![]() |
Alıntı:
|
Evet sokulen lale ve sümbül soğanları ne yazikki loveforlifein dediğin gibi çöpe gidiyor
|
Belediyelerin taşeron firmaları nasıl para kazanacak, nasıl yeni çiçek satacak...
|
1 Eklenti(ler)
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Bakım ve temizlik sardunyalarımıza sararan yapraklar gecen çiçekler annemin eline sağlık
|
Önceden lalelerin sümbüllerin soğanını ekerdik sonra her sene yeniden çıkardı .şimdiyse lale soğanları yeniden çıkmıyor çünkü kısırlaştırılıyormuş yani tekrar tekrar satmak için .Fakat sardunyaların imha edilmesi çok yazık.Gerçekten doğru belediyeler için para yeme vesilesi.10yıl önce duyduğumda çok şaşırmıştım sadece Adanadaki Atatürk parkının 7 trilyona ihaleye verildiğini duyunca o da kime dersiniz belediye başkanın kızının şirketine .Bütün ağaçlar sökülüp o büyüklükteki ağaçlar tekrar dikilse bile o kadar para gitmez...Neyse siyasi konuya sapmayalım.....
|
1 Eklenti(ler)
Bunlarda benim sardunyalarımın çiçekleri. Kışın enerjileri çiçeklere gitmesin diye solmadan kesiyorum böyle.
|
1 Eklenti(ler)
bu sardunya fidelerini bu gün aldım.
bahçemde sardunyalarım çok ama, çiçekçi bunları bodur cins dedi inşallah öyledir, bende sardunya türlerinde acemiyim. |
Off bende böyle fidesini alabilmek, her rengine hatta ana renklerin ara tonlarına kadar sahip olmak istiyorum. Bir de gül sardunya artık Türkiye'de satılsın istiyorum. Çok mu şey istiyorum?
|
1 Eklenti(ler)
Fuşya olan sardunyam ne tür acaba?
|
Alıntı:
Yok cok şey istemiyorsunuz bir çoğumuzda aynı hastalıktan var ( guzel hastalık) |
kırmızı sardunyam
2 Eklenti(ler)
kırmızı sardunyam
|
Alıntı:
|
Alıntı:
O yüzden kışın çiçeğini görebiliyorsak şanslıyız. Çiçek açtığında böyle sizinki gibi çiçekleri tazeyken ellemiyorum ben, doya doya bakın onlara. Kuruyup hafif geçmesini bekliyorum, geçtiği anda o sapla beraber hemen koparıyorum ki dediğiniz enerji mevzusundan dolayı. Ben asıl yapraklara hiç acımıyorum, her gün yaprak kontrolü, valla nazi subayı gibiyim tepelerinde:) Gariplerim benim. Bir yaprak şöyle hafif, daha ucundan sararmaya görsün veya renk değişimi başlangıcı - anında uçuruyorum o yaprağı. Bazen sararmasa da yeşil de olsa büyük ve kart yapraklar oluyor misal, çok zor tutuyorum kendimi onları koparmamak için - ve evet arada koparıyorum:) Türkçe'de buna "vur deyince öldür" deniyor:) |
Ey gözü sardunyadan başka bir şey görmeyen sardunyaseverler, yaklaşın hele:) Sorularım var:
