![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-04-2007
|
Havuz bakımı
Havuz bakımına, havuzdaki suyu tahliye ederek başladık. Devridaim motorunun ucuna hortum bağlayarak, havuzdaki suyu ağaç ve bitkileri sulamak için kullandık. Havuzdaki suyu ilk basamakta su kalmayıncaya kadar boşalttık. Sonra yosunları temizlemek için kepçeyi kullanmayı denedim. Ancak havuzun yosun yerine çakıl ile dolu olduğunu farkettim ![]() Bu arada, babamın beton katmanını da zamanla kalınlaştırdığını farketmiş oldum. Havuz yarı derinliğine kadar betonlaşmış oldu. Havuzun içindeki tüm çakılları boşaltma kararı aldık. Öncelikle nilüferleri elden geldiğince sağlam bir şekilde çıkarmaya çalıştım. Nilüferlerin çakılların arasının zamanla balçıklaşması ile deli gibi kök attığını farkettim. Balıkların da nilüfer kök tabakasının altında saklandıklarını. Nilüferleri teker teker söküp, bulabildiğim tüm kova, varil ve leğenleri suyla doldurup içlerine koydum. Yaprakları dışarıda kalsa da periyodik olarak yapraklarını su püskürterek korudum. Balıkları da yakalayıp bir varile koydum. Varile hava motoru ile oksijen desteği vermiştim. Balıklar çarpılmasın diye de, temiz suya kirli havuz suyunu karıştırdım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Havuz temizliği
Havuzdan çıkan çakıl taşlarının miktarı o kadar çoktu ki, aşağıdaki resimde görebilirsiniz. Çıkan çakılları babam, başka yerleri betonlamada kullanacak ![]() Havuzun içindeki çakılları çıkardıktan sonra; içini su ve süpürgeyle temizledik. Daha sonra havuzun dibini ince kum ile 3-4 cm döşedik. Daha sonra havuzu aktif karbon ve reçine filtresinden geçen su ile doldurduk. Su seviyesi 10 cme geldiğinde varildeki koileri havuza saldım. 2 sene önce 12 adet olan koi sayısı 10 adete düşmüş. (Bir tanesi geçen sene havuzdan atlamıştı, bir tanesine ne oldu bilmiyoruz). Koiler 2 yaşında ve ortalama 20 cm boyundalar. İlkbahar sonundan sonbahar sonuna kadar yemle besleniyorlar. Kış döneminde kış uykusunda yağ stoklarını kullanıyorlar; ilkbaharda da yakaladıkları böceklerle besleniyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Nilüfer bakımı
Nilüferlerin sararmış yapraklarını kesip; delikli saksılardaki durumlarına göre ayırdım. Bazıları saksının dışına kök atmıştı; onları da yedekte bekleyen delikli saksılara ektim, ancak elimde kil olmadığı için yanımda götürdüğüm zeolit içine ektim. 8 delikli saksıdaki nilüferleri böldüğümde; 16 delikli saksı ekmiş durumdaydım. 1 tanesini de 1 adet küçük delikli saksıya ektim. Kalan 4 küçük delikli saksıya da bodur nilüferleri ektim ve 2 kovaya yerleştirdim. Yaz sonu onlar için bir güzellik düşünüyorum. Ayrıca yaklaşık on nilüfer yumrusu elimde kaldı. Onların yapraklarını budayıp, ağzı kapaklı küçük bir kovaya su içinde yanımda İstanbul'a getirdim. 1 hafta içinde yeniden küçük yapraklar vermişlerdi; onları Nihat Gündüz'e verdim, kendi süs havuzuna ekecek. Bauhaus'ta beyaz ve pembe beyaz çiçekli 2 nilüfer ve 3 adet delikli saksı satın aldım. Bir sonraki gidişime kadar balkonda su dolu kovada bekleteceğim. Sonuç olarak şu an 17 delikli saksı içinde 17 nilüferim mevcut. Götüreceğim 2 tane ile birlikte 19 adet olacaklar. Şimdilik kırmızımsı koyu pembe, açık pembe ve sarı renkli nilüferlerim mevcut. Götüreceğim 2 tane ile birlikte 5 farklı çiçek rengi olacak inşallah. Nilüfer saksılarına; 9 ay salınımlı Florikan gübre ve Meg Iron gübre serptim. Bundan sonraki yıllarda; havuzun içinde çakıl olmayacağı için havuzu boşaltıp temizlemek ve nilüferleri budamak daha kolay olacak. Havuzun içindeki çakıllar boşaltıldığı, ve havuz tamamen doldurulduğu için nilüferlerin yaprakları ve çiçekleri suyun içinde kaldılar. Nilüferler gece kapanıp gündüz açıyorlar. Gündüz suyun içinde bile açtılar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Su temizliği
Yaz sıcağında havuzun oksijen dengesini sağlamak üzere; su fıskiyesini çalıştırdım. Ayrıca su fıskiyesinin ucuna led ışıklı aydınlatma başlığını da taktım. Ayrıca filtre motorunu temizledim. Filtre bidonunun içini temizledim. Elyaf götürmeyi unutmuşuz, elyaflı bir yastığı söküp içindeki elyafları da filtre bidonuna doldurduk. Havuzun yanında (eski yapay dere yatağının olduğu yere) bir küçük çukur açtık. Filtre giriş ve çıkış hortumlarına uygun şekilde filtreyi toprağa gömdük (Filtre ne kadar az yüksekte olursa o kadar yüksek debide çalışacağı için ve görsel olarak az yer kaplaması için). Filtrenin çıkışını da havuzun içine hortumla su şırıltısı olacak şekilde yerleştirdim. Bu da oksijen dengesi için iyi olacak. Havuzu mümkün en dolu olacak kadar doldurduk. Babam havuz şiltesinin seviyesinin üstünde betonlama yapmış, bu yüzden tam doldurmak mümkün olmayacak. Bu 5-10 cmlik farkla balıkların sudan atlaması engellenmiş, bahçede aşırı yağmurların havuza dökülmesini engellemiş olacak. Ayrıca babam betonlamayı; havuz dışına doğru aşağı eğimli olarak yapmış. Bir sonraki tatilde havuz üstündeki betonun üstüne dere ve şelaleden kalan kayrak taşlarını çimentoyla yapıştıracağım inşallah. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|