agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Stephanotis floribunda (Madagaskar yasemini) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/8377.htm)

Lilazen 20-03-2016 15:32

http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...63b501fe75.jpg
Benimki de bu durumda. Sarilacak yer bulamadigi icin daha fazla gelismiyor sanirim. 11. sayfada gordugum gibi bir sarilma panosu yaptirmak istiyorum insallah. Alali yaklasik 2 sene oldu ama gayet saglikli olmasina ragmen hic cicek acmadi.

maxima 16-05-2016 11:02

2 Eklenti(ler)
Benimki 6 ay sonra ilk defa çiçek veriyor.

Tavsiye edildiği gibi kışın soğuk bir odada tutmuştum çok az suyla. Odanın penceresi hep açıktı, gece 10 derece civarını görüyordu.
Baharda bol ışıklı bir yere alıp sık sık sulamaya ve gübre vermeye başladım.

asyaa 24-07-2016 10:12

3 Eklenti(ler)
Arkadaslar acil yardim madagaskar yaseminimde bir sorun var çozemiyorum ne yapmam lazim sararmalar çogaliyor

asyaa 24-07-2016 10:13

Yeni sürgünler dahil sararıp düşüyor

Jezebel 24-07-2016 10:37

Güneş'e çıkarın, gübre verin :)

asyaa 25-07-2016 06:49

Güneşteydi zaten sararmaya başlayınca içeri almıstim tavsiyeniz üzerine tekrar dışarı aldım bakalım umarim sararma durur

anarius 27-12-2016 10:24

Konuyu canlandıralım :)

Bazı arkadaşların başarılı bir şekilde bitkilerini çiçeklendirebildiklerini görüyorum. Sormak istediğim nokta, çiçeklerin yeni dallarda mı, eski dallarda mı çıktığı. Budarken buna dikkat etmek lazım çünkü.

Özellikle konunun uzmanı Jezebel ve musk'un değerli tecrübelerini bekliyoruz. :)

anarius 27-12-2016 10:30

Bu arada bitkilerinden çoğaltmak isteyenler için Daldırma Tekniği ile Üretim başlığındaki "Hava Daldırması" yöntemi kullanılabilir.

Başlıkta kullanılan fotoğrafta da yanılmıyorsam Stephanotis Floribunda'yı görüyoruz:

http://www.agaclar.net/forum/attachm...havadaldir.jpg

Şahsen denemeyi düşünüyorum. Şayet denersem, tecrübelerimiz burada paylaşıyor olurum faydalı olması açısından.

musk 28-12-2016 08:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi anarius (Mesaj 1490834)
Konuyu canlandıralım :)

Bazı arkadaşların başarılı bir şekilde bitkilerini çiçeklendirebildiklerini görüyorum. Sormak istediğim nokta, çiçeklerin yeni dallarda mı, eski dallarda mı çıktığı. Budarken buna dikkat etmek lazım çünkü.

Özellikle konunun uzmanı Jezebel ve musk'un değerli tecrübelerini bekliyoruz. :)

Çiçekler yeni sürgünlerde oluşur. Ancak bu mevsimde çiçeklenmesini beklemeyin. Seralarda satılanlar ozel ortamlarda bu mevsimde çiçeklenebiliyor. Normalde evlerde bu mevsimde bitki uyku dönemindedir.Minimum su...

musk 28-12-2016 08:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi anarius (Mesaj 1490836)
Bu arada bitkilerinden çoğaltmak isteyenler için Daldırma Tekniği ile Üretim başlığındaki "Hava Daldırması" yöntemi kullanılabilir.

Başlıkta kullanılan fotoğrafta da yanılmıyorsam Stephanotis Floribunda'yı görüyoruz:

http://www.agaclar.net/forum/attachm...havadaldir.jpg

Şahsen denemeyi düşünüyorum. Şayet denersem, tecrübelerimiz burada paylaşıyor olurum faydalı olması açısından.

Burada örnekteki resim kauçuk bitkisi. Stephanotis de büyük ihtimalle bu yontemle çoğaltılabilir. Ama bence gereksiz uğraş. İlkbaharda şubat mart gibi zaten bitkiye bir budama yapılmalı. o zaman alacağınız parçalardan kolaylıkla çelikleyebilirsiniz. Daha onceki mesajlarımda nasıl yapılacağını anlatmıstım.

anarius 29-12-2016 09:37

Paylaşımlarınız çok faydalı olacak. Minnettarım.

