![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2006
|
Alıntı:
Öncelikle şunu söylemeliyim ki, belirtiler çok ayrıt edilebilir oluşmamış, o yüzden kesinlikle şu hastalık var demek yanlış olacak. Emin olabilmek için hem kültüre almak hem de mikroskobik inceleme yapmak gerek. Ama tahminlerim var. 1- Çökerten; patojenler: Fusarium spp., Pythium spp., Rhizoctonia spp. 2- Beyaz çürüklük; patojen: Sclerotinia homoecarpa 3- Pythium yanıklığı; patojen: Pythium aphanidermatum Bu üç hastalıkta da aynı noname3346 rumuzlu kullanıcının çimlerindeki belirtiye benzer belirtiler oluştururlar. Bunu gözle ayrıt etmeye çalışmaktansa, her üçü için de ortak bir kimyasal uygulamak daha doğru olacaktır. Aslında çökerten ve pythium için aynı kimyasal kullanılabilir, yani ortak olarak kullanılabilecek olan kimyasal Metalaxyl'dir. Beyaz çürüklük için ise Chlorothalonil önerilebilir. Bu durumda her ikisini karıştırıp tek seferde uygularsanız, sonuç almanız mümkün. Ama karışımı sakın ha önce küçük bir alanda denemeden tüm alana uygulamayın. Önce bitki üzerinde toksik etki yapıp yapmayacağına bakın. Ertesi gün tüm alana hazırlayıp uygularsınız. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-05-2007
|
çim alanda sararma diğer taraftan mantar...
merhaba bu forumu okuyunca Mine Hn.'ın noname3343'e önerisi sanki benim problemimede çözümmüş gibi geldi. yaklaşık 80 m2 neredeyse tamamı gölge bir bahçemiz var. evin konumu ve ağaclar nedeniyle bahçe yer yer çok az güneş alıyor ve oldukca fazla yaprak vs. dokulmesı oluyor. bahçede 2 ay önce ekilmiş hazır çim ( rulo çim ) var. bahcemiz sanki hiç kurumuyor gibi , çünkü çimlerin altındaki toprağı ellediğimde nemli oluyor, bu nedenle sulama sıklığını azalttım , çünkü toprağın nemli olması dışında yer yer düzensiz olarak bazı yerlerde 3-4 tane beraber olmak mantarlar oluşmaya başladı , fakat bu seferde çimlerde bazı bölgelerde ufak bölgeler halinde sararmalar başladı.bu iki olay arasında çimlerin yüksekliğini kısalttım , yaklaşık 3 cm olarak , suzuzluktan olduğunu düşündüğüm sararmalardandolayı tekrar sulama sıklığını arttırdım, bir öneri üzerine akşam yaptığım sulamayı sabah erken saatlerde yapmaya başladım. fakat yine mantarlar var. acaba nerede yanlis yapıyorum.? ayrıca bu cıkan mantarları acaba temizlemek gerekli mi ? yoksa kendi hallerine mi bırakmalı ? yaprak toplama makinasinin cimlere zararı olsabilir mi ? cünkü düsen yaprak vs. yüzünden yaklaşık 1 haftada bir yaprak toplama makinasi ile temizlik yapıyorum Mine Hn.'ın bahsettiği "Huwasan Tr 50 isimli dezenfektanı" acaba bende kullanmalımıyım ? bu ilacı nereden temin edebiliriz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-06-2019
|
Arkadaslar ilk çim deneyimim biraz acele oldu , tohum 26 mayısta toprağa verildi ,aralıklarla yaban otları birlikte çıkıyor. Mutlu sonuca ulasabilecek miyiz acaba ? Foto yüklemeye çalıştım hata veriyor tekrar denerim Düzenleyen trakyali77 : 05-06-2019 saat 10:37 Neden: Foto hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Yeni Üye
|
Umarim fotoğraf yuklenmistir |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Yeni Üye
|
Çimde Mantar