Az önce bir başlığa göz atarken dikkatimi çekti. Sardunya saksı harci için şöyle denilmiş ilgili başlıkta: Sardunya saksı harcı 1 ölçü tınlı toprak 1 ölçü torf 1 ölçü kompost 1) Tınlı toprak nedir? Elzem midir? Kullanmasak ne olur? 2) Benim saksı harcım tüm bitkilerimde fikstir, hepsine ayrı malzeme için uğraşamam ve bütçe de ayıramam açıkçası. Toprak, kum, torf - benim karışımım budur. Sardunyalarımda da bu var. Ne dersiniz, uygun mudur? (Bu zaten genel saksı harcı olarak tavsiye ediliyordu). 3) Ne zamandır soracağım, unutuyorum, demin de başka bir başlıkta konusu geçince sorayım dedim. Sardunyaların ph'ı düşük, yani asidik toprak istedikleri doğru mudur? Yoksa bir şehir efsanesi mi? 4) Bu bilgi doğruysa sardunya saksılarıma kahve telvesi, çay posası veya limon tuzu eritilmiş su vereyim mi? 5) Pelargonium ve geranium aynı şey değil mi? Biri Latincesi, diğeri İngilizcesi değil mi? Sorularıma cevap alabilirsem bilenlerden ve bu cevaplar da net ve kesin olursa şahane olur:) Numara bile verdim, net ve tane tane olsun diye. Ayrıca 2 sardunyam senelerdir açmıyor ne yaptımsa. Nedendir diye sormayacağım. Sadece paylaşmak istedim, benim acımı sadece sizler anlarsınız.... |
Bir de unutmadan, balkon ve bahçe sayfası açıp da şakır şakır sardunya resimlerini koyan arkadaşlar buraya hiç uğrayıp bilgi vermiyorlar, onları da kınıyorum:dilli: (Sevgili maki01 ve diğer bazı dostlar, sözüm meclisten dışarı)
Hayır şindi haksız mıyım? İlk taşı günahsız olan atsın;) Tamam, tamam, hepsini demedim, sadece bağzıları:dilli: |
Kesin cevap diyemem ama yıllardır sardunya yetiştiriyorum(öyle çok fazla yıl değil 7 yıldır :D ) deneyimlerime göre sorularınızı yanıtlayayım.
1- Tınlı topraktan benim anladığım; ıslandığında yapışıp kil kıvamı almayan, kuruduğunda ise taşlaşmayan bir toprak. Elzem midir? Sanmam. Sonuçta herkesin bu tarz toprak bulması çok zor. Elimizin altındaki en iyisidir bence :) Gariban sardunyalarım ağaçlar.net'ten önce sırf torf içinde yaşadılar. Yine de çiçek açıp büyüyorlardı. 2-Bende bitkilerimde bahçe toprağı, torf veya kompost,kum ve koyun gübresi karışımını kullanıyorum. Hepsine aynı karışımı yapsamda mesela kaktüslerimin toprağını hazırlarken biraz daha fazla kum ve daha az koyun gübresi katıyorum. 3-Bu konuda hiç bir bilgim yok. Yalnız sevgili annem enzimden süzdüğü suyu hiç seyreltmeden zavallıcık sardunyaların tepelerinden boca etmişti kasım ayında. Baştan tüm yapraklar gitti ölür gibi oldular, şimdi ise el büyüklüğünde yaprakları var. 4-Bence bu bulunduğunuz ilin suyunun kirecine de bağlı. Aşırı kireçli suyla suluyorsanız (benim gibi) bu saydıklarınızdan biraz vermenin ph'ı aşırı düşüreceğini sanmıyorum. Tabii vur deyince öldürmeyin :D 5-Geranium bildiğim kadarıyla bulundukları familyanın adı. Pelargonium ise türün adı. Umarım doğru aktarmışımdır. |
Çok teşekkür ederim sevgili Yağmur, başka fikri olan varsa da onlar da paylaşsınlar lütfen. Sadece resim değil bilgi de paylaşmış olalım.
