agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Pipo Pelikan Çiçekli Sarmaşık (Aristolochia) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/14968.htm)

Orkun Kırcı 12-04-2009 23:18

Pipo Pelikan Çiçekli Sarmaşık (Aristolochia)

5 Eklenti(ler)
Pelikan sarmaşığı Brezilya’ya özgü, belkide bugüne kadar görülen en etkileyici, en güzel çiçekleri açan nadide bir sarmaşıktır. Sarılarak yükselen bu sarmaşığın pipoya benzer çiçekleri, üzerine konan böceği kısa süreliğine içine hapsederek polenlerinin çevreye yayılmasını sağlar. Önce yeşil sonra kahveye dönen meyveleri geçtikten sonra, açılarak toprağa tohumlarını dökerler.
Kalp şeklindeki yaprakları, birbirinin ardı sıra dizilerek yoğun bir yeşillik görüntüsü yaratırlar. 5- 8 metre kadar uzayabilen pelikan sarmaşığı gölgelik hava akımı olan yerleri sever, doğrudan güneş ışığı sevmez. Güneş almayan aydınlık ağaç altlarınız, balkon ve taraslarınız için en iyi seçim.

Orkun Kırcı 12-04-2009 23:19

Az önce bir sitede gördüm çok hoşuma gitti. Tohumlarını almak istiyorum ama böyle tropik tohumları çimlendirmek zor oluyor hep. Kararsız kaldım :(

Koyu yeşil 16-04-2009 09:12

Çok ilginç ve hoş bir sarmaşık. Ben çiçeğini çok sevdim.

Ali H. ALI 16-04-2009 11:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 231694)
Iyi gunler Praecox. Kibristan bir arkadasinin(Sakirin getirdigini dusunuyorum) getirdigi "Babira" cicegi tohumlarini 3 yil once buraya getirip sansimi denemek istedim. Australiyaya, bitki ve bitki tohumu getirmek yasak oldugu icin. Yanimda bitki tohumu oldugunu daha ucak alanina inmeden forma doldurup bildirmek zorundaydim ve sonuc tohumlari ulkeye girerken aldilar.

Babira, Kibrisin kimi bolgelerinde Ordege diyorlar. Bu cicek de tam acilmadan once kucucuk ordek seklindedir ondan esinlenip bu ismi vermisler.

Bu sarilicinin ingilizce ismi "DUTCHMAN'S PIPE" Botanik ismi "ARISTOLOCHIA"

Gorursen Sakir'e selamlarimi ilet.
Asagidaki linkte ayrintili bilgileri bulabilirsin.(Not: malina Kibrislilarin bir sucu yok suc Preacox'un soruyu buraya sordu:))

http://en.wikipedia.org/wiki/Aristolochia

Kibrista kolayca yetisiyor, Turkiyede de yetistirilebilir, Yetistirilirken bir sorun yasanacagini sanmiyorum.

hazan-z 04-05-2009 09:57

Sn Orkun Kırcı!
Pipo pelikan Çiöekli sarmaşık bana ördekli sarmaşık adı altında geldi .Henüz çiçeği yok ama
aldığım yerden sorarım.Tohumu bulabilirsem gönderirim.Adana'da rahatlıkla yetişiyor.Dökülen tohumlar kendiliğinden çimlenip büyüyormuş.Anlaşılan çok nazlı bir bitki değil.

Orkun Kırcı 04-05-2009 18:05

Kıbrıs'ta olmasına ayrıca sevindim. Nişanlımın ailesiorada yaşıyor. Bundan sonra yaz tatillerimin bir kısmı orada geçecek. Zaten herkesin bahçesi çiçekliymiş orada. Gözümü dört açmam gerekecek. :)

Lonicera 23-05-2009 19:40

Kerim beyden(karınca70) almış olduğum pipo tohumlarından bir tanesi dün çimlenmeyi başardı. Ne uğraştırdı ama:)) Allahtan GA3 var elimde, biraz olsun yardımı oluyor. Ben çimlendirmede etkili olduğunu düşünüyorum. Bir kaç tohum çeşidinde de başarılı sonuçlar almıştım. İnşallah fide halini de görürüz.

