agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Peyzaj, Bahçe Düzenleme (https://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/)
-   -   Yapay şelaleler (https://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/6501.htm)

sporcu123 23-08-2008 13:25

Sevgili arkadaşlar,
Bende sizlerden fikir almak istiyorum. Bahçe ve inşaat işlerini çok seviyoru ve kendim yapınca büyük keyif alıyorum.
Mevcut yazlık evimin komşu ile olan sınırına bir şelale yapmak istıyorum. Bu fikir yıllardan beri vardı. Ancak yeni komşum ve arkadaşım gelince onunla anı fıkrı paylaştım ve oda çok sıcak baktı.
Bizim yerimiz yaklaşık 45m uzunluğunda ve yaklaşık %30 meyil bulunan bir alan. Bu alan üzerinde iki adet 90cm lik ara kademeler var. Son olarak da yaklaşık 2.10cm yüksekliğinde bir perde duvar var ve bu perde duvarın yanında içinde devamlı su olan ve içinde güçlü bir dalgıç motor bulunan bir keson su kuyusu var.
Düşüncem şu,
Suyu aynı dalgıç ile en tepe noktaya basıp oradan yapacağım şelale vasıtasıyla çeşitli görsellikler sağlayıp kademelerde de ağaç oluklar kullanarak tekrar aynı kuyuya döküp buradan devir daim sağlamaktır.
Bu konuda bana fikir verip yardımcı olabilirseniz sevinirim
Saygılarımla.
İbrahim SAĞIROĞLU

nalan dayıoğlu 23-08-2008 14:08

Sevgili haxal, Azmin zaferi işte bu! güzel şeyler üretenler güzel şeyler yaşamaya layıktır.
Yapay şelaleler başlığında resimlerle adım adım amotörce yapılan bu ikinci şelale.
Benim resimlerim pek iyi çıkmasada yapım teknikleri ile ilgili paylaşımlarımın arkadaşlara yararlı olduğunu düşünüyorum.Yani şelale yapımı ile
ilgili bilgileri bu başlık altında bulmak mümkün.
Forumdan sucul bitkiler başlığı ile girilerek ulaşılan yapay şelaleler'i bulmak yerine, bilgilerin derli toplu ,kolay ulaşılan bir başlık altında
toplanmasına site yöneticilerimizin yardım ve olurlarını bekliyoruz.

nalan dayıoğlu 23-08-2008 14:13

Sporcu 123 bahçe resimlerinizi yüklerseniz yardımcı olmaya çalışırız

johncliffhanger 17-09-2008 15:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nalan dayıoğlu (Mesaj 248389)
sevgili johncliffhanger, uzun zamandır siteye giremediğimden dolayı şelalenizin yapım aşamasına yetişemedim sanırım.Hernekedar resmini göremediksede anlattıklarınızdan çok güzel olduğunu tahmin ediyorum.zaten emek verilen her şeyin mutlaka gözel olduğu inancını taşıyorum.şu anda yazacaklarım işinize yararmı bilmem ama birilerinin işine yarayabilir.
Ben şelaleyi tel üzerine beyaz çimento ve mermer tozundan yaptığım harç ile sıvayarak yaptığımı yazmıştım. şekil vermek için harç artığının kaldığı kapta biraz ıslattığım gazete kağıtlarına şekil vererek ertesi gün bunları ya telin altına sıkıştırıp kabartılar,**** üzerine harçla tutturarak çıkıntılar yaptım şelelam yapım aşamasında beyaz idi. Daha sonra su izalasyonunu sağlamak için (bu çok önemliydi şelaleyi yaptığım duvarın yan daireye bitişik olması daha dikkatli davranmamı gerektiriyordu)koçtaştan aldığım toz ve sıvı ile karıştırılarak
elde edilen izalasyon karışımını sürdüm şu an depoda olduğu için ismini veremiyorum daha sonra soran olursa bildiririm en son katada bu izalasyon maddesinin içersine karıştırdığım toz boyalar ile istediğim renkleri uyguladım renklerde şu ana kadar hiç bozulma olmadıgı gibi,su sızması **** rutubet gibi sorunda yaşamadık sadece şu anki sorunum su sesinin biraz fazla gelmesi kulağıma bir melodi gibi fısıldamasını istediğimden sarkıtlarla sesi yumuşatmak istiyorum. gizli cennetimde tadına doyulmaz zevki dostlarımla ve ailemle birlikte yaşamak çok güzel aldığınız övgülerde cabası herkese tavsiye ederim

