![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar çiçeğin yapısını iyice inceledim.Erkek ve dişi organ helozon şeklinde kıvrılmış borucuğun içerisinde. Borucuğun ucunda dişi organın tepecik kısmı var. Tepeciğin hemen altında ( Yine borucuğun içinde ) erkek organlar yani polenler var.Bu yuzden tozlaşması biraz zor bir bitki ama tabiat ana bir şekilde çözüm buluyor.Çünkü benim yapay dölleme yapmadığım çiçeklerde de döllenme olmuş. Fotoğraf makinem biraz ilkel olduğu için makro çekim yapamadım.Makro çekim özelliği 5 cm in altında olsa size fotoğraflarla göstermek isterdim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Halil bey inanın benim de kafam çok karıştı . Ancak o bahsettiğiniz ipçiğin ucunda yaklaşık 1 cm. uzunluğunda polenle yüklü bölge var . Dişi organ açaba nerde . Bende sizin gibi düşünüyordum . Literatüre de baktım , açık bir tanımlama bulamadım . Sercan bey diyor ki: ,,Borucuğun ucunda dişi organın tepecik kısmı var. Tepeciğin hemen altında ( Yine borucuğun içinde ) erkek organlar yani polenler var ,, Belki doğru olan budur . Sadece doğru olan tek şey sarı renkteki bölgeye değdiniz an polen yüklü çubuğun salyangozdan çıktığı . Fırça ile polen tozunu aldıktan sonra cubuk tekrar yerne gizleniyor . Tozu alıp yaprağın dibine sürdüm . Bu işlemi yaptığım tüm çiçekler tohuma yattı . Karıncaların insafına bıraktıklarımın hepsi döküldü , tohum oluşmadan ![]() Eğer aydınlatıcı bir bilgi bulursanız buraya yazın . Ben de merak ediyorum ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-07-2009
|
Gercektende bir aciklamaya ihtiyac var. Sayin Volare birde böyle düsünün,eger disi organ polen keseciklerinin yanindaysa,siz oradan polen alirken zaten cicegi tozlamis olursunuz. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar 3 tip çiçek vardır. 1. Dişicik tepesi ile erkek organlar aynı seviyede 2. Dişicik tepesi erkek organların üstünde 3. Dişicik tepesi erkek organların altında. Selluka 2. sıradakine uygun dolayısıyla tozlaşması imkansiz değil ama diğerlerine göre biraz daha zahmetli gerçekleşiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Şebnem, umarım sağlıkla gelişirler.. Güneş görmelerine izin verin.. Sellukanın nazlı bir bitki olduğuna inanmıyorum artık.. Zamansız dikilen tohumlar çimleniyor, eylülde diktiğim çelikler kök atmış, üreme organları hareket ediyor.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-09-2009
|
sevgili selis, şu an plastik küçüçük bir cola şişesinde sera da ve sıcaklığı onla sağlıyorum yapraklanınca minicikte olsa sanırım yavaş yavaş güneşe alıştırmam gerekiyor. O kadar sevinçliyim ki bilemezsiniz. minicik yaprakları sanki güneşe dayanamaz gibi geldiğinden direkt güneşe koymadım yavaş yavaş ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2009
|
işte yavru sellukalar 6 10 2009 saat 21:00 da ekildiler. ![]() ![]() kalambaklı üstadıma saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-09-2009
|
Sn. lastmohikan sizinkide tohuımdan mı? çelik mi? umarım benim minikler de bu kadar büyürler... Maşallah tohumdansa büyük başarı elde etmişsiniz. Çiçekleri bol olsun sellukanızın.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
tohum dan bu hale geldiler sıcak tutulmayı sevdiler galiba. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-10-2008
|
Sevgili ağaç dostları, Bir dostum saksı içersinde uzunluğu iki metre kadar olan bir selluka getirdi. Bahçenin en güneşli yerine koydum. Ama ne yer ne içer bilemiyorum. Bu konuda yardımcı olursanız mutlu olurum. Daha çok pratik bilgilere gereksinim duyuyorum. Selam ve saygılarımla. Diye yazdığım mesaj farklı bir forumda yayınlandı. Sağolsun trida beni bu tarafa yönlendirdi. Aynen yukarıdaki dileklerimi yineliyorum. Uzmanlar hadi yol göstermeye. Selam ve saygılarımı da yineliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-10-2008
