![]() |
Alıntı:
4 sene oldu yaklaşık, komşum dikmişti bunları bahçemize. Çok güzel çiçekler veriyor gerçekten insanın içini açıyor. Sarmaşık değil, çalı demek daha doğru olur. Çitlere sarsın diye epey uğraş vermiştim, fakat her seferinde aşağı sarktılar. Havalar da epey güzelleşti, yeni fotoğraflarını paylaşırım yakında. |
Sayın Mutlu Kutlu,baş sayfadaki resimlerden anladığım kadarıyla normal yasemin den yazın balkonumda çok güzel gelişti .Mis gibi kokular yaydı.Malum kışın içeri aldım.Önce cılızlandı sonrada iplik iplik böceklendi.Dışarı çıkardım. malesef kurudu.Havaların ısınmasını dört gözle bekliyorum.Saksısı bayağı büyük olduğu için ağaçlarla yeşillenir ümidindeyim.Soğuya dayanan veya ev içerisinde yetişen ve de mis gibi kokan çeşitleri var mı?Bana önereceğınız yasemin türü nedir?
Ayrıca bu site çok hoşuma gitti.Amatörce bitkilerle uğraşıyorum.Balkonda ve evimin bir köşesinde .Siteye gönderilen çiçek resimlerini görünce dahada hevesleniyorum.Kişilerin birbirleriyle bilgi alışverişide çok hoşuma gitti.Saygılar. |
Sn. sliha,
Kayseri soğuklarına dayanacak bir yasemin çeşiti inanın bilmiyorum. En dayanıklı yasemin -10 dercelere dayanabiliyor, -10 larda kısa süreli olursa. Sizde -10 dan daha aşağıya sürekli don olayları oluyordur, kışın dışarıda bırakmamak kaydıyla bütün yasemin çeşitlerini önerebilirim. Şansınıza normal yasemin ve mavi yasemin soğuklara ve hastalıklara en dirençsiz türler. Güneş gören bir pencere önünde yetiştirecekseniz ful yasemin veya full samback grand duke öneririm. Saygılar. |
Sayın Mutlu, yaseminler hakkında bilgilerinizi takip ediyorum.Oldukça faydalandığımı söyleyebilirim. Benim size bir sorum olacak. Ben bir ay kadar önce normal yasemin edindim. Yaklaşık olarak 100-110 cm. boyunda, fakat ben çiçeğimin kökten dallanmasını istiyorum. Budayıp yanına diksem acaba tutarlarmı. Cevabınız için şimdiden teşekkürler..
|
Sevgili dostlar, geçtiğimiz ay bende 130 cm boylarında bir beyaz yasemin aldım fakat, çok uzun olduğu için biryere sardırmak gerekiyor. Ben çiçeğimin saksıdan dallanmasını istiyorum. Acaba uzun dallarını kesip, yanına diksem tutarlarmı. Tavsiyelerinizi bekliyorum...
|
Sn.sliha,
****** yaseminlerinizi gönderbilirim, siz ödemenizi yapın. Çarşamba günü kargoya veririm, cuma veya cts günü size teslim ederler. Sn. Kadir Başkök, Dediğiniz dipten dallandırmak yöntemini ancak dip sürgünleri sayesinde yapabilirsiniz, saksıda yapmayı düşünüyorsanız, dipine daldıracağınız her çelik ayrı bir birey olacağından kökler birbirine karışır ve kısa sürede hiç biride yeterince su ve besin bulamaz olurlar. Bahçede yapacaksanız aralarında 10-15 cm ara ile çelikleme yapabilirsiniz, bahçe toprağında kökler uzak mesafeden su ve besin bulabilirler, ama saksıda sıkıntı olur. Saygılar. |
Son bir tahtam kalmıştı o da sizlere ömür. Yaşlı amcaya söylene söylene bir hal oldum; "bu kadar ucuza Yasemin mi satılır? Şöyle 30-40 TL fiyat söyle de almayayım" diye :)
