![]() |
|
![]() |
#121 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Finduk52; Bahçeye ekerseniz kök kısmını naylon, saman ya da kurumuş yapraklar ile korumaya alırsanız belki baharda yeni filizler verir... Ya da saksısı ile toprağa ekerseniz sert kış koşulları başlayınca topraktan çıkartıp korunaklı bir yere alırsınız... Sevgiler ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Ağaç Dostu.
|
Çok teşekkür ederim, çok memnun olurum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#123 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-08-2009
|
Alıntı:
Saygılar .. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-07-2009
|
merhabalar, bugün cok acayip bir bulus yaptim.Balkonun hemen altina,balkon altinda taslar odunlar var diye bir cit yapmistim ve oraya citi örtmesi icin passioflora dikmistim.Bunca vakit cok yavas büyüdü ancak su bir kac haftadir heryerden dal cikmaya baslayinca merak ettim bir bakayim dedim.Birde ne göreyim?balkonun altinda kökten yarim metre kadar uzakta yerden tam 11 tane fidan cikmis.Öncelikle bu normal mi?birde bunlarin simdi yerlerini degistirsem birsey olur mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2007
|
sn halil33 sizin passiflonın türü cerula olabailir. cerula aşırı kökleme yapan sarıcıdır. dikkat edilmesse bahçanin tamamına yakın kök sarar ve her yerden fışkırır adeta, genelde ben pergule, duvar veya çit sardırmak için satıyorum. yılda 2-4 metre uzar. kökleri dağılmasın diye 1 metre çapında kazılan çukurun etrafına plastik malzeme kaplamalarını öneriyorum. izmir bölgesinde kışı rahat gecirir. - 5-7 dereceye kadar soguklara dayanıklı bitkidir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#128 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-07-2008
|
Selamlar, Geçen sene bauhaus' dan aldığım saat çiçeğim. Bu sene meyve de verdi, ama içleri boş ve beyaz pamuksu gibi. Geçen kış içeri almıştım, fakat bu yaz o kadar büyüdükü kışın dışarda kalırsa, Ankaranın kışını atlatabilir mi acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#129 |
Ağaç Dostu
|
passiflora caerulea yani saat çiçeğinin meyveleri yenmiyor. meyve eti yok. sadece süs bitkisi olarak kullanılıyor. yapraklarıda faydalı değil. faydalı olan çeşit passiflara alata. mryveleri yenen çeşidi en çok üretilen ise passiflora edilus'dur. passiflora cerulanın zone değerleri; Spacing: 6-8 ft. (1.8-2.4 m) Hardiness: USDA Zone 6a: to -23.3 °C (-10 °F) USDA Zone 6b: to -20.5 °C (-5 °F) USDA Zone 7a: to -17.7 °C (0 °F) USDA Zone 7b: to -14.9 °C (5 °F) USDA Zone 8a: to -12.2 °C (10 °F) USDA Zone 8b: to -9.4 °C (15 °F) USDA Zone 9a: to -6.6 °C (20 °F) USDA Zone 9b: to -3.8 °C (25 °F) USDA Zone 10a: to -1.1 °C (30 °F) USDA Zone 10b: to 1.7 °C (35 °F) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
Ağaç Dostu
|
abd zona değerleri karşılıkları, USDA Zones Zone Celsius [°C] Fahrenheit [°F] Example Cities 0 Below -50 C Below -60 F Verkhoyansk, Russia 1 -45 to -50 C -50 to -60 F Fairbanks, Alaska; Yakutsk, Russia 2a -43 to -45 C -50 to -45 F Prudhoe Bay, Alaska; Irkutsk, Russia 2b -40 to -43 C -45 to -40 F Novosibirsk, Russia; Pinecreek, Minnesota 3a -37 to -40 C -40 to -35 F Omsk, Russia; St. Michael, Alaska 3b -34 to -37 C -35 to -30 F Yekatarinburg, Russia; Tomahawk, Wisconsin 4a -32 to -34 C -30 to -25 F Kazan, Russia; Minneapolis/St.Paul, Minnesota 4b -29 to -32 C -25 to -20 F Moscow, Russia; Northwood, Iowa 5a -26 to -29 C -20 to -15 F St Peterburg, Russia; Des Moines, Iowa 5b -23 to -26 C -15 to -10 F