Merhabalar, öncelikle herkese iyi bayramlar. Benim de 4-5 yıllık çim alanımda geçen yıldan bu yana mantar çıkmaya başladı. Geçen yıl tek tüktü ve çok rahatsız etmiyordu ancak bu yıl daha sıklaştı ve geçtiğimiz hafta biçmeden önce kontrol ettiğimde neredeyse m2'ye 1 ad. düşecek kadar sıklaşmıştı. Öncelikle ortam ve sulama koşullarımdan bahsedeyim, yerim Ankara'da. Sulamayı genelde haftada 3 kere, gece 3 veya 4'te başlayacak şekilde 1.5 saat yapıyordum, buharlaşmanın en az olması ve toprağın iyice doyması açısından. Ancak dünden bu yana bu başlığı okuyorum ve buna istinaden gece sulamayı hemen kestim ve miktarını 2 günde 1 sabah 6'da (güneş doğduktan sonra) 0.5 saat (yarım saat) olacak şekilde ayarladım. Bu konudan çıkardığım sonuçlardan biri, sulamayı gece yapıyor olmamın, mantar oluşumu için uygun koşulları hazırlıyor olması. Mantar probleminden kurtulana kadar veya ne yapacağıma karar verene kadar sulamayı minimuma çektim, sonra tekrar arttıracağım. Alan sürekli güneş görüyor ve hiç gölge yok. Çim ekiminden önce alanı düzlemek için getirttiğim toprak kil ağırlıklı bir toprak. Çok kaliteli, organik maddesi bol olan bir toprak değldi ne yazık ki. O nedenle sulama aralığını çok dar veya geniş tutmamaya çalışıyorum. Bu şekilde sulamaya devam ederek 1-2 hafta mantar oluşumunu takip mi etmeliyim sizce yoksa hemen bu başlıkta daha önce tavsiye edilen: 1. Dezenfektan, 2. Mantar ilacı ve 3. Gübreleme. yoluna mı gitmeliyim? Aşağıya birkaç resim ekliyorum. Mantar sorunu haricinde Nisan ayından başlamak üzere ayda veya 1.5 ayda bir gübreleme yaıyorum, standart bir gübre kullanmıyorum, ziraatçi ne verirse onu kullanıyorum genelde. Resimlerde görünen köşedeki çıplak alanda kot 10 cm kadar daha yüksek ve sulama sistemindeki sorundan dolayı orası bir süre hiç sulanmamış, oraya tekrar ekim yapacağım. Bunun haricinde yapmamı tavsiye edeceğiniz başka birşey var mıdır? Bir de yer yer görülen renk farklılıkları sulama düzensizliğinden mi kaynaklanır acaba yoksa çim karışımndaki farklı türlerden mi? Bu alandaki çimlerim çıplak ayakla basınca biraz sert gibi geliyor. Başka alandaki çimlerim daha güzel ve yumuşak bir his veriyor. Acaba türünden mi kaynaklanıyordur yoksa zaman zaman düzenli biçemeyip çok uzamasına izin verdiğim için kalın gövdeli hale mi gelmişlerdir? Bu konuda yapabileceğim birşey var mıdır? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Yeni Üye
|
Umarim fotoğraf yuklenmistir. Düzenleyen trakyali77 : 05-06-2019 saat 15:38 Neden: Foto hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-03-2007
|
bu öbek öbek sararma(çimlerdeki)acaba nematod zararı olabilir mi?şahsen benim ilk aklıma o geldi.fmt79 ne düsünüyosun bu konuda? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2006
|
****** olma ihtimali var, ancak çimlerin kök bölgesinde örümcek ağı şeklinde yapılar (muhtemelen fungusun miselyum yapısı) görülmesi nematod zararı olmadığını gösteriyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-04-2007
|
Merhaba benim sayın fmt 79 bey e veya konu ile ilgisi olan arkadaslara acil bir sorum olacak. Çimlerle ilgili, yaklaşık 3000 m2 çim alanımız var Bermuda grass agırlıklı sahamızda aşırı sulamadan ve hava şartlarından dolayı tamamen çimde mantar olusmus durumda suyu kestik hemen previcur 607 sl ile ilaçlama yaptık 3 gun sonra taş tırmık ile havalandırma yaptık (yuzeysel tarandı çimlerin kökünde hiç tutar kalmamış elle tutulup çekildiğinde çimler geliyor ) 15/ 15/ 15 gubreleme yaptık ve suladık bu gun ilaçlamadan sonraki 4 ncü gundeyiz (ilaclama yapınca ve suyu kesince hastalık durdurulmus durumda ) sizlerin tavsiyelerini bekliyorum saygılarımla teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-07-2010
|
