agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Selluka (Vigna caracalla) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/1266.htm)

sakiş 11-01-2010 16:09

selluka

selluka hayranları soğuk ilklimde yaşıyorsanız selluka yetiştirmek için çaba harcamayın sıcaklık mutlaka 15 derecenin altında olmamalı .. saksıda yetiştirmek için de uğraşmayın ... kolay gelsin..

Kiraz 25-01-2010 08:18

Seluuka hayata döndü

3 Eklenti(ler)
Sn. Ahmeter'in yaz sonu hediyesi sellukam; aldığımda üzerinde tohum kesecikleri vardı, oldukça uzamış ve sağlıklıydı. Havalar soğuyana kadar bahçedeydi, içeri aldıktan kısa bir sonra yaprakları keyifsizleşti ve dökülmeye başladı. Hava değişiminden olduğunu düşündüğüm için önce önemsemedim ama sonra kırmızı örümceklerin istila ettiğini farkettim. Bu arada yeni diktiğim on saksı red robinler de kırmızı örümcekten nasibini aldı, kurtaramadım.

Sulandırılmış kükürt uyguladım, bu sırada kalan yapraklarının hepsini kaybetti. Hiç olmazsa üzerindeki tohum keseciklerini kurtarmayı ümid ediyordum, tamamen kuruyan sürgünleri kestim, tohumların olduğu yerlere ellemedim.

Kısa bir süre sonra gövdeden yeni sürgünler vermeye başladı. Tohumlar kuruyunca da eski, sağlıksız sürgünleri tekrar budadım. Tekrar kükürt uyguladım. Şu anda son hızla sürgün veriyor, aydınlık bir pencere kenarında ortalama 20 derecede duruyor. Arada elimde bulunan sıvı besin takviyesinden yapıyorum.

Eklenti 123042

Dipten çıkan bu sürgün, eski gövde boyunu geçti.
Eklenti 123043

Yeni yapraklar.
Eklenti 123044

kalambaklı 25-01-2010 16:01

Sayın Kiraz, sulandırılmış kükürt oranını belirtirmisiniz, kükürt sayesinde kırmızı örümceklerden kurtuldunuz mu?..
Sağlıcakla kalın,

Kiraz 25-01-2010 19:32

Sn. Kalambaklı, kırmızı örümcekten tamamen kurtulduğuma emin değilim ama şimdilik izine rastlamadım. Belki bir doz daha yapmam gerekebilir.

Kükürdü külleme için almıştım, 100 litre su için 400 gr sulandırılabilir kükürt oranı verilmişti, yani 1 lt su içine 4 gr (4 çay kaşığı) kullandım. Büyük yapraklardaki beyaz izler buna ait. Kutu üzerine mantar ve kırmızı örümcek için yazılı.

bari 08-02-2010 22:48

1 Eklenti(ler)
Yaz boyu açan kokusuz sellukalar bayağı bir serpildiler.. Önümüz sezona bir şey olmaz, fasulye yaparsa, seneye bol tohum paylaşımı olur diye tahmin ediyorum, her ne nekadar kokusu olmasada çiçeği için yetiştirilir..

Kiraz 09-02-2010 08:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 569069)
Sn. Kalambaklı, kırmızı örümcekten tamamen kurtulduğuma emin değilim ama şimdilik izine rastlamadım. Belki bir doz daha yapmam gerekebilir.

Kükürdü külleme için almıştım, 100 litre su için 400 gr sulandırılabilir kükürt oranı verilmişti, yani 1 lt su içine 4 gr (4 çay kaşığı) kullandım. Büyük yapraklardaki beyaz izler buna ait. Kutu üzerine mantar ve kırmızı örümcek için yazılı.

Yine kırmızı örümcek görünce kükürtledim, sanırım kalıcı çözüm olmayacak.

Ali H. ALI 14-02-2010 11:23

3 Eklenti(ler)
Yaklasik 30 yil once annemin getirdigi seluka tohumlarindan fidanlar yetistirip kendi bahcemde yillarca keyifle yetistirdim. Bu arada arkadaslarima da verdigim fidanlar onlarin bahcelerini de susleyip durdu.

Yilarca yasiyan selukalarim oldu. simdi dikilmis 1-2 yillik selukalarim var daha ciceklenmediler.

Dun ziyaretine gittiğim bir arkadasimin bahcesindeki bu selukanin fotograflarini sizlerle paylasmak istedim.

Agac benim yillar once paylastigim fidanlarin bir torunu 15 yasinda her yil derin budaniyor ve yeni surgunler uzerinde bircok cicekler aciyor.

Eklenti 125156
Eklenti 125157
Seluka cicekleri

Eklenti 125158
Bilek kalinligindaki seluka govdesi

Açelya 24-02-2010 11:40

1 Eklenti(ler)
geçen yıl edindiğim sellukayı toprağa ekmemiş saksısı ile birlikte yerleştirmiştim bahçeye, havalar çok soğudugunda saksısı ile beraber içeri aldım başına bir şey gelmesin diye geçen yıl ekilmesine ve saksıda olmasına rağmen iyi gelişti çiçek açtı ve tohum yaptı.Dışarı çıkarıp bahçeye ekmek için havaların iyice düzelmesini bekliyorum.Fakat farkettim ki dallara yapışık bite benzer canlılar var üzerinde ne olduklarını ve ne yapmam gerektiğini bilemiyorum.

memet 24-02-2010 18:11

Fotoğraftan anlaşılmıyor ama, ev yapımı ilaçlar başlığındaki reçetelerden birni uygulayın.

