agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Sardunya (Pelargonium)
(https)

Beğeni Düzeni9067Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-07-2008, 18:22   #1
Ağaç Dostu

ardabora's Avatar

Giriş Tarihi: 15-03-2008
Galeri: 169
Güler hanım,aynen dediğinizi yapıcam...Tohum derdinde değilim,en son resimdeki,bahçede ekili olanlar geçen kış tamamen kurudu,hatta donduklarını sandım ama bu bahar köklerinden yeniden yeşerdiler...Sardunyaların ön tarafında taş zemin var,orasını yıkarken tüm su sardunyalara gidiyor,sürekli sulandıkları için fecci büyük yaprakları oldu,en alttaki yaprakları buduyorum...

Güllere gelince,gül işi eşime ait,ben fazla ilgilenmiyorum.Budama ve çiçeklerini toplama görevi onun. Ben zaten bahçeye dökülen gül yapraklarından pek hoşlanmıyorum,görüntüyü bozuyor.O yüzden güllerin yaprakları dökülmeye başlamadan kesip vazolara koyuyoruz,eşe dosta götürüyorum bazen.

ardabora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2008, 02:01   #2
Ağaçsever

teno07's Avatar

Giriş Tarihi: 27-04-2008
merhaba
bugün demir sülfat aldım. sararmış diyemiyorum artık tamamen beyazlamış ve yeşil kalan yaprakları da bazı yerlerinden yakılmış gibi olan sakız için kullanacağım. lakin forumda çeşit çeşit doz önerileri var. demir sülfatı ne kadar zamanda bir uygulayacağım? ne kadar oranda sulandırayım? yapraklara da fısfısla vermeli miyim sadece kökten mi alsın? humik asit de kullanacağım bu iki ilaç arasında ne kadar ara vermem gerekiyor? a bir de son olarak sormak istediğim bunlar normal bahçe toprağına mı uygulanmalı? benim balkondaki saksılarım torf.

lütfen bilgili **** tecrübeli biriniz bana yardımcı olabilir mi? şimdiden çok teşekkürler

teno07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2008, 11:20   #3
Ağaç Dostu

Günüm's Avatar

Giriş Tarihi: 07-08-2006
Hoşgeldiniz teno07.
Sorunun demir eksikliği olduğunu tespit ettiniz mi?Benim aldığım notlarda demir sülfatı sardunyalara kullanmamam gerektiği yazılı..Aynı beyazlama bende de var..Tek tük yapraklarda..Demir eksikliğinin başlıca belirtisi yapraklarda sararma olmasına rağmen damarların yeşil kalması.Elbette çok ağır durumlarda tamamen de sararabiliyor.Ama bütün çiçekte aynı sorunun olması gerekiyor diye düşünüyorum..Eğer nedenini saptarsam mutlaka forumda bilgilendiririm sizi..İsterseniz demir sülfat başlığı altındaki mesajlara bir göz atın..
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2772

Günüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2008, 11:54   #4
Ağaç Dostu

Arzu Kasapoğlu's Avatar

Giriş Tarihi: 11-07-2007
Galeri: 256
Torf sardunyalar için çok uygun değil, gübreli bahçe toprağına sardunyalarınızı dikerseniz, çiçekleriniz daha problemsiz büyürler.

Arzu Kasapoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2008, 16:54   #5
Yeni Üye

BeratC.'s Avatar

Giriş Tarihi: 07-07-2008
Bence de torf sardunyalar için uygun değil;gübreli aynı zamanda da biraz kumlu veya taşlı toprakda çoşuyorlar.
Bu arada türk kahvesi tüketen çiçek severlere bir de önerim var !İçtiğiniz kahvenin kalan telvesini gübre olarak çiçeklerinize kullanabilirsiniz;bildiğim kadarıyla içerisinde potasyum barındırıyor ve doğal bir gübre.Herbir bitki için silme bir çay kaşığı kadar kullanılacak;fazlası bitkinin yanmasına neden oluyor.Ben denedim ,tavsiye ederim.
Sardunyalar benim de favori bitkim.Özellikle de sakızlar...