meraba previcur iyidir ama tek başına pek etki etmez pomarsol wp 35 le cupravit i karıştşrın çimlere uygulayın 2 gün sulama yapmayın 1 hafta sonra 20x20 ile 33x33 gübreyi karıştırıp çimlere atın ve sulamayı açın gübrelemeyi akşam saatlerinde yapın ilaçlamayı gün tepede iken havanın en sıcak olduğu zaman yapın bitle prenin çimdeki kurumasıyla ne alakası var anlamadım ya kedi köpek işemiştir öbek öbek sapsarı ise **** mantar olmuştur ilaçlama yapılıp 1 hafta sonra gübre atılır merhaba resimden anladığıma göre çimde vitamin eksikliği var 33x33 gübre atarsanız ve hemen arkasından sularsanız 1 hafta içinde düzelme olur sık görülen bir hastalık yaz aylarında sulamaya bağlı mantar oluşmuş birde çim biçilirken makine çim döküyorsa dökülen çimde mantar yapar çözüm ilaçlama pomarsolwp35 previcur ve captan ı karıştırın 10 gün ara ile 2 kez uygulayın çimde oluşan siyahlıklar yosun oluşmuş genelde aşırı sulamave yetersiz gün ışığına maruz kalan yerlerde olur hızlı netice almak isterseniz vilmorin in yosun gübresi var onu uygulaya bilirsiniz uzun vadede sulamayı kısıp kurumasını bekleyin |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-06-2010
|
merhaba benim iki sorum olucaktı. Birincisi bu mantar ilacını illaki spreyleme aparatı ilemi yapmak zorundayız yoksa sulama yaptıgımız 10 lt lik sulama bidonlarıyla yapsak olmazmı. İkincisi ilacın üzerinde örneğin 100 lt için 300gr demiş tamamda bu ne kadarlık alan için geçerli 100 m2 mi bi dekarmı. 100m2 lik bi alan için ne kadar yapmam lazım göz kararımı çimler iyice ıslanana kadarmı toprak göl olana kadarmı biraz saçma oldu ama fazlası çimi yakarmı. Şimdiden teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | ||
agaclar.net
|
Alıntı:
Alıntı:
|
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-05-2007
|
Moralim çok bozuk...
Merhabalar,ben yeni bir üyeyim . Çok canımı sıkan bir durum var.Sizlerle paylaşıp acil yardımlarınızı rica ediyorum.Bu nisanda 4 lü karışım çimden bahçemizi kendi ellerimle çimlendirdim.Çok sağlıklı ve güzel büyüdüler.Halı gibi her tarafı sardılar.3 Haftadır hızlı bir şekilde yayılan bir sararma ile ölüyorlar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-06-2007
|
çimlerimde anlayamadığım sararmalar?
Merhaba, Forumunuza bugun üye oldum. Daha önce nasıl oldu da bu forumu farkedemediğime üzüldüm doğrusu. İzmir'de yaşıyorum ve 600 metrekarelik bir bahçem var. Ziraat mühendisiyim fakat tarım makineleri mezunu olduğum için maalesef bahçe bitkilerinden pek anlamıyorum. Yaklaşık 45 gün önce bahçeme çim ektirdim. 6 karışım, 4 mevsim. İlk çıkışta çimler 2 hafta içerisinde 4-6 cm boya geldiler. 3. hafta sonunda kardeşlenmeye başladılar. Fakat 1 aylık iken 2 gün sulanmadı bahçe ve daha sonra çimlerin uç kısımları sararmaya ve çimlerin büyümeleri durmaya başladı. 1 noktada fungus var ve fungusit ile yayılmasını onledigimi düşünüyorum. Çimler yeni olduğu için amonyum nitrat uygulamasından korkuyorum. Gerçi bugün hava yağmurlu, serin ve rüzgarsız ama yinede çimler küçük olduğu için endişeleniyorum. Sizce amonyum nitrat ile mi yoksa yaprak gübresi ile mi çimlerimi güçlendirmeyi denemeliyim? Yoksa farklı bir uygulama mı tavsiye edersiniz? Saygılarımla.. Düzenleyen Plumbago : 07-06-2007 saat 15:50 Neden: Yazım yanlışları, büyük-küçük harf |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-05-2007
|
45 günlük çime üre fazla gelebilir.Bence %33'lük A.nitrat iyi tavsiye.Üreyi daha sonra ve mutlaka kontrollu verebilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Yeni Üye
|
