![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Nuri Bey, Öğretme ve öğrenme haz duyduğum iki şeydir. Bu saatler gelince "zil çaldı" sınıfa gir uyarısını veriyorum kendime. Şimdi bir sorum olacak izninizle. Budama konusunu kapsayan ağaç ve çalıları siz peryodik olarak mı vereceksiniz? Bizim sorduğumuz türlerle ilgili talaeplerimiz sizin bilgi aktarımınızı bozuyor mu? Fırça çalısı ile ilgili bilgi almak isemiştim. teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Sayın hozat Alıntı : Öğretme ve öğrenme haz duyduğum iki şeydir. Bu saatler gelince "zil çaldı" sınıfa gir uyarısını veriyorum kendime. Bilgi aktarımı ve öğrenme sizinle aynı paylaşım içindeyim ve son derece mutlu oluyorum... Konuları budama ve bakımını yaptığımız bahçelerde bulunan örnekleri sunuyorum... Bu sayfa sizlere özeldir. Amacı bilgimiz dahilinde, bilgi vermektir. Konuları siz açabilirsiniz, aklımın yettiği kadarı ile de yardımcı olurum... Callistemon ( Fırça çalısı) hakkında nasıl bir bilgi istiyorsunuz. Düzenleyen Nuri Murvet : 21-02-2011 saat 17:07 Neden: bilgi ilave |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba sayın OSMAN45 Rica ederim, ben bilgimle sizlere yardımcı oluyorum diye, son derece mutlu oluyorum... Mazınız, evet deforme olmuş, ne yazık ki ibreli türlerine budama yapılmaz diye genel bir ön kanaat (tabu) var, bunu kıracağız nasip olursa...! Mazınız eski koni formuna nasıl kavuşur : Size nasıl anlatacağım diye düşünüyorum, şema veya fotoğraf örneği olması lazım sizin anlayıp uygulama yapabilmeniz için... Size örnek teşkil etsin diye yarın, bir aksilik olmaz ise uygulama aşamalarını fotoğraflarını çekeyim sonra anlatayım... Paulownia (Pavlonya) ağacınız çok güzel, ileri yaşlarında geniş bir alan ister, umarım bir sorun yaşamazsınız... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Sayın hozat Sizin işiniz gerçekten zor, sizinle taraf olmadan önce, bey efendiye saygılarımı, hürmetlerimi sunarım...! Callistemon ( Fırça çalısı) doğal ortamında 10-12 metre boy yapabilen çalı formlu bir ağaçtır. Form için standart bir budama şekli yoktur, salkım söğüt gibi sarkan bir yapısı vardır. Aşırı fazla budama şekli çiçeklenmesini azaltır, iki yıllık dal sürgünlerinde çiçeklenme fazla olur. Bahar ve sonbaharda olmak üzere iki kere çiçeklenme gösterir. Ağaç formu vermek için kuvvetli bir dalına destek verilerek alt kısımdan dallanmaya müsade edilmez budanır, zaman içersinde gövde kalınlaşarak odunsu ağaç form yapısına döner, üstten taçlandırılır. Aşırı sudan hoşlanmaz. En çok rüzğar koridorunda kalmaktan zarar görür, rüzğarı sevmez. Yerini severse gelişimi hızlı olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Her şey gönlünüzce olsun. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Sayın ligustrum Mazı budamalarında mazı tohumlarını, mümkün olduğu kadarı ile toplamakta yarar vardır, mazı tohumları bitki gelişiminde bitkinin gerilemesine ve yoğun kozalak oluşumu form bozulmalarına yol açar. Mazınızın içindeki kuruluklar, iç bölgelerin gün ışığı görmediği içindir, kuru olmaları normaldir. Mazınızın en büyük düşmanı, ibre dokusu sık olduğu için geç farkına varılan, siyah yaprak bitinin bitkinize musallat olmasıdır. Sık, sık kontrol edin, siyah yaprak biti bitkinize musallat olduğu zaman büyük zarar verir, geç fark edilirse bu oluşum glikoz mantar hastalığına (Karaleke) sebeb olur, bitkinizin ölümüne kadar olan bir sürece gider. Mayıs- Haziran ve Ağustos sonu dikkatli olun sık sık tüm bitkilerinizi kontrol edin. Ateş dikeni budamalarına konu olarak geleceğim, meyve bağlamasının budama ile ilgisi vardır. Konuyu fotoğraf ve bilgi destekli anlatacağım... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Sayın OSMAN45 Paulownia (Pavlonya) ağacının muhteşem kök sistemi vardır, süzek, drene olabilen topraklarda inanılmaz toprağı kavrama gücü vardır. Gelişimi onun için bu kadar hızlıdır. Kesme işlemini, bence yanlış yapmışsınız...(Tavsiye üzerine) kerestelik kesim olmuş..! Budamaya gelen bir yapısı vardır ve bilinçli bir kesimle ağacınızın taç oluşumunu istediğiniz yüksekliğe çıkartabilirdiniz, ufak bahçelerde bu tip ağaçların yüksek taçlı olması alanı daraltmaz ayrıca bahçede bulunan öteki bitkilerinize yarı gölge ışık sağlıyarak olumlu bir ortam hazırlardı. Kısa gövde kesimlerinde, ağacınız taçlanmayı kestiğiniz yerden yapacağı için daha geniş alana ihtiyaç gösterecektir, meyve ağacı formunda olmuştur. Ağacınızın ilerki yaşlarında bahsettiğiniz mazı ağacına zarar verecek gibi ise şimdiden kesmenizde yarar vardır. Bu kesimler ağacınızda form bozuklukları oluşturacaktır, bu da görsel olarak size faturasıdır. Her şey gönlünüzce olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|