agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sarılıcılar
(https)

Beğeni Düzeni11463Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-04-2013, 12:37   #3031
Ağaç Dostu

vehbi's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2009
Galeri: 9
Aynı şekilde bauhaus'tan dört tane almıştım farklı çeşit diye üç tanesi aynı resimdeki gibi çıktı etiketlemelerde kesin sorun var şu anda resim yükleyemiyorum,önümüzdeki hafta yüklemeye çalışırım.

vehbi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2013, 12:47   #3032
Ağaç Dostu

s-bilge's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi k_donmez Mesajı Göster
Bu yıl Bauhaus'tan aldığım ve Vyvyan Pennell etiketli clematis çiçek açtı. Muhtemelen bir montana türü. Geçen yıl aldıklarımdan birini de Montana diye almıştım. Farklı bir tür çıkmıştı. Çiçeklenmesini bekliyorum. Şu an tomurcuklu. Açınca paylaşacağım. Saksıların etiketlenmesi sırasında bu tür karışıklıklar çok oluyor demek ki. Başka arkadaşların da şikayetleri olmuştu. Bauhaus ve Akdoğa'nın bu sorunu çözmeleri lazım.
evet bu montana . montana tetrarose

s-bilge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2013, 13:02   #3033
Ağaç Dostu

s-bilge's Avatar

bende de var bundan. bauhaustan almıştım geçen sene. 9-10 metre boylanıyormuş. nisan-mayıs gibi çiçek açtı, sonra boya gitti. bahçe çitine sardırmıştım. kışın kurudu, budamadım. bu yıl kuru dallardan inanılmaz tomurcuk verdi maşallah. çok güzel açıyor.

Eski 18-04-2013, 13:11   #3034
Ağaç Dostu

Sevgi's Avatar

Giriş Tarihi: 25-03-2012
Galeri: 6
Clematis ( Montana Group Fragrant Spring)

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sevgi Mesajı Göster
Sn. k_donmez;

Benim aldığım zamanda aynı etiket vardı. Ama bakın görün ki bu güzellik ortaya çıktı. Şikayetçi değilim ama ya aynı türden bende olsaydı. Şimdi 2 tane aynı clematisim olacaktı. Diğerininde açmasını dört gözle bekliyorum. Allahtan farklı zamanlarda almıştım ve farklı tomurcuk yapıları var. Umarım o da seçtiğim gibi çıkar.

Sevgi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2013, 13:39   #3035
Ağaç Dostu

s-bilge's Avatar

yoğun açınca böyle oluyor
http://www.pershore.ac.uk/plantid/pl...%20(2)_JPG.jpg

Eski 18-04-2013, 16:49   #3036
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Galeri: 260
Alıntı:
Bu yıl Bauhaus'tan aldığım ve Vyvyan Pennell etiketli clematis çiçek açtı. Muhtemelen bir montana türü. Geçen yıl aldıklarımdan birini de Montana diye almıştım. Farklı bir tür çıkmıştı. Çiçeklenmesini bekliyorum. Şu an tomurcuklu. Açınca paylaşacağım. Saksıların etiketlenmesi sırasında bu tür karışıklıklar çok oluyor demek ki. Başka arkadaşların da şikayetleri olmuştu. Bauhaus ve Akdoğa'nın bu sorunu çözmeleri lazım.
Aynı şeyi ben de yaşadım
Yaprak yapısına dikkat etmemişim, vyvan pennel adını ve fotosunu görünce heyecandan kapıvermişim.
Ancak Mersin'e getirip dikerken tanıdım ki, Montana spring miş

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2013, 17:12   #3037
Ağaç Dostu

Eser İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-03-2007
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı Mesajı Göster
Aynı şeyi ben de yaşadım
Yaprak yapısına dikkat etmemişim, vyvan pennel adını ve fotosunu görünce heyecandan kapıvermişim.
Ancak Mersin'e getirip dikerken tanıdım ki, Montana spring miş
Ben de
Bu yıl C. macropetale Maidwell Hall diye aldığım iki clematis C.montana çıktı ve dehşetli hayal kırıklığı yaşadım. Hatta söküp çıkarmayı bile düşündüm. Şimdilik duruyorlar. Geçen yıl da Rouge cardinal ve multi blue da yine aynı şey başıma geldi, her ikisi de başka başka çiçekler açtı
Bunu Akdoğa ya gerçekten de iletmek lazım..

Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2013, 17:57   #3038
Ağaç Dostu

Sevgi's Avatar

Bauhaus a gittiğimde bu problemi dile getirmiştim. Onlarda geri getirin dediler. Ben yeni clematis edindiğim için problem olmadı ama seneye tekrar almaya kalktığımda elbetteki sorun olur. Benim gibi kısıtlı yeri olanlar içinde sıkıntı olur.

Eski 18-04-2013, 18:24   #3039
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-06-2007
Josephine

bu sene ilk çiçeklerini sunacak.

Eklenen Resimler

Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2013, 18:35   #3040
Ağaç Dostu

Eser İlhan's Avatar

Alıntı:
Bauhaus a gittiğimde bu problemi dile getirmiştim. Onlarda geri getirin dediler. Ben yeni clematis edindiğim için problem olmadı ama seneye tekrar almaya kalktığımda elbetteki sorun olur. Benim gibi kısıtlı yeri olanlar içinde sıkıntı olur.
Bence geri götürüp parayı iade almakla bu sorun çözülmüş sayılmaz. Zaten nasıl geri gidecek; saksıdan çıktı, toprağa dikildi, orada çiçeklendi...Ancak öyle gördük yanlış bitki olduğunu.. Sök götür, atsınlar bir kenara, ölsün; Bauhaus rahat - firma rahat...
Bence ithalatçı firmanın bu sorundan haberdar olması lazım. Ben Akdoğa'ya mail atacağım bu konuda. Başına bu olay gelen herkes de agaclar.net üyesi olduğunu da belirterek hem Bauhaus'a hem de ithalatçı firmaya yazsın bence.

Eski 18-04-2013, 18:48   #3041
Ağaç Dostu

Sevgi's Avatar

Çok haklısınız Eser İlhan. Benimkiler henüz saksıdalar ama büyüdüler geliştiler. Çiçek açtıktan sonra anladım başka tür olduğunu. Birinin saksısını büyütmüştüm. Diğeri de bahçede henüz yer hazır olmadığı için dikemedim kendi saksısında bekliyor. Buna rağmen büyüdü ve tomurcuklandı. Yakında açacak.

Geliştirip büyüttüğüm bitkiyi neden iadeye götüreyim ki. Kendilerine de aynısını söyledim.

En iyisi firmalara mail atmak.

Eski 18-04-2013, 19:05   #3042
Ağaç Dostu

Nevzat's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2008
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan Mesajı Göster
Bence geri götürüp parayı iade almakla bu sorun çözülmüş sayılmaz. Zaten nasıl geri gidecek; saksıdan çıktı, toprağa dikildi, orada çiçeklendi...Ancak öyle gördük yanlış bitki olduğunu.. Sök götür, atsınlar bir kenara, ölsün; Bauhaus rahat - firma rahat...
Bence ithalatçı firmanın bu sorundan haberdar olması lazım. Ben Akdoğa'ya mail atacağım bu konuda. Başına bu olay gelen herkes de agaclar.net üyesi olduğunu da belirterek hem Bauhaus'a hem de ithalatçı firmaya yazsın bence.

Sayın Eser İlhan, Ben akdoğa'da çalışan yetkiliye durumu ifade ettim, oda Hollanda'lı firmadan kaynaklandığını belirtti.))) burası Türkiye....

Nevzat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2013, 19:05   #3043
Ağaç Dostu

Eser İlhan's Avatar

Alıntı:
Çok haklısınız Eser İlhan. Benimkiler henüz saksıdalar ama büyüdüler geliştiler. Çiçek açtıktan sonra anladım başka tür olduğunu. Birinin saksısını büyütmüştüm. Diğeri de bahçede henüz yer hazır olmadığı için dikemedim kendi saksısında bekliyor. Buna rağmen büyüdü ve tomurcuklandı. Yakında açacak.

Geliştirip büyüttüğüm bitkiyi neden iadeye götüreyim ki. Kendilerine de aynısını söyledim.

En iyisi firmalara mail atmak.
Attım bile....