Eklenen Resimler

BeratC. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2008, 23:08   #6
Ağaçsever

teno07's Avatar

Giriş Tarihi: 27-04-2008
eyvah eyvah. ben internete giremeyince mesajları okumadan yapmış bulundum. inşallah bir zararı olmaz. aynı malzemeyi benjamin,schefflera,süs narı,gardenia, çin karanfili'ne de uygululadım.
benim tüm yaprakları bembeyaz sakız sardunyalarıma ne gibi bir ilaç kullanayım yaprakların yeşil ve sağlıklı olması için?
ilginize çok teşekkürler.

bu arada bahçe toprağı kullanamıyorum. çünkü solucanlardan çok korkuyorum, bi de çıyan tecrübem oldu.

teno07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2008, 21:08   #7
Ağaç Dostu

ardabora's Avatar

Giriş Tarihi: 15-03-2008
Galeri: 169
Sevgili hüsnüyusuf,
Senin sardunyan çok güzel çiçekleniyor.
En kısa zamanda göndermeye çalışacağım..

Eklenen Resimler

Düzenleyen ardabora : 23-07-2008 saat 20:52
ardabora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2008, 18:20   #8
Ağaç Dostu

yakamozsimsek's Avatar

Giriş Tarihi: 02-09-2007
Aileye yeni katilan bir çesit sardunya çiçekleri viola seklinde olan bu sardunyanin en buyuk ozelligi -17 dereceye kadar disarida direnis gosterebilmektedir.Bakimi çok kolay olmasinin yaninda bahçelere ekilebilme ozelligine sahip olmasida cabasi.Haziran ayindan baslayarak ekim ayina kadar çiçeklenme ozelligide tasiyan bu sardunyanin latince ismi pelargonium violareum'dur.Sanirim viole ile yapilan bir karisim sayesinde ortaya çikan bu yeni sardunya kis aylarini sert geciren ulkelerde bahçelere dikilmek sureti ile bir guzellik sunacaktir .http://www.willemsefrance.fr/boutiqu...&reffMere=5541 Bu arada neden yeni konu açamiyorum acaba?

yakamozsimsek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2008, 23:18   #9
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-02-2008
Galeri: 353
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yakamozsimsek Mesajı Göster
Aileye yeni katilan bir çesit sardunya çiçekleri viola seklinde olan bu sardunyanin en buyuk ozelligi -17 dereceye kadar disarida direnis gosterebilmektedir.Bakimi çok kolay olmasinin yaninda bahçelere ekilebilme ozelligine sahip olmasida cabasi.Haziran ayindan baslayarak ekim ayina kadar çiçeklenme ozelligide tasiyan bu sardunyanin latince ismi pelargonium violareum'dur.Sanirim viole ile yapilan bir karisim sayesinde ortaya çikan bu yeni sardunya kis aylarini sert geciren ulkelerde bahçelere dikilmek sureti ile bir guzellik sunacaktir .http://www.willemsefrance.fr/boutiqu...&reffMere=5541 Bu arada neden yeni konu açamiyorum acaba?
Pelargonium violareumun resmini nette görüp bu bölüme eklemiştim . Çok değişik ve güzel .

Arzu Kırlangıç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2008, 21:08   #10
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2004
Galeri: 88
Son mesajları buraya taşıdım

yeni bitkiler

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2008, 10:05   #11
Ağaç Dostu

hüsnüyusuf's Avatar

Giriş Tarihi: 18-10-2007
Galeri: 15
Boyuna bakmadan çiçek açma derdinde olan sardunyam ve diğerleri.Açmak üzere olan sardunyalar sırada bekliyorlar. Son resimdeki pembe fazla çiçeklenmedi. Çelik alayım derken gelişimlerine engel olmuşum gibi.

