agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri
(https)




 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 13-07-2005, 14:49   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
Kabak dolması (Bitlis)

bizim arkadaş geçen gün katıklı dolma yaptı getirdi
aslen bitlis yemeği olurmuş kendileri
reyhan otu koyuyorlarmış içine
fesleğen değil mi bu dedim
yok dediler fesleğen gibiymiş ama fesleğen değilmiş

Alıntı:
Bitlis’in mahalli yemeklerinden olan ‘Katıklı Dolma’ evimizde çok sık pişen yemeklerden biridir. Yöresel bir tat olduğundan, özellikle yabancı misafirlerimiz için hazırladığımız sofralarda, bu lezzetli dolmaya da yer veririz. ‘Katık’ yörede yoğurt anlamına gelmektedir. Üzerine yoğurt döküldüğü için, bu dolmaya ‘Katıklı Dolma’ adı verilmiştir.

Katıklı dolma tarifini annemin kaleminden sizlerle paylaşmak istiyorum, şimdiden afiyet olsun.

Malzemeler
  • 2 kg kabak
  • 1/2 kg yağsız kıyma
  • 2 kase köftelik bulgur
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • Yoğurt
  • Kurutulmuş reyhan otu
  • Pulbiber
  • Tuz
Orta kalınlıktaki kabaklar, uçları kesilerek hafifçe kazınır. Bir kabak, büyüklüğüne göre genelde 4-5 halka kesilir. Halkaların çekirdek yatakları oyularak boşaltılır, bütün kabaklar bu şekilde hazırlandıktan sonra tuzlanarak bekletilir. Bu arada kıyma, köftelik bulgur, rendelenmiş bir adet soğan, reyhan, pulbiber ve tuz geniş bir kapta su yardımıyla iyice yoğrulur. Su elle hafifçe dökülerek yoğrulmaya devam edilir. Sertleşen içimiz oyulan kabakların içine doldurulur ve tencereye dizilir. Üst üste rastgele dizilebilir. Hafifçe tuz dökülür, üzerine 2 su bardağı kaynamış su ilave edildikten sonra pişmek üzere ocağa konulur.

Kabaklar ve içleri pişinceye kadar yaklaşık 15 dakika pişirilir. Yemeğimiz çabuk pişeceği için ocakta unutulmamalıdır. Tencerede kalan su, bulgurun şişmemesi için boşaltılmalıdır. Servis yapılırken üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür, biberli sıcak tereyağı gezdirilir. Afiyetle yenir.



Annemden ek bilgiler
  • Kıyma dana veya koyun kıyması olabilir.
  • Kabak az olursa artan malzemeyle yassı köfteler yapıp aynı tencerede pişirebilirsiniz.
  • Misafir sayısına göre ayarlayabilirsiniz; bir kabak bir kişilik servis olur.
  • Sarımsaklı yoğurt hem tansiyonu düzenler hem de kemik erimesi olanlara iyi gelir.
  • Üzerine dökülen yağ, tereyağı olursa daha lezzetli olur. Hafif olsun isterseniz sıvıyağ da kullanabilirsiniz.
  • Çok güzel bir aroması olan reyhanı mutlaka kullanın.
http://mutfaktakiler.blogspot.com

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025