Tınlı toprağa "tınılı" toprak diyesim geliyor:) Bendeki toprak da aynen örneğini verdiğiniz gibi, kuruduğunda taşlaşıyor, hatta kaymak gibi kabuk bağlayıp çatlıyor, hiç iyi değil, mutlaka karıştırmam gerekiyor kumla filan. Ayrıca gelin hepimiz sardunyanın hangi tür ph istediğini de tartışalım. Bu arada, 5 numerolu soruma verdiğiniz cevap üzerine bir gugıl araştırması yaptım, kafam daha da karıştı, milyon tane şey okuyunca:) Benim anladığı ikisi farklı şeylermiş, 1800lü yıllarda veya daha sonra işte iki tür bu iki isimle de anılır olmuş falan filan. Ancak ikisini ayırd etmek için çiçek yapraklarına bakın diyorlar. Bizim normal, klasik sardunya dediğimiz türde çiçeklerde 5 aynı büyüklükte yaprak var ya, heh işte o "geranium" olarak geçiyor. Öte yandan, üstteki 2 yaprak daha yukarı doğru kalan 3 yaprak da aşağı doğru olanlar var ya - örnek sakız sardunyanın çiçek yaprakları - o da "pelargonium" olarak adlandırılıyor. Ben de okuduklarımın yalancısıyım, buyrun inceleyin arkadaşlar, birinde çiçek resmi ile açıklamış: Differences between Geraniums and Pelargoniums - GAPSWA https://apps.rhs.org.uk/advicesearch...e.aspx?pid=338 Geranium - Wikipedia, the free encyclopedia What is the difference between a Geranium and a Pelargonium? - Geranium What Is the Difference Between Pelargoniums and Geraniums? Ayrıca, tohumları da farklı oluyormuş, tohum yapılarından da ayırt edilebilirmiş. Görsellere de baktım, mavi ve mor geranium gördüm, öldüm bittim ben, aşık oldum:) Ayrıca biz niye Geranium&Pelargonium Society of Türkiye gibi bir dernek kurmuyoruz? Biz de kuralım ve sosyetik olalım;) Kuralım, sosyalleşelim, takastan takasa koşalım, herkes elindekini paylaşsın, bu dünya bize kalmaz, kefenin cebi yok dostlar:dilli: |
1 Eklenti(ler)
Geranium'un İngilizcesi "cranesbills"miş, ve tohum kapsülü kısmı turnaya benzediğinden filan vermişler sanırım bu ismi, bir sürü şey okudum beynim döndü bu saatte, hatam varsa düzeltin:) Kaynak wikipedi arkadaşlar.
Bu da bilimsel sınıflandırması: Kingdom: Plantae (unranked): Angiosperms (unranked): Eudicots (unranked): Rosids Order: Geraniales Family: Geraniaceae Genus: Geranium Yani pelargonium ve geranium zinhar aynı şey değilmiş. Resimdeki de "Geranium pratense" denen türün tohum kısmı, ne kadar ilginç değil mi? Sevgili maki01, bu resimi ilgili başka konu başlığı varsa oraya da taşıyabiliriz. |
Alıntı:
|
Kurulabilir, ancak amatörlerle zor, istikrar yok.
Sardunyanın profesyonelleri bu olayın içinde olmalı :) Birileri önayak olup onlarla görüşmeli... |
Sardunyanın profesyonelleri nasıl oluyor bilmiyorum Sevgili Jezebel:)) Profesyonel yetiştirici, seracı mı demek istediniz bilmiyorum ama benim söz ettiğim şey profesyonel yetiştirici olsun olmasın sardunyaya ilgi duyan ve seven insanların bir araya gelmesi gibi bir şey. Ama hani bu İngilizlerdeki gibi "royal" adı ve zihniyeti taşıyan bir şey değil.