İradesizliğimden mutsuz, Yasemin'li olmaktan eve uçarak gelecek kadar sevinçli bir kaotik ruh hali ile saksısına yerleştirdim Jasminum Polyanthum'umu. Rhyncospermum için balkonun yarısına telden kafes örmüştüm. Geri kalan yarıya hangi birini sığdıracağım bilmem? Henüz 50 cm, bu yıl çiçeklenmez ama tek kaygım bu fide seradan çıkmıştır. Havalar da soğuk gidiyor. Acaba şok etkisi olur da zarar görür mü? Tüm bilgileri ezberlemiş olarak almama rağmen yine de emin olmak istiyorum. Seradan çıkan Rhyncospermum hala hareketsiz hatta yapraklarda kararma olduğu için şüpheye düştüm dışarıda bırakmaktan. Sayın Kadir Başkök, forumdaki tüm mesajları incelerseniz, çoğu arkadaş çelikle köklendirmede başarı oranının düşük olduğunu, daldırma ile köklenme oranının %90 civarında olduğunu paylaştılar. Siz dolgun form elde etmek için soruyorsunuz sanıyorum, bu durumda sabretmeniz gerekecek. |
1 Eklenti(ler)
Yellow Jessamine, Carolina Yellow Jasmine (Gelsemium sempervirens)
bol çiçekli bir yasemin türü -17,7 c dereceye kadar dayanıklı ve kokulu bir tür bende şu an 15 cm kadar boyda olan bir fidesi var ve üzerinde çiçek hiç bitmiyor. Eklenti 67345 |
Kokusu nasıl, yoğun mu?
|
Sevgili Mutlu Kutlu 'dan aldığım sarı kokulu yasemin açtı.Kokusu güzel.Frezya-Limon karışımı güzel bir koku .İnsanı dinlendiriyor.
|
Alıntı:
|
Mutlu Bey merhaba,
Öğleden sonra güneş alan balkonumda ve saksıda yetiştirmek için hangi yasemin çeşidi uygundur? |
Sn. se-rap,
Bütün yasemin çeşitlerini balkonunuzda yetiştirebilirsiniz, kaldırabileceğiniz büyüklükteki saksılarda daha sağlıklı ve bol çiçekli olurlar. Kokulu ve kokusuz olarak seçim size kalmış, ama benim favorim kokulularda sarı yasemin ve fulyasemin, ful (grand duke) de yabana atılır değil yani, murraya yasemininde apayrı bir güzelliği var. Seçim yapmak zor doğrusu. Saygılar. |
Sn. cankurtuluş,
Salı günü yaseminleriniz size teslim edilmiş olur. Teşekkür ederim. Ayhan bey, Ful yasemininiz 1 ay içerisinde açmaya başlar, yakında sürgünlerin hızla büyüdüğünü göreceksiniz, sürgünlerin istediğiniz boyuta ulaştığında uçları tazedir, sürgünlerin ucunu elinizle kırın. Çok daha gür ve bolca çiçeklenecektir, sürgün ucunu belirli boyda kırmazsanız 4-6 metre boya gider ve bütün gücünü sürgüne verdiğinden geç çiçek açar. Toprak olarak, gros market ve çiçekçilerde satılan siyah toprak (torf) dikmeniz iyi olur. Kullanabileceğiniz en büyük saksıya dikmeniz gür ve sağlıklı bir bitkiniz olmasına etkendir, 20 veya 30 litre saksı yeterlidir. 10 litrelik saksıdada yaşar. Saygılar. |
Peki o kırdıgım taze sürgünleri köklendirebilirmiyim.?
|
Köklendirmek için formu bozan ince çelimsiz kart dalları kullanın, yani bitkinin görüntüsünü bozmadan zayıf dalları çelikleme ile köklendirebilirsiniz. Taze sürgünler köklenemeden çürürler. Hayalinizde bitkiye vereceğiniz şekli canlandırın ve bitki geliştikçe o şekli vermeye çalışın. keseceğiniz kart (sert) dallar çoğaltmaya yarar.
