agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebze Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/)
-   -   Bamya Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/1764.htm)

Mahmut Leventoğlu 19-11-2006 12:38

Hadi bu savaşa bernde katılayım. Girit Usulü Bamya yı bilen ve yiyen varmı içinizde ? Çok lezzetli ve iyi bir mezedir. Bamya pişirenlere öneri pişirirken metal kaşık **** tahta kaşıkla sık sık karıştırmayın. Metalle karıştırırsanız biraz kararır sık karıştırırsanız canı sıkılır koyverir kendini.

İkinci öneri kalemtraş imalatçılığı yapan bir akrabam Bamya için kalemtraş yapacağım diye tutturdu ve yaptıda sonra o mesleği bıraktı şimdi poşet imalatı yapıyor. Doğanın candüşmanları.Yani demem oki BAMYA KALEMTRAŞI ne ilginç değilmi tam zihni sinirlik iş.

bonsade 07-01-2007 11:10

Bamyanın en zor yanı sap tarafının ayıklanması. Savaşı bırakıp ne zaman tarif verecekler bakalım . Her halde ,ortalığı kızıştırıp tarifi bize yazdıracaklar.

Bekir S. 31-03-2007 00:25

arkadaşlar bamya zeytinyağlı olarak yenir bizde bazen etli yapıyoruz sümüklü deyip tüketmeyenleride şanssız sayıyorum biz egeden niye gittik diyen arkadaşım malesef güzelliklerini görememişsin bir izmirli olarak üzüldüm sizin için :((

FUSNUR 01-04-2007 15:46

Bamyayı zeytinyağlı da severiz kuzu etli de .Zeytinyağlı yapıcaksak illaki koruklu olsun isteriz.Manisada, Aydında, pazarlarda bamya satılan tezgahların çoğunda koruk ta satılır.Pişme aşamasında bol domatesli bamyaya salkım halinde koruk ekler, yemeğimiz piştikten sonra bu koruğu içinden çıkarır öyle yeriz. Eğer koruk bulamadıysak bu sefer nar ekşisi kullanır ya da ekşi nar taneleri atarız içine.Vallahi yazarken bile ağzım sulandı;) Bu şekilde yemeyenler en güzel lezzetlerden biriyle tanışmamıştır bence:rolleyes:

Kuzu etli bamyayı ya yaparız ama genelde kurusuna çok yakışıyor et. Kabul etmek gerekirse kuru bamya ile tazesi bambaşka, çok ayrı lezzetler.

Otu ,sebzeyi biz Egeliler çok iyi değerlendiriyor ve yapıyoruz diye etle aramız kötü demek te değildir bu:rolleyes: Öyle olsaydı eğer Kuyu tandırı, Çömlek kebabı gibi damaklara kazandırdığımız lezzetler de olmazdı sanırım.Bence etin en güzel hali kuyu tandırıdır.Yani kısacası otu ot, eti et gibi yemeyi iyi biliriz;)

Bekir S. 02-04-2007 12:10

Sizi tebrik ederim.Bir egeli ancak bukadar güzel anlatılır.Yani kısacası otu ot, eti et gibi yemeyi iyi biliriz.

FUSNUR 02-04-2007 13:56

Teşekkürler Rikeb:rolleyes:

Billur Korkmaz 24-05-2007 21:11

Bamyayı zeytinyağlı veya kıymalı veya kuzu etli de pişirmiş olsak, ille de bamyaların üzerine 1 limonun suyunu dökmemiz gerektiği kanaatindeyim. Ve tabi hiç karıştırılmadan pişirilmesine itina etmek.. Böylece ağızlara layık bir tad ve laçkalaşmamış bir görüntü alacağımızdan emin olabiliriz.. :)

Billur Korkmaz 24-05-2007 21:14

Trakya Bölgesinde karşılaştığım ilginç bir bamya yemeğinden de söz etmeden geçemeyeceğim: tohuma kaçmış iri bamyaları yağda kızartıp üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek yemek.. Doğrusu ben bamya tadı alamadım ve sevmedim, belki özenenler deneyebilir.

bilgekaan 25-05-2007 09:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Billur Korkmaz (Mesaj 108730)
Trakya Bölgesinde karşılaştığım ilginç bir bamya yemeğinden de söz etmeden geçemeyeceğim: tohuma kaçmış iri bamyaları yağda kızartıp üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek yemek.. Doğrusu ben bamya tadı alamadım ve sevmedim, belki özenenler deneyebilir.

Bamya tereyağlı ve tavuk etlide çok harika olur.Yalnız tavuk köy tavuğu olmalı.

Billur Korkmaz 25-05-2007 17:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bilgekaan (Mesaj 108920)
Bamya tereyağlı ve tavuk etlide çok harika olur.Yalnız tavuk köy tavuğu olmalı.