Oyaman 23-05-2009 20:22

Hiçbir ön işleme tabi tutmadan 13.3 de çimlenmeye aldığım tohum 5.5 tarihinde çimlendi .
Çimlenen bir adet ancak bu güne kadar gelişme göstermedi , çıktığı gibi duruyor .

Lonicera 23-05-2009 20:28

Sn Oyaman, fidenizi içeride mi tutuyorsunuz, yoksa dışarıda mı? Özel besleme uyguladınız mı?

Oyaman 23-05-2009 21:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 428761)
Sn Oyaman, fidenizi içeride mi tutuyorsunuz, yoksa dışarıda mı? Özel besleme uyguladınız mı?

Tek dal halinde , henüz yapraklarını göremedim , şaşırtmak istiyorum ancak
ellmekte istemedim . Şu anda besinsiz ortamda . Yarın şaşırtmayı deneyeyim olmazsa .

hazan-z 22-07-2009 01:40

Sn Orkun Kırıcı,sarmaşığım kuzey balkonumda kara çalı dalına sarılarak mutlu ve mesut uzamaya devam ediyor.Resim çektim ama henüz aktaramadım.

Arzu Kasapoğlu 25-08-2009 15:21

1 Eklenti(ler)
Resimdeki bitki pipo pelikan çiçekli sarmaşık olabilir mi?

hazan-z 26-08-2009 13:58

Sn Arzu Kasapoğlu,reimdeki Pipo Pelikan Sarmaşığın ta kendisi.Oldukça sağlıklı görünüyor.Güle güle büyütün.Sevgiler.

Arzu Kasapoğlu 26-08-2009 17:09

Teşekkür ederim ederim Hazan-z :).

Bitkiyi kışın içeri almak gerekir mi?

hazan-z 26-08-2009 23:31

Sn Arzu Hanım,Trabzon şartlarını bilemem ama Adana'da içeri almak gerekmiyor.Sevgiler.

Kudret 27-08-2009 00:04

Arkadaşlar bu güzel bitki çok yıllık mıdır, yoksa mevsimlik mi?
Yazılanları okudum ancak bu bilgiyi göremedim. Gözümden kaçtıysa kusuruma bakmayın lütfen.:)

sinekvalesi20 27-08-2009 15:37

sayın hazan-z Adanada kışları en düşük kaç derece oluyor ben bu bitkiden bahceye dikmek isterim ama burada geceleri 5 dereceye kadar düşüyor bi sorun olur mu.

Lonicera 01-09-2009 15:18

Bu sene Mayıs ayında tohumundan zoraki bir adet çimlendirebildiğim pipo fidesini kaybetmiştim. Bu yıl son kez denedim ve bugün 10 tohumdan 4 tanesinin çimlendiğini gördüm. Çimlenme süresi tam 1,5 ay sürdü. Bir an önce gelişip kışı rahat atlatmalarını umuyorum.

Arzu Kasapoğlu 01-09-2009 16:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret (Mesaj 487147)
Arkadaşlar bu güzel bitki çok yıllık mıdır, yoksa mevsimlik mi?
Yazılanları okudum ancak bu bilgiyi göremedim. Gözümden kaçtıysa kusuruma bakmayın lütfen.:)

Kıştan korunursa çok yıllık bir sarmaşık.

sinekvalesi20 08-09-2009 01:04

Sayın hazan-z kışında dışarda baktığını yazmış ama demek ki çok soğuk olmayan yerlerde yetişebiliyor.

Lonicera 18-09-2009 09:18

Güç bela çimlenen 4 tohumdan 3 tanesi maalesef öldüler. Elimde son bir tane çok küçük filiz kaldı. Bunu da nasıl koruyacağım bilemiyorum. Daha tohumu üstünden atabilmiş değil. Galiba önümüzdeki sezon için yeniden tohum siparişi vereceğim.

malbman 21-01-2010 18:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hazan-z (Mesaj 482857)
Sn Orkun Kırıcı,Pelikan Sarmaşığın kollarından daldırma yaptım.Köklenince ayırıp size göndereceğim.Şimdilik tomurcuk vermedi.Uzayan kollardan da köklendirmeye devam edip Sn Malbman ve Sn Berduray'a da ayıracağım.İnşallah isteyen herkese verebilirim.Adana'dan selamlar,sevgiler.

