agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri
(https)




Beğeni Düzeni7Beğeniler
  • 3 Gönderen Gazi Barış
  • 2 Gönderen Gazi Barış
  • 1 Gönderen hira
  • 1 Gönderen Ozlem A

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-10-2008, 09:35   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
Balkabağından nohutlu bulgurlu yemek yapılır. Bizim yörede düğünlerin baş yemeklerindendir.Fakat ne yazıkki tarifini hatırlayamıyorum.En kısa zamanda öğrenip aktaracağım.

Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2008, 14:52   #2
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Annem küçük küçük kesilmiş kabakla, pirinçli zeytinyağlı yemeğini yapardı, ben çok severdim. Az şekerli olurdu, soğan konup konmadığına emin değilim. karabiber de ekilirdi.


Düzenleyen Kiraz : 26-12-2008 saat 19:49
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2008, 10:48   #3
Ağaç Dostu
 
sabah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 2,922
Galeri: 11
Balkabağının bizde de yemeği yapılır.

Kabak küçük parçalar halinde kesilir.
Dolma içi hazırlanır, fazladan acı biber ve şeker eklenir.
Hazırlanan içten yapılan köfteler ile kabak parçaları tepsiye sırayla dizilir.
Az salçalı su eklenerek ocağa konur.
Pişince üzerine nane, biber ve sarmısaklı yoğurt dökülerek servis edilir.

Ağza gelen kabağın tatlısı ile etin acısı çok keyiflidir.

sabah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2008, 09:42   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2007
Şehir: Rize
Mesajlar: 482
Galeri: 35
Günaydın, burada paylaştığınız tariflerden özenip balkabağını yemek olarak pişirdim. Harika oldu. Başta fikir olarak kabak soğan sarımsak ve bulgur karışımı itici gibi geldi ama hiç de şekerimsi bir tat oluşmadı. Tavsiye ederim. Kabağın çok güzel bir dokusu var lokum gibi yumuşacık ve heryere yakışabilir.

Yalnız kabakları soyarken resmen işkence çekiyorum. Kolaylığını bilen varsa bizimle paylaşabilir. Sonunda çareyi bıçak ve tencere altlığı yardımıyla heykeltraş gibi dilimlere ayırdığım kabağı elma gibi dışarıdan soymakta buldum. Dedim ki tümevarım yöntemi işe yaramıyor bir de tümdengelimi deneyelim

Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2008, 13:12   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2007
Şehir: Rize
Mesajlar: 482
Galeri: 35
Sayın Feridun Usta gönderdiğiniz kargo bugün elime geçti. Değişik bir aletmiş inşallah kullanabilirim. Çok çok teşekkür ederim benim için resmen sürpriz oldu.

Bir iki kabak daha var cenk etmem gereken. Bol bol hayır duamı alırsınız artık. Buradan bir ihtiyacınız olursa lütfen çekinmeden bana ulaşın yardımcı olmaya çalışırım.

Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2008, 14:06   #6
Yeni Üye
 
feridun usta's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-11-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 25
Sayın Baldaş,
güle güle kullanın umarım size kolaylık sağlar.

feridun usta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2008, 21:37   #7
Ağaç Dostu
 
Şule68's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: Antalya/Duacı Köyü
Mesajlar: 177
Galeri: 5
Fırında Balkabağı

Fotoğrafını yarışmaya da eklediğim balkabağı ile yapılmış bir fırın yemeğinin tarifini vermek istiyorum. Bu yemeği rahmetli anneannem çıtır çıtır yanan kuzinenin fırınında yapardı ama ben normal fırın kullandım.

Balkabakları irice doğranıp fırın kabına döşenir. Üzerine birkaç parçaya bölünmüş soğan, 5-6 diş sarımsak, kurutulmuş sivri biberler (yoksa taze biber) eklenir. Kurutulmuş biber çok yakışıyor, fırından çıktığında kıtır kıtır kavruk aroması ve tadı harika oluyor. Yeteri kadar salça suyla ve sıvı yağla inceltilerek tuz eklenip fırın kabındaki malzemenin üzerine dökülür. Balkabakları fırına konulup suyunu çekip yumuşayana kadar pişirilir. Bol sarımsaklı yoğurt hazırlanıp üzerine konur ve servis edilir. Afiyet olsun.

