agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Mor Salkım (Wisteria sinensis) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/6747.htm)

kelebek çalısı 01-05-2012 22:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevgice (Mesaj 957533)
Bu morsalkım çiçegi hakkında sinekleri ve arıları çok çekdigini duydum birinden. Gerçekden öylemi acaba. Yaz akşamları çok çetingeçer dogru ise.Sineklerden dolayı.

Teşekkürler.

Böyle bir durumu hiç gözlemlemedim. Bahçemde gözlemlediğim kadarıyla pittosporum, myoporum, ve viburnum çiçeklerine arılar çıldırıyor.

Zaten yaz aylarında pek çiçeklenme yapmıyor mor salkım. Bazen ağustos ayı gibi hafif seyreden ikinci çiçeklenmeyi yaptığı oluyor ama kesinlikle yoğun çiçeklenme değil. Ama baharda bu yoğun çiçeklenme içinde bir arı dahi dikkatimi çekmedi.

yarenimex 01-05-2012 22:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevgice (Mesaj 957533)
Bu morsalkım çiçegi hakkında sinekleri ve arıları çok çekdigini duydum birinden. Gerçekden öylemi acaba. Yaz akşamları çok çetingeçer dogru ise.Sineklerden dolayı.

Teşekkürler.

Tesbih ağacıyla sineklerden kurtulabilirsiniz, ayrıca çiçeklerinin hoş kokusu da bonus..

ardabora 02-05-2012 08:40

Sinek değil de arılar bayılıyor,sürekli üstündeler vız vız vız :))

ben çiçekleri koklarken gardımı alıp yaklaşıyorum mor salkıma...

Bir de sinek kuşları gelirdi eskiden bahçeme, öyle zarif öyle güzel şeylerdi ama sitedeki sivrisineklerden kurtulmak için sürekli ilaçlama yaptıklarından artık sinek kuşlarını çok nadir görüyorum.

royalguard 08-05-2012 21:10

Arkadaşlar ankarada yaşıyorum ve mor salkım yetiştirmeyi cok istiyorum eger fide verebilecek doga dostu paylaşımcı arkadaslar var ise hemen iletişime gecmek isterim =)

moso 09-05-2012 08:07

arılar, onlara zarar vermediğiniz sürece sizi sokmaz. arı kovanlarımız var, arılar hakkında tecrübeli sayılırım :)

çiçekleri koklarken çoğu kez yüzüme, burnuma çarpıp geçerler...

adacık 09-05-2012 10:35

çelik denemesi

1 Eklenti(ler)
Acemi cesareti işte 1 ay önce toprağa diktiğim çelikte bu sabah tomurcuklar gördüm. Bunu hayra yormak ne kadar doğru, ne dersiniz şansım var mıdır. Bir de çelik tutarsa bunu ne zaman kalıcı yerine geçirmek doğru olur.

Kiraz 09-05-2012 11:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adacık (Mesaj 962530)
Acemi cesareti işte 1 ay önce toprağa diktiğim çelikte bu sabah tomurcuklar gördüm. Bunu hayra yormak ne kadar doğru, ne dersiniz şansım var mıdır. Bir de çelik tutarsa bunu ne zaman kalıcı yerine geçirmek doğru olur.

Kasım-mart arasında don tehlikesi olmayan bir dönemde geçirebilirsiniz.

k_donmez 09-05-2012 23:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi royalguard (Mesaj 962200)
Arkadaşlar ankarada yaşıyorum ve mor salkım yetiştirmeyi cok istiyorum eger fide verebilecek doga dostu paylaşımcı arkadaslar var ise hemen iletişime gecmek isterim =)

AOÇ serasında iki yıldır satılıyor. 1 yaşında fidanlar 3,5 (yazıyla üçbuçuk) lira. Serasının girişinde ise dev bir mor salkım var. Bir araştırın.

royalguard 15-05-2012 21:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k_donmez (Mesaj 963021)
AOÇ serasında iki yıldır satılıyor. 1 yaşında fidanlar 3,5 (yazıyla üçbuçuk) lira. Serasının girişinde ise dev bir mor salkım var. Bir araştırın.