Saygılar. |
Alıntı:
|
Sn. zelish,
Full, Jasminum sambac, Grand Duke ile karşılaşan herkesin verdiği tepki sizin verdiğiniz tepkiyle aynı:) Gövdesi kuru dal parçalarını andırıyor, üzerinde hiç yaprakta kalmıyor bazan, ama zamanı geldiğinde öyle bir tomurcuklanıyorki, bu tomurcukları bu dal parçalarının ürettiğine inanamıyorsunuz. Problemli bir bitki olsaydı ne size, nede bir başkasına kesinlikle göndermezdim. Yaseminlerinizi uygun saksılara diktikten sonra, şimdilik güneşe bırakabilirsiniz, kızgın güneşler başladığında mutlaka yarım gölge olan yerlere alın ve kesinlikle altına tabak koyuyorsanız tabakta su kalmayacak, sulamasını saksı yüzeyindeki toprak gözle görünür şekilde kuruduktan sonra yapın. Full, Jasminum sambac, Grand Duke, fulyaseminle akraba ama davranışları farklıdır. Grand dukeyi en güzel 80-120 cm boyda bırakmaktır. serbest bıraktığınızda 150-200 cm kadar yükselir. Zayıf ve çelimsiz dalları budamak lazım ve istediğiniz boyda bırakmak için, o boyda tepesini kesmek lazım. Çoğaltması kestiğiniz her daldan çeliklemeyle nemli toprakta yapılır. bu yasemin türüde 1 ay içerisinde uyanır. Saygılar. |
1 Eklenti(ler)
232 nolu mesajda bahsettiğim yaseminimdeki yaprak sararması, örümcek ağları ve bit sorununu hallettim. Biti gördükten sonra çiçeği yıkadım, örümcek ağlarından temizledim, sonra saksısındaki toprağın bir kısmını alıp yeni toprak ilave ettim, arap sabunlu su ilacını hazırlayıp yapraklarına alttan üstten sıktım, üç gün sonra bu işlemi tekrarladım. Toprağına da npk 20 20 20 gübresi verdim (iki litre suya bir kapak), Bir kere de haşlanmış yumurtanın suyunu soğutup toprağını bu suyla suladım.;)
Ve en son iki gün önce de baktım saksısı küçük görünüyor, değiştirdim:D Epey operasyon geçirdi ama prensesim hayata çok bağlı, tutunacağına inanıyorum.;) İşte sarı yaseminimin en son hali; |
2 Eklenti(ler)
Pembe yaseminin bakımı, budanması ve gübresi konusunda bilgisi olan varsa paylaşabilir mi?
Sn.snowman77'den aldığım pembe yaseminimi büyük bir saksıya geçirmiştim ancak yeni sürgünler vermesine rağmen bazı yapraklarda kuruma var. Şimdilik ev içinde tutmak zorundayım çünkü dışarısı yeterince sıcak değil. Sürgün verdiğine göre yerini sevmiştir diyorum ama bazı yapraklarındaki kuruma canımı sıkıyor.:o Yeşille işaretli yer sürgün, kırmızı olansa kuruyan kısımlara bir örnek. |
Alıntı:
Geçen yıl bu zamanlarda Antalya'dan 2 kök Pembe Yasemin getirtmiştim. Bazen balkonda bazen de ev içinde duruyor (1 aydır Balkonda -2 C ile tanışdı:p). Soğuk etkilemedi. Sadece yeni sürgünlerin rengi biraz koyulaştı, kahverengimsi oldular. Kuruyan yaprak ve dallara gelince. Bende de çok oluyor, telaşa gerek yok. "Çıtır-çıtır" kurumuş olan dal ve yaprakları temizleyin. Yenileri hemen gelecektir. Ben şöyle düşünüyorum; bitki bana budanması gereken dallarını işaret ediyor! Bende o dalları buduyorum. Ayrıca şekillendirme istediğime bağlı olarak da budama yapıyorum. Şu an boyu yaklaşık 2 metre. Şubat ayında da çiçeklerini açtı. Evin içi mis gibi koktu, hatta bazı insanlar rahatsız bile oldu. :( Sonuç: Merak etmeyin, gönül rahatlığı ile büyütün... Hoşça kalın. |
Benim bu mesajımdaki arap yaseminim, bir ay önce gittiğimde dalları tamamen kurumuş yaprakları beyaza yakın açık sarı olmuştu, yavaş yavaş budadım, en son kök kısmına beş santim kala canlı doku göründü, ama bitkim neredeyse toprakla beraber oldu, aldığımda bir metreden fazla boyu vardı.
