agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Peyzaj, Bahçe Düzenleme
(https)

Beğeni Düzeni177Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-09-2013, 15:09   #1
Ağaçsever

Hurci's Avatar

Giriş Tarihi: 15-10-2012
değerli bilgiler için teşekkürler değerlendiricem muahakak diğer arkadaşlrada ayzarsa bir ortasını bulucazz inşallah

Hurci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2013, 23:40   #2
Ağaçsever

Hurci's Avatar

yokmu başka karışım önercek arkadaşlar veya başka fikri olan arkadaşlar??

Eski 12-09-2013, 14:42   #3
Ağaçsever

Hurci's Avatar

Destekler bekleniyor :)

Destek ve bilgileriniz benim için çok önemli

Eski 04-02-2014, 21:46   #4
Ağaçsever

metulen's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2012
Merhaba. Yazlıktaki bahçemdeki çimenlerle sorun yaşıyorum. Bu nedenle bir kaç sorum olacak, ayrıca tavsiyelere de ihtiyacım var.

Öncelikle bahçenin bulunduğu yer istanbul - şile. Tipik karadeniz iklimi diyebilirim. Bahçemiz müstakil ve U şeklinde. Yani ön, arka ve yan. Ön ve yan kısımda çimen bulunuyor. 2013 baharında otomatik sulama ve hazır rulo çim kullanılarak bahçeyi çimenlendirdik. Gerek bilgisizlikten, gerekse peyzaj firmasının özensiz işinden ötürü çimenler çok yıprandı. L şeklinde olan çimenlik alanın ön kısmı ev nedeniyle çok az güneş alıyor. Yan kısmının bir bölümü ise istimlak duvarı nedeniyle yarı gölgede kalıyor. Toprak direnajı da iyi olmadığından bazı bölümlerde çim kaybı yaşandı ve bolca yosunlanma oldu. Ara ara ekimler yaptıksa da kısmi olarak bu bahsettiğim alanlarda boşluklar ve yosunlanmalar devam ediyor.

Baharda ara ekim yaparak ve yosun ilacı kullanarak bahçeyi çimin serildiği ilk haline çevirmeye çalışcam. Fakat oldukça zor gibi duruyor. Çünkü toprak direnajı iyi değil ve geçirgenlik az. Geçirgenlik için toprağa ara ara kalem büyüklüğünde delikler açıp içlerine kum doldurmayı planlıyorum. Böylelikle suyu daha alt kısımlara iletebilirim diye düşünüyorum. Ayrıca eğim nedeniyle hafif çukur olan bölgeye direnaj kanalı açıp içini çakılla doldurmayı düşünüyorum. Böylelikle biriken fazla suyu bahçe dışına atmayı planlıyorum.

Çimdeki yosun sorunu ve seyrek form içinse öncelikle yosun ilacı ve ara ekim için çim tohumu karışımı tavsiyesine ihtiyacım var. Bahçenin son halini ve rulo çimin serildiği ilk halinin fotoğraflarını paylaşarak durumu daha anlaşılır kılmaya çalışcam.

Konuya hakim kişilerden tavsiyelerini bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

Evi satın aldığımızdaki bahçenin ilk halleri:
Name:  ilk (1).jpg
Views: 2213
Size:  69.1 KB
Name:  ilk (3).jpg
Views: 2557
Size:  67.5 KB
Name:  ilk_ (1).jpg
Views: 2274
Size:  60.1 KB

Rulo çim öncesinde firma tarafından bahçenin sulama sistemi yapılmış ve yeni toprak serilmiş hali:
Name:  peyzaj.jpg
Views: 2296
Size:  66.4 KB
Name:  peyzaj (2).jpg
Views: 2259
Size:  61.7 KB

metulen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2014, 21:49   #5
Ağaçsever

metulen's Avatar

Bunlarda bahçenin son hali. Mümkün olduğunca çimenlerin son halini gösteren fotoğraf eklemeye çalıştım. Çünkü doğrudan çimenlerin son halini çektiğim fotoğraflar yok.

Name:  son.jpg
Views: 2099
Size:  54.5 KB
Name:  son (4).jpg
Views: 2190
Size:  64.3 KB
Name:  son (2).jpg
Views: 2045
Size:  50.9 KB
Name:  son (1).jpg
Views: 2172
Size:  64.6 KB

Çimenleri kurtarabilmem ve güzelleştirebilmem için yardımlarınızı bekliyorum

Eski 08-02-2014, 12:10   #6
Yeni Üye

ALİZ's Avatar

Giriş Tarihi: 26-01-2014
Çimlerde sorun

Sayın Metulen, öncelikle hayırlı olsun, güle güle oturun diyorum.
Ben de sizin gibi evimi yakınlarda aldım ve evin bahçesinde çim adına bir şey kalmamıştı. Böyle bir bahçede zaten sağlıklı çim olamazdı. Çim adına yaptığım ne varsa yukarıda dilim döndüğünce yazmaya çalıştım. Bahçemin son halini yazımın altında bulunan linki tıkladığınızda görebilirsiniz. Bu işe çok emek verdim ve bizzat yaptım. Fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla, siz de oldukça uğraşmış ve çaba göstermişsiniz. Yaşadığınız sıkıntıların nedenlerini zaten kısmen kendiniz sıralamışsınız. Benim değerlendirmem şöyle olacak:Toprak yapınızı düzenlemediğiniz takdirde, rulo çimin kralını döşetseniz nafile. Bahsettiğinize göre, bahçeniz kısmen gölge, kısmen güneş. Uygulanan rulo çim bu ihtiyacı karşılıyor muydu? Bence alt yapıyı düzeltmeden yapılan rulo çim uygulaması pek sağlıklı sonuç vermez. Muhtelif delikler açıp içine kum doldurma fikri pek sonuç vermez kanaatindeyim. Toprağın su tutan ve suyu geçirecek malzeme ile harmanlanması gerekir. Aksi taktirde bölgesel sorunlar devam eder. Bir an önce çimlere kavuşmak düşüncesi sizi hazır rulo çim işine sevk etmiş. Yeterli zamanınızın olmaması da belki bu karar da etkili oldu. Ayrıca fatoğraflarda gördüğüm kadarıyla çim alanda rastgele dikilmiş fazla sayıda ağaç görüyorum. Bu ağaçların kenarlarda toplanmasında fayda var. Taşıyabildiklerinizi taşıyın, taşıyamadıklarınızı gözden çıkarın derim. Özellikle meyve ağaçları çim alanda pek uygun olmaz, çimlerin gereksinimi olan su, onlara fazla gelir. Yer yer yapacağınız ekimler için, "yama çimi" tabir edilen çim tohumları satılıyor. Internetten de bulabilirsiniz, Eminönü'nde de var. Ama yamama işleminin görsel anlamda pek başarılı olacağını düşünmüyorum. Son olarak mevcut durum için tavsiyem, belki kızacaksınız bana ama, sil baştan yapmanız...Buna karar verirseniz tekrar görüşebiliriz. İyi günler, kolay gelsin.

