agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Selluka (Vigna caracalla) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/1266.htm)

sercan1969 21-09-2009 17:54

Selluka çiçeği

Sn kordella bitkileriniz saksıda mı yoksa yerde topraktamı merak ettim.
Benimde ilk açan çiçekten iki bukle döküldü malesef döllenme olmadı heralde.
Çiçekleri açıp içini incelediğimde tohumu oluşturacak mini baklayı gördüm.Dökülmenin nedenini tam bilemiyorum. Döllenme sorunu, rüzgar **** kuşlar olabilir.

Merak ettiğim bir konu var.Selluka bitkisinin üzerinde bal arısı gören oldu mu?

sercan1969 21-09-2009 19:55

Selluka çiçeği

3 Eklenti(ler)
Selluka çiçeğimin son hali,üzerine konan eşek arısı ve dökülen çiçeği...

sercan1969 22-09-2009 15:21

Selluka

Selluka çiçeklerimi bugüne kadar hiç bir karınca ziyaret etmedi.Karıncaların döllenmeyi sağladığı teorisi doğruysa tohum işi seneye kaldı:p

Volare 22-09-2009 15:44

Karıncalar döllenmesi için yeterli ise çok sevindim , ben de memetin tarif ettiği dölleme işlemini -elimde fırça 1.5 metrelik merdivenin tepesinde nasıl yaparım diye kara kara düşünüyordum . Bizim tomurcuklar açmadan karıncalar istila etti sellükamı .

memet 22-09-2009 19:06

Benim gözlemim karıncaların çiçeklerle hiç bir ilgisi yok. Bugüne kadar çiçek üstünde tek bir karınca görmedim. Dökülen çiçeklerin bağlantı yerlerini emiyorlar sadece.
Yapay yolla 35 kadar kapsül elde etim.

sercan1969 22-09-2009 19:18

Selluka çiçeği

Memet bey selluka çiçeği tüm fabaceae familyası üyelerinde olduğu gibi kapalı çiçek yapısına sahip yanılıyormuyum?

Sizin yapay dölleme yapmadığınız çiçeklerde tohum oluşmuyor mu?

Belkide siz o işlemi yapmasanızda zaten döllenme gerçekleşecek...

memet 22-09-2009 20:26

Familya konuları beni biraz aşıyor, çiçekler döllenmeden dökülmeye başlayınca, işi garantiye almam gerek diye düşündüm. Yoksa, her sene tohum aldığım arkadaşım böyle bir şeyle uğraşmıyor. Dölleme yapmadıklarım dökülmeye devam ediyor

sercan1969 22-09-2009 20:32

Dölleme

Döllemeyi nasıl yaptığınızı fotoğraflarla anlatırsanız çok memnun olacağız Memet Bey...

memet 22-09-2009 20:48

Fotoğraf makinası bayram nedeniyle yurt gezisinde. Fikir bir belgeselden aklıma geldi. Çin'de tarım ilaçlarıyla bütün böcekleri öldürünce bir bölgedeki köylüler asıl gelir kaynakları olan armutu üretemez olmuşlar. Hükümet onlara yapay yolla döllemeyi önermiş, ayrıntılı anlattılar tekniği.

Sonra kuşlar yemesin diye tek tek kağıt torbalarda saklıyorlar armutlarını, ağacın dalındayken.
Çiçeğin spiral içinde duran dişi organının ucu dışarıda oluyor. Bir kulak pamuğu ile başka bir çiçekten aldığım polenleri ona sürüyorum. Sonra bu spiaral boruyu biraz esnetip oradaki polenleri alıyorum. Diğer çiçeğe geçiyorum.

halil33 22-09-2009 21:16

o zaman dişi spiral olan kısım oluyor,polenler spiralin içinde mi?

Orkun Kırcı 22-09-2009 21:19

Benim sellukamda da kapsüller oluşmaya başladı. Şimdilik 6-7 kadar oldular. İlk yıl acemiliğimden dolayı birçok çiçek ve tomurcuğu daha açmadan düştü. Çünkü onu avlunun en çok rüzgar alan köşesine dikmişim:( Şimdiden gelecek yıl ki yerini hazırladım. (sellukamın fotolarını galerimde görebilirsiniz.)

memet 22-09-2009 21:28

Spiral borunun hemen dışında, dişi organın ucu var, aynı spiralin iç tarafında erkek organ var. Polenler orada.