Mesajlarınızda çoğunlukla çoğaltma konusunda ipuçları verilmiş. Çiçeklenmesi için sanırım ekstra gayret harcamıyorsunuz diye anlıyorum. Yerini sevdiği için bitki normal yaşamına devam ediyor, yapması gerektiği işi yapıyor, çiçekleniyor?

musk 29-12-2016 11:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi anarius (Mesaj 1491062)
Paylaşımlarınız çok faydalı olacak. Minnettarım.

Mesajlarınızda çoğunlukla çoğaltma konusunda ipuçları verilmiş. Çiçeklenmesi için sanırım ekstra gayret harcamıyorsunuz diye anlıyorum. Yerini sevdiği için bitki normal yaşamına devam ediyor, yapması gerektiği işi yapıyor, çiçekleniyor?

kışın ayda 1 gibi yazın biraz daha sık diğer bitkilerimle birlikte onlar da gübreleniyor. Aydınlık güzel ışık alan bir yerde iseler bahar ortasında tomurcuk göstereceklerdir. Mart- kasım arası bahçede sonra camekanlı serin alana geçerler.

anarius 30-12-2016 07:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musk (Mesaj 1491072)
kışın ayda 1 gibi yazın biraz daha sık diğer bitkilerimle birlikte onlar da gübreleniyor. Aydınlık güzel ışık alan bir yerde iseler bahar ortasında tomurcuk göstereceklerdir. Mart- kasım arası bahçede sonra camekanlı serin alana geçerler.

Geçen Mayıs'ta aramıza katılmıştı (iç mekan). İlk birkaç günde çiçeklerini döktü. Tahminimce ortam değişikliğinden veya iç mekanı sevmediğinden kaynaklı oldu. Ardından daha büyük saksıya yerleştirdim. O zamandan beri çiçek açmadı, ara ara yeni sürgünler çıkardı, büyüdü. Özellikle bir keresinde yapraklarını nemli bez ile temizledikten sonra resmen çoştu.

Haziran'dan beri kalıcı yerinde - mutfaktaki güneye bakan pencere önünde. Bol bol ışık alıyor. Normalde sabah güneşi (doğu) öneriliyor, yakıcı öğle güneşi önerilmiyor. Doğru mu yapıyorum bilmiyorum, ama bitkinin rahatsız olduğunun işaretlerini görmeyene dek yerini değiştirmeyi düşünmüyorum.

Genel olarak keyfi yerinde. Mayıs'tan beri sadece bir yaprağında sararma görüldü, onu da daha geçen gün farkettim. Yaşlı yaprakta olduğundan her ihtimale karşı sıvı solucan gübresi verdim. Sararma tek tük olabiliyormuş zaten bu mevsimde bildiğim kadarıyla.

Bu koşullarda çiçek açar mı veya açmasını istiyorsanız şunu yanlış yapıyorsunuz, düzeltin diyebileceğiniz bir husus varsa duymak isterim.

musk 01-01-2017 21:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi anarius (Mesaj 1491172)
Geçen Mayıs'ta aramıza katılmıştı (iç mekan). İlk birkaç günde çiçeklerini döktü. Tahminimce ortam değişikliğinden veya iç mekanı sevmediğinden kaynaklı oldu. Ardından daha büyük saksıya yerleştirdim. O zamandan beri çiçek açmadı, ara ara yeni sürgünler çıkardı, büyüdü. Özellikle bir keresinde yapraklarını nemli bez ile temizledikten sonra resmen çoştu.

Haziran'dan beri kalıcı yerinde - mutfaktaki güneye bakan pencere önünde. Bol bol ışık alıyor. Normalde sabah güneşi (doğu) öneriliyor, yakıcı öğle güneşi önerilmiyor. Doğru mu yapıyorum bilmiyorum, ama bitkinin rahatsız olduğunun işaretlerini görmeyene dek yerini değiştirmeyi düşünmüyorum.

Genel olarak keyfi yerinde. Mayıs'tan beri sadece bir yaprağında sararma görüldü, onu da daha geçen gün farkettim. Yaşlı yaprakta olduğundan her ihtimale karşı sıvı solucan gübresi verdim. Sararma tek tük olabiliyormuş zaten bu mevsimde bildiğim kadarıyla.

Bu koşullarda çiçek açar mı veya açmasını istiyorsanız şunu yanlış yapıyorsunuz, düzeltin diyebileceğiniz bir husus varsa duymak isterim.

