![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-05-2010
|
Alıntı:
Sn ankara, cevabınız için teşekkürler. bu başlıkta okuduğum denemelerden anladığım; suda bekletmeyle köklenmenin imkansız ya da zor olduğu. Ben bu endenle zaten doğrudan torfa vs. ekmeyi planlıyorum. Ama sizin deneyiminiz de işe yarayacak, bu yaz çiçeklerinden de nasiplenmek için bir kısmını da vazoda bekletirim ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-06-2009
|
Alıntı:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar çok acılıyım. Önceki gün, daha önce bahsettiğim, mahallenin aşağısındaki hanımeli ormanından çelik almak için hevesle oraya gittim. Daha yaklaşırken birden belediye ekiplerini-makineleri görünce, '' allahım tahmin ettiğim şey olmasın'' diye dua etmeye başladım ama yaklaştığımda gördüğüm tablo içler acısıydı. Hiç gereği olmayan sapa bir yolu ve kaldırımları genişletme bahanesiyle yol kenarındaki tüm sarılıcı vs. bitkileri ve o güzelim hanımeli çalılığını da biçmişlerdi. Bu arada bir sürü ağacın kabuklarını da yaralamışlardı. Resmen, müteahhit şirketlerine para kazandırmak için belediyelerin yaptığı gereksiz işlerden biriydi. Benim vergimle, güzelim hanımeli ormanımı yok ettiler. O yol kenarının ve çevresinin yıllardır yeşeren ve yayılan bitkilerle oluşturduğu güzelim manzara birden Şişli vb. bir yerdeki iğrenç soğuk kent caddesine dönüştü. Çekmeköy, '' kentin yeni ve yeşil yaşam alanı''' gibi reklamlarla pompalanıyor ama buraya taşınalı 2 yıl olmasına rağmen şimdiden bozulmaya başladı ve yakında Şişli' den bir farkı kalmayacak. Ben bu üzüntüyle ne yapacağımı bilemeden kalakalmışken, yürüyüp ilerdeki daha bakir sokakları vs dolaşmaya karar verdim. Birden o meşhur koku geldi burnuma ve kemik kokusu almış kedi-köpek gibi koklanmaya başladım ![]() Veee dadadadaan! Hemen karşıdaki minik gecekondunun önbahçe tellerini sarmış hanımelileri gördüm. Epey yaşlı ve yıpranmış bir görünümü vardı. Sanırım bakımsızlık ve besinsizlikten veya hastalıktan biraz kötü durumdaydılar ama hemen evsahibini aranmaya başladım izin almak için. Kimse yoktu ve ben de budama makasımı çıkarıp hasata başladım ![]() ![]() Bana demez mi, '' ilerde bizim binanın bahçesinde daha güzelleri var'' diye. Hemmenn depara kalktım ve 10 metre gitmeden yeni bir hanımeli ormanıyla karşılaştım. Çok sağlıklı görünüyorlardı ve epey bir çelik kestim. Yalnız, başka renkte yaprakları olan bir bitkiyle karışıktı ama çiçekler aynı. Sanırım farklı türü. Yol çalışmasının acısı hafiflemedi ama bulduğum hanımeliler bana biraz teselli oldu. Getirdiğim ve 2 ayrı yerden aldığım çelikleri vazolara koydum. Ertesi gün de bazılarını ön bahçeye diktim. Birkaç tane de evdeki saksıya daldırıverdim. Farklı malzemedeki saksılara dikmeyi planlıyorum. Deney yapmak için. Bugün de gene mahallede dolanırken( artık, Çekmeköy' ün kalan bahçeli evlerinin, gecekondularının florasını gözetleye gözetleye dolanıyorum. Hepsi müteahhitlere apartman yapılması için verilip yok olmadan önce kurtarabildiğim türleri çoğaltma derdindeyim ![]() ![]() Umarım farklı yerlerden aldığım bu çeliklerin bir kısmı tutar. Eğer başarılı olursam, dileyen arkadaşlar için de bol miktarda köklendirmeyi düşünüyorum. Çok sevdiğim bu bitkinin yeniden bahçelerde-balkonlarda yaygınlaşması için kendimi adamaya karar verdim ![]() Düzenleyen Kedi Tırnağı : 24-05-2010 saat 02:11 Neden: yazım hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-06-2009
|