sercan1969 24-09-2009 17:36

Selluka çiçeği

Memet bey sellukamın çiçekleri sapır sapır dökülmeye başlayınca bende sizin yöntemi denemeye karar verdim.Bu akşam spralin ucundaki dişicik tepesine dökülen çiçeklerden aldığım polenleri bulaştırdım.
Seneye tohumları 12 nisan değil de şubat ortalarında ekeceğim.Bursa da gece sıcaklıkları 10 derenin altına düşmeye başladığından döllenme sorunu bu yuzden olabilir diye düşünüyorum...Sellukam Eylül 15 değilde Ağustos 15 de açmaya başlasaydı, döllenme sorunu olmazdı diye düşünüyorum...

halil33 25-09-2009 22:27

1 Eklenti(ler)
Bunlarda benimkiler:D sadece bir salkım..;)

Volare 26-09-2009 11:58

resim ekleme

3 Eklenti(ler)
Benimkiler henüz bu kadarcık , koklamak için merdivene ihtiyacım oldu ,
çıkmışken arı görevimi de resim fırçası yardımıyla yaptım .Kokusu hakikaten benzersiz .
Salkım çok , havalar sıcak ve rüzgarsız giderse çok tohumumuz olabilir .;)

BenBen1967 29-09-2009 15:45

şükür

2 Eklenti(ler)
Sonunda evet en sonunda emelime ulaştım her ne kadar kokusunu alamasamda zira çok yüksekte açtı ve tek çiçek başka yok.;):D

ahmet salih 29-09-2009 15:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Volare (Mesaj 501847)
Benimkiler henüz bu kadarcık , koklamak için merdivene ihtiyacım oldu ,
çıkmışken arı görevimi de resim fırçası yardımıyla yaptım .Kokusu hakikaten benzersiz .
Salkım çok , havalar sıcak ve rüzgarsız giderse çok tohumumuz olabilir .;)

Sn;Volare sellukalarınız muhteşem, elinize sağlık resimler de bol miktarda karınca mevcut. benim sellukanın tomurcukları mevcut, 2 gün önce evin içine aldım dün üstünde karıncaların dolaştığını farkettim ,incelediğimde herhanği bir hastalık belirtisi göremedim, selluka çiceklerinde karıncaları çeken birşey mi var, yani kısaca sellukada karıncaların olması normal bir durum mu?

sercan1969 29-09-2009 16:17

Sn Ahmet Salih karıncaları kendine çeken tatlımsı maddelerdir.

1. Bitkinizin üzerinde yaprak biti olabilir( Yaprak bitleri tatlımsı madde salgılar )

2. Bitkiniz tatlımsı madde salgılıyordur.

Not: Umarım sizinki ikincisidir.

Volare 29-09-2009 16:34

Arı görevim başarıyla sonuçlandı , çiçek döküldü , fasulye göründü :)

ahmet salih 29-09-2009 17:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sercan1969 (Mesaj 503424)
Sn Ahmet Salih karıncaları kendine çeken tatlımsı maddelerdir.

1. Bitkinizin üzerinde yaprak biti olabilir( Yaprak bitleri tatlımsı madde salgılar )

2. Bitkiniz tatlımsı madde salgılıyordur.

Not: Umarım sizinki ikincisidir.

Sn;sercan1969 ben de, sizin gibi düşünerek bitkiyi dikkatlice inceledim.herhangi bir hastalık belirtisi yok,sellukamın çicekleri daha açılmadı,tomurcuk halinde,evin içinde karıncaların bitkiyi bulmasını ilginç geldi bu yüzden merak ettim.Sellukayı tekrar dışarı taşımak daha iyi olabilir mi? diye düşünüyorum.

Volare 29-09-2009 17:21

Sn. ahmet salih ,
güneş sellukanın açması için baş etken . Memete sormuştum ,,kışın eve alacakmıyız ? ,, diye .
İzmir için bu gerekli değilmiş . Ondan sonra ben 2 ve 3 numaralı sellukaları bahçeye diktim .
Hiç bozulmadılar . Seneye Selluka ağacımız olacak , çünkü zamanla gövde parmak kalınlığına geliyormuş .
Karıncalara gelince , onlar çiçeğin özsuyu ile besleniyorlarmış .
Sevgiler .

Volare 29-09-2009 23:57

2 Eklenti(ler)
Arı Maja görevini üstlenmek isteyen arkadaşlarımıza yol gösterecek resim .
Poleni resim fırçası veya kulak temizlik çubuğu yardımı ile dişi organın uzerine sürüyoruz .İkinci resimde polenler net bir şekilde görünüyor .

kalambaklı 30-09-2009 15:15

Selluka

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lastmohikan (Mesaj 503242)
İzmirde oturan ve mümkünse Selluka tohumu gönderebilecek varmı.

saygılar.