|
Sayın ağaç severler, 13 Ekim günü 3799 nolu mesaj ile yeni sahibi olduğum selluka için yardım talebinde bulundum. Ya benim mesajım görüntülenemedi ya da sizler yanıt vermeğe değer görmediniz. Fotografını göndermeye çalıştığım /forumda yeniyim acemilik yapabilirim) selluka ile başımızın çaresine bakacağız. Grubunuza iyi sohbetler diliyorum. Saygılarımla. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-11-2008
|
Sevgili dostlar tohumlarınızın yeşillendiğini görünce sabırsızlanmaya başladım. Sevgili Kalambaklı tohum konusunda zamanı geldiğinde paylaşacağını söyledi, sağolsun. Benim bir sorum olacak. Şubat ayında dikilecek tohumdan aynı yıl içerisinde çiçek alabilmemiz mümkün olacakmı? Çiçek için şimdiden tohumu dikmek gerekiyorsa Sayın Kalambaklıyı tekrar rahatsız edicem... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Kesinlikle sana katılıyorum sevgili Memet. Ben 16 ocakta ektim tohumları ama o zaman Bayburttaydım. Orada kış şartlarında hiç gelişmedi. 26 mayısta Aydın'a geldiklerinde sadece bir karış olmuştu boyları. Anlıycanız çimlenen tohumlar yaz sıcaklarına kadar çok sıkıntı yaşıyor, bir de içeride olunca hastalık durumu artıyor bence. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Benim sellukam bahçedeydi, bütün yaz gelişmedi, ben de yeniden saksıya alıp Mersin'e getirdim. Ne dersiniz, bu selluka seneye çiçek verir mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaç Dostu
|
Selluka
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
İZMİR in avntajlarını kullanacağım dışarı alacağım zaman haftaya galiba naylon çevrili bir köşe hazırlamayı düşünüyorum şubat ayına kadar böyle muhafaza ederim hem bahçeyede alışmış olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Kalambaklı bu mevsimde sellukam böyle çimlenirse ağustosta sanırım çiçek içinde olur değil mi Çimlenen sellukalarınızı aydınlık bir yere koyun ve zamanla aydınlık oranına güneş gerekecek sonunda kış sezonunu sağlıklı geçerse çiçeklenme olur. Ayrıca fide 50 cm geçtikten sonra saksı boyutunu büyük tutun, sonunda çiçeklenmeyi sağlarsınız düşüncesindeyim. Saygılar, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Bende bugün Söke pazarından sağlıklı bir selluka aldım Üstünde tomurcukları var yakında çiçek açacak Ben sellukamı oldukça büyük bir saksıya dikeceğim ve balkonumun en kuytu köşesine koyacağım Tohumların nerede olduğunu keşfedersem sizler için toplarım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Bu konuyu büyük bir dikkatle takip ediyorum. Bitkinin rengiyle ilgili bilgiler için teşekkür ederim Demekki benim dün aldığım sellukamda solmaya başlayınca sarı renge bürünecek Benim selluka yetiştiricilerine bir sorum olacak Sellukam oldukça büyük bir saksıda ,Balkonumun en kuytu köşesine yerleştirilmiş durumda Kışı sağlıklı geçirmesi için alacağım başka bir önlem varmı acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Elbette fotoshop var ancak oradaki hemen hemen tüm renk tonları çiçekte mevcut oluyor. Orada sadece biraz daha abartılı parlaklık ve keskinlik var. Krem, lila, sarının tonları çiçeğin yapısında olan renkler zaten... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Yani başkaca bir önleme gerek yok öylemi* Sayın Barçman; Çok soğuklarda don olayı yaşamazsa hiçbir problem olmaz, yalnızca yapraklarını dökecek üst kısımları kök kısmına doğru kuruma yapacak ve baharda tekrar filizlenecektir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-07-2009
|
Evde kapalı balkonda selluka yetiştirmek mümkün müdür acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|