agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma (https://www.agaclar.net/forum/orman-ormancilik-orman-yanginlari-agaclandirma/)
-   -   Özel Ağaçlandırma, Hatıra ormanları, Özel ormanlar (https://www.agaclar.net/forum/orman-ormancilik-orman-yanginlari-agaclandirma/3556.htm)

U.Korkmaz 02-03-2010 02:12

Tüm arkadaşlara merhabalar,

Öncelikle böyle bir bilgi paylaşımı platformunun varlığından duyduğum memnuniyeti dile getirmeliyim.

Rüzgar enerjisi ve yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren yabancı sermayeli bir enerji firmasında görev yapıyorum. Yurtdışında bulunduğum süre içerisinde özellikle İskandinavyada uygulaması ile karşılaştığım Enerji ormanı vasıtası ile Ormancılık konusu ile ilgilenmeye başladım ve Türkiye özelinde bir yatırımcının ilgisini çekebilecek fırsatları gördüm.

Başlangıçta küçük bir pilot proje hedefliyorum. Bu sayede hem tekniğine vakıf olmadığım konunun biraz daha içerisine girebileceğimi hemde büyük ölçekli projeler için daha sağlıklı fizibiliteler ortaya konacağını düşünüyorum.

Proje için yer seçimini, Egede bölgesinde memleketim olan küçük bir ilçe olarak düşünüyorum. Oradaki lokal sorunları sahip olduğum iyi ilişkiler ile çözebileceğim düşüncesi bu seçimin en önemli parametresi.

Kar amacı ile ve çok büyük bir yatırımın ilk ayağı olacak proje için proje geliştirmenin aşamalarında karşılacak sorunlardan ziyade finansal tahmin modelleriyle daha çok ilgileniyorum.

Daha önceki sekiz sayfanın tamamını okudum. Proje gerçekleştiren veya projeleri önemli aşamalara gelmiş birden fazla saygıdeğer arkadaşımızın bu forumu takip ettiğini anlıyorumki tecrübelerinden yukarıda söylediğim perspektifte yararlanmak isterim.

uranus20 05-03-2010 16:05

Özel ağaçlandırma konusunda bilgi paylaşımı!

Merhaba Arkadaşlar;

Uzun süredir forumu takip ediyorum. öncelikle oldukça güzel ve paylaşımları zengin bir forum emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Özel ağaçlandırma konusunda İzmir'de yaklaşık 8-9 aydır arazi arıyorum.
Yaklaşık 10 tane dilekçe ile orman'a müracatım oldu. içlerinden 1 veya 2 tanesi olumlu olabilecek gibi şu an devam ediyor, diğerleri olumsuz sonuçlandı.

Eğer olumlu sonuçlanırsa ceviz bahçesi yapmak istiyorum.

Özel ağaçlandırma yolu ile İzmir'de ceviz bahçesi kuran arkadaşlar varsa tanışıp görüşmek isterim.

Ayrıca özel ağaçlandırma konusunda müracatı olan arkadaşlar hangi aşamadalar?

Herkese selamlar.

U.Korkmaz 06-03-2010 22:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uranus20 (Mesaj 590908)

Eğer olumlu sonuçlanırsa ceviz bahçesi yapmak istiyorum.

Herkese selamlar.

Sn Uranus;

Benimde şu anda arazi arayışlarım Uşak çevresi için devam ediyor. Size de bol şanslar.

Ceviz seçimi konusunda elinizde herhangi bir fizibilite çalışması varmıdır? Bir maliyet hesabı yaparakmı bu yola çıktınız bilmek isterim. Benim bu konuda çektiğim en büyük eksilik bu konuda.

Ayrıca benim temaslarımda edindiğim bilgiye göre, arazi seçimi yapıldıktan sonra orman il müdürlüğü, o arazinin toprağının istediğiniz ağaca uygun olup olmadığını test ediyor. Siz çalışmalarınızı cevize odakladı iseniz arazi size tahsis edilmeden önce o arazideki toprak yapısını inceletmenizi naçizane tavsiye ederim.

uranus20 07-03-2010 15:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi U.Korkmaz (Mesaj 591732)
Sn Uranus;

Ceviz seçimi konusunda elinizde herhangi bir fizibilite çalışması varmıdır? Bir maliyet hesabı yaparakmı bu yola çıktınız bilmek isterim. Benim bu konuda çektiğim en büyük eksilik bu konuda.

Sn U.Korkmaz;

Kendi yaptığım bir fizibilite çalışması yok şu anda.
Fakat internette farklı kaynaklardan daha önce hazırlanmış fizibilite çalışmaları var. İnternette bulduğum ve bulabileceğim fizibilite çalışmaları bana ilk etapta çok fazla yardımcı olmadı.
Bence önce ağaçlandırma yapılacak alan konusunda kesinlik kazanması gerekiyor. Çünki bulunan arazinin eğimi (dozer ile tesviye maaliyeti), su durumu (kaç metreden su bulunabiliyor veya bulunan suyu eğim durumuna göre kaç metre yüksekliğe basmak gerekiyor) gibi etkenler çok önemli ve maaliyetleri çok fazla etkiliyor. Bunun dışında kalan harcamaların rakamları aşağı yukarı belli (fidan maaliyeti, dikenli tel maaliyeti vb.).