Akdoğa'nın maili : info@akdoga.com.tr

Üşenmeyin, sizler de yazın

Eski 18-04-2013, 19:08   #3044
Ağaç Dostu

Eser İlhan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nevzat Mesajı Göster
Sayın Eser İlhan, Ben akdoğa'da çalışan yetkiliye durumu ifade ettim, oda Hollanda'lı firmadan kaynaklandığını belirtti.))) burası Türkiye....
Bence bunu da yazarak ve Hollanda'ya iletilmesini de talep ederek bir mail atın siz de Akdoğa'ya. Onlar da Hollandadaki firmaya şikayet etsinler durumu. Hangi firmaymış Hollanda'daki? adı ve maili elde edilirse oraya da yazarım. Hiç üşenmem bu gibi işlere..

Eski 18-04-2013, 19:16   #3045
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2004
Galeri: 88
Son mesajları İnternet Üzerinden Yurtdışı Tohum, Bitki Siparişi başlığına taşırsam daha çok kişi farkedebilir. Ne dersiniz?

k_donmez ve Emine Akman beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2013, 19:32   #3046
Ağaç Dostu

Eser İlhan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Son mesajları İnternet Üzerinden Yurtdışı Tohum, Bitki Siparişi başlığına taşırsam daha çok kişi farkedebilir. Ne dersiniz?
Siz bilirsiniz.. Uygun olacağını düşünüyorsanız taşıyın tabii.
Ama bence orada da pek yankı bulmaz, çünkü bu bir şikayet. Şimdilik yurtiçi. Akdoğa'dan gelecek cevaba göre (tabii gelirse) yurtdışındaki ana firmaya da duyurulur tabii.
Acaba yeni başlık mı açsak ? ... Bir şikayetler başlığı örneğin... Veya Clematis başlığında bir alt başlık olabilir mi ?

Eski 18-04-2013, 21:31   #3047
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Galeri: 260
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
"İnternet üzerinden Yurt dışı tohum, bitki siparişi" başlığında herkes görmeye bilir.
Clematis ile ilgilenenler bu başlıktan bilgileniyorlar.
Bu yüzden bu başlıkta kalırsa daha iyi olur diye düşünüyorum.
Ya da, konu ile ilgili mesajlar o başlığa da kopyalanabilir.

Eser İlhan ve Sevgi beğendi.
Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2013, 06:52   #3048
Ağaç Dostu

Sevgi's Avatar

Bence de bu konu burada kalırsa daha iyi olur. Clematis sayfası olmasaydı belki hiç dikkatimi çekmezdi bu konu.

Bende mail attım. Bakalım nasıl bir gelişme olacak.

Eski 19-04-2013, 08:27   #3049
Ağaç Dostu

s-bilge's Avatar

ben bauhaustaki clematislerin haline acıdığımdan, geçen sene 4 tane birden aldım. hepsi ölmek üzereydi, bu sene canavar gibiler. bu yıl da campanula almaya gittim, rafın altında eciş bücüş iki tane kalmış, kıyamadım aldım birini. ötekinde aklım kaldı, ölmesin diye onu da gidip alacağım bugün.

Eski 19-04-2013, 10:31   #3050
Ağaç Dostu

Eser İlhan's Avatar

Dün akşam Akdoğa'ya yazdığım maile bu sabah cevap geldi. Aynen aşağıya yapıştırıyorum:

Sayın Eser İlhan
Oluşan yanlışlıktan dolayı özür dileriz. Bize yapmış olduğunuz geri dönüş için teşekkürler.Bu sorunun tekrarlanmaması için önlem almaya çalışalım .

Bildirmiş olduğunuz konuyla ilgili üretici firmaya ulaşabilmemiz için etiket ve çiçek fotoğraflarını yollamanızı rica ediyoruz.

Mahmut TOGAN

Bu sorunla karşılaşan tüm arkadaşlar, lütfen hepiniz bildirimde bulunun ki, Hollanda'lı firmayı da etkili bir biçimde uyarabilelim. Bir dahaki sefere daha dikkatli olsunlar..

