agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Palmiye
(https)

Beğeni Düzeni116Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-03-2009, 12:57   #1
Ağaç Dostu

hamibasoglu's Avatar

Giriş Tarihi: 01-09-2007
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ergunka Mesajı Göster
Hami bey elimde 200 kadar butia capitata tohumu var yetiştirmek istiyorum, çimlenme şartları, toprak ve iklim isteği vb... konularda rica etsem daha detaylı bilgi verebilir misiniz?
Sevgili Ergunka,
Butia capitata tohumlarının kabukları serttir.
dolayısyla 1lt. suya 5cc fungusit koyarak hazırlayacağın suda 3 gün oda sıcaklığında bekletmen,daha sonra ekim yapman gerekiyor.(suda batmayanları ekme)
Fazla sayıda omadığı için direk derin viyollere veya saksılara ekim yapabilirsin.
%60 torf ,%30 kum,%10 perlit ile hazırlayacağın saksılara tohum kalınlığının 2 katı katı derinliğe ekim yap.Devamlı nemli tut,ama aşırı suyla tohumu çürütme.
çimlenme süresi ortalama 70/90 gündür.(bazen 120 günü de bulabiliyor)
Antalya iklimi Butia için fazlasıyla uygun bu nedenle fazla bilgiye gerek yok.
selamlar

hamibasoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2007, 13:34   #2
Ağaç Dostu

hamibasoglu's Avatar

Sabal minor

bugün sizlerle son derece güzel ve dayanıklı bir palmiye türünü paylaşmak istiyorum.

Sabal minor (Dwarf Palmetto)= cüce palmetto palmiyesi

Name:  saball.JPG
Views: 19848
Size:  61.7 KB

orijin:Güneydoğu Amerika

-5/10 dereceye dayanıklıdır.
(arkadaşlar dayanıklılıktan kasıt geçici donlar veya geçici sıcaklıklara olan töleranstır. uzun süreli -(negatif) sıcaklıkları palmiye türlerinden 2/3 tanesi karşılayabilir. Bu nedenle bu sıcaklıklarda da yetiştirilebilir anlamına gelmemeli)

Tohumları Türkiyemizde ekim / kasım aylarında olgunlaşıyor.
isteyen arkadaşlar tohum tedariği konusunda alışveriş başlığında detayları görebilir.

selamlar

Fatma Kochan beğendi.
Eski 19-10-2007, 15:01   #3
Ağaçsever

çınaraltı's Avatar

Giriş Tarihi: 23-12-2006
Hami Bey Selamlar;
Geçtiğimiz Şubat ayında 1000 civarında palmiye çimlendirdim. Tohumlarını parklardan buldum. Hani üzüm salkımı gibi sarkarlar, siyah renkli. Fakat hangi türleri yetiştirdiğimi sonradan öğrendim. Hala da filifera mı, yoksa robusta mı bilmiyorum. Ama kesin ikisinden biri. Çok güzel geliştiler. Elimde 5 kg kadar hurma -Phoenix Dactylifera- tohumu var. Ama bu yıl Phoenix canariensis üretmek istiyorum. Tohumlarını nasıl temin ederim? Ne zaman toplanır?
Selamlar

çınaraltı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2007, 19:48   #4
Ağaç Dostu

hamibasoglu's Avatar

P.canariensis

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çınaraltı Mesajı Göster
Hami Bey Selamlar;
Geçtiğimiz Şubat ayında 1000 civarında palmiye çimlendirdim. Tohumlarını parklardan buldum. Hani üzüm salkımı gibi sarkarlar, siyah renkli. Fakat hangi türleri yetiştirdiğimi sonradan öğrendim. Hala da filifera mı, yoksa robusta mı bilmiyorum. Ama kesin ikisinden biri. Çok güzel geliştiler. Elimde 5 kg kadar hurma -Phoenix Dactylifera- tohumu var. Ama bu yıl Phoenix canariensis üretmek istiyorum. Tohumlarını nasıl temin ederim? Ne zaman toplanır?
Selamlar
P.canariensis tohumları bu dönemde olgunlaşmaya başlıyor.şu an yeşilden sarı renge dönmüş durumdalar ama halen biraz sertler.****** bu bitkinin yaşına bulunduğu toprak yapısına,ortam sıcaklığı gibi çeşitli biyotik faktörlere bağlı.
ancak yaklaşık olarak kasım ayında toplanabilir diyebilirim.Tohumlardan bir kaçının dalından kendiliğinden düşmesini beklemek en iyisi.
izmir de bolca tohum bulabilirsin.
bulamazsan mail atarsın.
w.filifera mı robusta mı konusu çok zor anlaşılır.en iyisi topladığın tohumların hangi ağaçtan alınmışolduğunu bilmektir.
Filifera kalın ve nisbeten kısa gövdelidir.Robusta ise ince ve uzun gövdelidir.,
ve yaşlanan yaprakların üst üste gövdeye yatmasıyla dikkat çeker.
başarılar,selamlar

