![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Balkabağından nohutlu bulgurlu yemek yapılır. Bizim yörede düğünlerin baş yemeklerindendir.Fakat ne yazıkki tarifini hatırlayamıyorum.En kısa zamanda öğrenip aktaracağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Annem küçük küçük kesilmiş kabakla, pirinçli zeytinyağlı yemeğini yapardı, ben çok severdim. Az şekerli olurdu, soğan konup konmadığına emin değilim. karabiber de ekilirdi. Düzenleyen Kiraz : 26-12-2008 saat 20:49 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Balkabağının bizde de yemeği yapılır. Kabak küçük parçalar halinde kesilir. Dolma içi hazırlanır, fazladan acı biber ve şeker eklenir. Hazırlanan içten yapılan köfteler ile kabak parçaları tepsiye sırayla dizilir. Az salçalı su eklenerek ocağa konur. Pişince üzerine nane, biber ve sarmısaklı yoğurt dökülerek servis edilir. Ağza gelen kabağın tatlısı ile etin acısı çok keyiflidir. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Günaydın, burada paylaştığınız tariflerden özenip balkabağını yemek olarak pişirdim. Harika oldu. Başta fikir olarak kabak soğan sarımsak ve bulgur karışımı itici gibi geldi ama hiç de şekerimsi bir tat oluşmadı. Tavsiye ederim. Kabağın çok güzel bir dokusu var lokum gibi yumuşacık ve heryere yakışabilir. Yalnız kabakları soyarken resmen işkence çekiyorum. Kolaylığını bilen varsa bizimle paylaşabilir. Sonunda çareyi bıçak ve tencere altlığı yardımıyla heykeltraş gibi dilimlere ayırdığım kabağı elma gibi dışarıdan soymakta buldum. Dedim ki tümevarım yöntemi işe yaramıyor bir de tümdengelimi deneyelim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Feridun Usta gönderdiğiniz kargo bugün elime geçti. Değişik bir aletmiş inşallah kullanabilirim. Çok çok teşekkür ederim benim için resmen sürpriz oldu. Bir iki kabak daha var cenk etmem gereken. Bol bol hayır duamı alırsınız artık. Buradan bir ihtiyacınız olursa lütfen çekinmeden bana ulaşın yardımcı olmaya çalışırım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-11-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 25
|
Sayın Baldaş, güle güle kullanın umarım size kolaylık sağlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Fırında Balkabağı
Fotoğrafını yarışmaya da eklediğim balkabağı ile yapılmış bir fırın yemeğinin tarifini vermek istiyorum. Bu yemeği rahmetli anneannem çıtır çıtır yanan kuzinenin fırınında yapardı ama ben normal fırın kullandım. Balkabakları irice doğranıp fırın kabına döşenir. Üzerine birkaç parçaya bölünmüş soğan, 5-6 diş sarımsak, kurutulmuş sivri biberler (yoksa taze biber) eklenir. Kurutulmuş biber çok yakışıyor, fırından çıktığında kıtır kıtır kavruk aroması ve tadı harika oluyor. Yeteri kadar salça suyla ve sıvı yağla inceltilerek tuz eklenip fırın kabındaki malzemenin üzerine dökülür. Balkabakları fırına konulup suyunu çekip yumuşayana kadar pişirilir. Bol sarımsaklı yoğurt hazırlanıp üzerine konur ve servis edilir. Afiyet olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Sn Şule68, Bal kabağının böreğini yedim, güvecini gördüm, reçelini, yaptım ama ilk kez fırında yapıldığına tanık oldum... Deneyeceğim elbette... Elinize sağlık... Anneanneniz nereliydi? Bu yemek yöresel mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba Sn. Dedem. Bu yemeği enson belki 25 yıl önce yemiştim, bu benim de ilk yapışım. Uzun süredir aklıma geliyordu ama tam tarifini bilmediğim için cesaret edemiyordum. Yarım yamalak hatırladığım bu yemeği internette arattım böyle bir tarif yok, ben de anneme sordum telefon açıp. Onun tarifi üzerine yaptım. Anne tarafım Aydınlı, orada yapılıyordu. Başka yerlerde görmedim, duymadım, yemedim. Sanırım yöresel bir tat. Benim yaptığımın tadı hatırladığım kadar güzel olmadı çünkü kabağım lifli çıktı. Ama iyi bir kabakla gerçekten farklı, denemeye değer bir tat oluyor. Denediğinizde fikrinizi paylaşırsanız sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-03-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 3