Düzenleyen Eser İlhan : 19-04-2013 saat 15:17
Eski 19-04-2013, 10:48   #3051
Ağaç Dostu

kopshtar's Avatar

Giriş Tarihi: 28-03-2007
Galeri: 16
Alıntı:
Aynı durum bende de var. Farklı etiketle aldığım 2 clematis de fragrant spring çıktı. Yani Sn k-donmez sizinki de fragrant spring haberiniz olsun. Çok hafif bir kokusu var. Toplu açarsa bu kokunun artacağını düşünüyorum.
Ne de olsa 2 adet oldular elimde

Ayrıca durumu ben de hem akdoğa'ya hem de bauhause'a mail yoluyla şikayet ettim.
Bu güzellere kıyabilsem iade edeceğim ama kıyamıyorum.

kopshtar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2013, 13:40   #3052
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Giriş Tarihi: 24-01-2010
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kopshtar Mesajı Göster
Aynı durum bende de var. Farklı etiketle aldığım 2 clematis de fragrant spring çıktı. Yani Sn k-donmez sizinki de fragrant spring haberiniz olsun. Çok hafif bir kokusu var. Toplu açarsa bu kokunun artacağını düşünüyorum.
Ne de olsa 2 adet oldular elimde

Ayrıca durumu ben de hem akdoğa'ya hem de bauhause'a mail yoluyla şikayet ettim.
Bu güzellere kıyabilsem iade edeceğim ama kıyamıyorum.
Sayın Kophstar,
Bilgi için teşekkür ederim. Türü kesinleşti. Sizden öğrenmiş oldum.

Akdoğa'nın merkezi Yalova'da. Fotoğrafları da toplayıp yazın bir baskın yapacağım. Bu linki de kendilerine göndereceğim.

k_donmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2013, 19:17   #3053
Ağaç Dostu

Sevgi's Avatar

Bana da bu yanıt geldi. Maili aşağıya kopyaladım.

Sayın Sevgi Çalış
Bildirmiş olduğunuz sorunu inceleyip en kısa zamanda sizi bilgilendireceğiz. Mümkünse üstündeki etiketin iki tarafı ile açan çiçeğin fotoğrafını yollarsanız bizde üretici firmaya dönebilelim.
Vermiş olduğunuz bilgi ve geri dönüş için teşekkür ederiz.

Mahmut TOGAN

From: sevgi ÇALIŞ [mailto:sevgiersavas@yahoo.com.tr]
Sent: Friday, April 19, 2013 7:51 AM
To: info@akdoga.com.tr
Subject: Clematis leri etiket üzerindeki çiçeklerinden farklı çıkması

Bauhaus tan, uzerindeki etiketlere gore secip begenerek aldigim clematis im cicek acinca hayal kirikligi yasadım. Etiketindeki resimle acan ciceklerin alakasız oldugu ortaya çıktı. 2. clematisim henuz acmadı ama ondan da supheliyim.

Sayın Akdoga yetkilileri;

Ben acaçlar.net forumuna üyeyim ve oradaki arkadaslarinda ayni sorunu yasadigini gordum. Bu soruna en kisa zamanda cozum bulup tarafima dönulmesini rica ederim.

iyi calismalar.

Sevgi Calis

Eski 20-04-2013, 08:37   #3054
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2010
Galeri: 11
Bu hafta açmış olanlar.
Avrupa çiçekçilikte.

Name:  Resim 011.jpg
Views: 1005
Size:  48.9 KB

Name:  Resim 012.jpg
Views: 959
Size:  48.6 KB

Name:  Resim 008.jpg
Views: 977
Size:  42.5 KB

Name:  Resim 014.jpg
Views: 982
Size:  45.8 KB

Name:  Resim 031.jpg
Views: 963
Size:  60.9 KB

göz doldurucu güzellikler.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2013, 08:40   #3055
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2010
Galeri: 11
Avrupa çiçekçilikte 20 nisanda açanlar.

Name:  Resim 006.jpg
Views: 986
Size:  54.3 KB

Name:  Resim 007.jpg
Views: 971
Size:  56.2 KB

Name:  Resim 010.jpg
Views: 971
Size:  35.3 KB

Name:  Resim 018.jpg
Views: 966
Size:  49.4 KB

Name:  Resim 024.jpg
Views: 986
Size:  53.9 KB

hepsni alamadım, hatta sadece görüntü aldım.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2013, 10:23   #3056
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Giriş Tarihi: 24-01-2010
Galeri: 3
Akdoğa'ya çiçeğin etiketi ve resmini mail le gönderdim. Mesajım.