Helsinki, Finland; Columbia, Missouri 6a -20 to -23 C -10 to -5 F Stockholm, Sweden; St. Louis, Missouri 6b -18 to -20 C -5 to 0 F Berlin, Germany; Branson, Missouri; Beijing, China 7a -15 to -18 C 0 to 5 F København, Denmark; South Boston, Virginia; Xi'an, China 7b -12 to -15 C 5 to 10 F Amsterdam, Netherlands; Griffin, Georgia 8a -9 to -12 C 10 to 15 F Paris, France; Dallas, Texas 8b -7 to -9 C 15 to 20 F Istanbul, Turkey; Gainesville, Florida; Tokyo, Japan 9a -4 to -7 C 20 to 25 F London, England; St. Augustine, Florida; Shanghai, China 9b -1 to -4 C 25 to 30 F Rome, Italy; Brownsville, Texas; Osaka, Japan 10a 2 to -1 C 30 to 35 F Lisbon, Portugal; Victorville, California; Melbourne, Australia 10b 4 to 2 C 35 to 40 F Auckland, New Zealand; Coral Gables, Florida; Guangzhou (Canton), China 11 above 4 C above 40 F Santa Cruz, Tenerife; Mazatlan, Mexico; Brisbane, Australia http://www.gardenology.org/wiki/Hardiness_zone |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Yeni Üye
|
Ankara ocak ayı sıcaklık ortalaması -2.8 C olarak veriliyor. Yukarda vermiş olduğunuz değerlere göre, dışarda kışı geçirebilir anladığım kadarıyla. Tabii -21 dereceleri de görmüş Ankara. Geçen sene saksıları içeri aldığımda toprakları buz tutmuştu. Bu durumda kökleri donmaz mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#132 |
Ağaç Dostu
|
Ankara için en ideali, büyük saksıda bitkiyi ekip kışın budama ile küçülterek evde veya serada muhafaza etmek en akılıcası. bu bitki yılda 3-4 metre büyüyor. budamadan çekinmeyin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#133 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-07-2009
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#134 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-01-2007
|
Sayın egetropical, P. Alatanın yapraklarının ne gibi faydası var? Birde alatanın meyve verme süresi ne kadardır, tohumdan ektiğim alata 2-3 m. olmasına karşın bir tane bile çiçek açmadı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#135 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
Teşekkürler. Geçen sene ki gibi mutfağın aydınlık bir köşesine alacağım onu. galiba bayağı bir budamam gerekecek. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#136 |
Ağaç Dostu
|
sayın egome yanlış yazmışım en şifalısı Passiflora incarnata olacaktı. düzeltiyorum. incarnata nın özellikleri, Etki ve Kullanım: Zehir ve insan bedenine zararlı olabilecek maddeler içermeyen çarkıfelek bitkisi, güvenle kullanılarak şu tıbbi etkileri sağlar: • Kişinin yaşadığı gerginlik ve endişelilik hallerini giderir. • Sinirleri yatıştırır. • Sinirsel ve kronik uykusuzluklara deva olur. • Parkinson hastalığı ve isteri gibi durumlarda sinirsel nöbetleri gidericidir. • Zona hastalığı gibi sinir ağrılarında da yatıştırıcı olur. Bütün böyle durumlar için ilkbahar sonu ile yaz ortası arasında bitkinin çiçek açmamış ya da çiçekleri olgunlaşıp meyveye dönüşmüş dallarından toplanan yaprakları, gölge ve havadar bir yerde kurutulur ve infüzyonu hazırlanır: 1 tatlı kaşığı kuru yaprak üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 15 dakika süreyle demlendirilir. Uykusuzluğu gidermek için, akşamları yatmadan önce bu infüzyondan bir bardak: rahatlama sağlanması ve diğer şikâyetlerin giderilmesi için istendiği zaman alınmak üzere, günde iki bardak içilir. bitkinin içeri bu adresde var uzun olduğu için buraya kopyalamadım. http://sun.ars-grin.gov:8080/npgspub...xsql?taxon=700 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
Ağaç Dostu
|