Eski 15-02-2010, 16:24   #5
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

Hhatice's Avatar

Giriş Tarihi: 15-12-2006
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çınaraltı Mesajı Göster
Hami Bey Selamlar;
Selamlar

çimlendirmeden önce tohumlara herhengi bir işlem yaptınız mı ?

Hhatice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2007, 18:34   #6
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 27-07-2007
Hami bey tam bana göre bir konu açmışsınız
Butia capitata izmirde yetişebilir mi?Ve en başta(ilk eklediğiniz) resimdeki palmiye de izmir de yetişebilir mi??Aslında ilk resimdeki palmiyeyi bahçeme dikmeyi düşünmüştüm ama kıyamadım belki solar diye.

Ayrıca ne zaman dikmeli, ne sıklıkla sulamalı, gölgeyi mi sever güneşi mi gibi sorularıda yanıtlarsanız çok sevinirim

kuçukamazon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2007, 19:57   #7
Ağaç Dostu

hamibasoglu's Avatar

Butia capitata

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kuçukamazon Mesajı Göster
Hami bey tam bana göre bir konu açmışsınız
Butia capitata izmirde yetişebilir mi?Ve en başta(ilk eklediğiniz) resimdeki palmiye de izmir de yetişebilir mi??Aslında ilk resimdeki palmiyeyi bahçeme dikmeyi düşünmüştüm ama kıyamadım belki solar diye.

Ayrıca ne zaman dikmeli, ne sıklıkla sulamalı, gölgeyi mi sever güneşi mi gibi sorularıda yanıtlarsanız çok sevinirim
merhaba ,
Butia capitata izmir'de rahatlıkla yetişir.şu an tohumları olgun durumdadır.ben kendiminkileri topladım ve kuruttum.Kış ayını kumda katlamayla geçirdikten sonra mart başı gibi ekeceğim.Işık bitkisi olduğundan gölgede daha yavaş ve çelimsiz büyür.Palmiyelerin dikimi(söküm ise)en iyi nisan ile Eylül ayları arasında yapılır.Yani toprağın sıcak olduğu dönemler tercih edilmeli.Ama kaplı(en az 1 vejetasyon=6 ay) fidanı 12 ay ekebilirsiniz.
ilk resimdeki palmiye +5 derece altında yaşayamaz.iç mekanda kullanılabilir.
selamlar

Eski 21-10-2007, 09:12   #8
Ağaçsever

Hami bey sorularımı yanıtladığınız için teşekkür ederim.Aklımdaki bir çok soru işaretini giderdinizson bir soru daha sorayım, butia capitata tohumlarını izmirde nerelerden bulabilirim.Botanik bahçesinden bulabilirmiyim?

Eski 21-10-2007, 13:40   #9
Ağaç Dostu

hamibasoglu's Avatar

Butia capitata

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kuçukamazon Mesajı Göster
Hami bey sorularımı yanıtladığınız için teşekkür ederim.Aklımdaki bir çok soru işaretini giderdinizson bir soru daha sorayım, butia capitata tohumlarını izmirde nerelerden bulabilirim.Botanik bahçesinden bulabilirmiyim?
Ben teşekkür ederim.
zaten amacım Türkiye'de Palmiyeleri daha iyi tanıtmak ve bu çok güzel familyanın Türkiyemizdeki çeşitliliğini arttırarak floramıza katkıda bulunmak.
Butia tohumlarını bulabileceğinizi pek zannetmiyorum.
Belirttiğim gibi Türkiye'de Washingtonia ve Phoenix in bazı türleri hariç üretim yok denilecek kadar az.Sadece kolleksiyon ve hobby gibi yetiştirenler olabilir.,
Bende 1000 civarında Butia tohumu var 2 ay önce topladım.
Şubatta ekeceğim.
Arzu edersen 40 lık paketi 20 YTL + Kargo.
selamlar.