Sn kedi tırnağı sevindim çelik bulmanıza benim etrafımda çok hanımeli var ama bir türlü beceremiyorum tutturmayı ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-11-2008
|
Ben de bir kaç haftadır sabahları servise doğru yürürken komşunun duvarını sarmış hanımelinden birkaç minik dal çalıyorum.İş yerinde suda köklendirmeye çalışıyorum, bakalım ne olacak? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
İklim farkı etkili oluyordur belki de. Ben de ilk kez deniyorum. Umarım tutar. Size de gönderirim tabii neden olmasın. İş ki köklensinler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2010
|
küçük bir dal aldım babannemin bahçesinden ektim tuttu küçük bir filiz bile verdi.Aldım hemen toprağa diktim suya koymadım hiç |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-05-2008
|
Bende pazar günü bir kaç çelik aldım çay bahçesindeki hanımelinden suya koydum köklensin diye ama yukarıda okuduklarımdan anladımki suda köklenmiyorlar. Elimde toz köklendirici var ona batırıp bahçeye diksem tutarmı ki. Burada havalar serin rüzgarda çok ne yapacam bu bahçe birgün yemyeşil olacakmı merak ediyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Sn melikesarı; denemekten zarar gelmez. Ne bulursak ekelim, dikelim, saçalım derim ![]() Bir gün olmazsa diğer gün olur. Bitki işi biraz böyle. Deneme yanılmayla buluyoruz. Ama tabii deneyimli kişilerin önerileri de çok faydalı oluyor. Bu siteden çok şey öğreniyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Birkaç gün önce bahçeye diktiğim çelikler ölmemişler valla ![]() Bir yerlerden bulup aldığım başka tür bitki çeliklerini de sapladım dün bahçeye. 3-5 gün evde suda bekledikleri halde onlar da ölmemişlerdi. Bunlar da çelik dikimiyle tutar belki mantığıyla onları da sapladım ![]() Bu arada, ben geçen gün evdeki boş bir saksıya da çeliklerden dikmiştim. Birkaç tanesinin yaprakları pörsümüş gibi ama özellikle bir tanesi dipdiri duruyor. Aynı saksıda farklı görüntüde olduğuna göre '' Demekki bu canlı '' diye düşünüyorum. Denemeye devam ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-06-2010
|
Merhaba, hanımeli bir Türk bahçesinin vazgeçilmezi olduğundan, ve anılarımız hep onun kokusuyla dolu olduğundan, ve çocukluğumuzda çieğinden çektiğimiz eser miktardaki balın tadı hala damağımızda olduğundan ilk aldığımız çiçek oydu bahçeye. Bildiğimiz hoş kokulu klasik sarı hanımeli. Geçen senelerde Bauhaus'a değişik cinsler gelince iki farklı cins aldım, Lonicera Brownii Dropmore Scarlet ve Lonicera Periclymenum Serotina. Scarlet neredeyse kuruyordu, şimdi toparladı ama hala çiçek açmadı. Bildiğim kadarı ile kokusuz ama güzel kırmızı çiçekleri var. Serotina ise bu hafta çiçek açtı. Kitaplarda en kokulu bitkilerden diye geçiyordu. Kokusunu tarif etmek güç. Çok yoğun ve farklı bir parfüm kokusu var, özelikle akşamları. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2010
|
Selam arkadaşlar, hanımeli acaba senede bir kez mi açar yoksa sonbahar kışa kadar ara ara açmaya devam eder mi? Çoğu yol kenarlarındaki hanımelleri çiçeğini aylar öncesi tüketmiş olmasına rağmen şuan hiç açmıyor Ama başka mahalle aralarında ki tek tük hanımelleri şimdi de çiçekli |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-09-2008
|
Sn.Erol; bu durum bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösteriyor olabilir ,benim ki yaz sonuna kadar ara ara açmaya devam ediyor. Yer darlığın dan bodur bırakmaya çalıştığım hanımelim.Üzerinin dolu dolu çiçeklenmesini sağlıyamadım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2010