Profesyonelden kasıt çok uzun yıllardır sardunya yetiştiren insanlar ise o durumda da amatörlere haksızlık olur. Benim önerimdeki isim her ne kadar "Society" ise de, öyle "cemiyet" havalarında olacaksa ve herkesi kucaklayamayacak, bir kısım insanı dışlayacaksa, hiç olmasın daha iyi. "Iyy, sadece 1 tane sardunyası varmış şekerim, onu da yeni almış, bunun aramızda ne işi var?" diye düşünecek insanlar olacaksa hiç olmasın daha iyi:))) Üstelik ülkemizdeki sardunyaseverleri düşünürsek çoğu "ev kullanıcısı";) Hatta Vita tenekesindeki sardunyasıyla mutlu olan insanlar. Yani buranın, kültürümüzün bir parçası. Ancak bilimsel araştırma, tarihi araştırma şudur budur kısmı da göz ardı edilmemeli elbette. Örneğin ben 18. yüzyılda elin batılısının sardunyayla ilgili ne yaptığını, hangi türü hangi ülkeye getirdiği bilgisine ulaşıyorum net üzerinden, oysa bizde kim, bırakın sardunyayı, herhangi bir başka bitkiyle ilgili ne zaman, ne yapmış bilemiyoruz. Zaten en büyük eksilerimizden biridir arşivciliğe ilgisizliğimiz. Elbette benimki sadece bir parça sitem "niye bir dernek yok?" ve bir öneri "neden olmasın?". Üzerinde daha çok konuşulabilir. Yalnız halihazırda facebookta dernek kurmuşlar:) Hatta aklıma ne geldi biliyor musunuz? Mevcut durumda var mı bilemiyorum ama bence menekşeci cenah da böyle bir şey yapmalı, kaktüs-sukulentçiler de ve mumçiçeği sevenler de:) Herkes bir fırka;) kursun:) |
Ne diyeceğimi bilemedim sevgili Cymbelina ancak dernek kurmak zor sanırım ancak sosyal medya da bu tür gruplar her gün artan sayıda kuruluyor. Bir ara bir sardunya grubuna da üye idim . Sosyal medyada da paylaşımlar fotoğraf ve övgülerin ötesine gidemiyor.
Güzel bir çalışma yapmışsın , paylaştığın için teşekkür ediyorum :) Afrika menekşesi ve hoyalarla ilgili nette çok fazla kaynak bulmak mümkün ancak sardunyalarla ilgili itiraf etmem gerekirse bir araştırma yapmadım. Asidik toprağı sevdiğini bir yerlerde okumuştum. Bilinen bir markanın sardunyalar için özel olarak ürettiği toprağın pH'ı da düşük ( Yarın torba üzerinde yazan değeri eklerim). Geranium ve pelargonium arasındaki fark ilginç geldi. Özellikle de "Ivy" olarak adlandırılarn katmerli sakız sardunyanın pelargonium olarak sınıflandırılması... Çiçek tarifinden yola çıkınca sanki bizim ıtır diye adlandırdığımız grup pelargonium olabilir diye düşünmüştüm. Çok hızlıca okudum verdiğiniz linkleri , yanlış anlamış da olabilirim :) |
Maki01, siz nerelerdesiniz?:) Ben hani size bir arkadaşımdan bahsetmiştim ya, onunla işte sardunyadan bahsederken maillerde ben cümlelerimde bir geranium dedim, bir pelargonium dedim sardunya için - ikisi de aynı şey diye, o an aklıma gelen sözcüğü kullandım. Eski bir fotoğrafını göndermiştim hatta bir sardunyamın, o da cevaben senin geraniumun çok güzelmiş, ben de pelargonium var, geranium hiç düşünmemiştim gibisinden birşeyler yazınca şaşırdım. Burada baktım, bu ana başlık pelargonium olarak geçiyor, diğer alt tür başlıklarda bir geranium bir pelargonium, iyice kafam karışınca bu sayfada sorayım dedim.