nalan hanım,
bana çok acele olarak o izolasyon maddesinin (toz+sıvı=koçtaş) ismi lazım:( çünkü şelalenin suyu sürekli eksiliyor. su tabanda bir yerlerden sızıyor ama tespit etmem imkansız. çünkü taşlarla girintili çıkıntılı amorf bir şekil verdiğim için, bunu anlamanın bir yolu yok. sadece üstüne bir kat daha astar şeklinde birşey sürmek istiyorum.KOÇTAŞ'a (izmir) bunu sordugumda, böyle birşeyin olmadıgını söylediler:( ama bir sıvıdan bahsettiler çimentoya katmam için. çimento ile tekrar uğraşamam. o zaman sıfırdan tekrar yapmam lazım zemini:(
sizden ricam, bu bahsettiğiniz izolasyon maddesini biraz açıklamanız. içine boya ve toz kattıgımızda özelliğini kaybediyor mu? boya olarak toz boya mı kullandınız izolasyon maddesine katarken? bu karışım harç şeklinde mi? yoksa daha çok akışkan bir sıvı benzeri mi? yani, hazır durumdaki gölet zeminine püskürterek ya da fırça ile (aynı vernik sürer gibi) uygulayabilir miyim?

cevabınız için şimdiden teşekkürler

not: buraya cevap yazdıgınızda, sedat.demir@isbank.net.tr adresime bilgi mahiyetinde mail atarsanız çok sevinirim.

selamlar

sedat demir

johncliffhanger 17-09-2008 16:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arman.b (Mesaj 267598)
haxal'a

İkinci tür de iş bittikten sonra dışarıdan kaplanan bir şeydir. (Malayla, fırçayla, püskürtmeyle uygulanan bir sürü çeşitleri var.)

AYLARDIR, BU BİR SÜRÜ ÇEŞİDİN NE OLDUGUNU ARAYIP DURUYORUM:( KOÇTAŞ'TA BULUNAN YAPI MALZEMELERİ YETKİLİLERİ BİLE BÖYLE BİRŞEYİN OLMADIGINI SÖYLEDİ. sizden ricam, bitmiş şelalemin gölet kısmında su kaçıran yerlere yüzeyden vernik atar gibi püskürterek kaplayabileceğim izolasyon maddesi varsa (ki umarım bi sürüdür), bana marka ve çeşit söyler misiniz?

şimdiden çok teşekkür ediyorum. cevabınızı acele olarak bekliyorum. selamlar

sedat demir

praecox 17-09-2008 16:22

Şu anda aklıma gelen Kalekim fugapool 2900 size tafsiye edebileceğim bir ürün.

nalan dayıoğlu 20-09-2008 13:06

JOHNCLİFFHANGER 'e
Kullandığım izalasyon maddesinin tam adı Sentetik reçine esaslı su izalasyon harcı (ceresit CR 68). Koçtaştan almıştım toz halinde çimentonun çok inceltilmiş görüntüsünde torba, yanındada bidon içerisinde sıvı var iki maddeyi karıştırarak fırça ile sürülecek kıvamda karışım elde ediliyor. Karışımı
fırça ile sürdüm bir iki kat ve kurumasını bekledim. Fıça darbelerini yağlı boya sürer gibi yapmalısın ki tam kapatma sağlasın.Boya olarakta toz boyayı harcın tozuna karıştırıp üzerine sıvıyı ilave ettim kolay gelsin.
Karışımı azar azar yapmakta yarar var çabuk koyulaşıyor

johncliffhanger 20-09-2008 23:50

ilginiz ve alakanız için çok teşekkür ederim nalan hanım. oysa 2 koçtaş'a da (izmir) meramımı ayrıntılarıyla anlatmış, ama öyle birşeyin olmadıgı cevabını almıştım maalesef:( pztesi ilk işim onu almak olacak. tekrar teşekkürler.saygılarımla,

sedat demir

nalan dayıoğlu 25-09-2008 21:12

Umarım izalasyon maddesini bularak kullanmışsınızdır. Bende koçtaşta çalışan 4 ayrı kişi ile konuştuktan sonra aralarından bir tanesi yönlendirebilme yetisinde çıktı.

nalan dayıoğlu 03-12-2008 00:56

Uzun süredir bu bölüme giren yok galiba

karadeniz_28_ 14-12-2008 22:11

Bu gün okudum yaptığınız çalışmalar çok güzel ayrıca ilk baştan itibaren resimli anlatımlarınızda gayet öğretici teşekkürler.Bende bahçeme şelale ve havuz yapmayı düşünüyorum nasıl olur bilmiyorum.Resimli anlatımdan biraz fikir sahibi oldum sayenizde.