Sayın hazan-z, bu mesajınızı şimdi tesadüfen gördüm. Acaba bitkiniz ne alemde? Çelik ya da tohum alabildiniz mi?

berduray 10-03-2010 22:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 567585)
Sayın hazan-z, bu mesajınızı şimdi tesadüfen gördüm. Acaba bitkiniz ne alemde? Çelik ya da tohum alabildiniz mi?

Ben de merak ettim...çelik tuttuysa benimkini alayım:)

Perihan Bayram 04-08-2010 18:15

Sayın Orkun Kırcı.Pipo Pelikan annemin ÖRDEK çiçeğiidi.Kaybolmuştu,int.ten buldum ve tohumunu iki ay önce ektim,hala bir cm.boyundalar,uzamadılar.Acaba büyütmeyi başarabilecekmiyim bilmiyorum.Gerçekten güzel bir sarmaşık.

Perihan Bayram 16-09-2010 15:07

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi perihan bayram (Mesaj 679927)
Sayın Orkun Kırcı.Pipo Pelikan annemin ÖRDEK çiçeğiidi.Kaybolmuştu,int.ten buldum ve tohumunu iki ay önce ektim,hala bir cm.boyundalar,uzamadılar.Acaba büyütmeyi başarabilecekmiyim bilmiyorum.Gerçekten güzel bir sarmaşık.

Pipo Pelikan 'larımın fotoğrafları.

Perihan Bayram 29-09-2010 08:38

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi perihan bayram (Mesaj 696134)
Pipo Pelikan 'larımın fotoğrafları.

Pipo Pelikan sarmaşığımın son hali.

Perihan Bayram 29-09-2010 08:46

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi perihan bayram (Mesaj 700043)
Pipo Pelikan sarmaşığımın son hali.

Böyle çiçek açarsa bol tohum alınır inşallah.Üç kök bir saksıda,acaba saksısını büyüteyimmi,yoksa ker kökü ayrı mı ekeyim ? karar veremiyorum.Bilgili arkadaşlardan öneri istiyorum.

sevim4 29-09-2010 12:17

Çok güzel perihan hanım.

Perihan Bayram 16-12-2010 16:53

Benim ördek sarmaşıklarım (Pipo Pelikan) büyümeye devam ediyor,böyle sağlıklı büyürlerse ilkbaharda çiçeklerini görürüz inşallah.

aukesen 24-08-2011 14:34

pipo sarmaşığı

1 Eklenti(ler)
arkadaşlar benim sarmaşık 2 aydır 10 cm boyunda falan ne zaman atağa geçecek **** yapmam gereken bir şey var mıdır geçen hafta büyükçe bir saksıya aldım kıpırdanma var gibi ama bir fikri olan var mıdır

Perihan Bayram 27-08-2011 17:00

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aukesen (Mesaj 852025)
arkadaşlar benim sarmaşık 2 aydır 10 cm boyunda falan ne zaman atağa geçecek **** yapmam gereken bir şey var mıdır geçen hafta büyükçe bir saksıya aldım kıpırdanma var gibi ama bir fikri olan var mıdır

Benimkilerde uzun süre yerinde saydı,sonra atağa geçip büyüdüler,ama çiçeklenmesi için üç yaşında olması gerekiyormuş,benimki iki yaşında.
Ortadaki sarmaşık Pipo pelikan.

aukesen 31-08-2011 23:37

teşekkürler gayet sağlıklı görünüyorlar beklemekten başka çare yok gübresini suyunu eksik etmiyorum kısmet

yasemin-35 07-04-2012 11:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orkun Kırcı (Mesaj 398621)
Pelikan sarmaşığı Brezilya’ya özgü, belkide bugüne kadar görülen en etkileyici, en güzel çiçekleri açan nadide bir sarmaşıktır. Sarılarak yükselen bu sarmaşığın pipoya benzer çiçekleri, üzerine konan böceği kısa süreliğine içine hapsederek polenlerinin çevreye yayılmasını sağlar. Önce yeşil sonra kahveye dönen meyveleri geçtikten sonra, açılarak toprağa tohumlarını dökerler.
Kalp şeklindeki yaprakları, birbirinin ardı sıra dizilerek yoğun bir yeşillik görüntüsü yaratırlar. 5- 8 metre kadar uzayabilen pelikan sarmaşığı gölgelik hava akımı olan yerleri sever, doğrudan güneş ışığı sevmez. Güneş almayan aydınlık ağaç altlarınız, balkon ve taraslarınız için en iyi seçim.