Ben de dün çok hızlı bir göz attım linklerde yazılanlara, ancak dediğim gibi özellikle çiçek kısmının çizim hali olan sayfada gayet net ayırmış resimlerle. Bir de tohumlarda farklılık oluyormuş. Ve zaten son yıllarda hybrid, çaprazlama şudur budur farklı türler elde edilirken ikisi gitgide birbirine karışmış anlaşılan. Differences between Geraniums and Pelargoniums - GAPSWA Bu linkteki çizimler epey faydalı ayırt etmek için bu bu durumda. Sakızın çiçekleri ve dediğiniz gibi ıtırın çiçeklerine bakınca, ben bu resimlere göre pelargonium olduklarını düşündüm. Ama gül sardunya ve katmerli türlerde, hibritlerde filan bir şey söylemek zorlaşıyor. Bu konu bu başlıkta daha önce tartışıldı mı bilmiyorum, sonuçta 50 küsur sayfa mesaj var ama ben son derece ilginç buldum, öğrendiğime de sevindim. Bilmiyorum belki Mine hanım'a veya bir ziraat mühendisi arkadaşımız varsa ona da sorabiliriz. Bunun ve şu asitli toprak konusunun takipçisi olalım derim ben:) Sonra biz Yağmur'la vilayete gidip Dernekler Masası'na başvurumuzu yaparız, hadi hayırlı olsun:))) |
Sevgili Cymbelina,
Aralıklarla bakıyorum sardunya başlıklarına, nedeni ise koşlullarımın çok uygun olmamasına rağmen dayanamam yine mevsimlik çiçek gibi sardunya alır ve Temmuz- Ağustos aylarında kaybederim korkusu. Aşırı sıcaklarda dış mekanda koruma imkanım çok sınırlı. Gönül Hanım'ın da beğendiği sardunya toprağının pH'ı 5-6.4 yani asidik. Her yaz başlığımızda beyaz yaprak sorunu dile getirilir ki ben de aynı sorunu yaşıyorum. Önce güneş ve aşırı sıcağa bağlamıştım kendimce ancak geçen yaz ev içinde korumaya aldığım gül sardunyamda da aynı sorunu yaşadım ve kaybettim. Şu an sulama nedeniyle toprak pH'ının yükselmesi ve bitkinin besin, özellikle mineraller yoksunluğu çektiğini düşünüyorum. Yine çelikten yetiştirdiğim sardunyaların bir kaç tanesini ev içinde yetiştirmeye devam edip, menekşelerde kullandığım limon tuzu ile pH'ını 6-6.5 a düşürdüğüm suyu kullanmayı planlıyorum :) |
Evet, hatırlıyorum daha önce de söz etmiştiniz yaz sıcaklarından. Siz de sardunyayı çok seviyorsunuz biliyorum, o yüzden ben benimkilerden çelik alınabilecek uygun bir dalı uygun bir zamanda alıp sizin için köklendireceğim inşallah. Şimdi okuyunca karar verdim açıkçası. O sizin olsun, burada sıcaklık oradan daha düşük nispeten, ben bakarım, büyütürüm ama sizin olur:) Adını da Maki sardunyası;) koyuyorum şimdiden. İleride imkanım olursa resmini de çekerim olmazsa. İleride belki ne bileyim taşınırsınız filan veya istediğinizde size yollarım.
Ben internetten bu asitli toprak konusuyla ilgili birkaç siteye baktım. Bir iki site haricinde, çoğunlukla hafif asidik toprak ister deniyor. ANCAK, buraya kocaman bir ancak lazımdı, tikat uyarıyorum herkesi, her sardunya türü için farklı ph derecesi öneriliyor. Şimdi burada yazılanları okuyup herkes birden sardunyasını aside boğmasın lütfen. Bazılarında ph 5.4, bazılarında 5.8, bazılarında 6 olarak geçiyor kaynaklarda. Bir tablo bulmuştum, onu tekrar bulabilirsem eklerim bazı linklerle beraber. Evimizdeki sardunya hangi alt türdür, literatürde ne olarak geçer bunu herkesin bilmesi imkansız. Dolayısıyla sizlere tavsiyem arkadaşlar, sardunyalarınız fazlaysa birini veya köklendirdiğiniz bir çeliği bunun için denemek maksatlı kobay olarak kullanabilirsiniz. Yoksa hemen tüm saksılara birden şaldır şuldur asit banyosu yaptırmayın. Bunu içimizden birkaçımız deneyip sonucu burada belirtebiliriz de. Muhtemelen bu birkaçımızdan biri ben olacağım;) |
