agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sardunya (Pelargonium) (https://www.agaclar.net/forum/sardunya-pelargonium/)
-   -   Sardunya hastalık ve zararlıları (https://www.agaclar.net/forum/sardunya-pelargonium/1726.htm)

gokcegokce 24-06-2014 19:28

Sardunyamın yaprak arkalarından böyle şeyler var ve hiç çiçek açmıyorlar. Bir zararlı işi mi yoksa mantar türü bir hastalık mıdır?

https://lh4.googleusercontent.com/-H...4+17.30.50.jpg

https://lh5.googleusercontent.com/-z...4+17.31.11.jpg

maki01 25-06-2014 00:27

Fazla suya bağlı olarak gelişen ödeme benziyor. Sulama sıklığını miktarını azalttığınızda yeni yapraklarda ortaya çıkmıyor.

cennetinkrllg 25-06-2014 01:00

İselas ve maki01 çok teşekkürler en kısa sürede toprağını değiştireceğim.

ozanemre 25-06-2014 09:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gokcegokce (Mesaj 1299067)
Sardunyamın yaprak arkalarından böyle şeyler var ve hiç çiçek açmıyorlar. Bir zararlı işi mi yoksa mantar türü bir hastalık mıdır?

Sayın gokcegokce,

Sayın maki01 dediği gibi sardunyamızda “Ödem” problemi baş göstermiş. Ödem genellikle su alımının, su kaybını aştığı durumlarda ortaya çıkar ve özellikle yaprakların alt yüzündeki stomaların çevresinde ve içinde su ile dolu alanlar oluşur. Bu durum çoğu kez orantılı nem ve toprak sıcaklığının yüksek olduğu koşullarda meydana gelir. Kimi zaman yapraklara yapılan püskürtmeler veya çeşitli kalıntılar yaprak yüzeyindeki stomaları ve diğer gözenekleri etkili biçimde tıkayarak bu bozukluğa neden olabilirler. Bozukluğuna uğrayan yaprak dokularına bazen Alternaria sp., ve Botrytis cinerea bakterileri gibi ikincil hastalık etmenleri yerleşebilir. Bu bozukluk, öncelikle yüksek orantılı nem ve yüksek toprak sıcaklığı gibi bozukluğa neden olan çevre koşullarını düzeltmekle önlenebilir. Etkilenen bitkiler hava akımına izin verecek yerlere konulmalı, sulama daha seyrek yapılmalıdır.

Esen kalın.

gokcegokce 25-06-2014 15:55

Sevgili Maki01 ve Ozanemre, cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Tavsiyelerini yerine getireceğim ve sulama sıklığını azaltacağım. Az önce kontrol ettim ve dediğiniz gibi yeni yapraklarda yok bu lekelerden. Sevgiler...

Pengush 14-07-2014 17:02

1 Eklenti(ler)
Merhaba,
Yeni bir üyeyim. Belki bununla ilgili bir sorunu daha önce yanıtladınız ama yardımcı olursanız sevinirim.
Sardunyamın yaprakları ekteki fotoğraftaki gibi oldu. Önce rengi açılıyor sonra açılan kısım şefaflaşıp inceliyor, en sonunda da delik oluşuyor. Ne yapmalıyım? Sardunyamın balkonda öğlenden sonra güneş alan bir yerde duruyor.

ece_8922 02-09-2014 22:17

3 Eklenti(ler)
renk renk bodur sardunyalarım vardı.asırı sulama yapmadıgım halde hepsini kaybettim.önce dallarda çürümeler başladı köklerini çıkardıgımda kök uclarının ve kök dibinin çürüdüğünü gördüm.kurtarabildiklerimden celık aldım yaz kış acan bodur sardunyalarım nazar mı oldu bilmiyorum.15 20 günde bir BOYMAD BLOSSOM adlı organık gubreden 1 kapak 5lt suya olacak sekılde suluyordum.acaba besin mi yaktı diye düşünüyorum.şuanda çok güzel ebruli bir sakız sardunyam var kırmızı sakız sardunyamla aynı saksıda.fakat kimi yapraklarında yumuşama var.görünüşte yeşil olan büyüklü kucuklu bazı yapraklar yumusak..sararma yok..bunun nedenı ne olabılır.bugun köklere baktım ama bır curume göremedim bu sardunyamı da kaybedersem çok üzülecegimm

en üst resimdeki mınık yesıl yapraklar yumusak

ece_8922 03-09-2014 15:45

cevapsız kalmışş :(

hira 09-10-2014 09:36

2 Eklenti(ler)
Az evvel bu manzarayla karşılaştım, Sakızımın gövdesini (köke yakın kısmı) saran bu beyaz pamukçuklar nedir? Unlu bit zımbırtısıyla hiç karşılaşmadığım icin, önce o sandım ama kürdanla bir iki dürteleyince canlı olmadıklarına kanaat getirdim. Kürdana sıvanıp kaldılar, yapışkan gibiler ve sünüyorlar.

