agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Stephanotis floribunda (Madagaskar yasemini) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/8377.htm)

moso 25-07-2015 09:26

Antalya da daha sicak merak etmeyin :) saat 9 aksam uzeri 4 arasi direk gunes isiginda benimki. Su aralar costu.

lilpar76 11-11-2015 13:05

1 Eklenti(ler)
Madaqaskar yaseminim tüm yazı yalnız sabahları güneş gören ve fazla rüzgar almayan duvar önünde geçirdi. Yerini sevdi qaliba, her biri 1,5-2 metreye yakın yeni dallar çıkardı. Kışı da yerinde tutmağı düşünüyorum, buralarda temperatur çok nadiren eksi 9-10 dereceye kadar düşer, fazla donlar olursa belki birşeyler sararım, yabancı sitelerde duvarlara, merdivenlere sardırılmış metrelerce uzunluktakı madaqaskar yaseminlerini görüyoruz. O kadar uzunluktakı bitki hemin yıl dikilmemişdir herhalde, demek ki, kışı dışarıda geçirebilen bir bitkidir.

Jezebel 11-11-2015 21:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lilpar76 (Mesaj 1419733)
Madaqaskar yaseminim tüm yazı yalnız sabahları güneş gören ve fazla rüzgar almayan duvar önünde geçirdi. Yerini sevdi qaliba, her biri 1,5-2 metreye yakın yeni dallar çıkardı. Kışı da yerinde tutmağı düşünüyorum, buralarda temperatur çok nadiren eksi 9-10 dereceye kadar düşer, fazla donlar olursa belki birşeyler sararım, yabancı sitelerde duvarlara, merdivenlere sardırılmış metrelerce uzunluktakı madaqaskar yaseminlerini görüyoruz. O kadar uzunluktakı bitki hemin yıl dikilmemişdir herhalde, demek ki, kışı dışarıda geçirebilen bir bitkidir.

Sn.lilpar76 dayanabildiği sıcaklık en fazla -1C. şimdiden sarıp sarmalayın bence. Bakü onun için fazla soğuk.
Madagascar Jasmine, Bridal Wreath, Bridal Bouquet, Hawaiian Wedding Flower, Stephanotis, Wax Flower Stephanotis floribunda

eneskrky 11-11-2015 22:13

sayın Jezebel bunu öğrendiğim iyi oldu bende korumaya almaya başlıyayım :)

lilpar76 12-11-2015 07:10

Uyardığınız için çok minnettarım, sayın Jezebel, bunu aklımın bir köşesine yazdım:)
Sanırım, sarıp sarmalamak için henuz çok erken. Ama, yine de tedbirli olurum, hava sıcaklığı 6-7 kibi olduğu zaman sararım.

Jezebel 12-11-2015 10:54

Dayanmak ve rahat etmek ayrı şeyler.
Tamam bu ısıya dayanır, kısa süreliğine hayatta da kalır.
Ama aslında bitkiler için rahat ettikleri, yani termik konfor 14 derecenin üstündedir.
Optimal ısı da 19-25 derecelerdir.
Tabi karar sizin. Kabarcıklı naylondan koruyucu kılıfları dikmeye başlayın, şimdiden kolay gelsin.;)

Jezebel 13-11-2015 13:33

Ama asıl düşünmesi gereken benim, nasıl bir örtü 5 metre bitkiye uygun olur:p:p çünkü bitkimin boyu evimin boyunu aştı.

Mücevher Çalısı 13-11-2015 13:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1420193)
Ama asıl düşünmesi gereken benim, nasıl bir örtü 5 metre bitkiye uygun olur:p:p çünkü bitkimin boyu evimin boyunu aştı.