Eski 21-10-2007, 19:53   #10
Ağaçsever

çınaraltı's Avatar

Giriş Tarihi: 23-12-2006
Hami Bey;
İlginiz için teşekkürler.
Selamlar...

çınaraltı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2007, 12:48   #11
Ağaçsever

teşekkür ederim Hami bey

Eski 23-10-2007, 08:02   #12
Ağaç Dostu

hamibasoglu's Avatar

Değerli arkadaşlar ,
palmiyelerin üretimi ve ekolojik istekleri ile ilgili bir çok özel mesaj alıyorum.
burada bu konuyu açmamın nedeni bilgiyi palmiye severlerle paylaşmak.
lütfen bu gibi sorularınızı bu başlıkta sorun ki;bu başlığı okuyanlar da çeşitli bilgileri edinsin veya tecrübelerini paylaşsın.
selamlar

Fatma Kochan beğendi.
Eski 30-03-2008, 21:05   #13
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 22-03-2008
palmiye

hami bey selamlar elimde 3000 adet 1 yaşında syagrus romanzoffiana fidanı var tohumları kendim çimlerdirdim araziye ekmeyi düşünüyorum sizce kaç yaşında dikmeliyim .birde damlama sulama yöntemi düşünüyorum bu durumda saglıklı bir gübreleme programına ihtiyacım olacak yardımcı olabilirmisiniz? dikim aralarını ne sıklıkta önerirsiniz ben 1.5*1.5 gibi düşünüyorum. arazinin taban suyunun yüksek olup olmadıgını nasıl anlarız pratik bir yol varmı yardımlarınız için teşekkürler

keoma33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2010, 20:39   #14
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 14-07-2009
Palmiye Cinsi

Merhaba,

Resimlerdeki palmiyenin cinsini bilen var mı acaba?

Eklenen Resimler

ozgurbilgin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2010, 12:00   #15
Ağaç Dostu

hamibasoglu's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ozgurbilgin Mesajı Göster
Merhaba,

Resimlerdeki palmiyenin cinsini bilen var mı acaba?
Chamaerops excelsa (Akdeniz yelpaze palmiyesi)

Eski 31-05-2012, 12:30   #16
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-10-2011
Geçen ekim ayında diktiğim tohumlar bu büyüklükte.Bunları toprağa dikmem için sizce biraz daha beklemelimiyim.Bana yardımcı olurmusunuz

Eklenen Resimler

umut ali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2012, 15:10   #17
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 18-05-2012
bence bekleyin,palmiye o torbaların içinde daha bir kaç yıl bile büyüyebilir fazla kök yapmıyor.Fakat toprağa derseniz dikmenizde sorun olmaz sanırım.ama üzerini gölgelemekte fayda var.

pusluefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2012, 00:31   #18
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-10-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pusluefe Mesajı Göster
bence bekleyin,palmiye o torbaların içinde daha bir kaç yıl bile büyüyebilir fazla kök yapmıyor.Fakat toprağa derseniz dikmenizde sorun olmaz sanırım.ama üzerini gölgelemekte fayda var.
Ama bende 500-600 tane var araziye diktiğim zaman gölgede tutma gibi bir şansım kalmayacak.Tarlaya dikmek için belli bir zamanı var mı acaba?

umut ali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2012, 07:34   #19
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-11-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi umut ali Mesajı Göster
Ama bende 500-600 tane var araziye diktiğim zaman gölgede tutma gibi bir şansım kalmayacak.Tarlaya dikmek için belli bir zamanı var mı acaba?
Muhtemelen satma amaçlı yetiştiriyorsunuz.23*27 lik plastik saksılara dikimini yapmanız en mantıklısı.Bu şekilde her dönemde satma imkanınız olacaktır.
Toprağa dikerseniz iyi bakımla ortalama 5-6 yılda 2,3 m. gövde yüksekliğine ulaşacaktır.Bu şekilde bir palmiyenin pazarlayabilirseniz bugünkü değeri yaklaşık 350-400 TL civarı.Fakat arz yoğunluğu sebebiyle pazarda sıkıntı var.