Harika bir haber bu hiç AOÇ Serasına gitmek aklıma gelmedi, genelde hep Karşıyaka Mezarlıgının karsısındaki seralara giderdim. Teşekkürler.

kelebek çalısı 26-05-2012 19:07

2 Eklenti(ler)
Küçük çapta, yeni çiçeklenmeler devam etmekte.

suplilumas 28-05-2012 22:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arapsabunu (Mesaj 947144)
Sayın K.Dönmez bu fotoğrafı sayenizde gördüm, bayıldım, bu birbirinden güzel mor dalların altında durup havaya bakınca nasıl olur insanın içi, nasıl bir huzur kaplar kim bilir, acaba radyasyondan etkilenmiş midir oralarda? Bizim ülkemizde de böyle büyüleyici bir çiçek parkı olsa ne güzel olurdu... http://www.agaclar.net/forum/attachm...ikaga_036_.jpg

Havaya bakmanıza gerek kalmıyor bu ağacın salkımları göğsünüze kadar iniyor. :D Dünyanın en güzel Wisteriası diyorlar ama bence dünyanın en güzel ağacı. Bir de bu koca ağacı başka yerden taşıyıp o parka getirmişler.

k_donmez 29-05-2012 16:03

2 Eklenti(ler)
Japonya'dan Wisteria Tünel görüntüsü. Kawachi Fuji Garden, Kitakyushu, Japonya.

İkinci görüntü ise bahçemden. Üçüncü yılında çiçeklerini görebildiğim Wisteria. 1 Mayıs 2012 tarihli görüntü. Aldığımda 1 metre boyunda idi. İlk yıl 3 metreye yükseldi. Geçen yıl 6 metreye yaklaştı. Bu yıl ilk çiçekleri gördük.

ciceksever70 29-05-2012 16:46

Mor salkimi tohumdan yetistirebilen oldu mu acaba? Oldu ise ciceklenmesi ne kadar zaman aliyor?

nikon_ 29-05-2012 17:16

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ciceksever70 (Mesaj 975515)
Mor salkimi tohumdan yetistirebilen oldu mu acaba? Oldu ise ciceklenmesi ne kadar zaman aliyor?

Geçen sene ektiğim tohumdan yetiştirdiğim mor salkım var. Henüz 1 yaşında ve bu yıl çiçek vermedi, gelecek sene ümitliyim.

Eklenti 302167

Sevgi Durul 29-05-2012 17:58

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k_donmez (Mesaj 975497)
Aldığımda 1 metre boyunda idi. İlk yıl 3 metreye yükseldi. Geçen yıl 6 metreye yaklaştı. Bu yıl ilk çiçekleri gördük.

Ben de geçen yıl almıştım. Aldığımda yarım metre kadar bir şeydi, çiçekliydi. Bu yıl yine tek salkım açtı. Fakat hiç büyümedi, boyu hep aynı. Gözle görünür bir büyüme yok.

Sayın k_dönmez'in mesajındaki örneğe göre, bendeki morsalkımda bir sorun var. Acaba farklı cinsleri mi vardır?

Eklenti 302194

ciceksever70 29-05-2012 18:47

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 975559)
Ben de geçen yıl almıştım. Aldığımda yarım metre kadar bir şeydi, çiçekliydi. Bu yıl yine tek salkım açtı. Fakat hiç büyümedi, boyu hep aynı. Gözle görünür bir büyüme yok.

Sayın k_dönmez'in mesajındaki örneğe göre, bendeki morsalkımda bir sorun var. Acaba farklı cinsleri mi vardır?