Maşaallah maşaallah, sizinki Allah'a emanet:p
Kaç yaşında ki ? Çok yaşında olmalı ve geçen seneyi atlattıysa bu seneyi de atlatır;)

Jezebel 13-11-2015 13:46

Bu sene çok boy attı, uygun güneş ve sıcaklık :)
Geçen sene 3 metre boyunda seram vardı, Güzelbahçe fırtınaları parçaladı maalesef :(

Lonicera 05-12-2015 17:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1420193)

Uygun ölçülerde örtü bulamayıp, elinizdeki örtüye bitkiyi uyduracaksanız eğer, bitkinin fazla gelen uymamış kısmına baharda talip olabilirim.

Uydu mu bilemiyorum?:)))))

Jezebel 06-12-2015 11:46

Anlaşılmıştır.
Elimdeki kabarcıklı naylonu saracağım, artık kalan kısmını çelik alayım, köklensin diye düşündüm.
Dalında bırakırsam donabilir veya bozulabilir.

Lonicera 06-12-2015 13:22

Kör istedi bir göz, mevlam verdi iki göz. İnşallah köklenirler Sn.Jezebel.

Jezebel 06-12-2015 15:15

3 Eklenti(ler)
Hediye paketi hazır, şimdiden sardım :)
Artık naylondan geçen ışıkla idare etsin.

Budadıklarımdan 20 adet 20-30cm çelikler çıktı.
Kim köklenir kim çürür göreceğiz.

Eklenti 587890

Bir dal da böyle mutasyon gösterdi, aylardır izliyordum, şimdi dışarıda kalınca mecburen kestim.
Bu nasıl gelişecek çok merak ediyorum.

Eklenti 587891

Eklenti 587892

Köklenirse devam eder köklenmezse...
Ama 4 çelik var yassı dallı Stefanotis, birinden biri köklenecektir.

handeyesil 25-12-2015 21:20

1 Eklenti(ler)
4 gün önce evimize gelen yaseminim geldiğinin ertesi günü solmaya başladı :( saksısını değiştirdim ve sürekli nemli tutmaya çalışıyorum ama yaprakları kıvrık bir şekilde... ne önerirsiniz?

semvayt 18-01-2016 12:26

Stefanotisim ölüyor mu

2 Eklenti(ler)
geçen hafta başında hediye olarak geldi, gayet hoş kokulu ve çok canlıydı, cuma günü iki yaprağı sararmıştı, bugün ofise geldiğimde birkaç yaprağının ve çiçeğinin düştüğünü gördüm kalan yapraklar da teker teker sararmaya başlamış, bauhaustan alındı acaba toprak yapısı uygun mudur birşeyler eklemem gerekir mi :( işyerimdeki oda ışık alıyor orta sıcaklıkta, pencereye çok yakın değil

semvayt 19-01-2016 13:21

bu bölüme bakan bir çiçek dostu yok mu

musk 19-01-2016 14:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi semvayt (Mesaj 1434022)
geçen hafta başında hediye olarak geldi, gayet hoş kokulu ve çok canlıydı, cuma günü iki yaprağı sararmıştı, bugün ofise geldiğimde birkaç yaprağının ve çiçeğinin düştüğünü gördüm kalan yapraklar da teker teker sararmaya başlamış, bauhaustan alındı acaba toprak yapısı uygun mudur birşeyler eklemem gerekir mi :( işyerimdeki oda ışık alıyor orta sıcaklıkta, pencereye çok yakın değil

Stephanotisler normalde bu mevsimde uykudadır. Sizin elinizdekiler sera ortamında zorlama çiçek açtırılmış durumda. Taşınma sırasında ciddi soğuk yediyse bu durum normal. Normal durumda tek tük bu mevsimde yaprak sararması görülebilir. Ayrıca su tutan topraklardan ( ki sade torfa dikilmis olduğu gözüküyor) stephanotis pek hoslanmaz. Kök çürüklüğü gibi bir durum da söz konusu olabilir. (ki kuvvetle muhtemel böyle bir durum var, zira tüm yapraklar sararma eğiliminde gibi gözüküyor.

