agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebze Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/)
-   -   Yöresel Yemekler (https://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/2230.htm)

mandalinci 20-03-2011 10:35

Merhaba,

Ben de yazılanları okuyunca heveslendim, Çibörek tarifi yapmaya çalışayım;

İçinin kıyması çiğden konulduğu için adı çiğbörektir, çibörek de denir, şırbörek de.

Eskişehir'de tatarların yaptıği, yediği, meşhur ettiği bir yemektir.

Su ve tuz ile kulak memesi yumuşaklığında, belki biraz daha sert bir hamur tutulur. Küçük bezeler hazırlanır, hafifçe unlanarak üstünü bezle örttüğümüz bir kaba konur.
Aynı puf böreği büyüklüğünde açılır.

Ayrı bir yerde çiğ kıyma, tuz, karabiber, rendelenmiş soğan, arzuya göre küçük kesilmiş biber, domates de konabilir. Hazırlanan harç biraz sulu olmalı.

Açılmış hamurların içine birer kaşık konur üstüne hamurun diğer parçası kapatılır, kenarları, tırtıklı bir aparat veya tencere kapağıyla sabitlenir.

Derin bir tencerede çok kızgın yağda, yağ emdirilmeden kızartılır. Kağıt peçete serilmiş tabağa alınır.
Bir kişi etler, bir kişi kızartırsa da kolayca pişirilir. Ben alıştığım için hızlıca hepsini kızartıp masada bekliyenlere sunuyorum.

Tabağa alınan çibörek ortasından ikiye bölününce harcın suyu akmalı, böylesi makbuldür. Güzel yapılan çiböreğin müdavimi çoktur, peşinizi bırakmazlar. Özel çibörek partileri yaparsınız bol bol.

Deneyecek olanlara, yapıp da yiyenlere, yiyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

mandalinci 25-03-2011 15:42

Merhaba,
Yöresel yemek başlığını görünce çiğbörek tarifini, sebze yemekleri bölümüne yazmışım. hamurişleri bölümüne nasıl aktaracağımı da bilmiyorum. Sayfanın düzenini bozdum galiba, kusura bakmayın, acemilik işte.

aydınlık 25-09-2011 16:02

Yeşil domates yemeği
 
Geçen sene değişik yemek tarifleri ararken; tarifler arasında yeşil domates yemeğine rastlamıştım.Ama yeşil domatesin zamanı geçtiği için sonra denerim diye ertelemiştim. Dün alışveriş sırasında yeşil domatese rastlayınca hemen aldım.
Kısmet bu seneye imiş dedim.Tarifi de çok basit 2 tane çarlistonbiber,1 kapya biberini doğrayıp zeytinyağında çevirdim,1 tane büyük kuru soğan ve 2 tane şekeri kavrulması için üstüne ekledim,1 kg yeşil domates ve 1 tane kırmızı domatesi kuşbaşı doğradıktan sonra kavrulan sebzelerin üzerine döktüm çok az pirinç ve tuzunu ilave edip karıştırmadan pirinçler yumuşayana kadar kısık ateşte çok az su ilave ederek pişirdim.En son yemeğin altını kapattım ve bolca maydanoz doğrayıp üstüne serptikten sonra yemeği alt üst ettim ve dinlenmeye bıraktım.

Not1: Orijinal tarifte biber ve maydanoz yoktu. Ama yakıştılar.
Not2:Bu arada başta belirtmeyi unutmuşum bu yemek Ege yemeği olarak geçiyor.

seleste 02-01-2012 09:30

TATAR

Evlerde kışlık olarak erişte kesildiğini bilirsiniz. İşte bu erişte hamurun yufkasını, 2 parmak eninde şeritlere kesin. Bu şeritleri üstüste koyun, bıçak marifetiyle kolayca üçgen üçgen kesin. Bu üçgenleri makarna gibi haşlayıp sarmısaklı yoğurt ile karıştırın, En üste kavrulmuş kıyma koyun. Mantı tadında harika lezzetli bir yemektir. Bu yemek şu Tatar yemeğine benziyor :
TATAR YEMEKLERİ: İNKAL

Belki bu yüzden adı Tatar. Aslında Kafkasya nere, Burdur nere. Belki başka bir nedeni vardır.