ALİZ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2014, 00:09   #7
Ağaçsever

metulen's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ALİZ Mesajı Göster
Sayın Metulen, öncelikle hayırlı olsun, güle güle oturun diyorum.
Ben de sizin gibi evimi yakınlarda aldım ve evin bahçesinde çim adına bir şey kalmamıştı. Böyle bir bahçede zaten sağlıklı çim olamazdı. Çim adına yaptığım ne varsa yukarıda dilim döndüğünce yazmaya çalıştım. Bahçemin son halini yazımın altında bulunan linki tıkladığınızda görebilirsiniz. Bu işe çok emek verdim ve bizzat yaptım. Fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla, siz de oldukça uğraşmış ve çaba göstermişsiniz. Yaşadığınız sıkıntıların nedenlerini zaten kısmen kendiniz sıralamışsınız. Benim değerlendirmem şöyle olacak:Toprak yapınızı düzenlemediğiniz takdirde, rulo çimin kralını döşetseniz nafile. Bahsettiğinize göre, bahçeniz kısmen gölge, kısmen güneş. Uygulanan rulo çim bu ihtiyacı karşılıyor muydu? Bence alt yapıyı düzeltmeden yapılan rulo çim uygulaması pek sağlıklı sonuç vermez. Muhtelif delikler açıp içine kum doldurma fikri pek sonuç vermez kanaatindeyim. Toprağın su tutan ve suyu geçirecek malzeme ile harmanlanması gerekir. Aksi taktirde bölgesel sorunlar devam eder. Bir an önce çimlere kavuşmak düşüncesi sizi hazır rulo çim işine sevk etmiş. Yeterli zamanınızın olmaması da belki bu karar da etkili oldu. Ayrıca fatoğraflarda gördüğüm kadarıyla çim alanda rastgele dikilmiş fazla sayıda ağaç görüyorum. Bu ağaçların kenarlarda toplanmasında fayda var. Taşıyabildiklerinizi taşıyın, taşıyamadıklarınızı gözden çıkarın derim. Özellikle meyve ağaçları çim alanda pek uygun olmaz, çimlerin gereksinimi olan su, onlara fazla gelir. Yer yer yapacağınız ekimler için, "yama çimi" tabir edilen çim tohumları satılıyor. Internetten de bulabilirsiniz, Eminönü'nde de var. Ama yamama işleminin görsel anlamda pek başarılı olacağını düşünmüyorum. Son olarak mevcut durum için tavsiyem, belki kızacaksınız bana ama, sil baştan yapmanız...Buna karar verirseniz tekrar görüşebiliriz. İyi günler, kolay gelsin.
Öncelikle yorumlarınız ve değerlendirmeniz için teşekkür ederim. Bu yorumunuzdan sonra paylaşımlarını tekrar ve dikkatle okudum. Özellikle bahçenin son halini çok beğendiğimi söyleyebilirim. Duruma hakim biri olduğunuz için kendi durumumu daha ayrıntılı açıklamak istiyorum.

Fotoğraflarını paylaştığım bahçe yazlığımızın bahçesi. Babam öğretmen olduğundan yazın 2 ay boyunca annemle orada kalıyorlar. Ben genelde yazları her hafta sonu, kışları ise ailecek 2 haftada bir hafta sonları gidiyoruz. Yani anlaşılacağı üzere yazlıkta sürekli kalınmıyor. Bu nedenle çimlerin yaşayabilmesi için kendi kendine bakabiliyor olması yani otomatik sulaması olması gerekiyordu. Bu nedenle çimden önce bahçede sulama tesisatı gerekliydi. Bunun maliyeti ise, selenoid vanalar, zamanlayıcı kontrol ünitesi, fıskiyeler ve tesisat ile birlikte 1250 - 1500tl arası idi. Bir çok yerden fiyat aldık ve bu rakamlarda sabitlendi. Tesisat işi zor olduğundan işi bilen birine yaptırmak gerekiyordu. Zamanlayıcı ünite ve selenoid vanaların karaköy piyasasındaki maliyeti ise 400-500tl arasındaydı. Geri kalan borular, ekleme ürünleri ve fıskiyeler ile maliyet oldukça yükseliyordu. Bu nedenle sistemi komple işi bilene yaptırmaya karar verdik. Sulamanın şile şartları için öneminden bahsetmek gerekirse, elle sulama ile çok su harcanıyordu ve şuan suyun metreküpü 4,5tl. Elle sulanan önceki çimenli bahçemiz için yaz aylarında 200-250tl su parası veriyorduk. Geçen yaz en fazla 140tl ödedik. Yani otomatik sulama kendini amorti etti edecek. Ayrıca yazları oldukça sert geçiyor, sıcak ve kuraklık olabiliyor.

Neden rulo çimi tercih ettiğimize gelirse, tohumdan çimlendirmede oldukça seyrek bir yapı oluyor ve çok çabuk sorun yaşanıyor. Sitede bu tarz uygulamaların hepsi hüsran oldu. Bir kaçı ise gerçekten bu tohumdan çimlendirme için ciddi efor sarf ettiler ve profesyonel yardım aldılar. Ama dediğim gibi hepsi rulo çime döndü.