Name:  sardunya beyaz.jpg
Views: 4946
Size:  26.8 KB
Name:  sardunya.jpg
Views: 3536
Size:  31.9 KB
Name:  sardunya pembe.jpg
Views: 3490
Size:  28.5 KB

hüsnüyusuf Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2008, 12:28   #12
Ağaç Dostu

hüsnüyusuf's Avatar

Sardunyada toprak seçimi

Merhabalar,
uzun zamandır yaklaşık altı aydır açmasını beklediğim kırmızı sardunya açmazken bu sardunyadan aldığım çeliklerin açması gerçekten şaşırttı beni.
Bunun sebebinin toprak seçimindeki farklılık olduğuna kesin kanaat getirmiş bulunmaktayım. İlk fotoğraftaki sardunya yalnızca torfa ekildi, diğer iki fotoğraftaki sardunya (farklı açılardan çekilmiş) ise torf ve bahçe toprağı karışımında idi.Buna ek olarak tenekeye ekili olduğunu da söylemeliyim.

İlk defa bu kadar bitkiye zarar veren bir torf kullandım. Hangi bitkiyi ektiysem belli bir süre sonra yaprakları sararmaya başladı.Kiremit rengine yakın bir rengi olan bir torf(Torf demeye bin şahit lazım).Tahmin etmişsinizdir sanırım.

Name:  sahibinden_kırmızı.jpg
Views: 3136
Size:  38.2 KB
Name:  sahibinden_kırmızı sardunya 1.jpg
Views: 3938
Size:  19.0 KB
Name:  sahibinden_kırmızı sardunya 2.jpg
Views: 4850
Size:  20.4 KB
Diğer türlerden farklı olarak pek güneşi sevmiyor bu sardunya.Açık havadan da hoşlanmıyor

Eski 27-05-2019, 10:29   #13
Yeni Üye

Brkkcl's Avatar

Giriş Tarihi: 12-05-2019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hüsnüyusuf Mesajı Göster
Merhabalar,
uzun zamandır yaklaşık altı aydır açmasını beklediğim kırmızı sardunya açmazken bu sardunyadan aldığım çeliklerin açması gerçekten şaşırttı beni.
Bunun sebebinin toprak seçimindeki farklılık olduğuna kesin kanaat getirmiş bulunmaktayım. İlk fotoğraftaki sardunya yalnızca torfa ekildi, diğer iki fotoğraftaki sardunya (farklı açılardan çekilmiş) ise torf ve bahçe toprağı karışımında idi.Buna ek olarak tenekeye ekili olduğunu da söylemeliyim.

İlk defa bu kadar bitkiye zarar veren bir torf kullandım. Hangi bitkiyi ektiysem belli bir süre sonra yaprakları sararmaya başladı.Kiremit rengine yakın bir rengi olan bir torf(Torf demeye bin şahit lazım).Tahmin etmişsinizdir sanırım.

Eklenti 45859
Eklenti 45860
Eklenti 45861
Diğer türlerden farklı olarak pek güneşi sevmiyor bu sardunya.Açık havadan da hoşlanmıyor
Bu top sardunyaniz aynı cinsten çingene pembe olanı var mı kimsede????

Brkkcl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2008, 12:50   #14
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
Sardunyalar da her zaman bol bol çiçekli olamazlar ya. Onlar da yoruluyorlar ve biraz dinlenmek isterler. Hele bu aylarda aşırı sıcaklar da onları rahatsız eder, hele nem....
Şimdi tam kırmızı örümcek zamanı, dikkat edin. Yapraklarını bir bir inceleyin. Biraz vitamin takviyesi yapın. Canlarını dişlerine takarak sizleri memnun etmeye bakarlar. Veya biraz anlayış gösterin dinlensinler. Düşünsenize Mayıs ayında Haziran ayında sizlere ne güzellikler sundular.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2008, 14:01   #15
Ağaç Dostu

