![]() |
Sevgili iklimsiz, bu son tarifler yöre dışındaki pek çok insan için -belki içindeki de- oldukça ilginç :)
Özellikle karayemiş ve kirazın "tuzlu" olarak kullanımı -en azından benim tanıdığım- pek çok insana farklı gelecek bir durum. Ben kendi adıma çok leziz olacağından eminim o ayrı bir konu. Yemek tarifi olmasa da özelikle şerbetli tatlılara -ekmek kadayıfı, kemal paşa, şekerpare- limon sıkmayı çok severim. Bu tatlıların -özelikle şerbet ağırsa- yenmesini kolaylaştıran bir durum. Doğu Karadeniz'de -kimden unuttum- öğrendiğim ama gittiğim her yerde yadırgandığına şahit olduğum bir durumdur. Oysa ki pek bir beğenilen limonata diye bildiğimiz içecek de doğrudan ekşi ve tatlının karışımıdır. Güzel tarifler için herkese teşekkürler. Not: Acıktım galiba :) |
Sevgili DarkYes, elbette haklısın, bilmeyene bu yemekler (kiraz ve taflan tuzlamaları) oldukça tuhaf geliyor:p Eskilerimiz, yenebilecek her şeyi mevsiminde yemek dışında bu tür yöntemlerle saklayıp daha sonra tüketmeyi öğrenmişler. Yoksulluğun, yoksunluğun gereği...
Bunlar hala sofralarda yeri olan yiyecekler. Bayanların kabul günlerinde, çayla birlikte ikram edilmekte:p:p |
Basit ve lezzetli bir tavuk tarifi de benden:
Yöresi:Sütçüler Adı :Hürmeli pilav Bir bütün tavuk alınır ve orta boy bir tencerede haşlanır. Haşlanan tavuk çıkarıldıktan sonra kalan tavuk suyu ölçülerek 4 bardak bulgur ile pilav pişirilir. ( Bulgur ölçüsünün iki katından bir ölçü eksik tavuk suyu ile) Pilav pişerken tavuketi ince ince didiklenir. Büyükçe bir tavaya bir çorba kaşığı tereyağı **** 2 çorba kaşığı katı yağ eritilir içine 3-4 diş sarmısak ezilip atılır bir kaşıkta salça ilave edilir. Biraz kızartıldıktan sonra didiklenen tavuk parçalarıda atılıp bir müddet karıştırılır. Pilavın yarısı büyükçe bir tencereye serilir üzerine didiklenip sotelenmiş tavuk etleri serilir tekrar üzerine kalan pilav dökülüp düzeltilir ve tencerenin kapağı kapatılır. Bir müddet dinlendirildikten sonra servis yapılır. Afiyet olsun. Yanında illada cacık çok keyifli olur :)) |
Lobyo Phala
Alıntı:
Simdi bahcelerde yazdan kalan son karalahanalar mevcut. Hem de kisin sogunu yemis. Evde biraz da barbunya varsa hemen ise koyulmali... Tabi tadini bilenler icin. :cool: Lobyo Phala MALZEMELER: Iki demet kara lahana Bir su bardagi barbunya 1,5 Yemek kasigi tereyag HARCI ICIN: 1 su bardagi ceviz ici 1 dis sarmisak yarim demet kindzi (taze kisnis otu) 3 adet sivri biber 2 **** 3 dal maydanoz 2 **** 3 dal sasprami (taze **** kuru feslegen) YAPILISI: Kara lahanalar kücük kücük dogranir.Bir tencerede kaynayan kara lahanalar bir süre haslanir. Rengi degisen ve yumusamaya basliyan kara lahanalarin ilk suyu süzülerek dökülür. Üzerine yeniden su eklenen kara lahanalar, iyice yumusayincaya kadar tekrar kaynatilir. Ayri tencerede,geceden islatilmis barbunyalar haslanincaya kadar kaynatilir.Yumusayan barbunyalar lahanaya eklenir ve haslanana kadar pisirilir.Lobyo phala piserken misir unu eklenir.Kara lahananin harci havanda hazirlanir. Ceviz,tuz,sarmisak,sasprami,kindzi,biber ve maydanoz havanda iyice dövülür.Lobyo phala pistikten sonra ocaktan inmeye yakin bu harc eklenir ve fazla kaynatilmadan ocaktan alinir.Üzerine tereyagi eklenen lobyo phala sicak olarak servis yapilir. Cadi (misir ekmegi) ile yenmesi tavsiye edilir... Afiyet olsun... |
Zurvili (Kirmizi Pancar Yemegi)
Yapilisi cok kolay, cok lezzetli bir otlu yemek. Misir ekmegi ile de cok iyi yeniyor. Yalniz yerken biraz parmaklariniza dikkat etmelisiniz:cool:
Zurvili (Kirmizi Pancar Yemegi) Tarifi Malzemeler: 2-3 Bag Pancar Yapragi 4-5 Yemek Kasigi dövülmüs ceviz 2 Dis Sarmisak Taze Kindzi Taze Maydanoz Koravo(Eksi) Tuz Yapilisi: Pancar yapraklarini iki-üc santim olarak keserek iki-üc su yikiyoruz ve tencerede hazirladigimiz tuzlu sicak suda pisinceye kadar hasliyoruz. Diger tarafta dövülmüs ceviz, sarmisak, kindzi, maydanoz, koravo ve tuzu iyice karistiriyoruz. Hasladigimiz pancar yapraklarinin suyunu süzerek, bir de soguk sudan geciriyoruz. Hazirladigimiz cevizli malzemenin icine sicak su koyarak karistirip, suyu süzülmüs pancarlari ilave ediyoruz. Bütün malzemeyi harmanlayip servise sunuyoruz. Cadi (Misir Ekmegi) ile yenmesi tavsiye edilir. Afiyet olsun... |
benim de anne tarafı rzeli bizde de muhalama var hamsi tava var laz böreği var var oğlu var...hepsi harika.