Ayrıca bahçe toprağı çok kötü olduğundan yeni çimlendirme için bahçenin toprağının düzenlenmesi ve yenilenmesi gerekiyordu. Bunun için yüzeyden en az 20cm toprak atılıp yeni toprak serilmesi gerekiyordu. İnanır mısınız bunun bile maliyeti 600tl leri buluyordu. Bizim kendi başımıza 100 metre kare bahçeyi yüzeyden 20cm temizlememiz mümkün değildi. Sonrasında ise kalan toprağın havalandırılması yani çapalanması gerekiyordu. Elle yapılacak işler değil bunlar. Makine gerekli. Bir peyzajcıdan önce şöyle bir fiyat aldık; sulama sistemi olmadan, 20cm toprağın yüzeyden uzaklaştırılıp atılması, bahçenin çapalanması ve taşların ayıklanması, 20cm yükseklikte elenmiş ve gübreli toprağın serilmesi (sanırım 20metreküp), çim tohumu, elenmiş kapak toprağı (2 metreküp) hepsi için 950tl. Sulama olmadan yapılan bu işlem kafadan çöpe gidecekti. Düzenli sulanmayan bir bahçede çim gelişimi pek mümkün değil malum. Sitemizde bunun örneklerini bizzat gördük, dostlarımızda bu yönde çok uyarıda bulundu. Bu nedenle çimi tohumdan elde etmekten ve sulama sistemi olmadan çimlendirme yapmaktan vazgeçtik. Rulo çimi tercih ettik. Çünkü rulo çimde çimler kök gelişimini sağlamış yapıda geliyor ve toprağa tutunması daha kolay oluyor.

Tüm bu durumları gözeterek 2500tl maliyetle rainbird marka zamanlayıcı ünite ve gene aynı markanın 3 adet selenoid vanası, 17 adet fiskiyesi ek olarak 20cm toprağın bahçeden uzaklaştırılması dahil bahçeyi çimlendirdik.

Bahçenin bu hale gelmesindeki sebep ise peyzajnının gamsız olmasıydı. Çimenlerde bozulmalar başladığında kendisini uyardık, oda "çimin tarlası bende siz endişelenmeyin, bahçe otursun, sorun olursa yenileriz" dedi. Ama malum kötü esnaf mantığı ilgilenmedi. Bizde adam ilgilenecek diye sallamadık. Gübre gerektiğini bile sonradan öğrendik. Yosunlanma başladığında önlem almadık, oluşan boşluklara ara ekim yapmadık. Hatta inanırmısınız 2 adet fıskiye toprağın altında kalmış ve o bölgedeki çimleri çürütmüş. Yüzeyden sadece bozulmaları gördük, sonradan kendim far kettim fıskiyelerin toprak altında kaldığını. Hatta fıskiyenin biri yürüme yolunun başındaki taşın altında kaldığından sorumlu olduğu alanı sulamadı bu nedenle oradaki çimlerde yanma yaşandı. Biz eksik fıskiye koymuş diye hayıflanıp elle sulamaya çalışsak ta bir süre bu zarara engel olamadık. Sonradan bunu düzeltince o bölgedeki çimler toparladı. Ama diğer toprağın altında kalan maalesef o bölgedeki çimlere çok zarar verdi. Evin kenarında olduğundan az güneş alıyor ve toparlanması için ciddi bir ara ekim gerekiyor.

Bu özensizliğimize karşın eğer rulo çim olmasaydı bahçe çoktan çorak olurdu. Ayrıca son yaptığımız saçmalıktan bahsedeyim, aralık ortası bahçeye kış gübresi attık, sonra havalar soğuk don olacak sulamayın dediler ve çimenlerde kısmi yanıklar oldu o gördüğünüz resimler o darbeden sonra oluştu. Ocak ortası yağan yağmurlarla ve bizim ara sulamalarımızla gübre ancak etkisini gösterebildi ve bahçe kısmen toparladı.

Çimen işi gerçekten zor, hele hele bizim gibi vurdum duymazlar için. Artık bu konu için sürekli bir şeyler araştırıp daha bilgili olarak yaklaşıyorum. Annemin kafasına göre müdahale etmesine izin vermiyorum. Onun mantığı bol gübre iyidir. Ama bir çok alanda yanıklar oldu bu nedenle. Hatta elle attığı için bazı bölgelere direk avuç avuç öbekler halinde atmış. Tüm bu bilgisizliklerin sonucudur bu bahçe.

Bizim sitede aynı firmaya düzenleme yaptırılmış başka bahçeler var. İnanın durumları çok iyi. Bu saatten sonra sil baştan başlamak gibi bir şey söz konusu değil. Çünkü ilk başta yapılacak her düzenleme yapılmıştı. Aynı mantık devam ettiği sürece 3 ayda bir yeni rulo çim sermek gerekir Bu nedenle bahçeyi sil baştan yapmaktansa önce mantığı değiştirip durumu kurtarmaya çalışcam.

Eski 10-02-2014, 22:53   #8
Yeni Üye

ALİZ's Avatar

Sayın Metulen, Murphy Kanunlarına göre" bir şey ters giderse hep ters gider" miş. Sulama sorununuz yok anladığım kadarıyla, gerekenleri yapmışsınız. Bütün bitkilerde olduğu gibi, çim de özenli bakım istiyor. Hatta çim daha çok ilgi gerektiriyor. Bundan sonra mevcut olanları korumak, geliştirmek ve iyi duruma getirmekte kararlı görünüyorsunuz. O halde sulama sisteminizi sürekli kontrol etmeniz, gübrelemeyi daha çok bahar ve yaz aylarında yapmanız(mart,mayıs,temmuz,eylül), gübreden sonra mutlaka sulamaya önem göstermeniz, gübrelemeyi tercihen biçim yaptıktan sonra uygulamanız, gübre m2 ye 20 gr. kadar dengeli dağılımla tatbik etmeniz, bozulan yerler için tohum ekmek yerine, bölgesel rulo monte ettirmeniz(Peyzajcınızın kulağından çekip getirmek pahasına) uygun olur kanaatindeyim. İyi günler.

