![]() |
|
|
![]() |
#1 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Yeni sebze parkındaki her biri 4 metrekare 20 ada için bir palet coco-peat temin ettim. Bir palette 288 adet var. Her adaya 12 adet koyacağım. Buna ilaveten, her adaya 2 torba klinoptilolit (umdemin), 2 çuval işlenmiş sığır gübresi, yarım kilo kemik tozu, yarım kilo odun külü, yarım kilo kükürt, yarım torba leonardit, iki avuç iz element (demir, bakır, çinko, mangan, magnezyum), kalanı da bahçe toprağı olacak. Fideler yerlerine dikildikten sonra en üste 5 santim kalınlığında keçi gübresi ve çim kırpıntısından yapılmış kompost malç olarak serilecek. Fide dikiminden önce EMA ve mikoriza takviyesi yapmayı düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
iz elementde hangi ürünü kullanıyorsunuz/tavsiye edersiniz? (bir yerlerde konusu geçmişti ama bulamadım) |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
|
Aynı şeyi ben de soracaktım ![]() Bir de leonardit ve klinoptiloit içeren organosen gübre işimizi görür değil mi? İçinde fazladan amonyum nitrat gübresi varmış. http://maden.esengroup.com.tr/organosen/organosen.html |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Sn.Denizakvaryumu, yine Meg-Iron-V kullanacağım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-11-2009
|
coco-peat
Alıntı:
4 metrekare ada için 12 adet coco-peat koyacağınızı söylemişsiniz. 65 litrelik coco-peat bloklarından ise 780 litre yapar. Zaten adanın toplam hacmi 1200 litre civarında. Coco-peat oranı çok fazla değil mi? Coco-Peat oranı benim tahminim oranında ise bu belirttiğiniz karışım adadaki bitkilerin besin ihtiyaçlarını karşılıyabilecek mi? Saygılarımla |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-07-2009
|
Alıntı:
Ben de adaları bugün tamamladım.... Kayınpeder sagolsun yardım etti de kısa sürede bitti. Ama etraftakilerin Kaca mal oldu bunlar... Curur bunlar.. Bunlar ne burada... soruları arasında işi bitirdim. 3 adet 1.22x2.44 lük ada oldu. Size sormak istediğim bir kaç soru vardı... 1. 1 torba klinoptilolit kac kg? Bir de Ankara da nerede bulabilirim? 2. EMA ve B5A benzer ürünler mi? 3. EMA yerine EMA bukaşi denilen bir ürün kullansam nasıl olur? 4. Kükürt saf halde olan mı yoksa tarım kükürdümü ve nereden bulunur? teşekkürler |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
2. EMA ve B5A benzer ürünler değil. EMA'nın ne olduğunu biliyoruz. Ancak B5A hakkında bir fikrim yok. 3. Bukashi, EMA emdirilmiş kepek gibi bir malzeme. EM başlığında sn.Doğasever'in çok detaylı anlatımları var. 4. Ben belli bir oranda granül kükürt toprağa karıştırıyorum. Uzun bir sürede mikroorganizmalar tarafından çözülerek toprak asitliğini 6-7 arasında tutmaya çalışıyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
|
Alıntı:
Sizin paylaştığınız sebze adasına benzer bir adayı ben de yapmaya çalışıyorum. Yalnız İz Element konusunda takıldım. Yanlış hatırlamıyorsam siz iz element olarak FLORIKAN MEG IRON V kullanıyordunuz. Fakat ben bu ürünü temin edemedim. Bu ürün yerine de forumda bu başlık altında satılan iz elementten temin ettim. Sanırım aynı işi görecektir. Gene de danışıp fikirlerinizi almak istedim. Teşekkür ederim. Saygılarımla... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
|
Alıntı:
Sebze adalarında kullanmayı düşündüğüm ürün için garanti edilen içerik; Suda çözünür Bor % 1,5 Suda çözünür Bakır % 1 Suda çözünür Demir % 6 Suda çözünür Mangan % 4 Suda çözünür Molibden % 0,05 Suda çözünür Çinko % 7 olarak belirtilmiş. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Çok beğendim bu uygulamayı. Yaramaz hayvanları olanlar için (örn.sevgili Kiraz ![]() ![]() ![]() Domates bağlamak için bambu kullanıyordum ama bitki fazla dallanıp budaklandığında pek kullanışlı olmuyordu ve sert rüzgarda devriliyorlardı. Bu uygulama hoşuma gitti, fasulye, bezelye için de rahat olur. ![]() ![]() Buna da mobil bahçe adını vermişler. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-01-2013
|
Alıntı:
Yarim torba leonardit kac kilodur? Cocoapeatlerde adet dediginiz sulaninca 65 litre olacagi varsayilan bloklar midir? Bu karisimi gelistirdiniz mi? Yine benzer bir karisim mi uyguluyorsunuz? tesekkurler... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Bir cocopeat kalıbı 65 litre oluyor mu bilmiyorum, olmuyor galiba. En fazla 3-4 misli büyüyordu yanılmıyorsam. Karışımda yerine göre farklı malzemeler kullanabiliyorum. Söz gelimi, kemik tozu yerine alçı tozu kullandım (jips bulamadığımdan). Malzemeler ile ilgili çok detay yok ama son yaptıklarımla ilgili buraya bakabilirsiniz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-06-2011
|
Alıntı:
bir soru daha sormak istiyorum... fide dikiminden önce EMA ve mikoriza yapmayı düşünüyorum ne demek...nasıl yapılır....aydınlatırsanız sevinirim... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
İyi bir karışım hazırladıysanız, fideleriniz sağlıklı ise bu malzemeler şart olan şeyler değil. Fidelerinizi öylece de dikebilirsiniz. Kül içerdiği zengim potasyum sebebiyle kullanılır, fakat çok alkali olduğu için fazla kullanılmamalı, mutlaka da kükürt desteği yapılmış olmalı ki PH yükselmesin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Elimde Piranha Mikoriza Mantarları bulunmakta....Ama üzerinde nasıl kullanılacağına dair bir talimat yok..Acaba fısfısın içine koyup köklerine fısfıslamam yeterli olacakmıdır..Birde suyla seyreltmem gerekiyormu...Yoksa sadece kendisinimi kullanacağım...Cevabınız için şimdiden çok *** ederim... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Toz halde ise, iki kaşık 2 litre suda eritin, dikmeden önce fidelerinizi onar saniye bu suya daldırıp öyle dikin. Sonunda kalan suyu da fidelerinizin can suyu ile beraber diplerine dökün. Sıvı halde ise aynını bir çay bardağı ürünü 2 litre suya karıştırarak uygulayabilirsiniz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-02-2017
|
Alıntı:
Blogtaki ve forumdaki yazılarınızdan çok faydalandım,sizin sebze adalarınızı model alarak arka bahçemin yarısına 3,5X1 metre 4 ada yaptım yeni öğrenmeye başladığımdan karışımım sizinki kadar zengin değil ve malzeme temininde de sıkıntı yaşıyorum ve bu konuda sizden yardım rica ediyorum. Ben her ada için 5 blok 70X5=350 litre cocopeat,1 çuval koyun gübresi,8kg. leonardit,odun külü,kükürt ve geri kalanı da toprak ile karıştırmayı düşünüyorum. Ulaşamadığım malzemeler kemik tozu,iz element (Bu nedir?) klinoptilolit,em(Em tedarik ettim aslında ama tedarikçiden ve gönderdiği üründen emin değilim,son kullanma tarihi geçmiş ve kapağı açılmış ürün gönderdi.) Sormak istediğim bir diğer konu ise bu malzemelerin hepsini karıştırmalımıyım yoksa katman katman mı olmalı? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-05-2012
|
Alıntı:
cocopeat toplu alımda uygun olabilir ama hala perakende alımda blok başına 15-20 TL seviyelerine geliyor. bu fiyatlara ulaşmasında ana sebep malum döviz kurudur diye düşünüyorum. bunu neden yazıyorum? araştırma yapıp uygun fiyata bulduysanız bilgi isteyeceğim, yok araştırmadım diyorsanız da maliyet çalışmasını yapın diyeceğim. kemik tozunu ben de bulamadım. internet ortamında kemik unu üreticilerine ulaşılabiliyor ama onlar da endüstriyel düzeyde tavuk üreticilerine hitap ediyorlar genellikle. mikro element konusunda ise size gübretaşın online satış mağazasını öneririm. sıvı ve toz olmak üzere organik tarımda kullanılabilir açıklamasıyla 2 ürün var: COMBI - 1 Kg bu benim aldığım toz halindeki MİCRO buysa sıvı olan. kargo bedava fiyatlar uygun ve en önemlisi organik tarımda kullanılabilir olması. kargo konusunda henüz aceleci değiller. bana ulaşması 1 hafta kadar sürdü. ama paniğe gerek yok. illa ki geliyor. sıvı veya toz konusunda tercih sizin. ama oranlar ve içerik biraz farklı. umarım bir miktar faydalı olabilmişimdir. kolaylıklar dilerim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Ben acemi değil çok çok çok acemiyim aslında. ![]() Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim,ben bulmakta zorluk çektiğim ürünleri gördüğümde fiyatlarına pek dikkat etmiyorum.Bir zamanlar forumda bedava dağıtılmış em'in 1 litresine 55 tl verdim mesela gelen ürünün de bozuk olup olmadığından da tam emin değilim zaten,son kullanma tarihi 2015. Cocopeat e gelince ben bursa'daki bir firmadan 1 bloğunu (70 lt. olduğunu söylüyorlar ama ben öyle olmadığını düşünüyorum maks. 50lt) 15 tl.ye kargo ücretsiz alıyorum. Daha ucuzu varsa bende hayır demem doğrusu. ![]() Bu tür ürünleri topluca bir arada bulabileceğim bir yere henüz rastlamadım,(Bunları yazarken aklıma yeni bir iş fikri geldi. ![]() iyi çalışmalar dilerim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
bahsettiğiniz EM'in tarihi geçmişse iade edin derim. normalde EM hafif sirkemsi ama rahatsız etmeyen ekşilikte bir kokuya sahip. bunun da altarnatifini evde kendiniz evsel sebze meyve atıklarından yapabilirsiniz. Etkin mikroorganizmalar başlığını araştırabilirsiniz ama yapım 3 aya yakın süreceği için belki bu yıla yetişmez. bizim sebze adaları için kullanmak istediğimiz malzeme tarifi klasik tarımcılıkta henüz bilinmeyen bir yöntem olduğu için tarım ürünleri satan bir yerde topluca bulmak mümkün değil maalesef. hala insanlar deli gibi kimyasal gübre basıyorlar ve piyasada egemen yöntem hep kimyasal olarak toprak besleme, önlem alma ve mücadele etme yönünde. selamlar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | ||
Ağaçsever
|
Alıntı:
Bahçeyi tamamen bozup yaptığım için bu sene biraz maliyetli ve yorucu oldu açıkçası ama seneye her şey çok daha kolay ve ucuz olacak ******.Sebze adalarını,etkim mikro organizmaları yeni keşfettim hazırlanacak vaktim olmadı,seneye bokashi ile kompost çalışmalarım olacak ***. Em'nin tarihi geçmiş ama kokusu kötü olmadığı için bozulmadığını düşünüyorum ama yine de emin değilim,başka da bulamadığım için geri gönderip eldekinden de olmak istemiyorum. Sayın brcparlakkaya Ben karışımı tamamen meyvelitepe'nin yazılarından yola çıkarak hazırlıyorum. Aşağıdaki mesaj size ipucu olabilir. Alıntı:
|
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2016
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-05-2007
|
Sebze adalarıyla 4.yıla başlıyorum.Betopandan yapmıştım şu ana kadar bir sıkıntı yaşamadım.Sadece köşebent olarak kullandığım ağaç kazıkların birkaç tanesi çürüdü o kadar. Hep ertelediğim damlama sistemini de nihayet kurdum.Ana hat olarak mavi renkli kangal boru kullanıp her çıkışa vana takacaktım,adaların hepsi düz bir hatta olmadığı için yapamadım.Boru sert,isteğin gibi eğilip bükülmüyor. Ana hat olarak deliksiz damlatıcı kullandım.Ardından "T" leri takıp delikli damlatıcıları serdim.Aslında T'ye ek bir boru takıp vanayı yine de takabilirdim ama mesafeyi uzattığı için vazgeçtim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
sebze, sebze adası, yükseltilmiş yastık |
|
|