Acaba baharla birlikte dipten sağlıklı sürgünler verip yeniden gelişirmi? Çok üzüldüm. |
Alıntı:
|
Mutlu Bey geçen yıl sizden begonvil ile birlikte aldığım yasemin bütün kış sürgün verdi dallanıp budaklandı.Uzayan iki dalı yukarı aşağı sardım.Şu sıralar sürgünler iyice coştu fakat çiçek belirtisi görünmüyor. Yukarıda okuduklarıma bakılırsa sürgünleri koparmalıyım doğrumudur. Gerçi nasıl kıyarım bilmiyorum ama gittikçe salkım saçak olmaya başladı kendi etrafında nereye kadar sarabilirim bilmiyorum. Aynı şekilde begonvilde uzayıp duruyor ve uzadıkça çiçek açıyor onuda kırmalımıyım? Begonvil yanlardan da sürgün verdi ama boyu çok uzadı. Kıracaksam havaların biraz daha ısınmasını beklemelimiyim ? Yardımcı olursanız sevinirim.
|
Sn. se-rap,
Bende teşekkür ederim, murraya yasemin bakım olarak çok kolay olan bitkilerden biri. 10-20 litre arası bir saksıya dikiyorsunuz, güneş gören bir yere koyuyorsunuz, saksı toprağının yüzeyi kurudukça suluyorsunuz, cılız ve istemediğiniz dallarını kesiyorsunuz. İstediğiniz boya ulaşınca tepesini kesip, hayalinizdeki bitkiyi oluşturmaya çalışıyorsunuz. - derecelerde korunaklı bir yere alırsanız problem yok. Saygılar. |
Sn.sellyme,
Bitkiye aşırı yüz verirseniz böyle olur işte:) durumu yaşıyorsunuz. Bitkilerinde terbiyeye ihtiyaçları var, şımartırsanız terbiyesiz şımarık olurlar. Sürgün uçlarını kırmaktan, fazlalık yan dalları budamaktan korkmayın, hayalınizde en güzel şekli belirleyip, bir ressam gibi budama makasıyla tablonuzu yaratın. Begonvillerde dikkat edeceğiniz ana gövdeyi kalınlaştırmak, ana gövde ne kadar kalınlaşırsa o kadar değerli bir begonfiliniz olur. Yukarı doğru uzunluğunun ne olmasına karar verin ve oradan makasla keserek yukarı büyümesini durdurun, yan dalalrınıda gövdeye yakın başlamak süretiyle bağlayın veya makasla kesip forma sokun, biraz kuaförlük yapınki bakımlı bir bitkiniz olsun. istediğiniz zaman budama yapabilirsiniz, hava sıcaklığını dikkate almanıza gerek yok. ana gövdelere hasar vermeyin yeter. Saygılar. |
Teşekkürler sayın Basbahcivan, ben budamayı yaptıktan sonra üzerine yine kar yağdı, bu kadar nazlı olduğunu bilmiyordum, bilseydim kışa girerken üzerini gazete ve naylonlarla sarar sarmalardım iyice.
|
Arkadaşlar Sayın Tekin yasemin çeliği tutturmanın çok zor olduğunu ve %10 gibi bir başarı sağlandığını ancak adi daldırma yöntemi ile çok kolay köklendirme yapıldığını yazmış. Bu fikirden hareketle şöyle bir önerim var; yasemini olan ve budamayı düşünen arkadaşlar budamayı düşündükleri dalları kesmeden önce toprakla buluştursalar ve dallar köklendikten sonra kesseler nasıl olur? Hem yeni fideleri olur hem de budama yapmış olurlar. Ayrıca belki komşuda pişer bize de düşer :) Burada yasemin rüyası gören birçok zavallı arkadaş var. Onlara da yazık değil mi? :)
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Bizim yaseminde şu an itibari ile bu halde...kışı geçirdik pekte etkinenmiş gözükmüyor gayet sağlıklı yazın beyaz beyaz ve çok güzel kokan çiçek açıyor ama 2-3 tane fazla değil....acaba budama yapmak lazım gelirmi? kesmeyede kıyamam ama budama iyi olur derseniz keseyim ne yapayım.sağlıkla kalın.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:28. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025