hüsnüyusuf's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Guler Mesajı Göster
Sardunyalar da her zaman bol bol çiçekli olamazlar ya. Onlar da yoruluyorlar ve biraz dinlenmek isterler. Hele bu aylarda aşırı sıcaklar da onları rahatsız eder, hele nem....
Şimdi tam kırmızı örümcek zamanı, dikkat edin. Yapraklarını bir bir inceleyin. Biraz vitamin takviyesi yapın. Canlarını dişlerine takarak sizleri memnun etmeye bakarlar. Veya biraz anlayış gösterin dinlensinler. Düşünsenize Mayıs ayında Haziran ayında sizlere ne güzellikler sundular.
Güler Hanım, siz de haklısınız.Onların da dinlenmeye ihtiyaçları var fakat ilk resimdeki sardunyayı geçtiğimiz mart ayında almıştım ve çiçekleri henüz bitmişti.O zamandan bu zamana hiç çiçek açmadı.Düzenli olarak besin takviyesi de yaptım ama nafile.Bir de kaza ile düşmüş ve dalları kırılmıştı. O çiçek açan da kırılan dallardan bir tanesi. Bahsettiğim torfta başka bitki denemelerimde oldu sonuç yaprakların sararması olarak geri döndü.
Tavsiyeleriniz için teşekkürler...

Eski 27-08-2008, 15:50   #16
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
Şu sıralar, benim de sardunyalarımın çiçekleri küçüldü. Havalar biraz daha serinlerse eminim son bir gayretle daha güzel çiçek vereceklerdir. Daha sonra ben de onları biraz budayıp, iyice bir temizlik yaptıktan sonra vitaminli su ile bolca sulayıp, limonluğa alacağım ve uykuya yatmalarını bekleyeceğim, taa ki Mart gelene kadar.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2008, 23:38   #17
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Sardunyalarla(sakız değil normal sardunya) ilgili saptamalarım Evdekiler kokusundan nefret ettikleri halde inatla coşuyorlar, sayemde tabii

-Gübreli toprak seviyor.
-Derin saksıları seviyor.
-Bol güneşi seviyor.
-Fazla boya giderse boyundan kesinlikle budamak gerekiyor ki çiçek açabilsin. Budadıklarınızı atmayın çelikler hazırlayın, kara kış olmadıkça tutar. Arsızdır aslında.
-Sadece yemyeşil kocaman yaprak verip çiçek açmıyorsa suyunu fazla veriyoruz demektir, hemen sulama azaltılmalı, haftada iki kere iyice suya doyurarak sulanmalı. En büyük yapraklar dibinden kesilmeli, yeşil kısım seyreltilmeli ki çiçek açabilsin.
-Ek besinleri seviyor. (Sıvı gübreler)
-Eğer tohuma bırakılmayacaksa, kuruyan çiçeklerinin dalları en dipten kesilmeli, acınmamalı. Ertesi gün sizi şaşırtarak hiç ortada görünmeyen tomurcuklar çıkaraktır.
-Sararan yaprakları en dibinden kesilmeli veya elle toplanmalı.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2008, 23:43   #18
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Küçük delikleri tırtıllar yapıyor. Bu mevsim bolca oluyorlar. Bildiğiniz tonton açık yeşil değil de genelde koyu yeşil ve incecik oluyorlar, diğer türlerine nazaran daha sertler. Güzel kamufle oluyorlar, çok dikkatli bakmadıkça görünmüyorlar. Dikkatli bakınca da çok şirin hareketler yaptıklarını farkedip kıyamıyorsunuz Gözlemlerime göre en çok sardunya ve gül yapraklarını seviyorlar. Arada yıldız çiçeklerine de uğruyorlar

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2008, 00:15   #19
Ağaç Dostu

Nariel's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2008
Galeri: 236
Demek benim son günlerde güllerimi yiyen mahlukat kamufle ustası tırtılmış. Yaşama savaşı içinde son gayretiyle açan sakız sardunyama henüz uğramadı neyseki.

Name:  DSC04610.jpg
Views: 3105
Size:  69.2 KB

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2008, 11:23   #20
Ağaç Dostu

omar's Avatar

Giriş Tarihi: 13-08-2007
Galeri: 8
Ceylan Sardunyalarım-I

Sardunyalarımı sizlerle paylaşmak istedim...