Ne yapılabilir derseniz, ben olsam bu durumda saksısının toprağını değiştiririm. Toprak üstü kurumadan sulamam. Suladığımda çok çok fazla su vermem, hafif üstü ıslatacak kadar, ve 16-20 derece civarlarında aydınlık bir ontamda tutarım. Tüm yapraklarını dökse de gövde kararmadıkça yaprak koltuklarından yeni filizler sürecektir. Dilerim kurtarırsınız.

semvayt 19-01-2016 18:26

Çok teşekkürler en kısa zamanda toprağını değiştireceğim ve diğer talimatları uygulayacağım İnşallah zarar görmeden hayata döndürebilirim

musk 19-01-2016 19:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi semvayt (Mesaj 1434238)
Çok teşekkürler en kısa zamanda toprağını değiştireceğim ve diğer talimatları uygulayacağım İnşallah zarar görmeden hayata döndürebilirim

Toprağını değistirirken kök kısmının merkezine çok fazla dokunmayın. Etrafta kalan fazlalık toprağı değistirin. Zaten büyük ihtimalle iki ayrı katman göreceksiniz.

Jezebel 29-02-2016 07:21

2 Eklenti(ler)
Kış başında sardığım Stefanotisin paketini makaslayarak açtım.
Hava durumu konusu net olmadığı için paketten çıkarmaya korktum.
Durum bu:

Eklenti 597739

Eklenti 597740

Kuruyan uç dallar da olmuş, bu bahara ait 4-5 yeni sürgün de var.
E çok şükür.

Lonicera 29-02-2016 12:10

Benim çelikler köklenmedi, kurudular.

Jezebel 29-02-2016 13:53

Bendeki çeliklerin bir kısmı çürüdü, bir kısmında da mühür oluşmuş durumda.
Umutluyum o yüzden de.;)

eneskrky 29-02-2016 15:55

sayın Jezebel tebrikler Bitkiniz mükemmel atlatmış kışı ..
Benimkiler can çekişiyor ama hala umut var gibi

musk 29-02-2016 16:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1443528)
Benim çelikler köklenmedi, kurudular.

Çelikleri mart sonu gibi alırsanız köklenecektir.

2şer çift yapraklı sekilde parçalara ayırın. alt yaprakları alın. yarısını toprağa gömün.

Lonicera 29-02-2016 17:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musk (Mesaj 1443584)
Çelikleri mart sonu gibi alırsanız köklenecektir.

2şer çift yapraklı sekilde parçalara ayırın. alt yaprakları alın. yarısını toprağa gömün.

Ahh ah, bitkinin kendisi bende değil ne yazık ki. Sn Jezebel vermişti. Artık kendisini bulup almaktan başka yol kalmadı.

Jezebel 29-02-2016 19:38

Bu çiçek ara sıra Kipanın çiçek reyonunda bulunur.
Gül hanıma ve kendime aynı anda 2 yıl önce Kipa'dan almıştım.
Ege süs bitkileri serasında hep görüyorum ama-25 lira gibi bir ücreti var.
Umarım kardeşi de yaşıyordur:)

Jezebel 06-03-2016 09:32

2 Eklenti(ler)
Benim çeliklerin geneli böyle.

Eklenti 598862

Eklenti 598863

Aylardır duruyorlar, öldü desem ölmedi, oldu desem o da yok :mad:

Lonicera 10-03-2016 12:32

1 Eklenti(ler)
Aslında çok daha önceden almam gerekirdi ama neyse artık. Onsuz geçen yıllara inat 2 adetle yerlerini almış oldular. 3 litrelik saksılarda çok sağlıklı olarak gelen fidanlar 15' er litrelik saksılara alınıp bolca su verildi. Darısı olmayanların başına artık:))

tubaa_1 10-03-2016 15:43

sayın Lonicera bu fideleri nerden edindiniz.

Lonicera 10-03-2016 17:09

Buradan

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025