Ekrem Uslu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2013, 00:53   #20
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-09-2013
Merhabalar,

Öncelikle Verilen bilgi ve destekler için çok teşekkür ederim. Aşağıda resimleri bulunan Palmiyelerin cinsini merak ediyorum yardımcı olursanız sevinirim. Çok teşekkür ederim.

Eklenen Resimler

ilksenozturk beğendi.
oz54can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2007, 22:56   #21
Ağaçsever

pinusnigra's Avatar

Giriş Tarihi: 27-02-2007
selam hami bey.
yeni mezun ve henüz çok şey öğrenmesi gereken bir teknikerim.şu anda antalya da özel bir şirkette çalışıyorum.çalıştığım yerde chamaerops humilis hurması mı diyeyim,tohumu mu diyeyim bilmiyorum üretmek için aldım.ama dış kısmında etli bir kısım var sanıyorum onu bir şekilde çekirdekten ayırmam gerekiyor.bunu nasıl yapabileceğim, bu çekirdekleri ne zaman ve nasıl bir toprak karışımına ekmem gerek beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.

pinusnigra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2007, 11:04   #22
Ağaç Dostu

hamibasoglu's Avatar

chamaerops humulis

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pinusnigra Mesajı Göster
selam hami bey.
yeni mezun ve henüz çok şey öğrenmesi gereken bir teknikerim.şu anda antalya da özel bir şirkette çalışıyorum.çalıştığım yerde chamaerops humilis hurması mı diyeyim,tohumu mu diyeyim bilmiyorum üretmek için aldım.ama dış kısmında etli bir kısım var sanıyorum onu bir şekilde çekirdekten ayırmam gerekiyor.bunu nasıl yapabileceğim, bu çekirdekleri ne zaman ve nasıl bir toprak karışımına ekmem gerek beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Kurutmadan elinizle çıkarın.kuruyunca çok zor oluyor.
tohumları kumda katlayın ve şubat başında ekin(1/1/1 oranında kum /perlit/torf kullanın torfun PH sı 7/7,5 arası olsun)

Chamaerops bir hurma değildir.akdeniz yelpaze palmiyesidir.tohumları fındık büyüklüğündedir.chamaerops humulis ile excelsayı karıştırmayalım diye söylüyorum
Selamlar kolay gelsin

Eski 25-10-2007, 21:51   #23
Ağaçsever

pinusnigra's Avatar

Giriş Tarihi: 27-02-2007
çok teşekkür ederim hami bey.

pinusnigra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2007, 14:56   #24
Ağaç Dostu

hamibasoglu's Avatar

2007 sonbahar mevcut Palmiye Tohumları,
P1 Butia capitata Şarap Palmiyesi
P2 Chamaerops excelsa Çin yelpaze palmiyesi
P3 Chamaerops humulis Bodur Akdeniz yelpaze palmiyesi
P4 Phoenix canariensis Kanarya adaları Hurması
P5 Phoenix dactylifera red Kırmızı meyveli Arap Hurması
P6 Phoenix dactylifera yellow Sarı meyveli Arap Hurması
P7 Sabal Palmetto Cüce Palmetto Palmiyesi
P8 Washingtonia robusta Amerikan iplik Palmiyesi
P9 Cordyline austrulalis(Dracanea) Ejder Palmiyesi

Eski 27-10-2007, 11:22   #25
Ağaç Dostu

hamibasoglu's Avatar

Brahea armata(mavi hesper palmiyesi)

Sizlere bugün bir diğer palmiye türünü sunuyorum.
Benim en çok sevdiğim tür bu türdür.
Dayanıklılığı ve yapraklarının mavi oluşu oldukça cezbedici.
uygulama bahçelerimde kesinlikle kullanıyorum.
Yavaş büyüyor ama yine de çok asil.
-7 derece geçici sıcaklığa dayanabiliyor.
Brahea armata(=Blue hesper Palm)