Tavuklu hiç pişirmedim ve yemedim. Sizin bu yazınızı okuduktan sonra google'da "bamya yemekleri" ne baktığımda, evet tavuklu tariflerde epice vardı. Hatta o tarz pişirilince içine sarımsak konulunca güzel olurmuş. Sayenizde değişik bir bamya yemeği öğrenmiş olduk, Teşekkürler..:cool:

limon 25-05-2007 19:55

Hayatımda hiç bamyayı dalında görmedim. Bir ay kadar önce attım tohumları bahçeye. Büyümeye başladılar. Salatalığa benziyor şimdilik yaprakları. Ne kadar büyüyecek, nasıl olacak merakla bekliyorum. Sonra da sizin tariflerinize göre pişiririm inşallah :)

bilgekaan 25-05-2007 21:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Billur Korkmaz (Mesaj 109166)
Tavuklu hiç pişirmedim ve yemedim. Sizin bu yazınızı okuduktan sonra google'da "bamya yemekleri" ne baktığımda, evet tavuklu tariflerde epice vardı. Hatta o tarz pişirilince içine sarımsak konulunca güzel olurmuş. Sayenizde değişik bir bamya yemeği öğrenmiş olduk, Teşekkürler..:cool:

Afiyet olsun.Bizim buralarda tavuk koymasalar bile hafifce dövülmüş sarımsak koyarlar ocaktan inmesine yakın ve çok lezzetli de olur.

hassoman 25-05-2007 21:35

Bir yolculuk sırasında kalabalık bir ekip olarak Afyon’dan geçerken ünlü (şimdiki halinde değil) İkbal Lokantası’na uğramıştık. Benim dışımda arkadaşlarımın hepsi kebap söylemişti. Benim tercihim ise bamya olmuştu. Bunu gören arkadaşlardan biri bana: “Bamya yemeğini seven tam sever, sevmeyen de hiç sevmez..." demişti.

Evet, etli ya da etsiz hiç farketmez ustaca pişirilmiş bir bamya yemeği her zaman, her yerde favorimdir. Hele bol soğanlı olursa!..

Roc’n roll’a meraklı olan eskiler bilir. 1970'li yıllarda bir Alman topluluğu vardı. Can!.. Efendim, Kaş’da garsonun önerisi üzerine bilmedik bir konserve yemeği yerler. Çok beğenirler. Yemeğin adını merak ederek sorarlar. Garson: ‘Ege Bamyası’ der. Topluluk bunun üzerine ikinci albümlerinin ismini EGE BAMYASI koyar. Evet ya, bamya kendini sevdirdiği zaman tam sevdirir...
Sahi, bir müzik albümüne bamyadan başka ismini vermiş olan bir sebze var mıdır?

İşte Plak kapağı:

Bekir S. 26-05-2007 15:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 109195)
Hayatımda hiç bamyayı dalında görmedim. Bir ay kadar önce attım tohumları bahçeye. Büyümeye başladılar. Salatalığa benziyor şimdilik yaprakları. Ne kadar büyüyecek, nasıl olacak merakla bekliyorum. Sonra da sizin tariflerinize göre pişiririm inşallah :)

Bamyayı geçen sene yetiştirdim.Çok suladığım için iki metre oldular ve çok iyi mahsul aldım.Doğru olan her gün sulamamakmış ama ben her gün suladım.100 tohum ektiysem 80 çıktı.tohumları 12 saat evvel suda bekletip dikerseniz verim artarmış.Bu sene denedim 100 tohumdan 40 tane çıkmadı ağlamak istiyorum en sevdiğim sebzedir oysa. :(

Billur Korkmaz 26-05-2007 15:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rikeb (Mesaj 109440)
Bamyayı geçen sene yetiştirdim.Çok suladığım için iki metre oldular ve çok iyi mahsul aldım.Doğru olan her gün sulamamakmış ama ben her gün suladım.100 tohum ektiysem 80 çıktı.tohumları 12 saat evvel suda bekletip dikerseniz verim artarmış.Bu sene denedim 100 tohumdan 40 tane çıkmadı ağlamak istiyorum en sevdiğim sebzedir oysa. :(

Ağlamayın, bakın imzanız ne diyor: "Allah'ın her verdiğine razı olan, huzursuz olur mu?" Aza kanaat etmeyen, çoğu hiç bulamazmış.. İnşallah seneye, 100 tohumun yüzü de tutsun temennim..:)

Yetiştirmesini bilmesem de, en çok sevdiğim sebze yemeğidir bamya...