Bulunduğum bölgese ceviz ve badem bahçesi olan ve bu konuya çok önem veren arkadaşlarım var. Onların yardımları ve yol göstermeleri kafama takılan sorulara cevap bulmama yardımcı oluyor.

Ben ezbere kağıt üzerinden gitmektense önce arazinin durumunu inceledikten sonra çalışmalarımın şekilleneceğini düşünüyorum. Mesela en son bulduğum arazide eğimden ve engebeden dolayı yerinde yaptığımız incelemede vazgeçme safhasına geldim. Engebeli olması tesviye maaliyetini çok fazla arttıracak.

Selamlar.

U.Korkmaz 09-03-2010 14:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uranus20 (Mesaj 591813)
Ben ezbere kağıt üzerinden gitmektense önce arazinin durumunu inceledikten sonra çalışmalarımın şekilleneceğini düşünüyorum. Mesela en son bulduğum arazide eğimden ve engebeden dolayı yerinde yaptığımız incelemede vazgeçme safhasına geldim. Engebeli olması tesviye maaliyetini çok fazla arttıracak.

Sn. Uranus;

Öncelikle tesbitiniz çok doğru. Araziyi tesbit etmeden ve araziyi kendi koşulları içinde özel olarak değerlendirmeden genel fizibiliteler üzerinden gitmek çok makul değil.

Lakin burda yola çıkarken her yatırım gibi geri ödeme süresi, irr, npv hesaplarını ortalama bir proje için biliyor olmak gerekli. Bu bilgi size neden hayvancılık, enerji, inşaat değilde ormancılığa yatırım yaptığınızı gösterir.

Benim arazi için çalışmalarımı sürdürürken bir taraftanda finansal modeller arıyorum.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uranus20 (Mesaj 591813)
İlişikte resimlerini gönderiyorum.
Yapılabilirliği konusunda düşüncelerinizi paylaşabilir misiniz?
Sizinde bulduğunuz arazinin resimlerini ekleyebilir misiniz?
Selamlar.

Ben rüzgar enerjisi sektöründe çalışıyorum ve elektrik mühendisiyim. O yüzden araziyi teknik olarak değerlendirebilmem mümkün değil. Kısıtlı ve test edilmemiş bilgimlede sizleri yanıltmak istemem. Bulduğum net bir arazi yok. Üzerinde düşündüğümüz bir kaç tane arazi var. Onlarıda görmeye İstanbuldaki işlerim nedeniyle henüz gidemedim. Ama iki hafta içerisinde ajandamda var. Gittiğimde resimleri paylaşırım sizlerle.

Burda size ek bir sorum var. Hazine veya orman müdürlüğünden size tahsis edilmiş arazinin ağaç, meyve, orman artığı vb. tüm çıktılarının kullanım ve karar verme hakkı tamamen sizemi aittir?

Selamlar.

Avanos 09-03-2010 14:48

Sayın U.Korkmaz adınıza tahsis edilen araziden her türlü faydalanma size aittir.

U.Korkmaz 10-03-2010 00:49

Teşekkürler Sn. Avanos;

Hatırladığım kadarıyla sizinde başladığınız ve hatta bir hidroelektrik santral nedeniyle sorunlar yaşadığınız bir projeniz vardı. Projenizin güncel durumunu ve projenize başlarken elinizde bir finansal model olup olmadığını merak ediyorum.

Avanos 10-03-2010 18:16

Projenin günce durumu devletten daha destekleri alamadım hem tarımdan, hemde İl Çevre ve Orman Müdürlüğünden Proje bu hafta ancak revize edildi.Sanırım 1 ay içerisinde ödeme yaparlar. Finansal bir modelim yoktu.Halada yok proje yapılırken zaten projenin içerisine yatırım maliyet cetvelini ekliyoruz.Orda yaklasşık olarak maliyeti görüyoruz.Projenin güncel durumunu maddi olarak anlattık. Fiziki olarak ağaçları diktim sadece finansal kaynağım bittiğinden dolayı dikenli teli çekemedim.

uranus20 11-03-2010 12:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Avanos (Mesaj 594416)
Projenin günce durumu devletten daha destekleri alamadım hem tarımdan, hemde İl Çevre ve Orman Müdürlüğünden Proje bu hafta ancak revize edildi.Sanırım 1 ay içerisinde ödeme yaparlar. Finansal bir modelim yoktu.Halada yok proje yapılırken zaten projenin içerisine yatırım maletiyet cetvelini ekliyoruz.Orda yaklasşık olarak maliyeti görüyoruz.Projenin güncel durumunu maddi olarak anlattık. Fiziki olarak ağaçları diktim sadece finansal kaynağım bittiğinden dolayı dikenli teli çekemedim.