Burdur'da her evde kışlık olarak kesilip kurutulmuş Tatar bulunur.

Makarna hamurunun yufkasını ilk defa açmayı denediğimiz çağlarda hamur eğri büğrü oldukça, sorun değil bu hamur hemen Tatar kesiliyordu. :))

Makarna hamurunu su yerine süt ile yoğurur ve yufkanızı biraz ince açarak ince ince keserseniz harika bir tel şehriye elde edersiniz. Böyle besleyici ve lezzetli bir çorba içmemişsinizdir. Denediniz , ilk etapta o da mı eğri büğrü oldu açamadınız veya kesemediniz mi ? Gene sorun değil : Elinizde ovalayın, kırmızı mercimek büyüklüğünde parçalar elde edin. Ovmaç çorbası yapın. Bu lezzet de harikadır.

Başarısız olma riski yok . Hadi deneyin. : 1kg un, 3 yumurta , su ya da süt. Afiyet olsun.

elve 13-05-2012 23:27

ellerinize sağlık ne güzel tarifler

Kaşınan vücut 18-09-2019 18:09

Sizden bir ricam olacak! Bulunduğu yörede yılan yastığı yetişen kişiler bana gönderebilir mi? Sedef hastalığı için şifaymış. Üniversiteyi dondurdum, dışarı çıkamıyorum. Lütfen yardımcı olun🙏🏻

Gökçeyurt 19-12-2019 18:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydınlık (Mesaj 862939)
Geçen sene değişik yemek tarifleri ararken; tarifler arasında yeşil domates yemeğine rastlamıştım.Ama yeşil domatesin zamanı geçtiği için sonra denerim diye ertelemiştim. Dün alışveriş sırasında yeşil domatese rastlayınca hemen aldım.
Kısmet bu seneye imiş dedim.Tarifi de çok basit 2 tane çarlistonbiber,1 kapya biberini doğrayıp zeytinyağında çevirdim,1 tane büyük kuru soğan ve 2 tane şekeri kavrulması için üstüne ekledim,1 kg yeşil domates ve 1 tane kırmızı domatesi kuşbaşı doğradıktan sonra kavrulan sebzelerin üzerine döktüm çok az pirinç ve tuzunu ilave edip karıştırmadan pirinçler yumuşayana kadar kısık ateşte çok az su ilave ederek pişirdim.En son yemeğin altını kapattım ve bolca maydanoz doğrayıp üstüne serptikten sonra yemeği alt üst ettim ve dinlenmeye bıraktım.

Not1: Orijinal tarifte biber ve maydanoz yoktu. Ama yakıştılar.
Not2:Bu arada başta belirtmeyi unutmuşum bu yemek Ege yemeği olarak geçiyor.

Biz bu yemeğin yapılışını Akşehirli bir komşumuzdan öğrenmiştik. Sonra bir gazetede Niğde 'nin yöresel yemeği olduğunu okumuştum. Tarifinde sizinkinden farklı olarak soğan yağda kızartılır, yeşil domates doğranıp acısı gitsin diye suda yıkanır. Önce yeşil domates kavrulur,sonra kırmızı domates eklenir. İsterseniz soğandan sonra kıyma da ekleyebilirsiniz ki harika bir tadı olur. En son bulgur eklersiniz.Bulgur domatesin suyuyla pişince yemek hazır demektir. Üzerine dökülen sarımsaklı yoğurtla nefis olur.

alkan6363 09-12-2020 18:39

Urfa Yemeklerini kesinlikle tavsiye ederim. Genelde sebzeli yemekler etli olur bizde, Ama yöresel ürünler olsun yemekler olsun. Yemek kültürü oldukça geniş, Baharatlar, Özel olarak yetiştirildiği için daha lezzetli oluyor. Örneğin pul biber diğer ismi ile isot, En kalitelisi Urfa üretiliyor.

biber Salçası, Güneş kurutması ve yerli biberle yapılmaktadır. Yemeklere çok güzel lezzetler katıyor, Cevizi vs de yerli olduğundan mutluka bakmanızı tavsiye ediyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025