Jezebel 07-03-2010 14:42

Uykusundan uyanmadan saksıdan toprağa şaşırayım dedim ,
hiç göreniniz oldu mu bilmiyorum , Vigna Caracalla yumru köklüymüş meğer .
Geçen yıl bu aralar çimlenen bitkinin yumurta büyüklüğünde patates benzeri bir kökü var .
Memet bey ne der bilmem , ama bu bonsai olur gibi göründü bana .

almira 14-03-2010 16:08

1 Eklenti(ler)
Sayın Kalambaklı'nın gönderdiği sellukalarımdan iki tanesi çimlendi.:D

münevver 15-03-2010 20:01

merhabalar
bende sakine hanımdan aldıgım tohumları ektım ama ne yazıkkı sadece su an bır tanesı ayakta
bır tanesı de hala dusunmekte
bu yıl filzilensem mi diye.... çıkmayacak galiba..:(

Var olanı da şimdilerde topraga kaldırsam olur mu acaba yoksa hala soguk mu selluka için

memet 15-03-2010 20:46

Tohumları erken çimlendirmeyin diye çok ısrar ettim. Bari toprağa ekme konusunda dinleyin.

Daha mart soğukları başlamadı. Ziyan olacak hepsi.

Orkun Kırcı 17-03-2010 22:03

1 Eklenti(ler)
Üçüzlerim:D

berduray 18-03-2010 23:49

1 Eklenti(ler)
Solucanlardan temizleme işlemini hasarsız atlattı.

Uyanmaya başladık, ama yapraklarını yuvarlak şekilde yiyen hangi zararlı olabilir?

Cumhur Tonba 19-03-2010 00:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 599943)
Solucanlardan temizleme işlemini hasarsız atlattı.

Uyanmaya başladık, ama yapraklarını yuvarlak şekilde yiyen hangi zararlı olabilir?

Bulunduğu ortamın nem durumu nasıl?

berduray 19-03-2010 10:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cumhur Tonba (Mesaj 599951)
Bulunduğu ortamın nem durumu nasıl?

Bahçede şu an saksı, Bodrum'da nem en düşük %34, en yüksek % 60-70-80 civarı...

Yani...?

Teşhis nedir?

Salyangoz desem ona ait parlayan herhangi bir iz yok, ben yine de acı biber+tesbih ağacı tohumu formülüyle fısfıs yapıyorum.

Jezebel 19-03-2010 11:54

Bence dibini kontrol edin , tırtıl olabilir .

sevim.K 19-03-2010 13:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nail Sarı (Mesaj 600055)
Hiçbirşey olmaz. Sakın endişelenmeyin. Çok kısa zamanda kendini toparlayacaktır.

Nail bey teşekkürler moral oldu bana:) Fakat sadece gövde kaldı filizlenmiş o yapraklar gitti, koptu. Yeniden dal verir mi:confused:

acemifüsun 19-03-2010 15:21

Sevim Hanımcığım dipten yeni sürgün verebilir, üzülmeyin:)

berduray 19-03-2010 16:45

Tırtıla rastlamadım. Ama ben yokken işini bitip gittyse bilemiyorum.

Orkun Kırcı 20-03-2010 10:05

Sevim öğretmenim benimki tamamen üstü kurumasına rağmen dipten yeni filiiz vermişti geçen yıl. Linkini bulunca buradan eklerim..

Orkun Kırcı 20-03-2010 10:45

Buldum linki budur öğretmenim.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...postcount=3040

Didem 20-03-2010 18:14

Sn. Kalambalı ve Sn.Memet'ten aldığım selluka tohumlarından 10'unu Memet'in tariflerine göre ektim. 10'da 10 çimlendi ! İnanamıyorum.

Demek ben değil, çimlendiremediğim çan sarmaşıkları tohumları özürlüymüş. Ne dersiniz ? Teşekkürler Kalambaklı ve Memet..

Smyrna 22-03-2010 15:19

Tohumları çimlendirme aşamasında, oksijenli su yerine mantar ilacı kullanan oldu mu acaba?

habibe 22-03-2010 15:45

Sellukam donmuş... :(((( Bu serüvene tekrar mı başlayacağım.. Bu 3. cü hüsran.

Fatoş 22-03-2010 18:27

Dün kızım bana iki yıllık selluka fidanı getirdi, boyu 2 metreye yakın ,çok sevindim, evin bahçesine ekeceğim , ama yaprakları ince gibi geldi, yaprakları da açık yeşil gibi.

memet 22-03-2010 19:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cezmingk (Mesaj 601790)
Tohumları çimlendirme aşamasında, oksijenli su yerine mantar ilacı kullanan oldu mu acaba?

Bence önerilen malzemeler yerine şartları zorlayıcı malzemeler denememeli.

Mantar ilacı oksijenli suyun yerine geçecek bir malzeme değil.

Sergüzen 22-03-2010 19:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habibe (Mesaj 601804)
Sellukam donmuş... :(((( Bu serüvene tekrar mı başlayacağım.. Bu 3. cü hüsran.

Benimki de verandaya almama ve sarmama rağmen Bursada dondu. Marmara bölgesi için çok dikkat etmek gerekiyor. Açık alanda yetişmesi mümkün değil. Bu sene ilk defa çiçek açtı ve dondu. Kasım ayında diktiğim çeliklerden dört adedi tuttu. Onlarla tekrar baştan başlayacağım. Sellukası olan arkadaşlar çelik ile çoğaltmayı deneyebilirler.

asumandilek 23-03-2010 14:47

1 Eklenti(ler)
Sonunda benim de Sellukam oldu. :)) tohumlardan bütün umudumu kesmişken bu güzellik bana sürpriz yaptı. Sayın kalambaklı bu ufaklık çıkınca önceki öldü sandığım tohumlardan, sizin gönderdiğiniz tohumları Zühreyle İstanbul'a gönderdim. Umarım onun tohumları da yeşerirler en kısa zamanda.

Eklenti 131660

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025