![]() |
Melisayı tarif ediyorsun gibi :)
|
Evet melisaymış. Sizin söylemeniz üzerine baktım forumda.
Çünkü bende yasemin var ama kokusu bayıltmıyor. Oh be sonunda adını tam öğrendim teşekkürler. ;) |
Alıntı:
hocam çiçeği beyaz melisa var çelik alınca yolayayım istersen çalı gibi oluyo ama budayıp ağaç formu verende var. |
1 Eklenti(ler)
merhaba,
Bu yıl terasta 2 yasemin denemem oldu, hem Jasminum polyanthum (pembe yasemin) hem de Stephanotis floribunda. İkincisi sorunsuz hızla büyürken, pembe yasemin sürekli problem çıkartıyor. Eklenti 107966 Yaprakları sürekli kuruyup dökülüyor, bir çeşit mantar olduğunu tahmin ediyorum, 2 kere ilaçladım (CORNELL 50 WP ve Captan karışımıyla) ama sorun devam ediyor. Bir yandan bu yaprakları kurur dökülürken, diğer yandan aynı hzıda taze sürgünler geliyor. Pembe yasemini mantarlandıran da bir benim herhalde :( Ne yapmalıyım? Bir de çok şekilsiz, karmakarışık büyüyor, ana bir dala bırakıp, bir yere falan sarmak çok zor, her yerden yan dallar fışkırıp, birbirine dolanıveriyor. Nasıl kontrol ediyorsunuz pembe yaseminin formunu? |
Sayın Fıruzan;
Yaz boyunca ful yaseminlerde gördüğünüz,böcek sandığım beyazlıklarla çok uğraştım.Kimyasal ilaçlar,ev yapımı ilaçlar,hatta biyonem dahi denedim.Bir türlü geçiremedim.Çiçeklerin gelişiminde de bir anormallik göremedim.Yapraklarda hiç bozulma olmadı.Balkondan içeri aldım.Geçen baktım ki beyazlıklar kaybolmaya başlamış.Kahverengiye dönüşenler, hatta hepten kaybolanlar dahi var.Bunlar böcek değil gibi.Birde ,dışarı çıkarınca oluşmaya başladığını farketmiştim. |
En çok çiçeklenen yasemin normal yasemindir...
Arkadaşlar,
Şimdiye kadar birçok yasemin aldım bütün çeşitleri bahçemde ikişer adet mevcut,önce fulyasemin aldım ama çok nadir açıyor ve çok çieğini göremedim:(pervane çiçekli yasemin ise 2 ay çiçekli kalıyor ama yoğun kokusu yok.. En güzeli ise Eminönü'nden aldığım 3 yaşında olan normal yasemin(çiçeği fulyasemin gibi büyük olan)çıktı.Üstelik 3 yaşındaki normal yasemini oldukça ucuza aldım 20 TL.ye verdiler.(almak isteyenler mutlaka Eminönündeki çiçekçilere uğramalı) Normal yaseminim 2 aydır sürekli açıyor üstelik her gün en az 20 adet çiçek buluyorum üstünde ve odama getirip suya koydugumda oldukça yogun kokuyor...Antalya'dan sipariş verdiğim tüm yaseminler 2 ay önce çiçeklenmeyi kesmesine rağmen Eminönü'den aldığım normal yaseminim hala açıyor ve üzerinde bir sürü sayamadıgım tomurcuk var..Anlaşılan kar yağana kadar açacak:) |
Çelik yasemin
Bende Jasminium fruticans türü (sanıyoruz sarı çiçekli) yaseminden iki çelik var. Nemli perlitte tutuyorum. Sizce köklenirler mi, yoksa direkt toprağa mı alayım :confused::confused:
|
Sanırım geç kaldınız biraz,çünkü ben temmuz gibi çelik aldıgım 3 tür yasemin çelikleri tuttu(sarı yasemin,pervane çiçekli ve fulyasemin)Ama agustos ve eylülde çeliklediklerim malesef tutmadı
|
Hadi :(
Üzüldüm şimdi.. Artık seneye birdaha alırım napayım.. Teşekkürler sayın kubat_izmirli... |
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,
3 ay önce Eyüp'teki bir çiçkeçiden aldığım pervane çiçekli yaseminim uzayıp gitti:)sürgünleri maşallah telleri aştı:) |
Benim için bütün çiçekler güzel ve özel.Ama içlerinden yaseminlerin ve melisaların yeri daha bir ayrı.Ne hikmetse bu bölümden kimse beni duymuyor.Arkadaşlar beni duymanız için ne yapmam gerekiyor? Hadi bu sorunuma birileri çare bulsun lütfen...