metulen beğendi.
Eski 11-02-2014, 19:49   #9
Ağaçsever

metulen's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ALİZ Mesajı Göster
Sayın Metulen, Murphy Kanunlarına göre" bir şey ters giderse hep ters gider" miş. Sulama sorununuz yok anladığım kadarıyla, gerekenleri yapmışsınız. Bütün bitkilerde olduğu gibi, çim de özenli bakım istiyor. Hatta çim daha çok ilgi gerektiriyor. Bundan sonra mevcut olanları korumak, geliştirmek ve iyi duruma getirmekte kararlı görünüyorsunuz. O halde sulama sisteminizi sürekli kontrol etmeniz, gübrelemeyi daha çok bahar ve yaz aylarında yapmanız(mart,mayıs,temmuz,eylül), gübreden sonra mutlaka sulamaya önem göstermeniz, gübrelemeyi tercihen biçim yaptıktan sonra uygulamanız, gübre m2 ye 20 gr. kadar dengeli dağılımla tatbik etmeniz, bozulan yerler için tohum ekmek yerine, bölgesel rulo monte ettirmeniz(Peyzajcınızın kulağından çekip getirmek pahasına) uygun olur kanaatindeyim. İyi günler.
Sayın Aliz, teşekkürler cevabınız için. Evet şuan yaklaşık 17 ayarlanır fıskiye ile homojen sulama yapabiliyorum. Sulamayı yaz aylarında sabah 5e kuruyorum. Sulama uzunluğunu ise iklime göre değiştirebiliyorum. Biz olsak ta olmasak ta bahçe sulanıyor. Bu konuda sıkıntım yok artık. Bazı kısımlara özellikle duvar ve evin olduğu tarafa rulo çim ile ekleme mantıklı. Diğer alanlara ise ara ekim yeterli olacak. Çünkü genelde seyrelmeler çok ince oluyor. Daha önce yaptığımız ara ekimlerde renk farkı oldu ama boşluklar kapandı. Artık gübrelemeye daha önem veriyorum. Hatta leonardit diye bir doğal gübreden haberim oldu. Ondan bir kaç çuval alıp çimlere de belirli bir miktarda vermek istiyorum. Leonardit'in yapısı okuduğum kadarıyla mucizevi
Ayrıca baharda yosuna karşı da mücadeleye girişmeyi planlıyorum. Sağlıcakla kalın.

Eski 10-02-2014, 21:18   #10
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-12-2007
Galeri: 13
Cim alanda yabani sarimsaktan kurtulamiyorum. Soganina kadar sokup almak gerekli ama, 50 m2 alani yeni bastan kirizma yapip kokleri almak, topragi elekten gecirmek dusuncesi bile tuylerimi diken diken ediyor. Hele, gelecek olan malzemenin deniz yolu ile maliyeti yuksek bir sekilde eve varmasi ise isin tuzu biberi..
Bana bir akil.......

Eklenen Resimler

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2014, 23:02   #11
Yeni Üye

ALİZ's Avatar

Merhaba Sındırgılı. Her güzelliğin bir bedeli var. Ne demişler "gülü seven dikenine katlanır" Çim olacaksa, engeller ortadan kaldırılmalı. Zamanınız var sanıyorum. Sabırla, bir çatal kanca ile soğanlı kökleri tek tek çıkarmaktan başka çareniz yok bence. Ya da; bahçeyi komple belleyip, bu suretle toprakta çıkmış, ya da çıkacak otların kurumasını sağlayıp, tercihen bahardan sonbaharın sonlarına kadar bu mücadeleye devam edip, toprakta potansiyel halde bulunan kök ve otları bertaraf etmek. Böylece toprağınız da havalanıp ekime hazır hale gelmiş olur. Bu işi temiz yaparsanız, ekim ayı içinde gönül rahatlığıyla çimlerinizi ekebilirsiniz. İyi günler.

Eski 11-02-2014, 06:08   #12
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-12-2007
Galeri: 13
Cevabiniz icin tesekkurler.
Cim alanda 2 senede gelisen bir olgu. Bunlarin soganlari 25-40 cm asagida oldugu icin catal bel ile almak gerekiyor.Yine de bunlar ile bas etmenin zor oldugunu dusunuyorum.Gecen sene, tohumlarini sacmasini bir nebze onledigimi dusunurken boyle genislemesi cok azimli bir bitki oldugunu gosteriyor.Adada her yeri istila etmis vaziyette.
Dediginiz gibi alani komple belleyip, soganlari imha etmekten baska kesin cozumum yok. 1 yaz boyle bombalanmis bir alanin karsisinda oturmak ta pek ic acici degil.Belki, malc malzemesi ile topragin ustunu kapatip (altini iyice tirmikla duzeltip ) bu goruntunun onunede gecmis olurum.

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2014, 07:45   #13
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 07-04-2009
bahçede köpek besliyorum yaz kış çim tavsiyesi

merhaba arkadaşlar bahçeme yaz kış çim istiyorum bir türlü bulamadım üstüne basılabilir olması şart bahçede köpek besliyorum çimlenmeya kadar köpeğimi uzak tutabilirim daha sonra devamlı üstünde gezecek yardımcı olursanız sevinirim

horka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2014, 19:59   #14
Ağaçsever

metulen's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi horka Mesajı Göster
merhaba arkadaşlar bahçeme yaz kış çim istiyorum bir türlü bulamadım üstüne basılabilir olması şart bahçede köpek besliyorum çimlenmeya kadar köpeğimi uzak tutabilirim daha sonra devamlı üstünde gezecek yardımcı olursanız sevinirim
Spor alanları için olan çim tohumu size uygun olur diye düşünüyorum. Genel olarak basmaya karşı dayanıklıdır. Ama köpeğinizin çimlere çişini yapması ister istemez her çime zarar verecektir. Bunun önüne geçme şansınız yok. Ancak ve ancak köpeğinize tuvalet alışkanlığı kazandırarak önleyebilirsiniz diye düşünüyorum. Ayrıca bahçenin güneş alma durumu, mevsimsel durumlar da çim tercihinde önemli faktörlerdir. Bahçenin durumunu daha detaylı olarak analiz ederseniz işiniz kolaylaşır.

Eğer ki rulo çim yaptıracaksanız çim dayanımı ve sıklığı olarak avantaj sağlayabilirsiniz. Ama benim görüştüğüm peyzajcılar genelde tek tip genel kullanım çim'i yetiştiriyorlar. Bu da özel durumlar için (gölge, kuraklık vs gibi) çimi zorlayabilir.

Eski 27-03-2014, 09:05   #15
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-03-2014
Öncelikle merhabalar aranıza yeni katıldım. Çim hakkın da pek bilgiye sahip değilim yanlışımız olursa affola benim bi sorum olacak kayınpederim bahçe işlerine çok meraklıdır geçen sene yaklaşık 30 metre kare alanı çimlendirmek istemiş fakat işçilerin hiç bilgisi olmadığı için tohumu fasülye gibi sıraya ekmişler aralarda 3 er cm boşluk var ve çok kötü bi görüntü var şu an bahçede bi kaç biçimden sonra ara ekimde yapıldı ama durum hala kötü. önerileriniz nelerdir acaba nasıl düzeltebiliriz bu bahçeyi ?

ahmetdemirkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2014, 21:44   #16
Yeni Üye