Eklenen Resimler

omar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2008, 11:26   #21
Ağaç Dostu

omar's Avatar

Ceylan Sardunyalarım-II

Seveceğinizi umarım...

Eklenen Resimler

Eski 16-09-2008, 12:32   #22
Ağaç Dostu

Arzu Kasapoğlu's Avatar

Sayın Omar ceylan sardunyalarınız çok güzel. Renk renk, çeşit çeşit

Resim bu güne mi ait? Ceylanlar bu mevsimde çiçeklenmiyor diye biliyordum.

Eski 20-09-2008, 19:35   #23
Ağaç Dostu

Orkun Kırcı's Avatar

Giriş Tarihi: 11-09-2008
Galeri: 215
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Arzu Kasapoğlu Mesajı Göster
Sayın Omar ceylan sardunyalarınız çok güzel. Renk renk, çeşit çeşit

Resim bu güne mi ait? Ceylanlar bu mevsimde çiçeklenmiyor diye biliyordum.

Selamlar Arzu hanım.
Benim ceylanımda 3tane minik tomurcuk var(üstelik Bayburt'ta). Bu dönemde açması ilginç gerçekten. Çiçekler açınca fotolayıp paylaşırım

Orkun Kırcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2008, 12:52   #24
Ağaç Dostu

omar's Avatar

Sn. Arzu Kasapoğlu teşekkür ederim.

Doğru, ceylanlar bu günlere kadar gelemiyor. Fotoğrafları Mayıs - Temmuz /2008 arasında resimlemiştim.

Eski 20-09-2008, 21:28   #25
Ağaç Dostu

Orkun Kırcı's Avatar

Giriş Tarihi: 11-09-2008
Galeri: 215
Acaba bu ceylanlar diğer sardunyalar gibi mi. Çelik ayırıpta doğrudan diksem olur mu? Yoksa suya mı koymalıyım?

Orkun Kırcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2008, 00:27   #26
Ağaç Dostu

Arzu Kasapoğlu's Avatar

Direk toprağa dikebilirsiniz.

Eski 23-09-2008, 03:05   #27
Ağaçsever

sans43's Avatar

Giriş Tarihi: 19-09-2008
Name:  100_2100.jpg
Views: 2653
Size:  58.7 KB
Name:  100_2113.jpg
Views: 2617
Size:  67.1 KB
Name:  100_2115.jpg
Views: 2585
Size:  47.8 KB
Name:  100_2550.jpg
Views: 2618
Size:  55.4 KB
Name:  100_2551.jpg
Views: 2597
Size:  52.3 KB

Düzenleyen sans43 : 23-09-2008 saat 19:00
sans43 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2008, 10:16   #28
Ağaç Dostu

moso's Avatar

Giriş Tarihi: 12-09-2007
Merhabalar,

Kokusuyla sivrisinekleri kaçıran sardunyaların resmi olan var mı? Yazın bizim balkond sivsineklerden 5 dakika durulmaz... Gördüğüm her çeşit sardunyadan çelik alıp dikiyorum ama özellikle aradığım sardunya da sivsinekleri kaçıran sardunya. Nasıl bi sardunya? Resmi olan varsa paylaşır mı? Forumda limon ve sedir kokulu denmiş ama

moso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2008, 10:30   #29
Ağaç Dostu

Arzu Kasapoğlu's Avatar

SEvgili moso, aradığınız tür ıtır sanırım.

Eski 27-09-2008, 13:56   #30
Ağaç Dostu

moso's Avatar

Giriş Tarihi: 12-09-2007
Mine Hanım link de yollamış, ama hangi sayfadaki sardunyalar bilemedim. 95. sayfadaki sardunyaları tahmin ediyorum ama

Eğer ıtır ise işim çok kolay çünkü parkta gördüm, hem de baya bi alan kaplıyor.

moso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
ceylan, pelargonium, sakız, sardunya

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025