Murayya yaseminlere bir böcek alıştı,bir türlü çare bulamıyorum.Yazdan beri.Küçük,çok minik siyah bir böcek.Yeni sürgünlerere resmen sıvanıyor.İlaçlıyorum,iki gün sonra tekrar çıkıyor.Elimle temizliyorum,birkaç gün sonra tekrar..Ben başedemedim.Benim gibi yaseminin bir kaç türünü yetiştiren arkadaşlar, yardım!!! |
İlkbahar ve sonbahar ayları bit çeşitleri için bayram havası gibi geliyor onlara. Çok hızlı çoğalıyorlar, elle öldürmekte bir çözüm ama başedilemeyecek kadar çoksa ilaçlı mücadele gerek. Sadece murraya yaseminde değildir onlar, çevrenizde başka bit kaynağı bitkilerde olabilir. Dışarıdaki gül gibi, bitlerin sevdiği bitkilerde de bu böcükten bolca olabilir. Pencerelerin açık olduğu bir zaman rüzgar ile beraber hava yoluyla bitkilerinize gelir, çok yavaş yürüdüğüne bakmayın minnacık kanatlarını açıp kendini hava akımına bıraktığında inanılmaz uzaklıklara gidebilir. Bitler tek başına üreyebilen böcek türlerindendir, erkek ve dişisi olmaz.
Babamın bir sözü var '' bir topal bit 9 köy gezermiş'' onun bahsettiği bit türü farklı ama, bu bitinde klasik bitten pek bir farkı yok. |
Mutlu Bey,
Bursa pandora yasemini dışarıda yetiştirmek için uygun mudur? |
Sn. uzman16,
Pandora yaseminin bursada dış ortamda yaşayabileceğini pek sanmam. Ama bir ihtimal yaşayabilir diyorsanız küçük bir fidan alıp bir denemek lazım. Biliyorsunuz iklimler değişti, artık neyin nerede yetişeceğide epeyce karıştı. |
Kimyasal ilaçları deniyorum.Çare bulamadım.En kısa zamanda resmini koymaya çalışacağım.Yakınında iki saksı gülüm var.Onun böcekleri ile murayya ya dadanan böcekler çok farklı gibi sanki.Cevaplarınız için teşekkürler.
|
Arkadaşlar yıllar oldu, Çukurova Ü. Peyzaj Mimarlığı Fakültesinden birkaç fidan hediye almıştım birinin saksısında daha sonradan bir bitki çıktı; yaprakları beşli kurul olarak, akşamları kapanıyordu, biraz kalıncaydı. Sarı yasemin çiçeğine benzer çiçekleri yaz sonunda açıyordu, gövdesi odunsuydu.Çok güzel kokuyordu. Yerini beğenmedim yer değiştirdim kurudu. Aynı çiçekten olsa yeniden dikmek istiyorum tanımlamama göre tanıyabildiniz mi ?
|
Arkadaşlar,
Pervana çiçekli yaseminim 10 gün öncesine kadar epey bir sürgün verdi ve 3 metre kadar toplam uzunluğa ulaştı,merak ettiğim sürgün vermeyi şuan sanırım kesti acaba ilkbaharda da sürgün veriyor mu yoksa tomurcuklanma dönemi mi ilkbahar sadece? |
Yaseminim bozuluyor.