Alıntı:
Bir iş kolu gibi belki ama evet kastettiğim profesyonel yetiştiriciler, seleksyonerler. Gönül vermek yeterli gelmiyor bana. Ben de gönülden sardunyacıyım ama üreticileri de yanımıza almamız gerekiyor. Avrupa çiçekçilikteki Gönül hanımla bazen her hafta, bazen ayda bir görüşüyorum, kendisinden son derece güzel bilgiler alıyorum. Amatör sardunya sevdalıları kulübü kurabiliriz ama;) Hoyacıların kurduğu Hoya gönüllüleri gibi. Yurtdışındaki gibi yarışmalı, ödüllü, madalyalı sarduşlarımız olsun. Hep fikir, bunlarda bir dayatma durumu yok. Zaten tek kişinin isteği doğrultusunda şekil alamaz değil mi:confused: Çok fikir çıksın, ortak fikirler benimsensın. Profesyonelleri niye istiyorum onu da söyleyeyim, farz edin ağır bir paket ( fiyat bazında) ithal edeceksiniz, ama yetkiniz yok, kargo gümrükte kalacak, telef olacak... Ama o kargo Gönül hanıma gelecek olursa, veya ithalat izni olan diğer üreticiye, takılmadan zayiat olmadan gelecek. Ben böyle düşünüyorum. |
Evet, başlığı biraz gasp ettim gibi oldu ama olsun, ben size hepinize gelin iki lafın belini kıralım diyorum, gelmiyorsunuz, ben napiim?:dilli:
Bu arada ben 50 sayfa var sanıyordum, 85 sayfa olmuş. Bence daha çok yazıp menekşecileri geçelim;) Neyse, evet latifeyi bırakalım. Bir tablo var demiştim, şöyle: Fertility Management for Geraniums Alın size cayır cayır bilgi: What Are the Soil Requirements for Geraniums? | eHow What Are the Soil Requirements for Geraniums? | eHow Nutrient Requirements of Ivy Geraniums | Garden Guides care, growing geraniums Soil Conditions for Geraniums | Garden Guides Buradan 2 paragrafı alıntılıyorum: Geraniums generally prefer soil that is slightly to moderately acidic. The specific pH depends on what variety of geranium you intend to plant. Ivy geranium and regal geranium require soil with a pH between 5.5 and 6.0, while zonal geranium needs a pH between 5.8 and 6.3. Test the pH level of your soil if you planted your geraniums in the ground or in pots. Geraniums grow best in soil with a pH level of 6.5 and will not produce healthy-looking flowers in a pH below 5.5. (Kaynak: ehow.com) Gördüğünüz gibi Ivy'si farklı, zonalı farklı, regalı farklı ph gerektiriyormuş. Bu arada, gördüğünüz üzere, bunların hepsi "geranium" istekleri. Pelargonium olarak aratmadım. Dolayısıyla, tekrar edeyim: sardunyanızın türünü kesin net bilmiyorsanız ve ph ölçer stripiniz filan yoksa, hemen harekete geçmeyin burada yazılanları okuyup. Kaynaklarda vurgulanan mevzu hafifçe asidik olması. ph'ı 5.5 veya daha aşağı düşürürsek bu sefer istenmeye sonuçlar ortaya çıkıyor - türe bağlı olarak. Şimdi iş kobay olarak bir sardunya seçip onda denemeler yapmaya kaldı. Bir de kahve telvesi mi, çay mı, limon tuzlu su mu adlı güzide sorumuz:) Artık, ya üçünü birden sırayla ya da sadece birini seçip belirli aralıklarla deneriz. |
Alıntı:
Profesyonel yetiştiriciler de gelsin amatörler de, herkes gelsin. Sadece burada şahsi olarak düşeceğim tek şerh ticari amaçla, potansiyel müşteri deposu gözüyle görecek üreticiler ve önceki mesajda söz ettiğim kanının mavi aktığını düşünen aristokratlar gelmesin. Bu dayatma gibi gelir mi bilmem:) Ya da belki de dediğiniz gibi sadece gönül verenlerden, amatör ruhla yaklaşanlardan da oluşabilir. Gönülden sardunyacıyım dediğiniz için listeye yazdım ben sizi:) Şimdi tek kişinin isteği doğrultusunda oldu demeyin, hayal kuruyoruz biraz da, ne güzel:) |