Billur Korkmaz 26-05-2007 15:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hassoman (Mesaj 109249)
Bir yolculuk sırasında kalabalık bir ekip olarak Afyon’dan geçerken ünlü (şimdiki halinde değil) İkbal Lokantası’na uğramıştık. Benim dışımda arkadaşlarımın hepsi kebap söylemişti. Benim tercihim ise bamya olmuştu. Bunu gören arkadaşlardan biri bana: “Bamya yemeğini seven tam sever, sevmeyen de hiç sevmez..." demişti.

Evet, etli ya da etsiz hiç farketmez ustaca pişirilmiş bir bamya yemeği her zaman, her yerde favorimdir. Hele bol soğanlı olursa!..

Roc’n roll’a meraklı olan eskiler bilir. 1970'li yıllarda bir Alman topluluğu vardı. Can!.. Efendim, Kaş’da garsonun önerisi üzerine bilmedik bir konserve yemeği yerler. Çok beğenirler. Yemeğin adını merak ederek sorarlar. Garson: ‘Ege Bamyası’ der. Topluluk bunun üzerine ikinci albümlerinin ismini EGE BAMYASI koyar. Evet ya, bamya kendini sevdirdiği zaman tam sevdirir...
Sahi, bir müzik albümüne bamyadan başka ismini vermiş olan bir sebze var mıdır?
İşte Plak kapağı:

Ortak bir noktamızı daha yakaladım Sn. Hassoman."Bamya"::p Şİmdi de en son cümlenize cevaplar aramaya başladım.. Bir müzik albümü çıkartmak isteseydik, acaba hangi sebzenin adını koyardık? :cool:

Billur Korkmaz 26-05-2007 15:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 109195)
Hayatımda hiç bamyayı dalında görmedim. Bir ay kadar önce attım tohumları bahçeye. Büyümeye başladılar. Salatalığa benziyor şimdilik yaprakları. Ne kadar büyüyecek, nasıl olacak merakla bekliyorum. Sonra da sizin tariflerinize göre pişiririm inşallah :)


Veriminiz gani olsun inşallah.. Tavsiyem kıymalısı, ben hep öyle pişiririm.. Sizinde seveceğinizi umarım..:cool:

Sebahattin Sargın 26-05-2007 16:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Billur Korkmaz (Mesaj 109443)
Veriminiz gani olsun inşallah.. Tavsiyem kıymalısı, ben hep öyle pişiririm.. Sizinde seveceğinizi umarım..:cool:

Böyle anlattıyorsunuz bamyayı canım nasıl bamya çekti, ben nerden bulacağım şimdi. Olmaz ki ama :p

Bekir S. 26-05-2007 20:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Billur Korkmaz (Mesaj 109441)
Ağlamayın, bakın imzanız ne diyor: "Allah'ın her verdiğine razı olan, huzursuz olur mu?" Aza kanaat etmeyen, çoğu hiç bulamazmış.. İnşallah seneye, 100 tohumun yüzü de tutsun temennim..:)

Yetiştirmesini bilmesem de, en çok sevdiğim sebze yemeğidir bamya...

Yok canım Allaha şükür. Bizimkisi latife ama madem imzamı beğendiniz bakın tamamı.
Her halin Allah'tan geldiğini bilen insanı hangi mesele isyana götürür?
Allah'ın her verdiğine razı olan, huzursuz olur mu?
"Benim için Allah, bu hali uygun bulmuş, elhamdülillah!"

Bekir S. 26-05-2007 20:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sebahattin Sargın (Mesaj 109450)
Böyle anlattıyorsunuz bamyayı canım nasıl bamya çekti, ben nerden bulacağım şimdi. Olmaz ki ama :p

Biraz zaman alacak ama hasat zamanı ben size veririm.Şuan fideler 10cm kadar.:D

Billur Korkmaz 26-05-2007 21:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rikeb (Mesaj 109516)
Yok canım Allaha şükür. Bizimkisi latife ama madem imzamı beğendiniz bakın tamamı.
Her halin Allah'tan geldiğini bilen insanı hangi mesele isyana götürür?
Allah'ın her verdiğine razı olan, huzursuz olur mu?
"Benim için Allah, bu hali uygun bulmuş, elhamdülillah!"

Hamd-ı senalar olsun elhamdülillah.. Bir de düşünsenize bamya yı sümüklü diye yemeyenlerin halini.. Hani nerede şükür ve hamd desenize, bilseler ki mide bağırsakların dostu olduğunu ah ah.. :)

Sevgiler Rikeb..