ALİZ's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmetdemirkan Mesajı Göster
Öncelikle merhabalar aranıza yeni katıldım. Çim hakkın da pek bilgiye sahip değilim yanlışımız olursa affola benim bi sorum olacak kayınpederim bahçe işlerine çok meraklıdır geçen sene yaklaşık 30 metre kare alanı çimlendirmek istemiş fakat işçilerin hiç bilgisi olmadığı için tohumu fasülye gibi sıraya ekmişler aralarda 3 er cm boşluk var ve çok kötü bi görüntü var şu an bahçede bi kaç biçimden sonra ara ekimde yapıldı ama durum hala kötü. önerileriniz nelerdir acaba nasıl düzeltebiliriz bu bahçeyi ?
Ahmet Bey merhaba. 3 cm aralıkların geçen seneden bu zamana kadar dolmuş olması gerekirdi. Ekimden sonra çimlerin üzerinde silindir gezdirmek, çimlerin çoğalmasını(kardeşlenmesini) sağlıyor. Anladığım kadarıyla bu işlem de yapılmamış. Çimler hala zayıf ise, biçim sonrasında silidir vb, ile çimleri güzel bir ezin. Sonra da uygun oranda çim gübresi kullanarak güzelce sulayın. Bu işlemi yaz sonuna kadar 3-4 kez tekrarlayın. Kolay gelsin.

Eski 31-03-2014, 13:01   #17
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-03-2014
Merhabalar, aranıza yeni katılan üyelerdenim forumları dikkatle okuduktan sonra 2 hafta önce bahçemi çimlendirdim. Sorum şu, Ankarada gece sıcaklıkları 0 derece ve -1, -2 gibi gidiyor, yeni yeni çıkmaya başlayan çimleri akşam sulamaktan çekiniyorum. Henüz tamamı çıkmadığı için sulamayada devam etmem lazım. Günde bir kez sulama yeterli olurmu? Akşam sularsam gece soğuğunda zarar verirmiyim? Saygılarımla.

seabird65 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2014, 14:17   #18
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 17-06-2013
Verandanın önünde 20 m2 kadar bir alan vardı 1 ay önce çim ekmiştim hiç çimlenme olmamıştı ben de bayat sandım tohumları dün baktığımda hepsi çimlenmeye başlamıştı

In God We Trust Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2014, 17:56   #19
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 18-08-2013
İlkbaharın artık iyice yaklaştığı bugünlerde çim bakımı için yapılabilecekleri araştırırken forumda yazılanlardan toparladığım aşağıdaki gibi bir ilaç/gübre kombinasyonu oluşturdum. Geçen yıl bahçemde karşılaştığım kurt/kelebek sorununa da daha erken müdahale etmek için iyi olacağını düşünüyorum.
Sizlerin yorumunuz nedir? Bu kombinasyonun uygulanması uygun mudur sizce? Eğer öyleyse ne şekilde uygulamalıyım? Ayrıca bunları İzmir'de nereden temin edebilirim ya da bu tip malzemeler satan bir internet sitesi mevcut mudur?
Yardımlarınız ve yorumlarınız için çok teşekkürler. Herkese yemyeşil bir ilkbahar dileklerimle.

Kelebek ve kurtlar için : Dursban (Korban) 4 / 25 W
Dezanfektan: Huwasan
Gübre : MAP
Çim aktivatör : Green-Set

irfanguder Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2014, 16:32   #20
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Giriş Tarihi: 21-08-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi irfanguder Mesajı Göster
İlkbaharın artık iyice yaklaştığı bugünlerde çim bakımı için yapılabilecekleri araştırırken forumda yazılanlardan toparladığım aşağıdaki gibi bir ilaç/gübre kombinasyonu oluşturdum. Geçen yıl bahçemde karşılaştığım kurt/kelebek sorununa da daha erken müdahale etmek için iyi olacağını düşünüyorum.
Sizlerin yorumunuz nedir? Bu kombinasyonun uygulanması uygun mudur sizce? Eğer öyleyse ne şekilde uygulamalıyım? Ayrıca bunları İzmir'de nereden temin edebilirim ya da bu tip malzemeler satan bir internet sitesi mevcut mudur?
Yardımlarınız ve yorumlarınız için çok teşekkürler. Herkese yemyeşil bir ilkbahar dileklerimle.

Kelebek ve kurtlar için : Dursban (Korban) 4 / 25 W
Dezanfektan: Huwasan
Gübre : MAP
Çim aktivatör : Green-Set
Sayın İrfanguder merhaba.

Huwasan ve MAP gübresini sitemizden ( http://www.madrasol.com/kategori/gub...-gubreler.aspx ) temin edebilirsiniz. Selamlar...

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2014, 15:03   #21
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-06-2010
Benim de elimde üre gübresi var, bunu şuan çime uygulayabilir miyim? Sonbaharda veriliyor die biliyorum ama bi zararı olmazsa vermek istiyorum. Köklerinin gelişmesi açısından.

mavisedir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2014, 16:29   #22
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mavisedir Mesajı Göster
Benim de elimde üre gübresi var, bunu şuan çime uygulayabilir miyim? Sonbaharda veriliyor die biliyorum ama bi zararı olmazsa vermek istiyorum. Köklerinin gelişmesi açısından.
Sayın Mavisedir merhaba.

Üre gübresi şuan çime uygulanamaz. Çimi yakabilir. Bu günlerde Amonyum Nitrat gübresi kullanabilirsiniz. Selamlar...

Eski 12-06-2014, 15:23   #23
Ağaçsever

sirius50's Avatar

Giriş Tarihi: 08-05-2009
sayın vetman996
size özelden yazımaya çalıştım ancak mesajımı gönderemedim.
sayın metulen in başına gelenlerin benzeri de benim başımda geçen sene aptmanımızın 900 m2 lik bahçe peysaj, toprakk altı su deposu ve otomatik sulama sistemi işini yaptırdık. işinin ehli olmayan bir ziraat müh.sine denk geldik ve şu an mahkemelik durumdayız. su deposunu yeteri kadar derine gömmediğinden depo üstündeki çim için kalan toprak kalınlığı 10 cm civarında her biçimde gübre takviyesi yapmak zorunda kalıyoruz yoksa sararıp kuruyor. toprağı yeteri kadar ıslah etmediğinden diğer yerlerde pek iç açıcı değil.yaklaşık bir haftadır web sayfalarında leonadit ve hümikk asit araştırması yapıyorum. 70-80 kadar üreticisi olduğunu öğrendiğim bu ürünlerden her üretici kendisinin ürününü göklere çıkarıp diğerlerini yerin dibine batırıyor.
iyi bir leonarditte hümik asit oranının %65-85 PH ın da 4-5 arasında olması gerektiğini öğrendim. (hümik asit hammaddesi olduğuna göre doğrudur)bazı tanımlamalara göre:
"Bazı kaynaklara göre leonardit linyit kömürüdür. Başka bazı kaynaklara göre ise; leonardit torfdur (turbadır), gidyadır, olgunlaşmamış kömürdür, yeşil renkli tatlı su çamurudur veya kimyasal işlemler sonucu elde edilmiş bir kimyasal maddedir. Bir başka deyişle, içeriğinde az veya çok hümik asit bulunan tüm maden veya maden benzeri kaynaklar leonardit olarak da adlandırılıyor gibi gözükmektedir. Gerçekte, leonardit yukarda sıralı olanların hiçbirisi değildir. Leonardit; oluşumu, jeolojisi, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile diğerlerinin hepsinden farklı olan başka bir madendir.