Eklenen Resimler
    
Şule68 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2008, 22:03   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Sn Şule68,
Bal kabağının böreğini yedim, güvecini gördüm, reçelini, yaptım ama ilk kez fırında yapıldığına tanık oldum... Deneyeceğim elbette... Elinize sağlık...
Anneanneniz nereliydi? Bu yemek yöresel mi?

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2008, 11:39   #9
Ağaç Dostu
 
Şule68's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: Antalya/Duacı Köyü
Mesajlar: 177
Galeri: 5
Merhaba Sn. Dedem. Bu yemeği enson belki 25 yıl önce yemiştim, bu benim de ilk yapışım. Uzun süredir aklıma geliyordu ama tam tarifini bilmediğim için cesaret edemiyordum. Yarım yamalak hatırladığım bu yemeği internette arattım böyle bir tarif yok, ben de anneme sordum telefon açıp. Onun tarifi üzerine yaptım.

Anne tarafım Aydınlı, orada yapılıyordu. Başka yerlerde görmedim, duymadım, yemedim. Sanırım yöresel bir tat. Benim yaptığımın tadı hatırladığım kadar güzel olmadı çünkü kabağım lifli çıktı. Ama iyi bir kabakla gerçekten farklı, denemeye değer bir tat oluyor. Denediğinizde fikrinizi paylaşırsanız sevinirim.

Şule68 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2008, 13:09   #10
Ağaç Dostu
 
sabah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 2,922
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Baldaş Mesajı Göster
Değişik bir aletmiş inşallah kullanabilirim.
Fotoğrafını koyabilir misiniz? Nasıl bir şey merak ettim.

sabah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2011, 10:27   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-03-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 3
bana çok değişik geldi mutlaka deneyecegim

hudaverditavuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2011, 17:43   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-03-2011
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Şule68 Mesajı Göster
Fotoğrafını yarışmaya da eklediğim balkabağı ile yapılmış bir fırın yemeğinin tarifini vermek istiyorum. Bu yemeği rahmetli anneannem çıtır çıtır yanan kuzinenin fırınında yapardı ama ben normal fırın kullandım.

Balkabakları irice doğranıp fırın kabına döşenir. Üzerine birkaç parçaya bölünmüş soğan, 5-6 diş sarımsak, kurutulmuş sivri biberler (yoksa taze biber) eklenir. Kurutulmuş biber çok yakışıyor, fırından çıktığında kıtır kıtır kavruk aroması ve tadı harika oluyor. Yeteri kadar salça suyla ve sıvı yağla inceltilerek tuz eklenip fırın kabındaki malzemenin üzerine dökülür. Balkabakları fırına konulup suyunu çekip yumuşayana kadar pişirilir. Bol sarımsaklı yoğurt hazırlanıp üzerine konur ve servis edilir. Afiyet olsun.
Herkese merhabalar, bu yemegi bende yapiyorum ama ben salcali yapmiyorum annem ve kayinvaldemden ogrendigim sekilde kup kup dogranmis kabaklari yaglanmis firin tepsisine diziyorum, 2-3 sogani da irice dogruyorum ve karistiriyorum balkabaklari ile. En son kuru biberleri de aralara koyuyorum cok yanmasinlar diye. Tuz, karabiber ve 1 fincan da pekmez ekliyorum Hepsini harmanliyorum ve firinda pisirince de sarimsakli yogurtla servis yapiyorum , ben de Aydin 'liyim. Ve sizde Aydinli olunca ayni tarifin kucuk bir nuans farkini paylasmak istedim Yalniz yemegin ust kismi yanmasin diye biraz pisirdikten sonra uzerini aluminyum folyo ile kapatiyorum. Ve pisip pismedigine de catal batirarak karar veriyorum.

aysecan2007 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2011, 16:53   #13
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
Giriş Tarihi: 22-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 186
selam, ben de bu yıl bana çok ilginç gelmesine rağmen tarife göre yaptım ve çok güzel oldu. Sadece tatlı olarak yapardım balkabağını. Ama değişik tariflerde yemeği de varmış ve çok güzelmiş.Denemeyenlere tavsiye ederim.

gulbirsen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2013, 19:31   #14
Ağaç Dostu
 
Gazi Barış's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2012
Şehir: Mustafakemalpaşa Bursa
Mesajlar: 319
Galeri: 1
Yenir mi yenmez mi derken elimizde bulunan minyatür balkabaklarından tatlı yaptık, gayette güzel oldu. Biraz kremşantiyle hem görüntü hem de lezzet olarak beklediğimden çok ama çok çok iyiydi. Normale göre tadı bayağı bir hafif sayılır, bir kabak bir porsiyona tekabul ediyor, tam misafirlik. Önümüzdeki yıl biraz daha fazla üretmeyi düşünüyorum nasipse, bu seneki deneme idi.

