agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sardunya (Pelargonium) (https://www.agaclar.net/forum/sardunya-pelargonium/)
-   -   Sardunya (Pelargonium sp.) (https://www.agaclar.net/forum/sardunya-pelargonium/1556.htm)

Orkun Kırcı 20-11-2008 20:00

1 Eklenti(ler)
[Kızımı diğerlerinden ayırıp tek başına saksıya aldım. Üç gündür keyfi yerinde ama çiçekleri artık solmak üzere ve iyice renkleri koyulaştı. Böyle daha mı güzel oldu ne? Ayrıca minik tomurcukları da iyice kendini göstermeye başladı.

ATTACH]53341[/ATTACH]

Orkun Kırcı 20-11-2008 23:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hakkı-izmir (Mesaj 319665)
Tekrar merhabalar. Saksıda sardunya yetiştirmek istiyorum. Ne tür bir toprak hazırlamalıyım

Hakkı bey ben normal bahçe toprağı ve koyun gübresiyle karışım yapıyorum. Ama torfla da denedim onda da oluyorlar.

Adalet Yağcı 21-11-2008 10:37

Alıntı:

Karışık renklerde sardunya tohumları içeren hazır paketler var.
Sevgili DeryaDerya, Şubatta ekilen tohumlar, yaza yetişip çiçeklenebilirmi acaba.
Ben de yayladaki terasımı önümüzdeki yaz için sarkan sakız sardunyaları ile süslemek istiyorum.
Sanırım çelik daha çabuk çiçeklenecektir.
Bu konuda sevgili FüsunANK'ın "adalet yağcının bahçesi" başlığında fotoshop ile yaptığı değişiklik çok hoşuma gitti, uygulamak için kolları sıvadım.

Asiye 21-11-2008 10:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adalet yağcı (Mesaj 319847)
Sevgili DeryaDerya, Şubatta ekilen tohumlar, yaza yetişip çiçeklenebilirmi acaba.
Ben de yayladaki terasımı önümüzdeki yaz için sarkan sakız sardunyaları ile süslemek istiyorum.
Sanırım çelik daha çabuk çiçeklenecektir.
Bu konuda sevgili FüsunANK'ın "adalet yağcının bahçesi" başlığında fotoshop ile yaptığı değişiklik çok hoşuma gitti, uygulamak için kolları sıvadım.

Ben bir ay önce tohumdan ektim yaklaşık 15 cm oldular biraz geç büyüyorlar. Bence şimdi ekebilirsiniz.

Adalet Yağcı 21-11-2008 11:03

Sevgili Asiye, hemen yarın sardunya tohumu alıp ekiyorum o zaman.
Teşekkürler, bu kadar çabuk büyüdüklerini bilmiyordum, umarım Koçtaş ta vardır, **** buluncaya kadar ararım.

Nejla K. 21-11-2008 12:15

Cevre izcisi,tam bu noktada size bir soru daha sormak isterim,fırsattan istifade.Sardunya çiçeğinden tohum alınabilir mi?Kayınvalidemin sardunyaları sürekli açık.Sırrını sorduğumda ekeceksin ve sulayacaksın.Sonra rahat bırak hatta unut,diyor.Bizlerin sürekli onlarla ilgilenerek onları nazlandırdığımız fikrinde.Bende düşündüm acaba bu cins mi böyle sürekli açık,çeliklerin durumu pek iç açıcı değil,tohum alınabilirse almayı denemek isterim.Nasıl alındığı ile ilgili bir fikriniz var mı?şimdiden teşekkürler.

cevreizcisi 21-11-2008 12:36

Nejla hanım ,Sardunyalar ki türlerine göre farklılık gösterebilir.Genelde arsız sayılan bitkilerdir. Yetişmesi kolaydır çelikleme ile. Ama şimdiye kadar pek fazla tohumuna rastlamadım.Bir çok çiçek her zaman tohum yapmaz.Bazı zamanlar yapar bazı zamanlar yapmazlar.Mesela bazı karanfiller, çuha çiçeği ,hercai menekşesi çok nadir tohum yaparlar. haklılık payı var aslında çiçekleri seviyoruz ama bazen onları çok hırpalıyor olabiliriz sevgimizi gösterirken. Çiçekleri fazla hırpalamadan ,çok ellerimizle dokunmadan uzaktan bir süre seyretmeyide denemeliyiz.Bazı çiçekler çok ilgi ister bazıları daha az ilgi ister.Ben daha önce sadece koklandığı için kaybettiğim çiçeğim olduğu için olsa gerek ,hergün ilgilenmiyorum açıkcası.Ama süreklide unutmuyorum.Büyüklerimiz ki bizler burada nardane diyoruz adına ,çiçeği ekerler çiçek orda kendi halinde devam eder. güneşi çok sevmediklerinide göz ardı etmemek lazım.Bazı çiçekler (Açelya gibi ) uzun süre açabilirler. Aynı çiçek olmalarına rağmen bazı türleri daha uzun süre açabilirler.Siz biraz daha iyi durumda olan çeliklerinizi diğerlerinin yanından ayırın.Onları daha az nazlandırın bakalım bir kaç gün nasıl olacak ,umarım çeliklerinize bir şeyler olmaz.Kolay çürümeye müsait bir çiçek değiller.İçiniz ferah olsun öyle kolay kaybetmezsiniz.Kendilerini toplamak için zaman ihtiyaçları vardır.Topraklarında zararlı haşaretler yoktur sanırım.Eğer kötüye giderlerse ki öyle olmamasını umarım.Yerlerini değiştirin bazı çiçekler yerini sevmezse kötüleşmeye başlarlar.Hoşlarına giden yer buluncada keyifleri çok iyi olur. Etrafa neşe şaçarak çiçekler açarlar.Ben küçük bir parça denedim ,hemde yapraklı bölümünü şimdi 10 gün oldu tutatack gibiduruyor.Tutmasını bekliyorum.Ama aşırı güneş almayan ılık bir yerde tutturmaya çalıştım.Şimdilik gayet sağlıklı duruyor.Öyle olunca cesaret geldi.Birkaç çelik daha ektim.Bekleyip göreceğim.Mümkün olursa çeliklerin resmini eklerseniz daha net fikir edinebiliriz.