Devamını oku: http://leonardit.webnode.com.tr/news/leonardit-nedir-/" şeklinde ifade edilmektedir.
sizden bazı sorularıma yanıt rica edecektim.
1.sizin ürünümüz (charisma) bu tanımlardan hangi grub ta yer alıyor.
2. tetra hümik adlı ürününüz ün PH değeri tanımlanan leonardit ph ına uygun görünüyor.
3.yetişmiş çime leonardit uygulaması yapılabilirmi dozaj ne olmalıdır.
4.ankarada saksıda yetiştirmeye çalıştığım ortanca, mayer limon, kamkuat, begonvil vb gibi saksı bitkilerime hümik asit vermeyi düşünüyorum. bu uygunmudur.?
ilginize şimdiden teşekkürler
saygılarımla
turgay

sirius50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2014, 12:02   #24
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sirius50 Mesajı Göster
sayın vetman996
size özelden yazımaya çalıştım ancak mesajımı gönderemedim.
sayın metulen in başına gelenlerin benzeri de benim başımda geçen sene aptmanımızın 900 m2 lik bahçe peysaj, toprakk altı su deposu ve otomatik sulama sistemi işini yaptırdık. işinin ehli olmayan bir ziraat müh.sine denk geldik ve şu an mahkemelik durumdayız. su deposunu yeteri kadar derine gömmediğinden depo üstündeki çim için kalan toprak kalınlığı 10 cm civarında her biçimde gübre takviyesi yapmak zorunda kalıyoruz yoksa sararıp kuruyor. toprağı yeteri kadar ıslah etmediğinden diğer yerlerde pek iç açıcı değil.yaklaşık bir haftadır web sayfalarında leonadit ve hümikk asit araştırması yapıyorum. 70-80 kadar üreticisi olduğunu öğrendiğim bu ürünlerden her üretici kendisinin ürününü göklere çıkarıp diğerlerini yerin dibine batırıyor.
iyi bir leonarditte hümik asit oranının %65-85 PH ın da 4-5 arasında olması gerektiğini öğrendim. (hümik asit hammaddesi olduğuna göre doğrudur)bazı tanımlamalara göre:
"Bazı kaynaklara göre leonardit linyit kömürüdür. Başka bazı kaynaklara göre ise; leonardit torfdur (turbadır), gidyadır, olgunlaşmamış kömürdür, yeşil renkli tatlı su çamurudur veya kimyasal işlemler sonucu elde edilmiş bir kimyasal maddedir. Bir başka deyişle, içeriğinde az veya çok hümik asit bulunan tüm maden veya maden benzeri kaynaklar leonardit olarak da adlandırılıyor gibi gözükmektedir. Gerçekte, leonardit yukarda sıralı olanların hiçbirisi değildir. Leonardit; oluşumu, jeolojisi, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile diğerlerinin hepsinden farklı olan başka bir madendir.

Devamını oku: http://leonardit.webnode.com.tr/news/leonardit-nedir-/" şeklinde ifade edilmektedir.
sizden bazı sorularıma yanıt rica edecektim.
1.sizin ürünümüz (charisma) bu tanımlardan hangi grub ta yer alıyor.
2. tetra hümik adlı ürününüz ün PH değeri tanımlanan leonardit ph ına uygun görünüyor.
3.yetişmiş çime leonardit uygulaması yapılabilirmi dozaj ne olmalıdır.
4.ankarada saksıda yetiştirmeye çalıştığım ortanca, mayer limon, kamkuat, begonvil vb gibi saksı bitkilerime hümik asit vermeyi düşünüyorum. bu uygunmudur.?
ilginize şimdiden teşekkürler
saygılarımla
turgay
Sayın Turgay Bey merhaba.

Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum bahçeniz için. Umarım en kısa zamanda bu problemin üstesinden gelirsiniz.

Türkiye'de Leonardit üreten bir çok firma var. Biz Charisma leonarditin üreticisi değiliz. Bayisiyiz. Bayiliğe karar verirken bir çok leonardit firmasının numunelerini analiz ettirdik. Bazı leonarditler ise sadece kömür tozu çıktı Charisma leonarditi kullananlarla da birebir görüştük. Charisma leonarditte karar kıldık. Charisma leonarditin içinde humik fulvik asit miktarı oldukça yüksektir. Ben size sitemizden link vereyim: leonardit

Biz Solucan Gübresi üreticisiyiz. Elimizde katı solucan gübresi olduğu gibi sıvı solucan gübresi de mevcut. Ayrıca bitkisel menşeili humik fulvik asit de mevcut. (Humax Power sıvı hümik asit satışı ) Sıvı leonardit direk çimlere uygulandığında yer yer çimlerde siyah lekeler bırakabilir ama bitkisel kökenli bu üründe bu problem yaşanmaz. Bu ürünü bize Sıvı Solucan Gübresi yapımı için danışmanlık aldığımız değerli hocamız yapıverdi. İçeriğinde Humik Asit ve Fulvik Asit miktarı yüksektir.

Biz çimler için özellikle sıvı solucan gübresinin kullanılmasını öneriyoruz. Sizin çimlerinizin toprağında problem olduğu için toz leonardit kullanıldıktan sonra sıvı solucan gübresinin kullanılması daha yararlı olacaktır. Solucan gübresini biz arpa çimlendirme de kullanıyoruz ve oldukça iyi sonuç alıyoruz. Solucan gübresi üreten dost bir firma futbol sahaları için kullandılar ve çok iyi sonuç aldılar. Şuan futbol sahalarının çimleri için solucan gübresi katı ve sıvı kombinesi en ideal ürün olarak kullanılmaktadır.