|
Cvp için teşekkürler Ben bu sene eminönünden bir tane aldım Üzerinde birkaç tane çiçek vardı ve kötü durumdaydı Saksısını değiştirince dallandı budaklandı ama 2 aydır hiç çiçek vermedi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Terasta yetiştirmeye çalıştığım hanımelim var. Ne var ki çiçeklenmiyor. Yapraklanmıyor da... Toprağının üzerine koyun gübresi serpsem, üzerine de toprak eklesem acaba doğru yapmış olur muyum? İhtiyacı besin midir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Benim de balkonda yetiştirdiğim bir hanımelim vardı yerli tür. 20 lt'lik saksıda olmasına ve odunlaşmasına rağmen 6-7 yıl hiç çiçek açmadı. Atmayı bile düşündüm. Yeni bahçeli evimizde toprağa aldığım yıl coştu ve üzeri çiçekle doldu. Velhasıl toprak istiyor yerli türler. Kırmızı yapraklı türü daha arsız ve kolay çiçekleniyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-10-2010
|
Bahçede üzerinde üzümler çıkmış bir hanımeli var, toplayıp çekirdeklerinden yetiştirebilir miyim acaba? Zaten topladım üzümleri, hatta ezip, elime sürdüm ve şu an kaşım kaşım kaşınıyorum sanırım zehirli bir bitki. Düzenleyen gece : 10-10-2010 saat 16:14 Neden: İmla hataları düzeltildi (italik olarak işaretlendi). |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-11-2010
|
Soguga en dayanikli, arsiz ve kokusu enguzel hanimeli turu hangisidir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-08-2010
|
bu ayda hanımeli dikilirmi benim bi hanımelim var 4 metre uzunluğunda ondan çelikler alıp bahçenin her tarafına diksem tutarmı birde hanımeli sarmaşık gibi sarmıyor tellere sardırmak için ne yapabilirim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Sn Sontekrar; çeliklemek için baharı bekleseniz daha iyi olur. sıcak havada çok çabuk kökleniyor. Sardırma konusuna gelince hanımeli sarılma konusunda biraz inatçı ilk aşamada bağlayarak yardımcı olmanız gerekiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-04-2008
|
Geçen yaz güneye bakan bahçenin demirine hanımeli sardırmıştım. Tek dal olarak yukarı doğru büyüdü ama şimdi sanki kurumuş gibi. Soğuk yüzünden mi acaba? Halbuki bahçede yasemin de var onu bi şey olmadı. Hanımeli'yi soğuğa karşı nasıl korumalı? Dibine koyun gübresi dökün diyorlar ama işe yarar mı ki? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Hanımeli soğuklara karşı dayanıklıdır. Ancak yerli çeşit kışın oldukça fazla yaprak döker ve yaprakları sararır. Ancak tamamen yaprak dökmez. Bahara tekrar yeşerecektir. Kuruyan dalları varsa temizlemeniz yararlı olacaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Yeni üye
Giriş Tarihi: 15-01-2011
|
Hanimeli
Sevgili Hanimelisevenler Heybeliada'nin yerlisi olan rahmetli halamin sokagina girmeden hanimeli kokusunu alirdim. Bahcesinin nerdeyse tüm duvari hanimeli bitkisiyle kapliydi. Ben de bu güzel kokulu bitkiyi olmazsa yine cok sevdigim yasemini kendi bahceme dikmek istiyorum. Ancak dikmek istedigim yer havuzla duvar arasinda 0,47x3 metrelik bir alan. Acaba ilerde kökleri havuza veya duvara zarar verir mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Lonicera "Dropmore Scarlet" Honeysuckle adındaki kokusuz hanımelinden 5-6 çelik aldım. Köklendiririm umuduyla hem torfa hem de suya da koyarak 2 ci haftadır deniyorum. Hepsi canlı ama suyun içinde bir köklenme göremedim henüz. ![]() Yakın plan böyle bir bitki, güzel ancak tamamen kokusuz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|