Değerli arkadaşım, Size bir adet fasulye gönderebilirim, içinden yerince selluka tohumu çıkmaz veya çimlendiremezseniz üzülmeyin nasip olursa mayıs sonu gibi fide gönderebilirim.
Saygılarımla,Eklenti 105379[ATTACH][ATTACH][ATTACH][ATTACH][/ATTACH][/ATTACH][/ATTACH][/ATTACH];)

sercan1969 30-09-2009 19:51

Sn kalambaklı komşularınız çok şanslı. Bütün mahalle sayenizde mis gibi selluka kokmuştur.Sellukanızın kökü toprakta mı yoksa saksıda mı maşallah çok geniş bir alana yayılmış.Sizi tebrik ederim gerçekten bitkinize çok iyi bakmışsınız...

bari 30-09-2009 22:04

1 Eklenti(ler)
Bizim burada forumdaki arkadaşların yetiştirdiği sanırım corkscrew vine diye anılıyor. Yaz sonu bol kokulu çiçekler açıyor. Birde nadir bulunan ve bütün yaz boyunca açan bir tür var. Oda snail vine olarak anılıyor.

sercan1969 02-10-2009 11:13

Selluka

Arkadaşlar ben bu yıl tohumdan umudumu kestim.Sellukamın o güzel görüntüsü ve büyüleyici kokusu ile teselli bulacağım.Bursa şartlarında tohum alabilmek için çiçeklerinin mutlaka ağustos ayı içerisinde açması gerekiyor.Benim sellukam ise eylül ayının 15 inde açmaya başladı.Çiçek yetiştirmeyi seven tüm arkadaşlara bu bitkiyi yetiştirmelerini tavsiye ederim.Ancak Ege ve Akdeniz bölgesindeki arkadaşlar kuşkusuz çok daha şaslılar iklim olarak...

Orkun Kırcı 02-10-2009 11:41

Haklısın. Bende neredeyse seninle aynı duruma düşecektim. Çünkü sellukam ilk beşbuçuk ayını Bayburtta geçirmişti. Neyseki Aydın'da havalar hala acayip güzel. Şimdilik 4-5 fasulyem var. Olur da sapasağlam tohumlar verirlerse 2 tohumun benden Sevgili Sercan:))

ahmeter 02-10-2009 11:56

Sıhhatli selluka yetiştirilmesi

Tam zamanı bır hususu açıklamayı uygun gördüm Bende fide halınde iken doğrudan toprağa diktiğim 5 selluka bol tohum verdi ve vermeye devam ediyor
Bitki kesinlikle saksı bitkisi değil saksıda olanlar zayıf çicek verdiler ve tohum belirtisi yok
Bitkinin topraktan çok isteği var saksıda bunu vermek zor Selamlar

Orkun Kırcı 02-10-2009 12:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmeter (Mesaj 504851)
Tam zamanı bır hususu açıklamayı uygun gördüm Bende fide halınde iken doğrudan toprağa diktiğim 5 selluka bol tohum verdi ve vermeye devam ediyor
Bitki kesinlikle saksı bitkisi değil saksıda olanlar zayıf çicek verdiler ve tohum belirtisi yok
Bitkinin topraktan çok isteği var saksıda bunu vermek zor Selamlar

Evet özellikle çiçekli dönemde saksım bitkinin ihtiyacını yeterince karşılayamadı bence. Birçok çiçeği sebepsiz yere döküldü. Ama yine de ilk deneme için çok iyi bir selluka sezonu oldu benim için. Ahmet abiye sonsuz teşekkürler.

(Ayrıca meraktan çatlıycam Ahmet abi yeni sezonda hangi bitkiyle uğraşıcaz bi açıklayıversen, hiç olmazsa özelden bildir:p söz kimsyey duyurmam. )

Yeni bitki yeni macera yeni heyecan:D....

kalambaklı 02-10-2009 13:11

Selluka

3 Eklenti(ler)
Sn. kalambaklı ne güzel gelişmiş, harika.Gördüğümüz sellukanız sanırım tek kök değildir .
Değerli arkadaşım; Selluka resimde görüldüğü gibi tek kök ve harika şekilde hertarafı sarmasının nedeni, geçen sene hiç yapraklarını dökmemesiymiş.
[ATTACH][ATTACH]Eklenti 105818[/ATTACH][/ATTACH]toprağın sıcak ve geçirgen olması için kök kısmına her yıl at gübresi döküyormuş.
Tohum olayına gelince; Tohumlar sanırım 2 veya 3 ay içinde olgunlaşacak, selluka' yı candan sevendostlara birer fasulye göndermeye söz veriyorum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025