![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-04-2008
|
Benim soruma cevap verecek kimse yokmu? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-04-2008
|
Teşekkürler Sayın Mutlu Kutlu |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-04-2009
|
bu çok güzel çiçeğin tohumundan bende rica ediyorumne olurbanadagönderirmisiniz |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-12-2007
|
Merhaba bu yaseminle ilgili birkaç not vereyim aklınızda yer etsin ; İklim Özellikleri: Bitki gelişme döneminde en az 18 C, kışın ise 12-15 C sıcaklığa gereksinim gösterir, ancak 10 C’dir. Yüksek orantılı nem % 75-80 ister. Aydınlık yarı gölge yerleri sever. Bitki doğrudan güneş ışığından korunmalıdır. Üretimi; çelikle yapılır. Çiçeksiz yan sürgünlerden alınan 10 cm uzunluğunda ve bir çift yaprak taşıyan çelikler Nisan-Haziran ayları arasında hazırlanır. Alınan çelikler hacim olarak eşit miktarlarda turbave kumun karışımına dikilirler. Ortam sıcaklığı tutulduğu taktirde 5-6 hafta içerisinde köklenme gerçekleşir. Gübreleme ; Her 3 yılda Mart ayında yapılır. Mayıs-Eylül arası haftada bir kez çiçekler görünmeye başlayınca potasyumca zengin 1-2 g/l kompoze gübre verilir. Sulaması ;Büyüme sırasında (Şubat-Ekim) bitkilere bol su verilmeli, nemli bir hava sağlanmalı, yapraklara sık sık su püskürtmelidir. Kışın saksı toprağı hafif nemli tutulmalıdır. Budama;Tüm zayıf sürgünler Şubat ayı sonunda kesilerek uzaklaştırılır. Çok fazla boylanmış bitkilerin ana sürgünleri yarısına, yan sürgünleri ise 7.5 cm kadar yine Şubat ayı sonunda kesilebilir. Hastalık ve zararlıları ; En önemli hastalığı Tomurcuk Dökülmesi; zararlıları ise Kabuklu ve Unlu Bitler’ dir. Tomurcuk dökülmesi; Bazı koşullarda bitkilerde çiçek tomurcuklarının oluşmasına rağmen açmadan döküldükleri gözlenir. Bunu nedenleri; Saksı toprağının çok nemli tutulması ve çok kuru kalması Azotça zengin gübreleme sonucu sağlanan hızlı gelişme, fosfor noksanlığı, Doğrudan güneş ışığının altına bırakılması, yüksek ve düşük sıcaklık, ani sıcaklık değişmeleri, bitkinin çok gölge yerlerde bırakılması, Hava orantılı neminin düşüklüğü Tomurcukta olan bitkinin yerinin değiştirilmesi, Yetersiz havalandırma ve cereyana maruz bırakma Yaprak lekesi; Genellikle yaşlı yapraklarda görülür. Lekelerin üzeri duman rengi fungal rengi örtü ile kaplıdır. Kabuklu bitler; Koşnil adı da verilmektedir. Vücutları çıplak ya da mumsu bir tabaka ile kaplı olabilmektedir. Oldukça kalın kabuklu veya örtülü olabilir.Renkleri sarımsı, kahverengi, beyaz, gri, donuk kırmızı ve siyah olabilir. İnce uzun hortumuyla bitkinin yaprak ve saplarını sokarak bitki öz suyunu emerek beslenir. Salgıladıkları tatlı madde sayesinde fumajin mantarlarının çoğalmasına neden olur. Yapraklar sararır, kurur ve dökülür. Mücadelesi, Azinphos-methyl 25, W.P.(Su ile karışabilen toz halinde), 10/1 doz 20 g preparat Methidathion 40, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 7.5 cc preparat, Chlorprifos-ethyl 48, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 10 cc preparat, Ethion 48, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 15 cc preparat, şeklinde etkili olan ilaçların uygulaması yapılmalıdır. Unlu bitler; Kabuklu bitlerle akraba olmalarına rağmen süs bitkilerindeki önemleri dolayısıyla farklılık göstermektedir. Sarımsı renkte olan vücudun üzeri una benzer mumlu maddelerden oluşmuş bir örtü tabakasıyla kaplı olduğundan beyaz renkte görünür. Kabuklu bitlerle bitkilerde benzer zararlar göstermeleriyle birlikte ilaçlarla mücadelesi şu şekilde yapılmaktadır; Azinphos-methyl 35, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 10 cc preparat, Dichlorvos 50, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 20 cc preparat, Diazinon 20, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 20 cc preparat, Malathion 50, , E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 20 cc preparat seklinde hazırlanıp bitkiye verilir İyi çalışmalar. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-04-2009