Başbahcivan 21-11-2008 20:42

sayın hakkı_izmir saksıda sardunya yetiştimek için direnaj delikleri iyi olması gerek, bunun yanında toprak organik gübre,deremili ve torf karışımı bir toprak olursa daha verimli olur
sayılar

Başbahcivan 21-11-2008 20:51

hasan42 sardunyalarını kışa girerken (yani şu an)toprağa 8 veya10cm kala budayınız bahara çıkarken daha gür ve canlı çiçeklere sahip olacaksınız ama kışın suyuna dikkatedin çünkü sardunya fazla suyu sevmez fazla su kökboğazı çürüklüğü yapar
kolaygelsin

Başbahcivan 21-11-2008 20:59

saygıdeğer ela arkadaşım sakızsardunyaları fidelediğin toprak kum ve torf karışımı olsun odunsu veya uç sürgün fark etmez sadece toprak nemli olsun yeter çok su verme kurugibi olsun 18 20 günde anca kökleniyor ısı dereceside 16 18 olsun sizede kolaygelsin

esenkalın

derya Derya 21-11-2008 21:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Asiye (Mesaj 319862)
Ben bir ay önce tohumdan ektim yaklaşık 15 cm oldular biraz geç büyüyorlar. Bence şimdi ekebilirsiniz.

Ah çok sevindim şimdi ekebileceğim için. Tohumların arkasında şubat ayından itibaren ekin deniliyor ama sonuçta evde yetiştireceğim için sorun olmaz diye düşünüyorum.:D

derya Derya 21-11-2008 21:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hakkı-izmir (Mesaj 320070)
Sabırsızlıkla bekliyor olacağım...Ben de yeni sardunya yetiştirmeye başlayacağım Ankara'dan sn. Asiye hn. bana çelik gönderecek bugün hazırlıklar yaptım koyun gübresi ve sardunyalara özel sıvı gübre aldım pazar günü çelikler için yer hazırlayıp iddialı bir giriş yapmak istiyorum sardunya üzerine:))

Sayın Hakkı Bey,
sardunyalar için hem koyun gübresi hem sıvı gübre fazla gelir. Sardunyalar çok fazla azottan hoşlanmıyorlar, hemen yaprakları yanıyor.
Eğer gübre+ toprak karışımına dikecekseniz 6 ay kadar gübre vermeyin.
Ben Composana isimli, içinde hem köklendirmeyi arttıran agrosil, hem toprakta hava geçişini sağlayan perlit ve de organik gübre içeren bir karışık toprak cinsine ektim sardunyaları. Hem sardunyalarımda hem de tüm bitkilerimde iyi sonuç elde ettim. Bahçe malzemelri satan Koçtaş, Bauhaus ve Praktiker' de satılıyor.
Ama yine aynı şekilde bu toprak gübre içerdiğinden 4 ay sıvı gübre verilmemeli. 4 ay sonra da sardunya gübresini kullanırsanız çok güzel sardunyalarınız olacaktır.:o
Kolay gelsin:D

Orkun Kırcı 22-11-2008 20:42

1 Eklenti(ler)
Annemin sardunyalarından birkaçı.

Sağdan sola:ucu görünen bordo sakız, açıkpembe beyazlı ceylangözü, minik olan mor sakızımın ilk hali, hoya(araya karışmış), pembe katmerli sakız, arada minik benekli sakız, koyu ceylangözü katmerli.

Eklenti 53564

Minem 22-11-2008 21:32

Çok güzeller Sayın Orkunkırcı Maşallah...
Dışarıda çok kötü bir yağmur ve fırtına var.. Bir dal beyazım açmak üzereydi...Pembe açmış olan sakızım çiçeğinin bir kaç yaprağını kaybetmiş :( Pencerenin iç kenarına aldım. İnşallah küsmezler..

Orkun Kırcı 22-11-2008 21:41

Üzüldüm şimdi ama çok fazla soğuk yemedilerse küsmezler sanırım. Beyaz olan sakız mıydı acaba merak ettim şimdi.