Merhabalar,
Yaz döneminde balkonumda yetiştirmek için bir beyaz yasemin almıştım. Yaz dönemini çok güzel geçirdi ancak şuanda son derece cansız. Balkonumun üstü açık çok fazla rüzgar alıyor. Sanırım yaseminim de bundan etkileniyor. Onu hemen camın iç tarafına salona almayı düşünüyorum. Acaba kış aylarını içeride geçirmesi mi daha sağlıklı olur yoksa dışarıda geçirmesi mi? Bilgisi olanlar yardımcı olabilirlrse çok sevinirim. Teşekkürler.. |
rosebud35!
Öncelikle sahip olduğunuz yaseminin cinsi nedir tam olarak ? madagaskar yasemini mi ? portakal yaseminimi? full yaseminimi gardenya yaseminimi .... bi cok cesidi var ve herbirinin iklim istekleri farklı once turunu ogrenmek gerek sayet madagaskar yasemini ise mutlaka bu mevsimde iceri alman gerek diye dusnuyorum ama yinede ustadlar varken burada bana soz dusmez . fakat akdeniz yasemini ise soz konusu yaseminiz ege izmirde zarara ugramadan kışı gecirir sanıyorum baharın gelişiyle tekrar yeserir ve harika ciceklerini acar saygılarımla; |
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Bu mevsimde böyle güzellikler görmek,ne kadar güzel...
|
Çiçeklerin ruhundan anlamak bu olsa gerek.
Kış aylarında, birde kayseri soğuklarında murraya yasemin açtırmak. Allah muhabbetinizi arttırsın yasemininizle, sevginiz karşılıklıymış demekki:) Alıntı:
|
sevgili S-L-İ-H-A çok teşekkür ederim ,yüzümü güldürdün resmin karşısında bir süre gülümsedim durdum :)
o ne tatlı şey öyle ben sanırım murraya yasemin e aşık oldum :)) |
Teşekkür ediyorum sayın Mutlu;sayın Hhatice.
Hele bir de kokusunu duysanız. |
Arkadaşlar,
Bu hafta sonu İstanbulda gece sıcaklık -8 dereceye kadar düşecekmiş,yaseminlerinde donma sınırını zorlayacak ve don oluşacak,şehrin göbeğinde saman,gübre gibi kök bölümündeki topraga koyacak malzemeler bulamadım.Ne önerirsiniz donmadan korumak için? |
Ben içeriye alamadığım saksılarıma naylon poşetler geçirdim. Yaseminimi de naylonla sarıp bağladım. İnşallah dayanırlar bu soğuğa.
|
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,
İstanbul'un yüksek bir semtimde bulunan bahçemdeki yaseminleri geçen haftaki aşırı soğuk havalardan ve gece oluşan dondan korumak için kök kısmını ve gövdesini kalın naylonla sarmıştım soğuklar geçti ama benim büyük çiçek açan normal yaseminin yaprakları kurudu hafif siyahlaştı,dokunduğumda ise gevrek ve dökülür halde olduğunu gördüm.Oysa dondan önceleri yeni sürgünler verip yeşil haldeydi..Fotosunu eklediğim yasemin acaba kurudu mu yoksa yapraklarının aşırı donda kuruması normal mi bahara yeşerir mi? |
Sn. Kubat_İzmirli, soğuklardan etkilenmiştir, baharda yeni sürgünler verir.
|
Sayın S-L-İ-H-A yasemininiz çok güzel maşallah doya doya koklayın.Sürekli evin içindemi duruyor? Cinsi nedir acaba?Bende İstiyorum ama hangi cins Kayseride daha iyi olur karar veremiyorum.
|
Sn. Kubat_İzmirli, karlı donmuş yaprakları ılık suyla yıkayıp bir de ılık suyla suladığınız için olabilir mi dersiniz? :)
|
Sayın Limon,
Haklısınız,insan bitki konusunda acemi olunca biraz sorunlar yaaşayabiliyorum:)Tabi deneme yanılma ile tecrübelerim artıyor..Bu süreçte ise en az zararla mesela sadece yaprakların kuruması gibi ucuz atlatmak istiyorum.. |
yasemin'in çiçekleri
Merhabalar.