Eklenti 302194

Farkli cinsleri var sevgili SDurul. Bendeki degisik bir cinsi, amerikan wisteria(amethyst falls) diye satiliyor daha gec ve daha kücük cicekli aciyor. Bana da gecen yil anneler gününde hediye olarak gelmisti üstünde bir cicek vardi bu yil üc tomurcuk var acmak üzere olan. Sanirim sakayik gülü gibi yillar gectikce cogaliyor cicekleri.

ciceksever70 29-05-2012 18:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nikon_ (Mesaj 975535)
Geçen sene ektiğim tohumdan yetiştirdiğim mor salkım var. Henüz 1 yaşında ve bu yıl çiçek vermedi, gelecek sene ümitliyim.

Eklenti 302167

Tohumdan nasil yetistirdiniz acaba özel bir yöntem var mi dikkat edilmesi gereken?

kelebek çalısı 29-05-2012 19:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nikon_ (Mesaj 975535)

Eklenti 302167

Tohumdan yetişen wisterianın çiçeklenmesi uzun yıllar alabilir. Beklentinizi çok yüksek tutmayınız, çiçeklenmediği takdirde de üzülmeyiniz. Tohumdan yetiştirilen her bitki, hazır satın alınana göre tartışmasız daha kıymetlidir sahibi için. Eninde sonunda sizin emeklerinize karşılık verdiğini göreceksiniz.

suplilumas 29-05-2012 20:31

Çok özel bir türü kolleksiyonunuza katmak istemiyorsanız tohumdan yetiştirmek yerine çelik ya da köklenmiş filizlerden çoğaltmayı deneyin hem daha emin olursunuz hem de daha çabuk sonuç alırsınız. Çiçek açmamasının nedenlerinden biri yanlış budama ya da hiç budama yapmamaktan kaynaklanıyor. Ayrıca ilk baharda uyandığında donla karşılaşırsa bir sonraki yıl çiçek açmıyor. Ağaç formu vermeyecekseniz yani bina ya da başka destek üzerinde büyütecekseniz ana gövdeyi kesip gövdeden çıkan dalları yönlendirin hem daha kolay yön vermiş olursunuz hem de devamlı bol miktarda çiçeklenmesini sağlarsınız. Çok kalın bir ana dalı beslemek yerine çiçek dalları verecek ince dalları beslerken ağaç yorulmuyor daha fazla çiçek açıyor. Budaması asma budamasına benziyor. Amaç kaliteli meyve almak yerine çiçek olduğundan asamadan daha fazla göz bırakıyorsunuz. Amerikan olanlar küçük çin orta ve japonlar en uzun çiçek salkımlarını veriyor. Japon türünde de yine kendi içinde en uzun salkımı veren bir tür var diğerleri ona göre daha kısa. Yukarıdaki resimdeki parkta görünen ağaç bu uzun salkımlı japon türü. Ben gittiğimde bir metreye ulaşmıştı salkımları daha önce gidenlerin dediğine göre önceki yıllar daha uzunmuş.

nikon_ 31-05-2012 16:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ciceksever70 (Mesaj 975597)
Tohumdan nasil yetistirdiniz acaba özel bir yöntem var mi dikkat edilmesi gereken?

Sayın ciceksever70, mor salkım tohumlarının kalın bir kabuğu olduğu için, öncelikle iç kısım görünene kadar kabuğunun kenarından biraz yonttum. Sonra bir gün boyunca ılık suda beklettim ve bir bardağa ektim. Toprağı hafif nemli tutarak çimlenmesini bekledim. Çimlendikten sonra da yine toprağı fazla ıslatmadan nemli tutarak büyütmeye çalıştım. Geçen yıl sonunda birkaç metre uzayan dalını kestim, böylece bu yıl bahardan itibaren hem yanlara doğru daha geniş bir şekilde büyüdü, hem de gövde kalınlaşmaya başladı. Bu seneden sonra hiç budamadan birkaç yıl büyümesine izin vereceğim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 975602)
Tohumdan yetişen wisterianın çiçeklenmesi uzun yıllar alabilir. Beklentinizi çok yüksek tutmayınız, çiçeklenmediği takdirde de üzülmeyiniz. Tohumdan yetiştirilen her bitki, hazır satın alınana göre tartışmasız daha kıymetlidir sahibi için. Eninde sonunda sizin emeklerinize karşılık verdiğini göreceksiniz.