4 yıldır bahçeli bir evde yaşıyorum. Her yıl Bauhaus Ankara Cepa mağazasından iki veya üç farklı tür clematis alarak bahçeme ekliyorum. 2011 yılında satın aldığım ve henüz yapraklanmamış olan Montana türleri hiç yapraklanmadı. Geçen yıl Montana Rubens türü olarak aldığım bir clematis farklı bir tür çıktı. Beyaz ve küçük çiçekleri var. Şimdi tomurcuklu durumda çiçekli halini de size etiketiyle birlikte göndermeye alışacağım. Bu yıl aldığım ve etiketi ile birlikte resimlediğim, etiketinde Vyvyan Pennel türü olduğu ve mor katmerli çiçek açacağı belirtilen clematisiniz ise Pembe çiçek açan Montana türü çıktı.
Ağaçlar. net ( http://www.agaclar.net/forum/ ) üyesiyim. Ben yakınmamı dile getirince bir çok arkadaşımın da aynı sorunu yaşadıklarını gördüm. İlgili başlığın bir linkini de ekliyorum. Üç yıl içinde 9 adet clematis aldım. İkisi hiç yapraklanmadı. Şimdilik ikisi farklı tür çıktı. (Henüz çiçek açmayanlar var.) Sorunumu ilgilenilmek üzere iletiyorum. Akdoğa gibi bitki konusunda önemli bir firmaya bu durumun yakışmadığını ifade etmek isterim. Selamlar.
http://www.agaclar.net/forum/sarilic...tm#post1141447

Kemal Dönmez

Gelen cevap böyle.

Sayın Kemal Dönmez

Satmış olduğumuz clematis etiketleri üzerindeki tür ve çiçek fotoğraflarıyla açan çiçeklerin uyuşmadığı ve farklı çeşitler çıktığı konusunda son günlerde başka geri dönüşler aldık.Bunda agaçlar.net teki forumun etkisi olmuştur.Bu ürünleri Hollanda dan getirdiğimiz için bizde üretici firmalara bu konuyu iletecek ve bundan sonra böyle bir yanlışlığın olmaması için elimizden geleni yapacağız. Oluşan hata için özür dileriz.
Bu hatanın telafisi için elimizdeki çeşitler çiçek açtığında size tekrar dönüş yapacağız.
Bu tip geri bildirimlerin bizim için çok değerli olduğunu fark etmediğimiz hatalarımızı düzeltmemize sağladığı için teşekkür ederiz.
İyi günler
Mahmut Togan

kopshtar ve cemilsisik beğendi.
k_donmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2013, 11:24   #3057
Ağaç Dostu

FatihBahce's Avatar

Giriş Tarihi: 24-10-2011
Birinci resimdeki Clematis, alttaki Mazury cinsiyle aynı mı?
Değilse birincinin ismini bilen var mı?

Name:  20130420_111245.jpg
Views: 1283
Size:  67.0 KB

Name:  644207_10151784730859251_143518543_n.jpg
Views: 1508
Size:  53.8 KB

FatihBahce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2013, 11:54   #3058
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

jineop's Avatar

Giriş Tarihi: 25-11-2008
Galeri: 94
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi FatihBahce Mesajı Göster
Birinci resimdeki Clematis, alttaki Mazury cinsiyle aynı mı?
Değilse birincinin ismini bilen var mı?

Eklenti 392559

Eklenti 392560
Mazury geç çiçeklenenlerden şu an çiçekli mi?

jineop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2013, 12:28   #3059
Ağaç Dostu

FatihBahce's Avatar

Giriş Tarihi: 24-10-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi jineop Mesajı Göster
Mazury geç çiçeklenenlerden şu an çiçekli mi?
Çiçekli. Bugün çektim. Ortadaki organlar farklı ancak taç yapraklar çok benziyor. İkisi de katmerli .

FatihBahce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2013, 12:56   #3060
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

jineop's Avatar

Giriş Tarihi: 25-11-2008
Galeri: 94
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi FatihBahce Mesajı Göster
Çiçekli. Bugün çektim. Ortadaki organlar farklı ancak taç yapraklar çok benziyor. İkisi de katmerli .
Erken büyük çiçekli grubu taradım. Clematis 'Countess of Lovelace'
olabilir. Sevgiler...

Hülya ve FatihBahce beğendi.
jineop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025