Bizim bahçede 5 kök ( ikisi yan yana dikili ) yasemin var. Bundan 5-6 sene önce diktiğimiz ilk iki kök yaseminin çiçekleri mayıs ayında açmaya başladı, eylül sonuna kadar yoğun şekilde dayandı, hatta ekimde bile tek tük çiçekler vardı. Ama o yazdan sonra hiç bir şekilde çiçekler iki aydan uzun dayanmadı. Şimdi yeni ekildiği, bol gübreli topraktan dolayı diyeceğim, ancak iki sene sonra diktiğimiz çok güçlü ve uzun kök ile geçen bahar yan yana diktiğimiz iki kök de aynı zamanda çiçek verip döktüler. Şimdi bahçede farklı boylarda, farklı yoğunlukta güneş alan 5 kök yasemin, 3-5 günlük farklar dışında aynı zamanda çiçekleri açıp dökmeye başlıyor ve iki aydan fazla dayanmıyor. Sulamayı iki gün de bir yaparken, geçen yaz üç günün ikisinde su vermeye başladık, gübreli toprak ve kurumuş koyun gübresi kullandık fayda etmedi. Acaba akvaryum bitkileri için aldığım potasyum sülfat eklesem bir faydası olur mu? Çünkü bitkilerin ihtiyaç duyduğu temel elementlerden ikisi gübreler ile sağlıyoruz, ancak potasyum ihtiyacı karşılanmıyor, veya demir ilavesi çiçeklerin ömrünü uzatır mı? Tavsiye ve yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. |
Teşekkürüm havada kaldı, yardım edecek kimse yok mu? :(
|
Sn. ahmeteren,
"yasemin" adı altında oldukça da geniş kapsamlı bir bölüm var. Mutlaka sorunuzun cevabı o bölümde vardır veya cevap alabilirsiniz. |
Sn. Omar cevabınız için çok teşekkür ederim. Emin olun konulara baktım, arama yaptım istediğim şekilde bulamadım. Ama şimdi daha emin şekilde ararım, tekrar teşekkürler.
|
Ahmet, bir çok Yasemin türü var. Sizinki hangisidir acaba?
Mesela bizim bahçemizde Pervane Çiçekli Yasemin var. İlkbahar sonu- yaz başı 2-3 hafta çok yoğun çiçeklenir, sonra tek tük belki açar. Diğer türler hakkında bilgim yok ancak sanıyorum daha çok sıcak iklim seven daha irice çiçekli türler, korumalı, ılık mekanlarda tüm yıl açıyor. |
Yasemin tohumdan nasıl yetiştirilir. Torfa eksem olur mu?
|
Bu yaseminin türü nedir?
2 Eklenti(ler)
Geçen hafta alıp bahçeye diktiğim yaseminin türünü merak ettim.
|
Sayın City35,
Yasemininiz pervane çiçekli yasemin..Güzel bir seçim olmuş,bol güneşli bir yere dikmişsinizdir umarım..Yanmış koyun gübresini köke yakın kısmındaki 1o cm kadar toprağa karıştırın bir avuç kadar ve toprağı çapalayın.Eğer b5A temin edebilirseniz ayda bir kez uygulayın nisan başı gibi tomurcuklar çıkıcak ve çiçekler açmaya başlayacak,yaklaşık 2 ay mis kokulu çiçekleri sizi mutlu edecek..Çiçeklenme bitince temmuzdan sonra da gelişip büyüyecek..2-3 yıl sonra en az 3,5-4 metre olabilir boyu yalnız bir yere doğru sardırın.. |
Sayın Kubat_izmirli;
İlginiz için teşekkürler.Satıcı da bu türün güzel bir tür olduğunu ve çiçeklerinin bildiğimiz yasemine oranla çok daha güzel koktuğunu söylemişti.Tam olarak adını bilmiyordum.Sayenizde öğrendim.Bu arada tüm gün güneş alan bir yere diktim.Üstelik çardağın tam dibinde.Zaten çardağa sardırmak amacı ile aldım.Gübre olarak da 20-20-20 gübre kullanmayı düşünüyorum. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:41. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025