Anladığım kadarıyla toprağınız çok kötü. Bunun ıslah edilebilmesi için toz leonardit kullanılması gerekmektedir. Ama çim ekilmezden önce kullanılsaydı daha iyi sonuç alınırdı. Şuan yetişmiş çime biraz toz leonardit (900 metrekare için 5 çuval) ile birlikte solucan gübresi kullanılmasının daha uygun olacağını düşünmekteyim. Bu günler için sıvı solucan gübresinin kullanılması daha iyi sonuç verecektir. Sulama suyu ile sıvı solucan gübresi (bizde NPK katkılı solucan gübresi de var, bu daha iyi sonuç verecektir.) verebilirseniz çok iyi sonuç alacağınızı düşünmekteyim. sıvı solucan gübremiz 10 lt 900 metrekare için 15 günde bir 3 litre olarak üç defa kullanmanızı öneririm.

Saksıda yetiştirmeye çalıştığınız bitkileriniz için Humax Power ile birlikte Dengeli NPK'lı (4-4-4) Madrasol Solucan Gübresi kullanmanız çok iyi sonuç verecektir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Her şey gönlünüzce olsun.

Selamlar... Saygılar...

Eski 12-06-2014, 18:58   #25
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-06-2014
Oncelikle forum da bilgi ve tecrubelerini benim gibi acemi olan insanlarla paylasan ustadlara tesekkurlerimi sunuyorum. Forum sayesinde bircok bilgiyi ogrenmis olduk. Ve simdi is basa dustu ve yaklasik 600m2 olan evimin bahcesini yapmaya geldi. Ilk is de cim

Oncelikle adam boyu olan bahcedeki otlari Rounup isimli ilac ile ilacladim ve 4 gun sonunda bitkilerde goz ile gorulur olmeler basladi. Resimleri sizlerle paylasiyorum.

Yabanci otlar tamamen oldukten sonra yapmayi dusundugum ilk is bir makine yardimiyla topragi cevirmek. Buraya kadar herhangi bir yanlisim olursa bilgi sahibi kisilerin duzeltmesini isterim...

http://www.hizliresimyukle.com/image...20531e578b.jpg
http://www.hizliresimyukle.com/image...8444379721.jpg

Düzenleyen 622ali : 12-06-2014 saat 19:03 Neden: fotograf ekleme 2
622ali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2014, 08:51   #26
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-10-2011
Galeri: 1
437, 439 ve 440 sayılı mesaj ve resimler ile Çim konulu bu sayfa arasında bir ilinti kuramadım.

nothing beğendi.
s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2014, 14:14   #27
Ağaç Dostu

nothing's Avatar

Giriş Tarihi: 24-02-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.serdar Mesajı Göster
437, 439 ve 440 sayılı mesaj ve resimler ile Çim konulu bu sayfa arasında bir ilinti kuramadım.
yanlış bölüme yükledim sanki

nothing Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2014, 00:26   #28
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 29-05-2014
Mine Hanım, selamlar.
Ben siteye yeni üye oldum ama epey zamandır hariçten forumlardaki bilgileri takip ediyordum. Benim Şile'de 200 m2 kadar çim alanımda sararmalar olunca;
1) Huwasan TR 50
2) Ardından (1 gün sonra) SPOTLIGHT (prochloraz)+CONRAD ( AZOXYSTROBIN)-not benomyl bulunmuyor ben yerine conrad kullandım. sizin daha iyi bir öneriniz var mı?
3) Ardından (2 gün sonra) green set + map (dün yaptım)
uyguladım.
1 hafta sonra greense + map'ı tekrarlayacağım ve 2 gün sonra da tekrar fungusit atacağım.
Sorum şu; bu uygulamalar arasında sulamayı nasıl yapalım. Malum bu işlemin ilk bacağı 1 hafta sürüyor. Arada hiç mi sulama yapmayalım?

Mesela ben gece huwasan yapınca sabah sulama yaptım. fungusiti atınca sulamayı 2 gün kapattım. akşam 1 dakka hafif sulama yapıp aynı gece greenset+map uyguladım. sulamayı 2 gün kapattım yarın sabah ilk sulamayı yapacağım. Uygulama doğru mudur?
cevaplarsanız sevinirim.

DMGURSOY Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2014, 00:34   #29
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 29-05-2014
Mine Hanım,
çok basit bir sorunun cevabını maalesef internette uzun aramalar sonucu NET ! bir şekilde bulamadum. Sizin yardımlarınızı bekliyorum.
Çimde basit bir tablo halinde aylar bazında bir gübreleme takvimi (basit bir tablo) arıyorum. örneğin ilk Nisan'da Azot ağırlıklı bir gübre olmalı... mayısta azot takviyesi yapılmalı bunu öğrendim. (ama azottan başka p ve k da olmalı mı? veya iz elementler vs)
yaz gübrelemesi nasıl ve hangi aylarda olmalı NPK 'da ağırlık ne olmalı ?
aynı şekilde son baharda ?...
sıvı ve katı gübrelemennin avanataj ve dezavanatajları nedir ?
bu gibi soruların cevabını net olarak bulamadım. çare sizde biliyorum ve yardımlarınızı bekliyorum.
saygılarımla
Deniz Gürsoy

DMGURSOY Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2014, 12:30   #30
Ağaç Dostu

ozanemre's Avatar

Giriş Tarihi: 29-02-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi DMGURSOY Mesajı Göster
Mine Hanım,
çok basit bir sorunun cevabını maalesef internette uzun aramalar sonucu NET ! bir şekilde bulamadum. Sizin yardımlarınızı bekliyorum.
Çimde basit bir tablo halinde aylar bazında bir gübreleme takvimi (basit bir tablo) arıyorum. örneğin ilk Nisan'da Azot ağırlıklı bir gübre olmalı... mayısta azot takviyesi yapılmalı bunu öğrendim. (ama azottan başka p ve k da olmalı mı? veya iz elementler vs)
yaz gübrelemesi nasıl ve hangi aylarda olmalı NPK 'da ağırlık ne olmalı ?
aynı şekilde son baharda ?...
sıvı ve katı gübrelemennin avanataj ve dezavanatajları nedir ?
bu gibi soruların cevabını net olarak bulamadım. çare sizde biliyorum ve yardımlarınızı bekliyorum.
saygılarımla
Deniz Gürsoy

Sayın DMGURSOY,

Ben de Şile'deyim, memnun oldum. Öncelikle öğrenmek istediğiniz detayların cevaplarının çok basit olmadığını belirtmek isterim. Kendi bilgi, uzmanlık alanım çerçevesinde sorularınıza cevap vermeyi ve yorum getirmeyi arzu ederim. Şayet yorum, bilgi ve üslupta bir hatam olur ise sizin ve değerli hocalarımın yüksek anlayışına sığınırım.