|
KASTAMONU/TOSYA
maşmak(madımak) aşı yaklaşık 200gr kadar madımak 1 su bardağı ufak(kırık pirinç) 2-3 yemek kaşığı tereyağı 1/2 kğ yoğurt kırık pirinç ve madımaklar ayıklanıp yıkanır özellikle maşmak **** madımak ayıklanınca sirkeli suda 5 dk. bekletilip yıkanır.kırık pirinç maşmak ve tereyağı tencereye konularak üzerine 2-3 parmak geçecek kadar su ilavesi ile pişirilir.pişen malzemeye yarısıcakken çırpılmış ve çok az sulandırılmış yoğurt eklenir.mükemmel olur deneyin şimdi zamanı afiyetle yemeniz temennisi ile .... |
birde tavuklu toyka var ama unuttum hatırlayınca ekleyeceğim
|
Toga
Malzemeler: Dövme, yoğurt, nane,tuz: Dövme yıkanır süzülür tencereye konulur bizim buralarda büyük tencerelerde yapalar uzun süre içilir sıcak, soguk, yoğurt su katılarak ayran kıvamından biraz daha açık hale getirilir dövmenin üzerine dökülür.Ocağa konur sürekli katıştırarak kaynatıp koyulaşması sağlanır tuz eklenir en son taze nane'nin yaprakları tüm olarak isteğe bağlı ****** dileyen doğrayabilir serpilir karıştırılır nane çok güzel bir aroma verir bu çorbaya .Afiyet olsun:)
|
Çömlekte kuru fasulye-Karadeniz Usulü
Bu başlıktaki mesajların tamamını okudum ama umarım gözümden kaçmamıştır. Ben bir yemek tarifi arıyorum.Birkaç sene önce İstanbul'a bir gidişimde, arkadaşlarım beni bir kurufasulyeciye götürdüler. Karadeniz usulü imiş, çömlekte ve odun ateşinde pişiriliyor. O gün anladım ki ben o güne kadar kurufasulye yememişim :D
Acaba bilen arkadaşlardan tarifini rica edebilir miyim? |
Melevcen ya da melocan kavurması
Karadenize özgü bir yemektir. Melocan dikenli bir bitkinin en uç kısmıdır(Doğal olarak yetişir). Toplanan melocanlar kısa bir süre haşlanır. Sıvı yağ konulup,soğanla birlikte kavrulur. İsteğe göre, üzerine yumurta da kırılır. Merak eden arkadaşlar için melocan http://farm1.static.flickr.com/132/4...ad2f1f20cf.jpg |
Geçen hafta bizim evde de şıhılmahşenin farklı bir versiyonu pişti. ( Kayınvalidem Hatay lı..)
Minik kabakları oyup pembeleşene kadar kızarttıktan sonra ; içlerine kavrulmuş kıyma - soğan , maydanoz ve kırık leblebi yerine haşlanmış nohutla hazırlanan iç dolduruldu.. Üzerine salçalı - domatesli sosu dökülerek fırına sürüldü. Gerçekten farklı ve güzel lezzette bir yemek oldu .. |
MALAHTA (Trabzon-Tonya)
Ben Trabzon'lu olmasamda bayıldığım bir yemek bu. Yapılışıda hazmıda kolay. Pırasanın yaprakları ince inci doğranır. Bir tencerede tereyağı kavrulup üzerine doğranan pırasalar konur. Karıştırılıp kapak kapanır. Pırasalar suyunu salıp çektikten sonra sıcak su ve tuz konur. Pırasalar iyice pişince yavaş yavaş mısır unu katılıp hızlı hızlı karıştırılarak pelte kıvamına gelene kadar pişirilir. Afiyetle yenilir. |
Susam Karadeniz'de kurutma işi zor biraz. Yaş tarhana yapıyorlar kavanozda onu bilir misin? Cıvık hamur gibi kavanozla buzdolabında saklanıyor. Tam bilmiyorum hafif mayalı hamur tadında oluyor.