Eklenen Resimler

Fatma Kochan beğendi.
Eski 27-10-2007, 12:41   #26
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 11-10-2007
merhabalar

merhabalr hami bey. bende karadenizde yaşayan bir doğa dostuyum. bitkilere ve yetştiriciliğe çok merakım var. arasıra yediğimiz kabe hurmalarından topraha herhangibir işleme tabi tutmadan ekiyorum. bunlar 10-15 cm uzuyor öyle kalıyor. eksik br şeylermi var acaba... birde yine yediğimiz hurmaların çekirdeğini dere kumunda katlamak şartı ile en geç hangi aya kadar saklayabilirim.. değerli bilgi ve paylaşımınız için teşekkür ederim.

ihyetim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2007, 17:57   #27
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 11-10-2007
bu arada hemşehri olduğumuzu öğrendim çok sevindim

ihyetim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2007, 23:09   #28
Ağaç Dostu

hamibasoglu's Avatar

Hurma

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ihyetim Mesajı Göster
merhabalr hami bey. bende karadenizde yaşayan bir doğa dostuyum. bitkilere ve yetştiriciliğe çok merakım var. arasıra yediğimiz kabe hurmalarından topraha herhangibir işleme tabi tutmadan ekiyorum. bunlar 10-15 cm uzuyor öyle kalıyor. eksik br şeylermi var acaba... birde yine yediğimiz hurmaların çekirdeğini dere kumunda katlamak şartı ile en geç hangi aya kadar saklayabilirim.. değerli bilgi ve paylaşımınız için teşekkür ederim.
Değerli hemşehrim,
üretmek, bu dünyaya birşeyler bırakmak kadar güzel birşey yok.
Peygamber efendimiz"kıyametin hemen öncesinde olduğunu bilseniz bile elinizdeki fidanı dikin "buyurmuşlar.
Buradan hareketle ,herkez(erişkinlerden bahsediyorum) her yıl eline geçen 1 tohumu çimlendirip dikse yılda en az 40/50 milyon fidan dikilmiş olur.
gelelim sizin sorunuza,

1*Hurma tohumlarınızı şubat sonuna kadar soğuk katlayın ve Mart'ta ekin.,ekimde genel kural,tohumu kalınlığının(uzunluğunun değil)2 katı kadar derine gömmektir.

2.Eğer küçük bir kaba ekim yapmışsanız Eylül gibi muhakkak kabını büyütün.
Bu arada ek bilgi olarak palmiyelerin transplantasyonu(diğer ağaçlarda kök faaliyetinin durması beklenir) genel olarak toprak henüz sıcakken yapılmalı yani illere göre değişmekle birlikte ekime kadar yapılabilir.

3-En önemli husus ise kullandığın toprak veya Torf.
karadeniz topraklarında ph düşüktür(asidik karakter)Çiçekcilerde satılan torfların çoğu da ph olarak 4/5.5 civarıdır ki çoğu çiçek te bunu ister.
Ancak Palmiyelerin topraktaki serbest mineralleri alabilmesi için 7/8 PH seviyesi ister.bu en önemli husustur.Aksi takdirde verdiğiniz hiçbir besin veya ilacın bir önemi yoktur.

4-ekim ve/veya dikim için /40 sıfır kum(tuzsuz)%20 Torf %20 perlit ve %10 Kumlu toprak en iyi çözümdür.

5-kış başlangıcında 15-15-15 ilk baharda 25-5-15 uygulaması(npk) doğrudur.

6-Palmiyeler için olmazsa olmaz Zn,Fe,Mg,Mn,Cu gibi mikro elementlerin uygulanmasıdır.

7-Her yıl Saksıyı büyüt,ilk 5 yıl soğuk görmesin yani balkon bile değil bol ışık alan sıcak bir ortam olmalı.
son olarak umarım ticari anlamda düşünmüyorsundur zira Trabzon ticari anlamda Hurma üretimi için uygun değil.
Ama yerin varsa Picea pungens (Mavi ladin)dik.