Çimde devamlı olarak biçim işlemi yaptığımız için azot ihtiyacı üst noktada olmaktadır. Azot bileşikli gübrelerin kullanımında toprak pH çok önemli bir rol oynamaktadır. Mutlaka toprak analizi çim ekim dönemi öncesinde yaptırılmalı ve toprağımızla ilgili veriler bilinmelidir. Erken bahardan (Mart-Nisan), sonbahar sonuna dek (Ekim) 15 günde bir gübre uygulaması büyük önem arz etmektedir. Kışları çok sert geçen bölgelerde sonbaharda aşırı azotlu gübre uygulamasından kaçınmamız gerekmektedir. Buna karşılık kışları ılık geçen, düzenli yağış alan bölgelerde verilecek azot miktarı yüksek tutulmaktadır. Şile Bölgesinde bahçeniz şayet denize yakın bir alanda ise azotlu gübre uygulamasını Mayıs ayına taşımalı, çimi yüzeysel biçtirmeli, sulamayı mutlaka sabah saat 7 de yapmalısınız. Yüksek nemden dolayı da patojenler hızlı yayıldığından mutlaka koruma amaçlı fungusitleri günü günü uygulamanız gerekmektedir. Genel kabulle çim alanlarda erken ilkbaharda kaplama özelliği olan m2 ye 10-30 g arasında 2:1:1 oranında ya da 4:1:2 oranında azotlu kompoze gübre uygulamaları yapılmaktadır. Aşırı azot uygulaması kök gelişimini zayıflatacağından hastalıklara da zemin hazırlayacaktır. Gübre uygulamalarını biçme işleminden sonra, toprak ısısının en düşük olduğu sabah saatlerinde yapınız. Islak çim üzerine gübre uygulaması yapmayınız. Gübreleme sonrası mutlaka sulama işlemi uygulamanız gerekir. Gübreleme, çim havalandırma işleminden hemen sonra yapıldığında besin maddelerini alımı daha da kolaylaşabilmektedir. Gübre oranı topraktaki bitki besin maddesi oranlarına, uygulama zamanlarına, iklimsel koşullara, kullanılan çim karışımlarına, çim alanlarının kullanım şartlarına ve toprak pH na göre değişebilmektedir. Asla buzlu, karlı ve soğuk (toprak sıcaklığının 10 C altında olduğu) havalarda gübre uygulamaları yapmayınız.

Mart ayı sonu itibari ile kireç ve pH optimum olduğu koşullarda ucuz bir yöntem olduğu için genel itibari ile amonyum nitrat (sülfat bileşiminin çimde kullanılmasından yana değilim) içerikli gübreler kullanılabilmektedir. Çim buğdaygil familyasında yer alan yüzlerce cinsi ve binlerce türü olan geniş bir aile olmasına rağmen ülkemizde piyasada yayılıcı ot olarak muamele görmekten ileriye gidememiştir. Dünyada ise kullanım şekli tamamen görselliğe dayalı bir ürün haline gelmiştir.

Bu nedenle aşağıda günümüzde profesyonel alanlarda kullanılan uygulama ve gübre oranlarını sizin kullanabileceğiniz oranlara indirgeyerek konuyu özetleyebileceğim.

1.Farklı aralıklardaki toprak pH değerlerinin yaşattığı sorunları nitrat ve sülfat bileşikli azotlu gübre uygulamalarından ziyade yavaş çözünen, hümik asit ve mineral katkılı katı organamineral toprak düzenleyicileri ile çözülmesi taraftarıyım. Çünkü Nisan ayı itibari ile çim 6 aylık aktif bir yaşamsal döneme girecektir. Bu nedenle çimin bu periyotta besin ihtiyacına cevap verecek kontrollü salınan katı hümik asit katkılı organamineral toprak düzenleyicilerine ihtiyacı olacaktır. Mevcut çim alanlarda m2 ye 30-50 g şeklinde tek başına ve diğer kompoze gübrelerle karıştırılarak uygulanabilmektedirler.

2.Nisan ayı ile kardeşlenmeyi teşvik eden ve iyi bir kök gelişimi sağlayan fosfor takviyesi için 18-22-5 oranında çim başlangıç gübresi m2 ye 15 g 15 gün ara ile 2 uygulama. (Eylül ayına kadar ara ekim yaparsanız mevcut yerlere tekrar uygulama yapmalısınız)

3.Mayıs-Ağustos ayları arası azot takviyesi çimin gelişmesi ve besin desteği takviyesi için 22-5-11+MgO+TE (Mayıs-Ağustos ayları arasında uygula) ve 28-5-5+Fe (Mayıs-Haziran aylarında uygula) m2 ye 20 g 20 gün ara ile 3 uygulama.

4.Haziran-Eylül ayları arası potasyum takviyesi, çimin güçlenmesi ve sıcaklık değişimlerinde kuruluktan koruma için 12-0-12 + MgO + Fe m2 ye 20 g 20 gün ara ile 3 uygulama.

5.Eylül-Mart ayları arası düşük azot ve yüksek potasyum takviyesi, çimin korunması ve dayanımı için 6-5-10+6 Fe m2 ye 20 g 30 gün ara ile 5 uygulama. (Yüksek demir oranı ile yosun kontrolünü sağlamak istiyoruz)
Yukarıdaki gübreleme programı genel hatları ile paylaşılmıştır. Gözleme, tecrübeye, analize dayalı olarak çimdeki hastalık ve besin elementi noksanlıklarının iyi belirlenmesi önem arz etmektedir.

Bu kısa bilgiler çerçevesinde sektörde yer alan ileri teknoloji ile üretilmiş birçok marka ürünün üzerinde araştırma yapmanızı, forumda yer alan hocalarımızın önerileri ile zenginleşmiş “ ÇİM “ başlıklı konuları güncel halleri ile ayrıntılı incelemenizi ve uzman kişilerden bilgi edinmenizi piyasadaki bilgi kirliliğinden dolayı âcizane rica ederim. İhtiyacınıza göre temin edeceğiniz 5-10-20 kg üstten serpme ve sulama suyu ile uygulanan kompoze gübre paketlerinin, bölgede yaşayan biri olarak uzun bir dönem size görsellik adına fazlasıyla yeterli desteği vereceğini umut ediyorum.

Esen kalın.

s.serdar beğendi.
ozanemre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
çim ekimi, püf noktaları.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025