Tohumdan yetiştirmek benim için çok daha heyecan verici. Onların tohumdan, büyük bir bitki haline dönüşmesinin her aşamasını yaşamak, hazır satın almaktan daha keyifli. Bu şekilde, mor salkımın dışında akasya, kestane, lithops, adenium vb. bitkileri tohumdan yetiştirmeye çalışıyorum.Tohumdan yetiştirme konusunda sabırlı biriyimdir, ben onu(mor salkımı) en iyi şekilde yetiştirmek için çaba sarfediyorum, o da kendini ne zaman hazır hissederse o zaman çiçeklensin;)

Sağlıcakla kalın.

kelebek çalısı 03-06-2012 23:39

3 Eklenti(ler)
Dün çekilmiş fotoğraf kareleri.

moso 04-06-2012 10:30

mor salkımımlarımla başım dertte. büyümüyor bir türlü... 3 ayrı yerde, 3 tane mor salkımım var. boyları 40-50 cm civarında... bir tanesi saksıda, 2 tanesi yerde bahçede dikili...

yaprakları sarı. yarım gün güneş görüyor. suyunu kurudukça veriyorum. derdi nedir bilemedim.

kelebek çalısı 04-06-2012 12:24

Sn. moso, sarı yapraklar topraktaki demir eksikliğine işaret ediyor olabilir. Sulama eksikliği veya düzensizliği gibi bir durum olmadığından eminseniz, besin eksikliği olasılığını değerlendirebilirsiniz. Fotoğraf eklemeniz mümkün olursa belki daha iyi anlaşılabilir.

suplilumas 04-06-2012 13:07

@moso
Eğer yapraklar turuncumsu sarıysa yeni olduklarındandır. Yazdığınız mesajın üzerindeki kelebek çalısı mesajındaki resimden görebilirsiniz. Yeni yapraklar genelde sarı oluyor bazı türlerde ise yaprak rengi farklı olabiliyor. Örneğin beyaz yapraklılar var.
Biraz sabırlı olursanız boy atacaklardır endişe etmenize gerek olmadığını düşünüyorum. Resimlerini görsem daha emin yazabilirdim ama analdığım kadarı ile sizin ağaçlar yeni fidanlar. O yüzden öyleler. Uzun süre o şekilde bekleyip köklerini geliştirdikten sonra zamanı gelecek ve bir kaç metrelik sürgün verecekler hızına şaşıracaksınız.

moso 04-06-2012 14:11

Teşekkür ederim. Resimlerini çeker akşam eklerim.

kelebek çalısı 29-06-2012 02:33

1 Eklenti(ler)
Wisteria üzerinde çiçeklenmeler hala üçer beşer sürmekte. Ben genelde ikinci çiçeklenmeyi gözlemlerdim ama bu ağustos ayı gibi olurdu. Bu sene çiçekler hiç eksilmedi. Az da olsa hala çiçek açtığını görmek güzel :)

zsayman 11-07-2012 18:03

Bahçemdeki Mor salkımda ufak siyah kolayca ayrılan karıncaların başına üşüştüğü böceklenme oldu. Nasıl bir ilaç sıkmalıyım. Bana bir ilaç adı verebilirmisiniz...
Teşekkürler...

Nazlı N92 29-11-2012 10:51

mor salkım kaç metre aralıklarla dikilmelidir? (perdeleme amaçlı)

Safranlı 29-11-2012 13:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nazlı n92 (Mesaj 1056480)
mor salkım kaç metre aralıklarla dikilmelidir? (perdeleme amaçlı)

en az 5 metre olmalı
hızlıca kapatacaktır

farpali 02-12-2012 00:33

Bu mevsimde mor salkımın yapraklarının sararması normalmi?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025