|
bana çok değişik geldi mutlaka deneyecegim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-03-2011
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
Giriş Tarihi: 22-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 186
|
selam, ben de bu yıl bana çok ilginç gelmesine rağmen tarife göre yaptım ve çok güzel oldu. Sadece tatlı olarak yapardım balkabağını. Ama değişik tariflerde yemeği de varmış ve çok güzelmiş.Denemeyenlere tavsiye ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Yenir mi yenmez mi derken elimizde bulunan minyatür balkabaklarından tatlı yaptık, gayette güzel oldu. Biraz kremşantiyle hem görüntü hem de lezzet olarak beklediğimden çok ama çok çok iyiydi. Normale göre tadı bayağı bir hafif sayılır, bir kabak bir porsiyona tekabul ediyor, tam misafirlik. Önümüzdeki yıl biraz daha fazla üretmeyi düşünüyorum nasipse, bu seneki deneme idi. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kabak tatlısı severlere şiddetle tavsiyemdir, benim gibi tatlıyla arası olmayanlarda enazından bir kez denemeli. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,361
|
Peki normal kabak tatlısı yapar gibi, dilim dilim değil de çekirdekleri alındıktan sonra bir bütün olarak şekere mi basılıyor? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yapacaklar için kabağı temizleme aşamasında (bu kısmı bana ait) kabağın et kısmı alt tarafında daha zayıf, sap kısmı en kalın olan tarafı; bu yüzden bir tabak gibi hazırlanacağından acık olacak kısım alt taraf olsun, hatta kabukları soyarken direk olarak kesebilirsiniz. Elimizle çekirdekleri aldıktan sonra çay kaşığı yardımıyla içini temizlemek çok kolay oluyor. İşi öğrenene kadar iki kabağı heba ettim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
|
Ortak bir çalışma olmuş, ellerinize sağlık ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Özelikle kışın balkabağını evdeki bakliyat ve sebzelerle karıştırarak bolca çorbalarda kullanıyorum. Tart ve börek içlerinde de yedim, uygun karışımlar ile tuzlu yemeklere çok yakıştığını düşünüyorum. Ayrıca pek çok çeşit tatlı ve kurabiye de yapıyorum. Bir ara beğendiğim tarifleri Türkçeleştirip buraya ekleyeyim. Düzenleyen Ozlem A : 17-12-2013 saat 11:01 Neden: Yazım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Balkabaklı,Cevizli Hurma pekmezi yapılmakta Ordu Ünye de . Muhteşem bir lezzet ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 732
|
Bir tarif de ben vereyim. Girit yönteminden uyarladım. Bebek balkabağı ile yapılıyor. (Küçük iken toplanmış olması gerekiyor.) Dış kabuk salatalık soyacağı ya da rendeleme ile hafifçe sıyırılıyor. Tepe bölümünden kapak olacak şekilde kesilip, açılıyor. Buradan, tatlı kaşığı yardımıyla içi temizleniyor. Temizlenen iç duvara karabiber sürülürse hoş oluyor ama isterseniz. Boşluğun içi ezilmiş beyaz (tulum) peynir, dereotu karışımı ile dolduruluyor. 200 derecelik fırında yaklaşık 45 dakika pişiriliyor. (Dışarıdan çatal batırarak piştiğini anlayabilirsiniz. Kalınlığa bağlı olarak süre değişiyor.) Pişen kabağı tabağa alıp dörde bölüyorum. Afiyet olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|