Ebrub İspir ( Erzurum ) fasulyesi al. Beyaz, şeker gibi bir fasulye. Suda değil sütte beklet. Yağ olarak abartmadan tereyağı kullan. Fasulyeyi iyice pişir diri kalmasın. Bir de dolapta biraz bekleyen kurufasulye daha lezzetli oluyor. |
Sütte ha? Hımmm, nasıl da güzel olur, her işin püf noktası var işte,
Çok teşekkür ederim Baldaş... |
Baldaş. Yaş tarhanayı biliyorum. Ama benim damak tadıma pek uymadı. **** alıştığım tarhana lezzetini aradığım için böyle oldu. Aslında burada da kurutulabiliyor. Yazın en sıcak günlerini kaçırmamak lazım.
|
2. sayfayı gözardı etmiş olduğumun farkına vardım. :(
|
Daha önce nasıl yaptımsa ayrı bir sayfa oluşturup yazmışım.
Karaburun yöresinde yapılan gelincik reçeli tarifine buradan http://www.agaclar.net/forum/showthr...724#post326724 çalkama tarifine buradan ulşabilirsiniz: http://www.agaclar.net/forum/showthr...729#post326729 |
Alıntı:
Ben melocanın tadını mantara benzetiyorum hani onu andırıyor et istemeyen başlı başına etin yerini alabilen bir ot .Tıpkı mantar gibi . Ellerine sağlık . Kaldriğin de bizim oralarda turşusu yapılır . Bizde geniş kızartma tavasında hafif mısır unu eklenip (eklemeden de oluyor )sıvıyağda börek gibi alt üst edilerek kızartılır . Yiyen herkesin hoşuna gider . Kara lahanadan ise çeşitli yemeklerimiz vardır sarma dışında pirinçlisini (aynı ıspanak gibi) , kara kavurmasını ,bulgurlu diplesini , kepirlisini , turşusunu ve daha birçok çeşidini pişiririz . |
Mahluta
2 ölçek Kırmızı Mercimek (Ölçek su bardağı olabilir) 1 ölçek Pirinç Önce ılık suda şişirilip daha sonra bol su ile kaynatılacak. Ta ki taneler ezilene kadar. 1-2 soğan zeytinyağında (yarım bardak) sararıncaya kadar kavrulup 1 yemek kaşığı domates salçası ilave edilecek, salça soğanla kavrulup (biraz tuz isteğe bağlı miktarı) kaynamakta olan mercimek pirinç karışımına ilave edilecek. İçine 1-2 tatlı kaşığı çekilmiş kimyon konacak. İçmeye hazır. Kaseye konunca isteğe göre Kimyon+Sumak+Kırmızı Pul Biber serpilecek. Afiyet olsun.. |
Merhaba,
Ben de yazılanları okuyunca heveslendim, Çibörek tarifi yapmaya çalışayım; İçinin kıyması çiğden konulduğu için adı çiğbörektir, çibörek de denir, şırbörek de. Eskişehir'de tatarların yaptıği, yediği, meşhur ettiği bir yemektir. Su ve tuz ile kulak memesi yumuşaklığında, belki biraz daha sert bir hamur tutulur. Küçük bezeler hazırlanır, hafifçe unlanarak üstünü bezle örttüğümüz bir kaba konur. Aynı puf böreği büyüklüğünde açılır. Ayrı bir yerde çiğ kıyma, tuz, karabiber, rendelenmiş soğan, arzuya göre küçük kesilmiş biber, domates de konabilir. Hazırlanan harç biraz sulu olmalı. Açılmış hamurların içine birer kaşık konur üstüne hamurun diğer parçası kapatılır, kenarları, tırtıklı bir aparat veya tencere kapağıyla sabitlenir. Derin bir tencerede çok kızgın yağda, yağ emdirilmeden kızartılır. Kağıt peçete serilmiş tabağa alınır. Bir kişi etler, bir kişi kızartırsa da kolayca pişirilir. Ben alıştığım için hızlıca hepsini kızartıp masada bekliyenlere sunuyorum. Tabağa alınan çibörek ortasından ikiye bölününce harcın suyu akmalı, böylesi makbuldür. Güzel yapılan çiböreğin müdavimi çoktur, peşinizi bırakmazlar. Özel çibörek partileri yaparsınız bol bol. Deneyecek olanlara, yapıp da yiyenlere, yiyecek olanlara şimdiden afiyet olsun. |
Merhaba,
Yöresel yemek başlığını görünce çiğbörek tarifini, sebze yemekleri bölümüne yazmışım. hamurişleri bölümüne nasıl aktaracağımı da bilmiyorum. Sayfanın düzenini bozdum galiba, kusura bakmayın, acemilik işte. |
Yeşil domates yemeği
Geçen sene değişik yemek tarifleri ararken; tarifler arasında yeşil domates yemeğine rastlamıştım.Ama yeşil domatesin zamanı geçtiği için sonra denerim diye ertelemiştim. Dün alışveriş sırasında yeşil domatese rastlayınca hemen aldım.