Cymbelina 25-01-2015 20:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gokcegokce (Mesaj 1299067)

Arkadaşlar bu 721 no.lu geçmiş tarihli mesajdaki sorunu ben de sıkça yaşamaktayım. Uzun zamandır girememiştim, şimdi gördüm. Aynı şey başıma gelince ben çok panikliyorum açıkçası. Yaptığım tek şey de bu şekilde olan tüm yaprakları hemen kopartıp atmak oluyor. Bu durumda kel sardunyalarım oluyor ne yazık ki.

Bunun sadece aşırı sulamadan kaynaklanan ödem olması da hayli ilginç geldi bana. (Niyeyse inanmakta zorluk çekiyorum - bu tür yaprak görmekten illallah gelmişti bir ara).

Sorum şu:

1. Yapılacak tek şey suyu azaltmak mıdır? Bu yeterli midir?
2. Bu tür yaprakları koparıp atmalı mıyız? Bana sanki bu ödem hızla diğer yapraklara da bulaşıyor gibi geliyor.

sumeyra47 25-01-2015 21:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1323514)
Az evvel bu manzarayla karşılaştım, Sakızımın gövdesini (köke yakın kısmı) saran bu beyaz pamukçuklar nedir? Unlu bit zımbırtısıyla hiç karşılaşmadığım icin, önce o sandım ama kürdanla bir iki dürteleyince canlı olmadıklarına kanaat getirdim. Kürdana sıvanıp kaldılar, yapışkan gibiler ve sünüyorlar.

Sevgili Hira geçmiş olsun arkadaşım, sardunyaların dondularsa eğer donan yerlerde küf oluşmuş olabilir. Benimde donan sukulentlerimde küflenme oluştu. Yumuşayan yerleri hemen kesip atmak lazım.

hira 29-01-2015 09:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sumeyra47 (Mesaj 1351125)
Sevgili Hira geçmiş olsun
arkadaşım, sardunyaların dondularsa eğer donan yerlerde küf oluşmuş
olabilir. Benimde donan sukulentlerimde küflenme oluştu. Yumuşayan
yerleri hemen kesip atmak lazım.

Ekim ayına ait o fotograf Sümoş, zaten o beyazlar yüzünden gitti o sardunya.. Donlarda da hepsi yok oldu.. yorgan gitti kavga bitti özetle :)

ergurcan1956 08-02-2015 17:20

bahçede sardunya

1 Eklenti(ler)
Eklenti 536317

ergurcan1956 08-02-2015 17:22

Tohumdan sardunya

733 nolu mesajda görülen sardunyalar bir yıl önce tohumdan yetiştirip bahçeye ektiğim sardunyalar.

hayaletpusula 12-02-2015 14:48

hangi foruma yazacağımı bilemedim 1-2 sorum var. umarım bana yardımcı olursunuz.geleneksel ve sakız sardunyalarım var.şimdiye kadar kışı dışarıda geçirdi ve hiçbir şey olmadı.bu kışa kadar.dallar kurudu.köklerinin canlı olma ihtimali var mıdır? diğer bir sorumda şu meşhur yaprak yiyen yeşil solucanlar.bodur sardunyamı yiye yiye delik deşik ettiler.tabii soğuktan o da nasibini aldı.o saksının içindeki toprağı atıp.bodur sardunyamın köklerini yıkayıp yeni bir saksıya diksem olur mu?şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim...

sardünya 09-04-2015 12:49

naçizane deneyimlerime göre kökleri canlıdır muhtemelen. bekleyin bence . yeşil solucan dediğiniz galiba tırtıl dır. buldukça elinizle alın ve atın yoksa yaprakları mahvederler:);)

B e t ü l 08-05-2015 08:54

Sardunya yapraklarında sorun?