Başbahcivan 22-11-2008 21:48

http://img141.imageshack.us/img141/1781/74568467ik5.jpg
http://img141.imageshack.us/img141/7...pg/1/w3369.png

sayın deryaDerya çok teşekkür ederim anca sardunya resmini böyle yükleyebildim
arkadaşlarım kusurum varsa af ola
saygılarımla

Minem 22-11-2008 21:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi orkunkırcı (Mesaj 320630)
Üzüldüm şimdi ama çok fazla soğuk yemedilerse küsmezler sanırım. Beyaz olan sakız mıydı acaba merak ettim şimdi.

Beyaz sakız değil sanırım Sayın Orkun...Sadece üstünde tomurcukları var...Yaprak bile yok :)

Başbahcivan 22-11-2008 22:17

FIRUZAN arkadaşım sardunya alacaksan biraz beklemelisin çünkü en güzel ve sağlıklı sardunya mart 15 nisan başı gibi çıkar ozaman istediğin kadar temin ederiz
saygılar

günebakan 22-11-2008 22:25

1 Eklenti(ler)
Öyle bir sardunya varmış sayın Hakkı- İzmir adı da yanılmıyorsam. Geranium Sardunya imiş

Gogleden bulunmuş bir resim

Eklenti 53574

günebakan 23-11-2008 17:40

3 Eklenti(ler)
Bu beyaz sardunyalar sayın Orkun için ve diğeri çok çiçekli değil ama rengi çok güzel foroğraflar çok iyi değil malum telefonla çekilince bu kadar oluyor:)

Eklenti 53651

Eklenti 53652

Eklenti 53653

Başbahcivan 23-11-2008 20:57

derya ergün arkadaşım çooooooook doğru söylüyor çok suyu sevmeyen bir bitki

Başbahcivan 23-11-2008 21:10

arkadaşlar (www.basbahcivan.com) daki sardunya resimlerimi görücüye sundum

Minem 25-11-2008 10:08

1 Eklenti(ler)
Bu da benim son fırtınadan arta kalan beyaz prensesim :) Yeniden canlanmaya karar verdi...

Eklenti 53760

Orkun Kırcı 26-11-2008 21:56

[QUOTE=elif59;322748]Orkunkırcı budama yapmam çiçeğim cok büyük neden keseyim?

Bunu atlamışım Elifcim zaten sardunyalar genelde sonbahar budamasından sonra bir sonraki seneye eskisi kadar büyüyorlar. Benim yaprakları solan çiçeğim vardı yaklaşık iki hafatada dibinden patlayan minikler var ve budadığım çeliklerde suda yeşerdi bile.

Orkun Kırcı 26-11-2008 21:59

Ceylanlar da her yıl dibinden budanır ve her yaza bu şekilde girerler.

cevreizcisi 26-11-2008 22:19

İşte çözüm sayın elif59 ,aslında bahçe bitki düzenleme gibiyerler varsa oralarda toprak daha hesaplı bulunabilir.

elif59 27-11-2008 09:04

Orkunkırcı çiçeğim ne kadar büyük görüyorsunuz ben neresini keseyim onuda bilmiyorum ve kıyamıyorum..Cesarette edemiyorum..
Cevreizcisi öyle yerler yok ki burda tarım ilaçları zaten yerlere bakıcam..birde bugün carrefour açıldı oraya gidicem birazdan bakıcam varsa uygun büyük çuval alcam :D

Orkun Kırcı 27-11-2008 14:39

[QUOTE=elif59;322897]Orkunkırcı çiçeğim ne kadar büyük görüyorsunuz ben neresini keseyim onuda bilmiyorum ve kıyamıyorum..

Ben sana kıy demedim ki Elifcim "buda" dedim. Budanan sardunya daima daha güçlü olarak yaşamaya devam eder. Haa cesaretin yoksa benim gibi birini bul ona budama yaptır.:D

Ülker 27-11-2008 15:07

2 Eklenti(ler)
Bunlar da benim kıyıp ta tekrar diktiğim sardunyalarım;
Çok mutlular şimdilik.
Umarım düzgün yükleme yapabilmişimdir,programımda sorun var da....

Mermaid 27-11-2008 18:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Başbahcivan (Mesaj 320658)
Mermaid evet ben yetiştirdim gördüğünüz resimler nasib olursa ev bahçe dergisinde yarışmacı adayı isteyen arkadaşlarıma her tür ve renkten baharda temin ederiz nisan ayı gibi nasip olursa büyük bir proje hazırlayıb üretim yapmayı planlıyorum
arkadaşlarım kusuruma bakmayın benim pek yazma kabiliyetim yok zaten harfleri zor buluyom ama öğrenicem
arkadaşlar herkese selam

Merhaba Sn Başbahçıvan nasıl bir proje merak ettim doğrusu. Benimde böyle bir projem var aslında ama henüz araştırma safhasındayım. Hatta bu konuda yazın değişik denemeler yaptım henüz sonuçlarını almadım. Şubat ayını bekliyorum nasipse.
Bu konuda sıkışırsam bana bilgilerinizle yardımcı olursanız sevinirim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025