passiflora alata meyveleri yenebilen çeşitlerden genelde meyveli passifloralar 3-4 yaşında meyveye vermeye başlar. 2 yşından itibaren tek tük meyve alabilirsiniz. tabi topraktaki besin değerleride önemlidir. çiçek açması ve meyve tutması için fosfor ve çinko eksikliği olmamalıdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#138 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili dostlar merhaba; şimdi özellikle üzerinde durmak istediğim bir konu var. Geçen sene büyüttüğüm pasifloram bu aylarda yapraklarını tek tek sarartıp dökmüştü ve bütün bir kış camla kapalı balkonda güneşin doğuşunu seyrederek bahara ulaşmıştı. Kuru bir dal şeklindeydi. Ben ara sıra su vererek belki yeşerir diye beklerken saksısı bir kazaya kurban gitti. Hemen yaz ortaları idi yeni bir pasiflora aldım. Şu anda kendisi yaklaşık 4 metre uzunlukta. Ancak bu yıl hiç çiçek açmadı. Ve yavaş yavaş yaprakları dipten başlayarak sararıp dökülmeye başladı. Yukarıda yazılanları okudum. Aslında tam olarak net değil ama kış başında sert budama ile ilgili bir kısım kaldı aklımda. Bence toprağın az üzerinden budayıp kışı geçirmesini beklemeli. Ne dersiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#139 |
Ağaç Dostu
|
sn. m.sema pasifloranınız çeşidi nedir. pasiflora 2 yaşından itibaren çiçek açar. ilk yıl sadece passilora cerula çeşidi çiçek açar., siz yinde dipten budama yapmayın. yeriniz kapalı cemakan gibi ise sadece fazlalık dalları budayın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#140 |
Ağaç Dostu
|
Sn egetropical, hemen verdiğiniz cevap için çok teşekkürler. Ancak pasifloramın çeşidini bilmiyorum. Belki destek olabilir diye fotoğraflarını yüklüyorum. Netten de bakındım ancak çiçeği olmadığı için isimlendiremedim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#141 |
Ağaç Dostu
|
sizin bitkiniz passiflora cerula türü. açıkta olsa çok fazla yaprak üretir. biraz güneş alan yere koyun. çiçekleri altaki gibi açacaktır. seneye baharda çiçek açar. az miktarda fosfor ve çinko karışımlı gübre verin. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#143 |
Ağaç Dostu
|
Halil 33 , gübreleme konusunda bilgi vermemişsiniz . Ve hakikaten çok hızlı büyüyor , P. cerulea 'mı tohumdan yetiştirdim , şu anda 4 metreyi geçti . Romantikten aldığım P. edulis 70 cm oldu . Kendi tohumdan yetiştirdiğim P.edulis 40-50 cm oldu . Dengeli bir gübre kullanın . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#144 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2009
|
Ben zar zor çimlendirmeyi başardığım pasifloram çok ilginç bir şey oluyor. Düzenli sulamama rağmen yaprakları kuruyor. Neden oluyor acaba bunlar? Yaprakları çok az kaldı ölmek üzere. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#145 |
Ağaç Dostu
|
Resim ekledim ama çok ufak olduğu için belli olmuyor ama alt yaprakların sararması ve kuruması çok belli. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#146 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Ağaç Dostu
|
Hadi ya sulamayı keseyim. Ne kadar zamanda bir sularsam yeterli acaba. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#148 | |
Ağaç Dostu
|
çelikten passiflora
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
-
Giriş Tarihi: 04-11-2009
|
kaç yasında meyve veriyor arkadaşlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Ağaç Dostu
|
meyvesi yenen türler (edulus) 2 yaşında meyve vermeye başlıyor. tam verim 4-5 yaşındadır. özellikle almanyada tüketimi çok. 3 adedi 5 tl. civarında. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|