Çiçek açmıyşorsa bir ihtimal kışı ev ortamında gereğinden fazla sıcak bir ortamda geçirdiğindendir. Bu dönemde bitkide hareket olmaması lazım. Benim bitkilerim kışı camekanda geçiriyor ve ısı gündüz 18-19 civarı geceleri 13-16 arasında oluyor. Kış girişinde ve baharda bir miktar yaşlı yaprak sarartır bu da normaldir. Kışı serin bir ortamda geçirmesini sağlarsanız bahardan sonra çiçeklenecektir. Havalar ısınca bitkide hareket baslayacaktır o zaman biraz da gübreleme yaparsınız.

musk 01-01-2017 21:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi anarius (Mesaj 1491172)

Çiçek açmıyorsa bir ihtimal kışı ev ortamında gereğinden fazla sıcak bir ortamda geçirdiğindendir. Bu dönemde bitkide hareket olmaması lazım. Benim bitkilerim kışı camekanda geçiriyor ve ısı gündüz 18-19 civarı geceleri 13-16 arasında oluyor. Kış girişinde ve baharda bir miktar yaşlı yaprak sarartır bu da normaldir. Kışı serin bir ortamda geçirmesini sağlarsanız bahardan sonra çiçeklenecektir diye düsünüyorum. Havalar ısınca bitkide hareket baslayacaktır o zaman biraz da gübreleme yaparsınız.

anarius 02-01-2017 06:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musk (Mesaj 1491418)
Çiçek açmıyşorsa bir ihtimal kışı ev ortamında gereğinden fazla sıcak bir ortamda geçirdiğindendir. Bu dönemde bitkide hareket olmaması lazım. Benim bitkilerim kışı camekanda geçiriyor ve ısı gündüz 18-19 civarı geceleri 13-16 arasında oluyor. Kış girişinde ve baharda bir miktar yaşlı yaprak sarartır bu da normaldir. Kışı serin bir ortamda geçirmesini sağlarsanız bahardan sonra çiçeklenecektir. Havalar ısınca bitkide hareket baslayacaktır o zaman biraz da gübreleme yaparsınız.

Cevabınız için minnettarım sayın musk.

Malesef bahsettiğiniz sıcaklıklara ulaşamıyorum evimde. Evin içi olması gerekenin üstünde, balkon ise olması gerekenin altında... Fazla soğuk bu cinse zarar verdiğinden, mecbur iç mekanda kışlamak zorunda. Sonuçlarına katlanmak zorundayım malesef. İlkbaharda neticesini göreceğiz.

Jezebel 04-01-2017 05:27

Geçen sene kısaltmıştım , sarıp sarmalayıp kışı geçirttim bahçede.
Bu sene tamamen kendi direncine bıraktım garibi.
Boy olmuş yine 3-4 metre. Hala yaprakları duruyor.
Sonuçları göreceğiz.

anarius 10-01-2017 14:24

Yaşlı yapraklar sararmaya başladı. Soğuk çarpmış olabilir mi? Böyle mi oluyor soğuk çarpınca?

https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...eb99dd8224.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...ede571d447.jpg

anarius 04-02-2017 12:11

Daha az ışıklı ama biraz daha sıcak (oda sıcaklığı) yere alınca sararma durdu, sararanlar döküldü.

Şimdi yeni hareketlilik başladı. Fotoğraftaki çiçek başlangıcı mıdır? Öyleyse daha aydınlık bir yere almam gerekir mi?

https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...08e63b1258.jpg

musk 04-02-2017 17:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi anarius (Mesaj 1494175)
Daha az ışıklı ama biraz daha sıcak (oda sıcaklığı) yere alınca sararma durdu, sararanlar döküldü.

Şimdi yeni hareketlilik başladı. Fotoğraftaki çiçek başlangıcı mıdır? Öyleyse daha aydınlık bir yere almam gerekir mi?

Çiçek, tabi ki bu mevsimde bulunduğu yerden daha aydınlık bir yeriniz var ise iyi olacaktır.

anarius 04-02-2017 18:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musk (Mesaj 1494195)
Çiçek, tabi ki bu mevsimde bulunduğu yerden daha aydınlık bir yeriniz var ise iyi olacaktır.

Sayın musk, sizi konunun uzmanı olarak belirledim zihnimde ;), teşekkürler.

Biraz araştırdım, yerinin değişmesine karşı çok hassas olduğu söyleniyor bitkinin; ufak değişikliklerde dökebiliyorlar çiçeklerini. Ondan henüz bir aksiyon almadım.