Trabzon a selamlar

Eski 14-11-2007, 13:09   #29
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 28-06-2007
Hami Bey tekrar merhaba.
Adana'da şu sıralar büyük bir sorun yaşanıyor. Yıllardır şehrimizde eşsiz güzellikte bulunan Phoenix Dactylifera hurma ağaçları tek tek ölüyor. Ağaçların ilk yaprakları bir şemsiye şeklini alıyor aşağı doğru bükülüyor be tepe kısımları bıçak deymiş gibi dümdüz olup kuruyor.
Bunun sebebi ise coleoptera takımından bir böcek. Ve bu böceğin şehrimizde nasıl var oluşunu duyunca gerçekten çok üzüldüm ve sinirlendim. Yurt dışından ithal edilen Phoenix Dactylifera ağaçlarının üzerinde bu böcekleride birlikte getirilmiş. Ve daha önceleri çukurova üniversitesi bu konuda yetkilileri uyarmasına rağmen bu uyarı göz ardı edilmiş. Benim duyduklarım bunlar umarım yanılıyorumdur.. Şuan bu böceklerle mücadele edilemiyor. Bunlar gazetede de yayınlandı. Ağaçlar üzerine tuzak kurulmuş ve bazı vatandaşlar bunu bomba sanıp polise şikayet etmiş sonra durum anlaşılmış gazete haberine göre...
Bu böcekler her ağaç üzerine yaklaşık 150-200 ader yumurta bırakıyor ve üzerini kapıyor buyüzden de ilaç tesir etmiyormuş.
Yurt dışından butür bitki ithal edilmesinin ve hiç bir önlem alınmdan, yasak olduğunu sanıyordum.. Umarım çözüm yolu bulunur. Ağaçların resimlerini çekebilirsem sizinlede paylaşmak isterim..

Fatma Kochan beğendi.
Selcukhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2007, 15:53   #30
Ağaç Dostu

hamibasoglu's Avatar

kırmızı palmiye böceği

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selcukhan Mesajı Göster
Hami Bey tekrar merhaba.
Adana'da şu sıralar büyük bir sorun yaşanıyor. Yıllardır şehrimizde eşsiz güzellikte bulunan Phoenix Dactylifera hurma ağaçları tek tek ölüyor. Ağaçların ilk yaprakları bir şemsiye şeklini alıyor aşağı doğru bükülüyor be tepe kısımları bıçak deymiş gibi dümdüz olup kuruyor.
Bunun sebebi ise coleoptera takımından bir böcek. Ve bu böceğin şehrimizde nasıl var oluşunu duyunca gerçekten çok üzüldüm ve sinirlendim. Yurt dışından ithal edilen Phoenix Dactylifera ağaçlarının üzerinde bu böcekleride birlikte getirilmiş. Ve daha önceleri çukurova üniversitesi bu konuda yetkilileri uyarmasına rağmen bu uyarı göz ardı edilmiş. Benim duyduklarım bunlar umarım yanılıyorumdur.. Şuan bu böceklerle mücadele edilemiyor. Bunlar gazetede de yayınlandı. Ağaçlar üzerine tuzak kurulmuş ve bazı vatandaşlar bunu bomba sanıp polise şikayet etmiş sonra durum anlaşılmış gazete haberine göre...
Bu böcekler her ağaç üzerine yaklaşık 150-200 ader yumurta bırakıyor ve üzerini kapıyor buyüzden de ilaç tesir etmiyormuş.
Yurt dışından butür bitki ithal edilmesinin ve hiç bir önlem alınmdan, yasak olduğunu sanıyordum.. Umarım çözüm yolu bulunur. Ağaçların resimlerini çekebilirsem sizinlede paylaşmak isterim..
Evet Selçukhan malesef doğru,
ancak ithalat aşamasında bu böceklerin farkedilmesi imkansızdı.Karantinadaki mühendislerin de bu konuda suçu yok.Zira ithalat izin belgelerinde,gerekli sağlık sertifikalarında bile bu böceğin adı yoktu.
başa gelen çekilir misali gerekli önlemleri almak hepimizin yararına olacaktır.
en etkil yöntem Feromon Tuzakları ile böcekleri yakalamak.yani çifleşme öncesinde böceklerin yaymış olduğu bu koku böcekleri tuzağa çekerek çifleşmeden canlı olarak yakalıyor.
diğer bir yöntem ise sulama suyuna confidor adlı ilaçtan katmak.
şuanda Palmiye ithalatı yasak.ama hurma yüzünden 400 çeşit diğer palmiye türleri de yasaklandı.Bu tartışılır.eğer daha da derin bilgi isterseniz hiç çekinmeden sorabilirsiniz
selamlar

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026