Name:  CIMG5716.jpg
Views: 15932
Size:  25.8 KB
Name:  CIMG5702.jpg
Views: 15828
Size:  26.1 KB
Name:  CIMG5665.jpg
Views: 15808
Size:  51.3 KB
Name:  CIMG5663.jpg
Views: 15746
Size:  51.3 KB
Name:  CIMG5664.jpg
Views: 15840
Size:  34.3 KB

Kabak tatlısı severlere şiddetle tavsiyemdir, benim gibi tatlıyla arası olmayanlarda enazından bir kez denemeli.

bahcedenn, Ozlem A ve hira beğendi.
Gazi Barış Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2013, 19:46   #15
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Peki normal kabak tatlısı yapar gibi, dilim dilim değil de çekirdekleri alındıktan sonra bir bütün olarak şekere mi basılıyor?

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2013, 20:38   #16
Ağaç Dostu
 
Gazi Barış's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2012
Şehir: Mustafakemalpaşa Bursa
Mesajlar: 319
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
Peki normal kabak tatlısı yapar gibi, dilim dilim değil de çekirdekleri alındıktan sonra bir bütün olarak şekere mi basılıyor?
Gerçi uygulama hanıma ait fakat yaparken izlediğim kadarıyla bir miktar şeker ile birlikte tencerede kaynattı, miktar olarak ayrıntıyı bilemiyorum. Normal balkabağına göre daha hafif oluyor ve daha seyrek yapılı olduğundan kaynatma süresini iyi tayin etmek gerekiyor (sık sık kontrol)
Yapacaklar için kabağı temizleme aşamasında (bu kısmı bana ait) kabağın et kısmı alt tarafında daha zayıf, sap kısmı en kalın olan tarafı; bu yüzden bir tabak gibi hazırlanacağından acık olacak kısım alt taraf olsun, hatta kabukları soyarken direk olarak kesebilirsiniz. Elimizle çekirdekleri aldıktan sonra çay kaşığı yardımıyla içini temizlemek çok kolay oluyor. İşi öğrenene kadar iki kabağı heba ettim.

bahcedenn ve hira beğendi.
Gazi Barış Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2013, 21:54   #17
Ağaç Dostu
 
hira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
Ortak bir çalışma olmuş, ellerinize sağlık

Gazi Barış beğendi.
hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2013, 09:58   #18
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Özelikle kışın balkabağını evdeki bakliyat ve sebzelerle karıştırarak bolca çorbalarda kullanıyorum. Tart ve börek içlerinde de yedim, uygun karışımlar ile tuzlu yemeklere çok yakıştığını düşünüyorum.

Ayrıca pek çok çeşit tatlı ve kurabiye de yapıyorum. Bir ara beğendiğim tarifleri Türkçeleştirip buraya ekleyeyim.

Resulgur beğendi.

Düzenleyen Ozlem A : 17-12-2013 saat 10:01 Neden: Yazım
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2018, 11:08   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
Balkabaklı,Cevizli Hurma pekmezi yapılmakta Ordu Ünye de . Muhteşem bir lezzet

Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2018, 15:17   #20
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
Bir tarif de ben vereyim. Girit yönteminden uyarladım.
Bebek balkabağı ile yapılıyor. (Küçük iken toplanmış olması gerekiyor.)
Dış kabuk salatalık soyacağı ya da rendeleme ile hafifçe sıyırılıyor.
Tepe bölümünden kapak olacak şekilde kesilip, açılıyor. Buradan, tatlı kaşığı yardımıyla içi temizleniyor. Temizlenen iç duvara karabiber sürülürse hoş oluyor ama isterseniz. Boşluğun içi ezilmiş beyaz (tulum) peynir, dereotu karışımı ile dolduruluyor. 200 derecelik fırında yaklaşık 45 dakika pişiriliyor. (Dışarıdan çatal batırarak piştiğini anlayabilirsiniz. Kalınlığa bağlı olarak süre değişiyor.)
Pişen kabağı tabağa alıp dörde bölüyorum. Afiyet olsun.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024