Kısmet bu seneye imiş dedim.Tarifi de çok basit 2 tane çarlistonbiber,1 kapya biberini doğrayıp zeytinyağında çevirdim,1 tane büyük kuru soğan ve 2 tane şekeri kavrulması için üstüne ekledim,1 kg yeşil domates ve 1 tane kırmızı domatesi kuşbaşı doğradıktan sonra kavrulan sebzelerin üzerine döktüm çok az pirinç ve tuzunu ilave edip karıştırmadan pirinçler yumuşayana kadar kısık ateşte çok az su ilave ederek pişirdim.En son yemeğin altını kapattım ve bolca maydanoz doğrayıp üstüne serptikten sonra yemeği alt üst ettim ve dinlenmeye bıraktım. Not1: Orijinal tarifte biber ve maydanoz yoktu. Ama yakıştılar. Not2:Bu arada başta belirtmeyi unutmuşum bu yemek Ege yemeği olarak geçiyor. |
TATAR
Evlerde kışlık olarak erişte kesildiğini bilirsiniz. İşte bu erişte hamurun yufkasını, 2 parmak eninde şeritlere kesin. Bu şeritleri üstüste koyun, bıçak marifetiyle kolayca üçgen üçgen kesin. Bu üçgenleri makarna gibi haşlayıp sarmısaklı yoğurt ile karıştırın, En üste kavrulmuş kıyma koyun. Mantı tadında harika lezzetli bir yemektir. Bu yemek şu Tatar yemeğine benziyor : TATAR YEMEKLERİ: İNKAL Belki bu yüzden adı Tatar. Aslında Kafkasya nere, Burdur nere. Belki başka bir nedeni vardır. Burdur'da her evde kışlık olarak kesilip kurutulmuş Tatar bulunur. Makarna hamurunun yufkasını ilk defa açmayı denediğimiz çağlarda hamur eğri büğrü oldukça, sorun değil bu hamur hemen Tatar kesiliyordu. :)) Makarna hamurunu su yerine süt ile yoğurur ve yufkanızı biraz ince açarak ince ince keserseniz harika bir tel şehriye elde edersiniz. Böyle besleyici ve lezzetli bir çorba içmemişsinizdir. Denediniz , ilk etapta o da mı eğri büğrü oldu açamadınız veya kesemediniz mi ? Gene sorun değil : Elinizde ovalayın, kırmızı mercimek büyüklüğünde parçalar elde edin. Ovmaç çorbası yapın. Bu lezzet de harikadır. Başarısız olma riski yok . Hadi deneyin. : 1kg un, 3 yumurta , su ya da süt. Afiyet olsun. |
ellerinize sağlık ne güzel tarifler
|
Sizden bir ricam olacak! Bulunduğu yörede yılan yastığı yetişen kişiler bana gönderebilir mi? Sedef hastalığı için şifaymış. Üniversiteyi dondurdum, dışarı çıkamıyorum. Lütfen yardımcı olun🙏🏻
|
Alıntı:
|
Urfa Yemeklerini kesinlikle tavsiye ederim. Genelde sebzeli yemekler etli olur bizde, Ama yöresel ürünler olsun yemekler olsun. Yemek kültürü oldukça geniş, Baharatlar, Özel olarak yetiştirildiği için daha lezzetli oluyor. Örneğin pul biber diğer ismi ile isot, En kalitelisi Urfa üretiliyor.
biber Salçası, Güneş kurutması ve yerli biberle yapılmaktadır. Yemeklere çok güzel lezzetler katıyor, Cevizi vs de yerli olduğundan mutluka bakmanızı tavsiye ediyorum. |
| Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:07. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025