nalan dayıoğlu 30-12-2008 19:43

Yapay şelaleler yerini bulmuş düzenleme için teşekkürler.

nariçi 30-12-2008 19:58

Belediyelerin yaptırdığı beton bazlı şelale çalışmalarında teknik olarak hangi madeleri veya özelliği olan maddeleri kullanıyorlar ? Çimentonun yapırıcı yalıtkan (geçirmezlik özelliği) don dayanıklılığı olan özel bir türümü var yoksa bilinen inşaat malzemeleri mi kullanılıyor.? Önümüzdeki yaza bir şelale çalışması yapmak istiyorum inşallah.

nalan dayıoğlu 19-02-2009 12:25

Merhaba Nariçi,
Belediyelerin tekniği hakkında fikrim yok ama benim tekniğimlede oldukça dayanıklı bir şelale yapılıyor.Ayrıntılı bilgiyi bu başlık altında bulabilirsin başarılar.

nariçi 19-02-2009 14:31

Merhaba, ilginiz için çok teşekkürler.

kalafat 11-03-2009 13:54

Merhaba, ben aranıza yeni katıldım. Arka bakçeme yapmak istediğim mini şelaleli havuz için örnek, plan, resim arıyorum. Yardımcı olursanız memnun olurum.

nalan dayıoğlu 13-03-2009 23:28

Merhaba,

Bu başlık altında birçok örnek var sana ışık tutar umarım başarılar.

johncliffhanger 13-04-2009 15:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 267316)
Nalan hanım,

Şöyle ki fugapool ile kaplanan yerler taş görüntüsünde kalması istenen yerler. Bunu çok kolay çıplak styropor malzemeye tatbik edebiliyorsunuz. uygun renklendirme tozları da mevcut. styroporun yüzeyine sıktığınız silikonu elle bir güzel sıvazlayıp torf dolu bir kabın içine bastırıyorsunuz veya üzerine torf serpiştirip silikona basıyorsunuz. Bu işlemi iyi yapmamanız halinde yer yer açılmalar gözükebiliyor ise de bundan dolayı siyah silikon kullanmanız bu tarz sırıtmaları önlüyor. zaten bu zaman zarfında özelikle gölgelik yerleri ciğer otu gibi yosunlar çoktan kaplamış oluyor.

arkadaşlar merhaba,
ben de şelalenin yüzeyini ince bir tabaka silikon ile kaplayıp, üzerine torf serperek ciğerotu gibi yosunların çıkması için zemin hazırlayayım dedim. ama aylar geçmesine rağmen bir tek yosun görmedim:( nerede hata yapmış olabilirim?

elimle silikonu sıvazlamış olmam, hava ile torfun irtibatını mı kesti?
sürekli güneş gören bir alanda olması mı yosunlaşmaya engel oldu?
su zerreciği şeklinde fıskiye ile su püskürtmüştüm. su görmemesi mi lazımdı?

not:bir de, herşey kitabına göre olsaydı, ne kadar sürede yosun kaplardı zemini?

cevaplar için teşekkürler

sedat demir

kalafat 27-04-2009 10:27

3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,

İnternette yaptığım araştırmalar sonucu nihayet arka bahçeme yapmak istediğim yapay şelale nin nasıl bir şey olacağına karar verdim. 2 haftasonu zaman harcayarak aşağıda resmini göreceğiniz yapay şelalemi dün 26.04.2009 günü tamamladım. Sizin yaptıklarınız gibi muhteşem görünümlü ve büyük olmasada dar bütçem ve zamanım ancak buna müsaade ettiği için basit bir şey yapabildim. Önce kullandığım malzemeleri ve fiyatlarını vereyim:

1. ATMAN marka 2 metreye su basabilen dalgıç akvaryum motoru: 30 TL
2. Oduncudan kilo işi aldığım içi oyuk meşe ağacı kütüğü: 8 TL
3. Plastik Bebek küveti : 7 TL
4. Seramik odun figürü ve toprak küp : 5 TL
5. Kalın ve ince 2 adet hortum (toplam 1,5 mtr) 3 TL
6. Gökova-Ören kıyılarından eşimle beraber topladığımız taşlar : -
7. Silikon 1 tüp 3 TL
8. Oluklu kiremit 2 adet (zaten vardı fiyatını bilmiyorum)

Böylece toplam maliyet 56 TL oldu.