ben tohum alıp denedim ama çimlenme olmadı **** ben başaramadım bilmiyorum fakat bu sarmaşığa sahip olmayı çok isterdim.

Perihan Bayram 07-07-2012 14:20

Pipo Pelikan'lar.

4 Eklenti(ler)
Balkonda yetiştirdiğim Pipo Pelikan sarmaşığım oldukça büyüdü,bulunduğu ortam isteklerine göre,ışığı bol,direk güneş almıyor,üç yılı geçti hala çiçeklenmedi,sorunu nedir anlayamadım.

Perihan Bayram 11-11-2012 13:03

Pipo Pelikan

5 Eklenti(ler)
Pipo Pelikan sarmaşık bu yıl açtı:p

Perihan Bayram 11-11-2012 13:08

Pipo Pelikan

5 Eklenti(ler)
Üç yıl sonra açan ördekler:p

gülenmelek 11-11-2012 16:05

Çok güzel Perihan Hanım ;) 3 yıl bu, az değil ki, sabreden derviş sonunda seyretmiş ;)
Zengarden'da sürekli bakardım tohumlarına ve acaba alsam mı derdim.
En sonunda aldım tohumları, ama henüz ekmedim.
Siz ekerken sıcak su uygulaması yapmış mıydınız. Nasıl çimlendirdiğiniz konusunda biraz yardım alabilir miyim ?
Bir de, mesela elinizle beraber bir fotoğraf alabilir miyiz, boyutlarını anlayabilmek için. Gerçekten büyük bir çiçek mi merak ediyorum ;)

Perihan Bayram 11-11-2012 17:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek (Mesaj 1046455)
Çok güzel Perihan Hanım ;) 3 yıl bu, az değil ki, sabreden derviş sonunda seyretmiş ;)
Zengarden'da sürekli bakardım tohumlarına ve acaba alsam mı derdim.
En sonunda aldım tohumları, ama henüz ekmedim.
Siz ekerken sıcak su uygulaması yapmış mıydınız. Nasıl çimlendirdiğiniz konusunda biraz yardım alabilir miyim ?
Bir de, mesela elinizle beraber bir fotoğraf alabilir miyiz, boyutlarını anlayabilmek için. Gerçekten büyük bir çiçek mi merak ediyorum ;)

Teşekkürler Gülenmelek; 48 saat sıcak suda beklettim,ektikten sonra sera uygulaması yaptım,çimlendikten sonra serayı kaldırdım,5 tohumdan 3 tanesi yaşadı,iki karış olduktan sonra büyük saksıya aldım,üçünü aynı saksıda büyüttüm.
Büyüklüğü bir avuç içi kadar,çiçekler bu hafta sona erdi,zaten çok az açtı,belki seneye bol verir.Gerçekten sabır isteyen bir sarmaşık,ama belki sizde yerini daha çok sever ve çabuk çiçeklenir:p

Perihan Bayram 11-11-2012 18:05

Pipo Pelikan

2 Eklenti(ler)
Sevgili Gülenmelek,gelişimi ilk önce bu şekilde oldu.

gülenmelek 11-11-2012 19:06

Sıcak bir yörede olmanın güzelliği, bitkiler dışarıda kalabiliyor tabi. Ben çimlendirsem bile yazın dışarı, kışın içeri olacak. Nasıl olacaksa :(
Sizin 3 kök olduğu için dalları da fazla olmuş ama yeriniz müsait. Bana 1 kök olsa yeter, o zaman taşımak da kolay olur diye düşünüyorum.
Ya nasip deyip girişeceğiz bakalım ;) Hayırlısı.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025