Merhabalar, Bugün "Magic booster" adlı organik gübreden 1 Litrelik paket halinde aldım. Muhteviyatı, %35 organik madde, %20 serbest Aminoasitler, %4 Toplam Azot. &1 Organik Azot,%2 suda çözünür K2O,&7 Alginic Asit,%4.5 Hümik Asit'ten oluşmakta. Hammaddesi Bitkisel menşeli Amino Asit ve Deniz Yosununun karışımından oluşmakta. Bunun yanında "CAMADA" marka, muhteviyatı %70 Thiophanate methyl (dimethyl 4.4) den oluşan fungusiti aldım. Şimdi bu fungusit ve organik gübreyi karıştırıp çimlerimde kullanmak istiyorum. Acaba istediğim etkiyi görebilir miyim? Uygulama'da ise sırt tulumbası kullanacağım için, 15 litre suya 15cc organik gubre ve 10cc fungusit koyup 10m^2'ye 1litre karışım gelecek şekilde yapmayı planlıyorum. Sulama zamanlarını da sabah 5:00 da 15dakika olarak ayarladım. 24 adet mini sprink ile suluyorum. Bu uygulama ile çimlerimin uç kısımlarındaki sararmaları ve bulaşan mantarla mücadeleyi başarabilir miyim? Sizlerce de uygunsa, yarın akşam üstü uygulamaya başlayacağım. acilen önerilerinizi bekliyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum. Saygılarımla... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Yeni Üye
|
Saygıdeğer meslektaşlarım ve arkadaşlarım. Çimlerimdeki sorunlar öyle çok canımı sıkıyor ki işime konsantre olamadım ve dükanımı kapatıp eve geldim. Lütfen yukarıda yazılı uygulamam hakkında beni aydınlatın. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
agaclar.net
|
Lütfen şu anda gübre vermeyiniz. Önce bir dezenfektan uygulaması arkasından iki gün sonra da ilaç uygulaması yapınız. Bu başlıkta tavsiyelerde bulunduk, sırası ile onları uygulayınız. Akşam asla sulama yapmayınız. Sulama aralığını iyice genişletiniz. Mutlaka turf-set uygulayınız. Sonra gübre veriniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Yeni Üye
|
Sayın Mine Pakkaner, tüm başlıkları okudum. sulama zamanını iyice actım,hergün sabah 5te 10dk. ya düşürdüm. Yarın sabah erkenden bir dezenfektan alıp uyguluyayım. Buralarda bulabilirsem Turf-Set uygulaması yapayım, salı günü 'de yaprak gübresi vereyim çimlere. Sanırım o takdirde başarıya ulaşacağım. Yalnız benim aklımı karıştıran bir nokta var, duvar dipleri ve gölge alanlarda çimler harika boyda ve renkteler. olması gerekenden bile iyi durumdalar. Aynı şekilde sulanıyorlar ve hatta köşe olduğu için daha fazla su gölleniyor, buna rağmen nasıl olurda o köşeler harika durumdayken ideal şartlardakiler bu hale geliyorlar? Bu konuda ne düşünüyorsunuz sayın Mine Pakkaner? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-06-2007
|
çimlerimin daha sık ve güzel görünmesi için tavsiyeye ihtiyacım var birde aralarında yabanci otlar çıkıyor |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Iyi gunler. Bizim bahçedeki çimlerde de bir onceki sayfada mantardan oldugu bahsedilen kuruma tarzı giderek buyuyen halkasal kurumalar olusuyor. Ancak dipte agsi olusumlar yok. Cimler dipten uca dogru kuruyorlar. Bir de bahcenin yarisi golge, yarisi gunes. Bu halka seklindeki kurumalar tum gun gunes goren yerlerde olusuyor. Golge bolgelerdeki cimler saglikli. Baska tur bir hastalikla mi karsi karsiyayim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-06-2007
|
sayın ermansayman izmirden yazıyor. bende izmir deyim. sanırım mayıs ayı başında ki kurak ve çok sıcak günlerin ardından gelen yağmurlar gece sulamalarını kesene kadar çimlerimize bu hastalığı getirdi. duvar dipleri konusu hakikaten ilginç benim de duvar dipleri gayet iyi. ilk biçme zamanını da biraz geçirmiştim. çimlerin en uzun olan bölgelerinde de problem olmadı. "gölgede mantar daha kolay oluşur" diye biliyoruz ama bu durumu anlayamadım. sayın erhansayar gibi işi bırakıp eve gelecek durumum olmasa da bayağı canım sıkılıyor bu işe. Ayrıca ilk mesajımda yazım hataları yapmışım. Özen göstermeden yazdığım ilk mesajım için bu saygın forumda, katılımcılardan özür dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|