13-07-2005, 14:49 | #1 | |
Ağaç Dostu
|
Kabak dolması (Bitlis)
bizim arkadaş geçen gün katıklı dolma yaptı getirdi aslen bitlis yemeği olurmuş kendileri reyhan otu koyuyorlarmış içine fesleğen değil mi bu dedim yok dediler fesleğen gibiymiş ama fesleğen değilmiş Alıntı:
|
|
15-08-2006, 17:38 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Elbistandaki ev sahibimiz ve eşi çok cana yakın insanlardı. Yerleştikten bir kaç gün sonra teyze bize bir tabak dolma getirdi. (ve daha sonraki günlerde o lezzetli dolmaların arkası geldi tabi ) Biber, patlıcan gibi sebzeleri biliyorduk ama kabağın görünüşü bize biraz değişik geldi. Sonradan öğrendik ki onlar aslında kabak değil, salatalıkmış. Bizim ailede bilinmez ama Elbistanda salatalıklar tıpkı kabak gibi ipliklere sıra sıra dizilip kurutuluyorlar ve kışın dolmaları yapılıp yeniyor. Çok lezzetli oluyorlar ama bu lezzetin sırrı sanırım biraz da içine koydukları hayvansal yağdan, özellikle kuyruk yağından kaynaklanıyor. Offf, acıktım ben! |
15-07-2011, 10:02 | #3 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-06-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 31
|
evet hasan bey kahramanmaraşta dolmaya kuyruk yağı koyarız. tabi istanbulda pek öyle yapamıyorum ama! denemek isteyen arkadaşlar için tarifini vereyim dolmalık için küçük kabakları seçersiniz yıkayıp içlerini oyarsınız. ayrı bir yerde bir kaç soğan , domates, biber, maydonozu küçük küçük doğrarsınız. sonra üzerine bol kuyruk yağlı kıymayı koyarsınız yeteri kadar prinç ilave edersiniz ve son olarak ta tuz, karabiber, pul biber, salça ve sumak ekşi ilave edip bütün harcı karıştırırsınız. oyulmuş kabaklara doldurursunuz.tencereye yerleştirip üzerine su ilave edip pişirirsiniz. bire bir ölçü veremiyorum çünkü biz daha çok göz kararı yaparız yemekleri. dolmaya sonradan yağ ilave etmiyoruz çünkü zaten kıyma yeteri kadar yağlı. yağ ve salça dolmanın suyuna kendini bırakacaktır. dolma piştikten sonra tencerede kalan yağlı salçalı suya isteyen dolmalarını banıp yiyebilir. bunu yalnızca kabak için değil biber patlıcan ve salatalık içinde kullanabilirsiniz. hatta bazen domates havuç ve soğanın da dolmaları yapılıyor özellikle soğan harika oluyor. afiyet olsun |
15-07-2011, 13:45 | #4 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-07-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 70
|
Kuyruk yağı ile yapılan sarma yeme şansım olmuştu bir kez, tadı halen damağımda. Ellerinize sağlık. |
26-08-2011, 10:58 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-12-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 578
|
Ben çocukluğumda yemiştim nasıl sevindim tarifi görünce. Asla kabak yemeyen ben katıklı dolmayı yerdim. Aman kızım yedi diye tarifini almıştı annem. Yapardı bana sonra evlendik gittik unuttum. Birde çocuk iken adı katıklı dolma diye hep katık edilir fakirlik belirtisi olarak filan düşünürdüm. Yani ilk kez manasını şimdi anladım demekki yoğurtmuş Ha......Ha.... çocukluğum geldi gözümün önüne. Çok özlemişim şimdi kendi çocuklarıma deneyeyim tarifinizi alıp benimkilerde yemek seçiyor benim gibi maalesef. Ama halan bile o tad için 10 numara bir lezzetti diyorum. Çok teşekkürler. |
|
|