Şöyle bir varsayımım ne kadar doğrudur? Eğer bitki bulunduğu ortamda çiçeği büyütecek koşulları yakalamışsa çiçek sürecini başlatır? Çiçekleri büyütemeyeceğini düşünürse hiç o süreci başlatmaz? Öyleyse şu anki yerinde de çiçeklerini büyütebilir?

Çok saçma da olabilir dediğim şeyler, uzmanlığım yok bu konularda, mazur görünüz lütfen. :confused:

musk 05-02-2017 14:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi anarius (Mesaj 1494199)
Sayın musk, sizi konunun uzmanı olarak belirledim zihnimde ;), teşekkürler.

Biraz araştırdım, yerinin değişmesine karşı çok hassas olduğu söyleniyor bitkinin; ufak değişikliklerde dökebiliyorlar çiçeklerini. Ondan henüz bir aksiyon almadım.

Şöyle bir varsayımım ne kadar doğrudur? Eğer bitki bulunduğu ortamda çiçeği büyütecek koşulları yakalamışsa çiçek sürecini başlatır? Çiçekleri büyütemeyeceğini düşünürse hiç o süreci başlatmaz? Öyleyse şu anki yerinde de çiçeklerini büyütebilir?

Çok saçma da olabilir dediğim şeyler, uzmanlığım yok bu konularda, mazur görünüz lütfen. :confused:

Sayın anarius, uzman falan değilim, biraz deneyimim var diyelim. Tabi ki bulunduğu ortamda çiçeğe durmuşsa zaten ortamı beğenmis demektir. Oyle yer değiştirmeye söylendiği kadar hassasiyetini görmedim ben. Tabi ışık alan bir yerden karanlık bir odaya taşımıyorsanız... Yine de siz yerini değiştirmeyin , nasılsa ortamı benimsemiş ve çiçeklenme başlamış. Ortamı kuru ise Biraz nem sağlayın biraz da çiçeğe teşvik için fosfor ağırlıklı gübreleme yapın. Toprağı kurumadan su verip suya boğmayın.

anarius 01-03-2017 17:47

Goncalar büyüyor.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...94aaf19bb4.jpg

anarius 14-03-2017 15:54

İyice belli olmaya başladı çiçekler.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...09517179d9.jpg

nanemolla 21-09-2017 21:28

Bendeki aşağı sarılmayı hiç sevmiyor.Şu an azda olsa hala çiçek veriyor.en hızlı uzayan sürgünü aşağı doğru sarıp bırakıyorum enteresan bir şekilde uzaması aniden aşırı yavaşlıyor.sardırma düzeneği bulamıyorum içime sinen.şimdilik 3-4 çubukla idare ediyoruz.

nanemolla 13-10-2017 13:59

1 Eklenti(ler)
Eklenti 659016 bol sürgünde şuan:D
Tekzenden bu şekil sarmaşık çubuğu buldum.iki tane aldım ama böyle giderse buda yetmeyecek maşallah.

anarius 13-10-2017 14:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nanemolla (Mesaj 1520410)
Eklenti 659016 bol sürgünde şuan:D

Güzel olmuş. Çiçek durumu nasıl? Benimkisi çok az ve nadir açıyor.

Bu arada çok soğuğu sevmiyor, kışı içeride geçirmesi gerekecek.

nanemolla 13-10-2017 14:12

İçeriye çoktan aldım.Mutfak pencere kenarında bol ışık alıyor.Gündüz güneşli saatlerde pencereyi az açıyorum akşama doğru kapatıyorum.Çiçekler bitti şuan.Neredeyse heryerinden sürgün veriyor sanki.İnşallah kışıda rahat geçirir.

nanemolla 13-10-2017 14:26

Sn anarius hala çiçekleniyorsa sizinki tadını çıkarın derim.Çiçek açtığı dönemde sürekli balkona gidip kokladıgım halde içeride de kokusunu almak için bir tanesini koparıp kulağımın arkasına takardım kokusundan uzak kalmamak adına : )
Ve ben ilk tomurcuklarını gördüğümde ay yazık bir gözde bu kadar sürgünü besleyemez iyisimi 3 tanesini falan koparayımda geriye kalanlar gür uzasın demiştim.: )) Ama kıyamayıp erteledim ve sonraları bi baktimki bunlar sürgün ucu değilmiş.Ve böylelikle ilk çiçekleriyle tanışmış olduk yaseminimin: )

nanemolla 20-10-2017 07:38

1 Eklenti(ler)
Eklenti 659474 yaprak Zararı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025