Yapılışı: Önce toprak küvet derinliğinde kazılıyor ve içine yerleştiriliyor. Sonra deniz kenarından topladığımız taşları silikon ile küvetin içine ve yan kenarlarına yapıştırıyoruz. Toprak küp ün altını matkapla delip dalgıç motordan gelen hortumu buraya monte ediyoruz. Daha sonra ağaç kütüğünü, oluk kiremitleri ve diğer aksesuarları yerleştiriyoruz. Havuzun etrafına çim tohumu ektim 15-20 gün sonra etrafı daha da yeşillik olacak. Yosuna karşı havuzun içine havuz tuzu- kimyasalı atmayı düşünüyorum ama su içmeye gelen kuş ve kedilere bir zararı olurmu acaba? Bilgisi olan varsa paylaşırsa memnun olurum.

Not: Yapak şelale yapacak arkadaşlara tavsiyem kullanacakları motorun mutlaka sessiz çalışan akvaryum tipi motorlardan seçmeleri. Amaç dinlenmek ve stres atmak olunca devamlı vınlayan ve yüksek desibel ses çıkaran motorlar bu amaca uygun değil bence.

k0900 27-04-2009 10:50

Çok ekonomik üretmissiniz, tebrikler.

kalafat 27-04-2009 11:07

Çok teşekkür ederim, ama proje daha bitmedi artık yaz boyunca çeşitli eklentiler gece için aydınlatmalar vs ile uğraşırım sanıyorum.

Selamlar,

tugo 27-04-2009 11:11

Elinize sağlık Sayın Kalafat, gayet güzel ve pratik olmuş.
Bence o güzelliğin içine kimyasal atmayın, dediğiniz gibi. Yosun tutsa da başka bir güzellik ama zaten o küçük alanda arasıra elle basit bir temizlik yaparak onu da engelliyebilirsiniz.

Kuşlar, kediler, pervaneler gelecek, güzel olacak.

tugo 27-04-2009 11:12

Ayrıca ben olsam, kütüğü özellikle yosunlandırmaya çalışırdım, bir de böyle düşünün.

kalafat 27-04-2009 11:20

Güzel fikir ama yosunlanmayı nasıl hızlandırabilirim acaba? Devamlı ıslak bırakmaktan başka yapabileceğim bir şey varmı? Kimyasaldan hemen vazgeçtim uyarınız için teşekkürler.

gilan 27-04-2009 11:20

Küvete silikonla taş yapıştırma fikrini çok beğendim, çok doğal bir görüntü olmuş, tebrikler :)

kalafat 27-04-2009 15:12

Teşekkürler Sayın Gilan,

Bakalım ileride güneş ve suyun etkisiyle yumşama yapacak, yapışan taşlar dökülmeye başlayacakmı göreceğiz. B planı olarakta sıcak silikon tabancası ile daha sağlam yapıştırabileceğimi planlıyorum.

Selamlar

tugo 27-04-2009 18:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kalafat (Mesaj 408116)
Güzel fikir ama yosunlanmayı nasıl hızlandırabilirim acaba? Devamlı ıslak bırakmaktan başka yapabileceğim bir şey varmı? .

Ben bir ara, toprak ve beton zeminde internetten okuduğum, yoğurt, bira vs gibi şeylerle denedim ama olmadı. Ancak sizinki ıslak ortam ve zemini ağaç olduğu için, bilgili arkadaşlarımız daha geçerli yollar önereceklerdir herhalde.

gilan 28-04-2009 09:52

1 Eklenti(ler)
Küçük ve pratik bir şelale yapmak isteyenler için örnek olabilecek çok güzel iki çalışmaya rastladım:

http://www.akvaryum.com/FORUM/selale...94292.asp?PN=1
http://www.akvaryum.com/Forum/ev_tip...49903.asp?PN=1

İlk linkin 6.sayfasında da dekore edilmiş çok başarılı bir örnek şelale var.

Eklenti 127683

kalafat 28-04-2009 11:23

Güzel ama bence doğal taş kullansalardı daha gerçekçi, naturel bir görüntü oluşurdu.

gilan 28-04-2009 11:51

Bu daha çok hafifliğinden ve pratikliğinden tercih edilecek bir yöntem. "Bugün şuraya koyayım, seneye bu köşeye taşırım, hatta kışın da salona koyarım" denilebilir neredeyse :)
Ama mümkünse doğal taş tabi en güzeli.

Ben mayıs sonu gibi bu strafor şelaleden yapmayı düşünüyorum bakalım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025