agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebze Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/)
-   -   Enginar Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/8873.htm)

sebnem&mircan 13-04-2011 10:41

Un ve tuz kullanmadan sade limonlu su yapardim. Birde pistikten sonra kapak hep kapali kalir iyi dinlensin diye. Her sebzede ayni olmuyor demekki. Cok tesekkur ederim Guler hanim.

Güler 13-04-2011 11:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sebnem&mircan (Mesaj 785069)
Un ve tuz kullanmadan sade limonlu su yapardim. Birde pistikten sonra kapak hep kapali kalir iyi dinlensin diye. Her sebzede ayni olmuyor demekki. Cok tesekkur ederim Guler hanim.


Ben tencereye de enginarları koyduktan sonra, bir bardak su ilave ederken bu unlu limonlu sudan koyarım.
Sade enginar değil, taze fasulye de pişirirken mutlaka pişer pişmez tencerenin kapağını (düdüklü) açın, yoksa onda da kararma olur.

sebnem&mircan 13-04-2011 11:52

En kisa zamanda enginar bulup verdiginiz bilgiler dogrultusunda yapmaya calisacagim. Emeginize saglik. Tesekkurler

Peynirçiçeği 13-04-2011 15:16

ah arkadaşlar tüm yazılanları okudum canım fena halde enginar çekti, bugün buranın pazarı var eşim hiiiç sevmadiği halde yapıcam.Bende de içine pişirilen bakla ezmesinin doldurulduğu zeytinyağlı enginar tarifi var, çok uyumlu hatta mükemmel bi çift oluyorlar yapıp resimleriyle bir iki güne kadar yayınlarım herhalde ! Tabii aynı sayfaya tekrar girebilirsem=)) Zîra sık giremediğim için forumu pek kullanamıyorum. İnşallah hayırlısı

eymenekin 19-01-2012 14:33

enginar dolması
 
buket hanım, ben de enginarın yanına bile yaklaşmayan eşim dahil bir çok tanıdığımı bu tarifle enginarseverler arasına katmıştırım.iç malzemeyi elimle hafif sıkıştırıp enginarların üzerine yerleştirince daha dağılmıyor.bir de yemeğin suyu kaynayınca kaşıkla üzerinden gezdiriyorum.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Buket Aknar (Mesaj 237645)
Enginar Dolması

Malzemeler:
6 tane enginar
1/2 kilo kıyma
1 su bardağı pirinç
1 tane orta boy soğan
2-3 tane domates
1/2 demet maydanoz
1/2 bardak sıvı yağ
1 tane limon
Domates salçası (bir kaşık)
Tuz+karabiber

Enginarların sapları ayrılıp en dış yaprakları temizlenir ve uçları kesilerek yaprakları ayrılarak ortasındaki yapraklar ve tüylü kısımlar temizlenir. ( Ortası temizlenirken kaşık yardımı ile içerisi oyulmalı ve tüylü kısım iyice temizlenmelidir. ) Hazırlanan enginarlar limonlu suda bekletilir ( Kararmaması için)
Dolma harcı nasıl hazırlanır?
Domates, soğan ve maydanozlar kıyılıp içerisine yıkanmış pirinçler ilave edilir. Kıyma ,sıvı yağ, limon, domates salçası, tuz ve karabiber de eklenerek karıştırılır.
Harç hazırlanınca, limonlu suda bekleyen enginarlar alınarak ( ortasını boşalttık ya!) bir kaşık yardımı ile harç boşaltılan orta kısıma doldurulur. Ben tencereye tüm enginarları yerleştirince önceden kestiğim enginar saplarını da küp küp doğrayıp eklerim(onlar tencerenin dibine kayarlar) Sonra tencereye enginarları örtecek kadar su içersinde bir kaşık daha dmates salçası ilave ederek ve dolmaların dağılmaması için üzerlerine de bir tabak çevirerek kısık ateşte 45 dakika veya bir saat kadar pişirin. Pişen enginar dolamaları tencereden çok dikkatli çıkarılmalıdır. Herkesin tabağına bir veya iki tane enginar dolması uygun olur. Herkese afiyet olsun.


elve 16-05-2012 23:21

bizim buralara bu sene enginar geldi ama nasıl temizlenecek bilmiyor kimse satan bile bilmiyor

Nariel 23-08-2012 10:32

Enginar saplı yapraklı satılıyorsa öylece alın. Keskin bir bıçakla sapını kesin, sonra yaprakları kesebildiğiniz kadar kesin. Yaprakların yukarıda bitiştiği kısmı da kesin ayırın, ta ki kafanın ortasından ince ince tüyler çıkmaya başlayana kadar.

Bu tüyleri görünce bir oyma bıçağı veya kaşıkla içini oyun (bu tüylerden tamamen kurtulana kadar.

Son olarak eğer enginar tazeyse yaprakların etli kısımları kalabilir ama kartsa onları da bıçakla tek tek keserek uzaklaştırabilirsiniz.

Keşke resimli anlatım fırsatı olsaydı.

elve 23-08-2012 22:13

bulabilirsem alıp deneyeceğim teşekkürler..

Nariel 24-08-2012 07:47

Aşağıdaki linkin ilk mesajında temizlenmesi fotoğraflarla anlatılıyor. Burada yapraklar tam temizlenmemiş, dilerseniz tamamen temizleyebilirsiniz. (Enginar kart ve koca kafalıysa tüm yaprakları temizlemeniz gerekir çünkü çok liflidir.)

http://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/20170.htm

hosseda 10-04-2020 09:25

Zeytinyağlı enginar yemeği (çiğden):
4 adet taze enginarı ayıkladıktan sonra (sap alınacak ucu komple kesilecek kase haline getirilecek-kellenin taze yaprakları üzerinde kalacak- sapların dışındaki lifler ayıklanır ve dilimlenen saplarda pişirilecek malzemeye dahil edilir ) ikiye bölerek dibindeki tüylü bölüm temizlenir hazırlanan limonlu suda beklemeye alınır.
Bir demet taze soğan kıyılır ( varsa yanında taze sarımsak da koymak çok iyi olur).
Tencereye dibini yağlayacak kadar sızma zeytinyağı konur, kıyılmış taze soğanlar ilave edilir. Limonlu sudaki enginarlar tekrar ikiye bölünür (isteyen bölmeden yarım haliyle koyabilir görüntü daha güzel olur pişince) tencereye yerleştirilir üzerlerine sadece bir limonun suyu ilave edilir tuzu konarak kapak örtülerek pişirmeye geçilir. Yanmaz tencere varsa iyi olur yoksa kontrolu daha sık yapmak gerekecektir. Ocağın en küçük olanının ek kısık ayarıyla pişirme çok uzun sürede (bir kaç saat) yapılır. Enginarlar sararınca piştikleri anlaşılır bu noktada üzerlerine seviye enginarları geçmeyecek şekilde kaynar su ilave edilir, ocak açılır 15-20 dakika bu şekilde pişirilince yemek tamamlanmış olur. Ocak kapatılır kıyılmış bir avuç dere otu serpilir üzerine enginarın, tencere kapak kapalı dinlenmeye bırakılır.
(tembel işi görünen bu tarif lezzette rakipsizdir...)

makrofinans 04-11-2020 03:21

içerisinde hamur işi karışsa da enginarlı boyoz izmirde efsane oluyor arkadaşlar. Alsancak haricinde bulmak çok güç ama.

alkan6363 09-12-2020 19:04

Çok güzel tarifler teşekkür ederim, arkadaşlar...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025