1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar
Yaklaşık 3 hafta önce aldığım sardunyalarımın yapraklarında aşağıdaki gibi sorun var. Ne yapmalıyım? Yardımcı olur musunuz?

april13 22-05-2015 14:23

Arkadaşlar sardunyalarımın bir tanesinde bu siyahlıklarla karşılaştım arka yüzeyinde ne yapmam lazım kurtarmak için arap sabununu uygulasam mı acil olarak cevap bekliyorum lütfen

http://i.hizliresim.com/7kNRkY.jpg

Esila09 10-06-2015 20:52

Merhaba sardunyalarima domateslerden ve gullerden kirmizi beyaz bocekler bulasmis onlara kullandigim ilactan kullansam ise yararmi yanip olmelerinden korkuyorum

Sevgi Durul 24-06-2015 16:02

1 Eklenti(ler)
Çok sağlıklı görünen sardunyamın sadece bir yaprağında eklentideki gibi beyazlaşma var, bu bir hastalık mıdır?

Eklenti 561494

sardünya 02-07-2015 09:17

1 Eklenti(ler)
özellikle sakızlarımda olan bu canlıyı nasıl yok edebilirm..:(
Eklenti 563429

hira 12-08-2015 18:51

2 Eklenti(ler)
Yine ne oluyoruz!

samur 14-08-2015 01:08

Sevgili hira gunesin etkisi olabilir ki? Kimbilir benimkiler ne alemde? 10 gundur il dışındayım.😞

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

sardunya18 04-09-2015 12:22

Sardunyalarım

3 Eklenti(ler)
Sardunyalarımın yaprakları bu şekilde lekeleniyor.Yaprakları toplarken saplarının şekerli gibi yapışkan olduğunu farkettim. Ne yapmam lazım.Birde zıplayan minnacık siyah bir böcek !

ozanemre 04-09-2015 13:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sardunya18 (Mesaj 1406001)
Sardunyalarımın yaprakları bu şekilde lekeleniyor.Yaprakları toplarken saplarının şekerli gibi yapışkan olduğunu farkettim. Ne yapmam lazım.Birde zıplayan minnacık siyah bir böcek !

Yaprak alt yüzey alanındaki kabarcık görünüm akla ilk olarak ödemi getiriyor. Ödem sardunyada fizyolojik bir etmendir. Işıklanma düzeni, yüksek toprak nemi, yüksek toprak ısısı ve yetersiz beslenme bir araya geldiğinde gözlemleyebiliriz. Mevcut kahve dokular zamanla belirginleşerek yaprakların sararmasına sebebiyet verir. Havanın kapalı gittiği günlerde sulamayı kesin, toprak aşırı nemli kalmasın, elle kontrol ederek sulama zamanınızı belirleyin, sardunya saksıda ise iyi hava akımı olan bir alana yerleştirin, toprak pH'sı 6 da sabitlenmelidir. Dokulara funguslar yerleşmez ise bu hava şartlarında bitkiniz bir müddet daha canlı kalacaktır.

İyi çalışmalar.

sardunya18 04-09-2015 16:50

Teşekkür yaprak sapındaki yapışkan sıvı nedir acaba .Kapalı balkonda sabah ondan güneş batana kadar güneş görüyor .Bahçeye mi çıkarsam bunlardan çelik alsam sağlıklı olur mu.

sardunya18 02-10-2015 11:53

Hastalıklı yaprakları topladım direk güneşten geri çektim.sulamaya dikkat edip biraz da sıvı gübre verdim.Her saksı ya birer paslı çivi şimdilik iyiler yeni yapraklar temiz çıkıyor .Herkese bol çiçekli günler

hira 02-10-2015 12:25

Bazı sardunyaların gövdesinde Siyaha yakın renkte oluşumlar var. Tırnakla hafif kazıyınca çıkıyorlar. Ne oldugunu ve ne yapmam gerektiğini bilemedim.. Bulaşıcı olabilir düşüncesiyle diğerlerinden uzaklaştırdım sadece.

hira 15-10-2015 12:12

1 Eklenti(ler)
7-8 senedir sardunya bakıyorumda böyle birşey hiç görmedim, yapragın altında kenar kısımlarında gördügünüz o karartılar minik minik, çoook küçük kurtçuklar sülalesi. Nedir bunlar bilen var mı?

Vicia Ervilia 19-10-2015 13:57

2 Eklenti(ler)
Bunlar pas hastalığı mıdır? Bir sorum daha var, resimde gördüğünüz diğer sardunyamda iki tomurcuk vardı bu sabah açmaya başlamış, tomurcuklar artacak mıdır? Yoksa bunlar sardumyalarımın bu seneki son demleri mi? Saksı diplerinde güvercinlerin üstlerine konup kırdığı kuru sardunya yaprakları var onları toplamayalı mıyım? Sararan yaprakları koparmalı mıyım? Şuan balkonda duruyorlar.. Hava akşamları biraz serin ama gündüz sürekli güneş görüyor balkonlarım.. Teşekkürler..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025