz, şahane gübre bulmuşsun, boşalt içine 1-2 çuval... yok artık.. şeytana uyma.. uy... uyma... daha belin düzelmedi, uyma sen... ama hergün kilolarca temiz-leziz domates, uy... nasıl uyunur ki |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Al benden de o kadar sevgili hemşerim.. Perşembe günü bahçede, o yorgunlukla yer aradım. Gojileri diktiğim alanda, gözlerden biraz uzak (çünki, meraklı komşulara malzemede vermek istemiyorum. Gerçi adımız çıkmış bir kere ya ! .. Ters domates yetiştirme çalışmalarından sonra tescillendim..) yer belirledim. Bu pazar günü, çukur açma çalışmaları başlıyor. 1 torbada gübrem var..Pembe domates fidem de var..Fakat bu işi Sn. MeyveliTepe' ye iyice anlattırmalı... Adım adım onun yaptıklarını takip edip, bir defa da çözüm bulmalıyız..Ne dersiniz ? Düzenleyen sındırgılı : 14-05-2010 saat 22:10 Neden: Perşembe yerine pazar yazmışım.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
agaclar.net
|
Arkadaşlar, böylesini ben de ilk kez yapıyorum. Yalnız geçen yıl domesleri bu yıl da yaptığım gibi 30'ar santim çukur açıp dibine dikmiştim. Bunlar 2 metrelik kafeslere çıkıp sonrasında da sağa sola büyüdülerdi. Her kök kiloluk bir sürü domates vermişti. Sonra, sözünü ettiğim ev sahibimin domatesini hatırladım. Şöyle yapacağız; tam güneş gören bir yerde mümkünse bir metre derinliğinde, bir metre çapında çukur açacağız. Buraya gübreyi boca edip toprakla iyice karıştıracağız. Gübre karışımından sonra çukurun derinliği 70-80 santime düşecek. Buraya fideyi dikip can suyu vereceğiz. Bundan sonra 3 günde bir sulayacağız ama, can suyundan sonraki ilk suyu fide boğazının 20 santim dışından çember gibi vereceğiz. Ondan sonrakini 25 santim dıştan. Ve böylece çemberi hep genişleteceğiz. Fide büyüdükçe çukura gübreli topra ilavesi yapacağız. Yapraklar toprakta kalırsa yaprakları koparacağız ama yaprak sapını bırakacağız. Sapın her yerinden de kök salacak. Toprak ilavesi yaparken toprağı çok sıkmayacağız. Gübre, varsa kompost, ya da coco-peat ile karışık olacağı olacağı için sertleşmeyecek. Bu böyle herhalde bir ay kadar devam eder. Çukur tamamen dolduğunda, kök boğazının 40-50 santim dışından çepeçevre kadifeleri de dikebilir ve kule inşaatına başlayabiliriz. Kuleyi en azından 5x5 çıtalarla yapmalı, hatta merdiven gibi de olmalı ki tırmanabilelim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-04-2009
|
![]() Alıntı:
3 günde bir toprak ve gübre karışımıyla fidenin dibini besliyoruz anladığım kadarıyla dormudur. Çukuru açmak dert ben beceremedim. Babama yalvar yakar açtırdım ama 1metre değil. ikna edemedim. Fide ekildikten sonra kalan 38 cm. boyu da 1 metre değil ancak bu kadarına ikna edebildim. Tutturdu 4 fide olmalı diye 2 taneye ikna ettim sonunda. Sonra bir çukur daha açıldı. (babama ait) Onun derinliği diğerinden derin ancak, buyu 60 cm. içinde de 4 pembe fidesi ekildi öyle istedi. Bakalım hangisi verimli olacak. Her gören bir sürü akıl verdi. Kimi dibinde kum olmalı (olmalı mı?) Kimi delimisiniz ne gerek var bu kadar çukura vs. ![]() Düzenleyen selmaa : 20-05-2010 saat 15:59 Neden: imla hatası |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Babil Kulesine hoş geldiniz .. ![]() Düzenleyen sındırgılı : 14-05-2010 saat 23:00 Neden: ilave bilgi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-04-2010
|
Acaba bende şeytana uysammı ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-07-2009
|
ben bugün uydum ve gecen hafta yaptıgım adaları doldurdum. Ozellikle cocopeatleri eritmek biraz uğrastırdı. yarın da fideleri dikeceğim insallah. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
agaclar.net
|
![]() Hadi hayırlısı. Bakalım ne olacak? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-04-2010
|
Benim bahçeye bu çukurlardan 4 tane açsam, sanırım bütün adananın domates ihtiyacını karşılarım. ![]() Hasat sonrası fazla domatesten salça, süs biberlerinden turşu, sanırım ticarete atılıyorum ![]() ![]() Sonuçları sabırsızlıkla bekliyorum, hepinize başarılar diliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
sebze, sebze adası, yükseltilmiş yastık |
|
|