Billur Korkmaz 26-05-2007 22:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sebahattin Sargın (Mesaj 109450)
Böyle anlattıyorsunuz bamyayı canım nasıl bamya çekti, ben nerden bulacağım şimdi. Olmaz ki ama :p


Sabret bir ay kadar sebocum oğlum, gelirsin ben pişiririm sana mayhoş mayhoş hem de. :)

hassoman 26-05-2007 22:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Billur Korkmaz (Mesaj 109442)
Ortak bir noktamızı daha yakaladım Sn. Hassoman."Bamya"::p Şİmdi de en son cümlenize cevaplar aramaya başladım.. Bir müzik albümü çıkartmak isteseydik, acaba hangi sebzenin adını koyardık? :cool:

Hatırlarsanız Barış Manço'nun (albümünün olmasa da) bir şarkısının ismi 'Domates, biber, patlıcan..." dı.

Şarkının sözleri şöyle başlıyordu:

Domates biber patlıcan domates biber patlıcan
Bir anda bütün dünyam karardı bu sesle sokaklar yankılandı
Domates biber patlıcan

Keşke hislerimi sana açıkça anlatabilseydim
Sana deli gibi aşık olduğumu söyleyebilseydim
Göz göze geldiğimiz o anda
Sanki dilim tutuldu bir anda konuşamadım karşında



Ama güzelim bamyayı atlamış:))

Billur Korkmaz 26-05-2007 22:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hassoman (Mesaj 109577)
Hatırlarsanız Barış Manço'nun (albümünün olmasa da) bir şarkısının ismi 'Domates, biber, patlıcan..." dı.

Şarkının sözleri şöyle başlıyordu:

Domates biber patlıcan domates biber patlıcan
Bir anda bütün dünyam karardı bu sesle sokaklar yankılandı
Domates biber patlıcan

Keşke hislerimi sana açıkça anlatabilseydim
Sana deli gibi aşık olduğumu söyleyebilseydim
Göz göze geldiğimiz o anda
Sanki dilim tutuldu bir anda konuşamadım karşında



Ama güzelim bamyayı atlamış:))

Olsun, biz de ikimiz tüm sebzeleri bünyesinde barındıran bir beste yaparız bamyayı atlamadan, değil mi Sn. Hassoman...:D

Bekir S. 26-05-2007 23:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Billur Korkmaz (Mesaj 109564)
Hamd-u senalar olsun elhamdülillah.. Bir de düşünsenize bamya yı sümüklü diye yemeyenlerin halini.. Hani nerede şükür ve hamd desenize, bilseler ki mide bağırsakların dostu olduğunu ah ah.. :)

Sevgiler Rikeb..

Doğrusunu söylemek gerekirse faydalarını bilmiyordum.:D Sayenizde şükreden birileri olduğunu bilmek iyi oldu.:p Kimle konuşsam ağlıyor:(

Sebahattin Sargın 27-05-2007 13:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rikeb (Mesaj 109518)
Biraz zaman alacak ama hasat zamanı ben size veririm.Şuan fideler 10cm kadar.:D

Teşekkür ederim, çok incesiniz....

Sebahattin Sargın 27-05-2007 13:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Billur Korkmaz (Mesaj 109568)
Sabret bir ay kadar sebocum oğlum, gelirsin ben pişiririm sana mayhoş mayhoş hem de. :)

Zaten yazın istanbula gelmeyi düşünüyorum, o zaman sizi de görmüş oluruz ;)

limon 28-05-2007 11:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rikeb (Mesaj 109440)
Bamyayı geçen sene yetiştirdim.Çok suladığım için iki metre oldular ve çok iyi mahsul aldım.Doğru olan her gün sulamamakmış ama ben her gün suladım.100 tohum ektiysem 80 çıktı.tohumları 12 saat evvel suda bekletip dikerseniz verim artarmış.Bu sene denedim 100 tohumdan 40 tane çıkmadı ağlamak istiyorum en sevdiğim sebzedir oysa. :(

Rikeb çok değil mi 40 fide? Bana bamya çok sebze verir demişlerdi. En fazla 20-30 kök vardır herhalde saymadım ama. Bir toplamada bir yemeklik çıkar herhalde değil mi ? :)

Bekir S. 29-05-2007 00:04

Kesinlikle haklısın.Bugün topla yarın yine alırsın zaten iki gün ellemedinmi tohuma gidiyor. Kısaca hasat her gün ve uzun kollu kıyafetle yoksa kaşınırsın benden söylemesi.Bu gün İzmir'den kudretnarı ve mercanköşk geldi onları ekicem.

kuyucu 29-05-2007 07:52

Sevgili Billur Korkmaz' ın tarifine ek olarak geçen sene ilk defa denediğim ve çok beğendiğim Bamya kızartması ve üzerine de domates, sarımsak sosunun inanılmaz güzel olduğunu söylemeliyim. Tabiiki Bamya lar Yalova'dan ve kendi bahçenizdense anlatılmaz bir tat ..)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025