Alıntı:
Sevgili Cymbelina; Şu cümlene ne çok güldüm anlatamam :D:p İşin özüne gelirsek; Geranium-Pelargonium farkını ben ebay'de sardunya tohumu ararken farketmiştim. Normal top çiçekli sardunları geranium diye satarlarken, ceylan gözü (hatta gül sardunyayı da) dediklerimizi pelargonium diye satıyorlar. Ben soyuna sopuna bakmıyorum. Konu sardunya olunca "gel ne olursan ol yine gel" diyorum ;) Not: Sardunya sevdalısı olarak bildiğim sayın hira ve alibaba' da var. |
Çok teşekkür ediyorum sevgili Cymbelina :)
Toprak pH'ını doğru ölçebilen cihazlar benim bütçeme göre çok pahalı, yanlış hatırlamıyorsam 500 lira civarında. Ölçümleri pH test kağıtları ile yaparak sulama suyunun pH'ını kontrol edebilmek mümkün ve kolay ulaşılabilir . Verdiğin linkleri yine hızlıca ( Notumu aldım, okumaya devam edeceğim ) incelediğimde 6 civarında pH tüm türleri kurtarıyor sanki. Menekşelerde pH düşürmek için oksalik ya da fosforik asit öneriliyor. Fosforik asit aldım ancak içeriğinde eser miktarda da olsa arsenik olduğunu okuyunca kullanamadım. Bu endişem bilgi eksikliğimden de kaynaklanıyor olabilir, eser miktarda arseniği kimbilir başka hangi malzeme ya da gıdalardan zaten alıyoruzdur :) Kahve telvesinin pH düşürmek amacıyla kullanıldığını hiç duymamıştım, düşürüyor mu? Sirkeyi biliyorum ama :) Not :Az önce içtiğim çaydan örnek alıp test striple baktım, pH nötr gibi 7 yani. |
en doğru asidik yapma yöntemi limon tuzu..
sulama suyunuza (2 lt.kadar mesela) bir mercimek kadar atarsanızyeterli olur sanırım.. sirkede farklı asitler de mevcut çünkü.. Alıntı:
|
Kaynak taramaya başlayınca hepten kafam karışmıştı." Bizde neler var?" diye bakınca herşey yerli yerine oturdu sanki :)
http://www.agaclar.org/arama.asp?st=5&ig=1&sk=P http://www.agaclar.org/agac.asp?id=856 http://www.agaclar.org/agac.asp?id=857 http://www.agaclar.org/agac.asp?id=859 |
Alıntı:
Hira ve alibaba da eklendi listeye o zaman, onları tanımıyorum ama sizin referansınızla kayıt kabul ediyoruz:) Ayrıca bu başlığa mesaj yazan herkesi de şu an itibariyle derneğimize üye yapmış bulunmaktayım:dilli:. Sardunyaseverler adına milli iradenin tecelli günü geldi sonunda:dilli: Esasında ben açıkçası sardunya türleri içinde nasıl tarif edeyim, hani bildiğimiz klasik normal sardunyayı daha çok seviyordum. Hani bıraksan ağaç gibi olacak:) işte o. Ama sonra buraya gele gide gele gide, kanıma girdiler. Başlarda mesela sakız sardunyaya filan mesafeliydim, çok ciddiyim. Çünkü sakız başlığına bakıyorum bakıyorum, herkes çok zor filan diyor, yazın mahvoldu yaprakları, renk değiştirdi, patladı;) filan yazılınca ben dedim herhalde çok zor bakımı normal sardunyaya göre. Dedim neme lazım, başına iş çıkarma. Tabi bu çok uzun sürmedi. Neyse şimdi burada sayıp döküp mal beyanında bulunmayayım. Bilahare bahsederim. |
Alıntı:
Ama bu iyi anlamda bir çılgınlık, feyz alıyorum. Ben bu ph konusunu Sayın Sakaki ve bir başka arkadaşla görüşmüştüm. Görüştüm derken, hiçbirşey bilmiyordum sağolsunlar epey bilgi verip aydınlatmışlardı beni. Evde strip var ama tarih vardı üzerinde, tarihi geçtiği için hiç kullanmadım, doğru sonucu vermez diye. Kahve telvesini, çayı, limon tuzunu hepsini forumdan okudum ben de, ancak hangi sayfada hatırlamıyorum şu an. Hepsi ph düşürür deniyordu. Farklı konularda farklı kişilerce bahsedilmiş, bu durumda güvenilir bilgi olarak değerlendirdim ben. Sirkeyi hiç denemedim, sanırım denemem de, ne bileyim, ne olur ne olmaz. Çay bu arada sanırım çay posası, yani demlikte kalan, döktüğümüz kısım. Kahveyi sadece 2 kez yılbaşı çiçeğimde denedim. Limontuzunu da limon fidelerime uygulamıştım birkaç kez. Bir de gene forumda asidik toprak seven bitkiler sayıldığında açelya filan gibi şeylerin yanında sardunya ismi de geçiyordu bir mesajda ama emin olamamıştım ben. Artık - kendi adıma konuşuyorum - eminim ve denemeyi düşünüyorum. Tercihimi de limon tuzu veya çay posasından yana kullanacağım çünkü kahve (ve bir miktar çayın demi) karıştırılmış su ile suladığım o çiçeğin toprağı biraz katılaştı sonradan, sonraki normal sulamalarda su hemen emilmedi, yüzeyde kaldı. Kahve sanıyorum ince bir tabaka oluşturdu kuruyunca. En güzeli sizin de belirttiğiniz gibi bu uygulamayı yapmadan önce ve sonrasında ph'ı ölçmek. Ancak ben bunu yapamayacağım için azar azar yapmak, temkinli gitmek en güzeli - her sulama suyunda değil de, arada bir yapmak gibi veya çay artığı ekleyeceksek az koymak gibi. Sevgili maki01 ve diğer arkadaşlar, sirkeyi veya diğerlerini sardunyanızda nasıl ve ne sıklıkta uyguladınız? Sardunyanızın türü neydi? |
1 Eklenti(ler)
Ben de ağırlıklı olarak "sokak" sardunyalarına döndüm :) Ceylanlar da sakızla kıyaslandığında sıcağa daha dayanıklı sanki.
Bu sezonun ilk çiçeği dün geçen baharda sokaktan aldığım çelikten yetiştirdiğim "sokak" sardunyamdan geldi. İlk kez kıyıp derin budama yapmıştım, çiçeği eskiye göre çok daha büyük :) Eklenti 473292 |
Adana'da kullandığım şebeke suyunun pH'ını stiple ölçtüğümde nötr gibi. Sardunyada düzenli olarak limon tuzu kullanmadım, sadece gübre verdiğim zaman ilave ettim ama yetersiz olduğunu düşünüyorum. Menekşelerde her sulama suyunda limon tuzlu su kullanıyorum ve sorun yaşamıyorum. Sardunyalarda şu sıklıkta diye bir öneride bulunamam ama bu yaz en az haftada bir kullanmayı düşünüyorum.
Verdiğin linklerdeki gübre ile ilgileri bilgileri okuduğumda sardunyaların gübre ihtiyacının fazla olduğu söyleniyor. Kısır döngü aslında, fazla gübre toprakta tuzlanmaya dolasıyla yine besin emilimin azalmasına neden oluyor. Okumaya devam :) |
4 Eklenti(ler)
Bahçeye dikili olan sardunyalarım saksıdakilerden mutlu görünüyor, o yüzden bu sene hepsini nakledeyim diye düşünüyorum. Sonbaharda saksıda olan tüm ceylanları toprağa geçirdim.
Bana cesaret veren işte bu sardunya kümeleri. Birinden Bursa toplantısı için 30 çelik aldım, hiç aldırdığı yok:rolleyes: Sardunyada su sorunsalı hep var, Gönül hanım da kuyu kazdırmadan önce çok sorun yaşadığını söyledi:) Eklenti 473293 Eklenti 473294 Eklenti 473295 Eklenti 473296 |
Ben sardunyalarıma her sulamada enzim kullandığım için (buranın suyu çok kireçli suyu kaynattığınızda resmen dipte bir tabaka birikiyor) limon tuzu-sirke-ph konusu hakkında pek fazla yorum yapamayacağım. Sirke kullandığım tek bitki ortancaydı, ona da odukça iyi gelmişti.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:00. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025