|
Sevgili Memet, Gerçekten güzel başkmışsınız.Paylaşım için sağol Kışın dışarıda mı kalıyor? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-05-2009
|
Bende de var ama hala çiçek açmadı... ![]() |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-06-2010
|
Apocynaceae ailesinden terrestrial bir sarmaşık.Bu aile topraksız yetiştirme yöntemlerine mükemmel uyum sağlıyor. (Hoya,Adenium,Stapeliad...)Yarı odunsu çelikleri hoyalar gibi köklendirip büyütmenizi öneririm sayın jezebel.Bu türün ömrü 3-10 yıl. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
Yaklaşık 3 senedir çiçek açmıyor. İlk aldığım zamankinden başka çiçek yüzü göremedim. Ara ara çiçek açması için sıvı besin veriyorum ama işe yaramıyor. Saksısını mı büyütmem gerekir acaba? Güney penceresinden güneş görüyor, bol da aydınlık var. |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Çünkü çok sevdiğim bir çiçek , tozlaştırma mı yapsam diye düşünüyorken ... Ben 3-4 çelik alıp içiçe iki saksı yöntemine emanet edeyim . Çok coşmuş bir bitki seçtim üç koldan sürmüş , almış başını gidiyor ![]() |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
|
Çok güzel ![]() |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
Bitki toprağını dağıtmadan saksı değişimi yapabilirsiniz.O konuda pek nazlı değil.Saksı değişiminde daha bir mutlu oluyor. |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Alıntı:
Yazık olacak tohumlara ,Kıyamadım . |
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Topraksız deneme
Hoyalara yakın akraba olan Stefanotis' ten 3 çelik aldım . ![]() , ![]() Eşit büyüklükte 3 saksıya "içiçe iki saksı yöntemi " uygulayarak diktim . Saksı harcı olarak da diatomit , Hydroton , Hoya saksı harcı kullandım . ![]() Sonuçları burada paylaşırım . |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-06-2010
|
Çok hoş bir çalışma başlatmışsınız sayın Jezebel.Şahsen sahip olmadığım bu bitkinin topraksız yönteme çok iyi uyum sağlayacağını düşünüyorum.Açıkçası ilk kaptaki karışımda çeliğin köklenip uzun süre yaşayıp yaşamayacağı da (en azından benim için) merak konusu olacak.Bu heyecan verici çalışmayı paylaştığınız için şimdiden teşekkür eder başarılar dilerim. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Bende 2 gün Önce Beşiktaşta gördüm bu çiçeği hatta aa Yasemin dedim .Satıcı hayır gece mumu dedi .Hoya mı bu dediğimde evet dedi.Çok güzel kokuyor .en kısa zamanda alacağım bu çiçekten . Güle güle büyütün Orhan abi gerçekten harika bir çiçek . |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Cemo, ''Kışın içeri, yazın dışarı'' yapıyormuş. aynısını bende yapacağım. |
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
Çok güzel bir çiçek güle güle büyütün.Ben bu bitkiye Eylem sayesinde sahip olmuştum.Çiçek açtıktan ve solduktan sonra saksı yı büyütün.Gelişimi daha iyi olur. |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Dediğinizi yapacağım. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu bilgiler çok işime yarıyacak. Çünkü yazın bahçede, kışın içeride tutmak zorundayım. |
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2010
|
Sayın Jezebel, topraksız ortamdaki yaseminleriniz ne alemde? Gelişme hızlarını merak ettim, yeni fotolarını yükleyebilirseniz çok sevinirim. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Malesef deneyi durdurdum ve hepsini suya koyup köklendirmeye karar verdim. Hydroton ve cocopeat / perlitteki çelikler yapraklarını kaybedip sararmaya başladı çünkü. Yine de bu onları kurtarmadı, öldüler. Diatomitteki hala yeşil, ancak bir gelişme yok henüz. |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|