Merhaba Sn Avanos;

Çalışmalarınız hakkında saha fotoğraflarınız varsa paylaşabilir misiniz?

İyi Çalışmalar.

Avanos 11-03-2010 13:01

Sayın uranus20 saha ile ilgili resimler badem konusu başlığının altında. Burda tekrar paylaşırsak severda gereksiz yer kaplar. Oradan inceleyebilirsiniz.

Avanos 11-03-2010 13:04

Arkadaşlar özel ağaçlandırma hakkında herkeze canı gönülden yardımcı oluyorum. Her türlü sorununuzu yazabilirsiniz.Çünkü 2008 yılı başından bugüne kadar büyük mücadeleler verdim hala da devam etmekte.Bu mücadele süresinde mevzuatları ezberledik.

estella 16-03-2010 16:33

Sayın AhmetNuri Bey, Denizli'de fazla su istemeyen badem yetiştirebilirsiniz. Devlet yanılmıyorsam bademe kredi vermiyor.

U.Korkmaz 25-03-2010 14:26

Sn.Avanos;

330000m2 bir arazi için gelecek hafta içerisinde başvuru yapacağım.

Başvuru sırasındaki gerekli adımları sırası ile kısa olarak yazabilirseniz size minnettar olacağım.

Ayrıca toprak analizi yaparakmı bademe karar verdiniz yoksa bu seçimde etkili olan başka bir neden varmıydı?

Ben şu anda başvuracağım bu arazinin enerji ormanı olarak bir biokütle tesisinede hammadde sağlayacabileğini düşünüyorum. Bu konudaki yorumlarınızda değerli olacaktır.

Avanos 25-03-2010 14:38

Sayın U korkmaz öncelikle ben sorayım arazi nerde rakım kaç.Yağış miktarı ne?Sonra arazi orman arazisimi hazine arazisimi?Bu ikisine göre değişik mevzuatlar var. Öncelikle bunları öğrenelim.Enerji ormanı düşünürken hangi çeşidi nasıl değerlendirmeyi düşünüyorsunuz.Size özelden cep nosunu v ereceğim isterseniz telefonda görüşebiliriz.

aslan_k 25-03-2010 22:39

Arkdaşlar,
Özel telefon yerine konuyu burada tartışsanız da hepimiz birşeyler öğrensek dah iyi olmaz mı?

VeyselÖZKAN 23-05-2010 13:06

gebere ekmek istiyorum bende bunun için nerede toprak aramalıyım ya da gebere için geniş detayda özel işlemler var mıdır? Bu konuda yardımcı olur musunuz bana da lütfen?

kurtoğlu 07-07-2010 21:10

Merhabalar,
Forumdaki ilk mesajım, ağaçlar ve ağaçlandırma ile ilgili en çok bilgi bulabildiğim yer ağaçlar.net oldu, forumda bilgilerini benim gibi anonim forum takipçilerine sunan sizlere teşekkür etmek istiyorum. Ben İzmir'de ikamet ediyorum,30 yaşındayım ve forumdaki bazı arkadaşlar gibi özel ağaçlandırma bilgi edinme çabalarım sonucu bu forumdayım.
Sn. Avanos umarım bana yardımcı olabilir,işin mevzuat kısmını bildiğimizi kabul edelim, işin pratik işleyişi için birden fazla yöntem mevcut sanırsam, hazine ve orman arazilerinin tahsis yöntemi farklı tabii ki, ama olay "araziyi sen bulacaksın" kısmına gelince herşey tıkanıyor, benim gibi hiçbir yerde arkası ve dayısı olmayan bir Türk vatandaşı nasıl olacak ta özel ağaçlandırma yapacak? O arazinin haritasını bulmak için ve yer önermesi için orman işletme şefliğine mi gitmeliyim? Gidersem onların böyle bir sorumluluğu olmadığı yönetmelikle belirlenmiş, boşa mı kürek çekmiş olacağım.
Hazine arazisi için il milli emlak md'e mi gitmem gerekiyor? Onlardan bu potansiyele sahip yerlerin haritalarını bulmam daha mı kolay?
Eğer sizin bildiğiniz başka br yöntem varsa (köyüm burada değil, yakınlarda tandık arazim yok) lütfen paylaşırmısınz? Bir arkadaşım serbest orman mühendislerinin bu konularda da yardımcı olabileceğini söylemişti ne derece doğrudur? Yani proje çizimi dışında olayın işleyişinde de yardımcı olabilirlermi?
Umarım cevap yazarsınız. Saygılar

Avanos 08-07-2010 17:57

Sayın Kurtoğlu Milli emlak ve ormandan arazi bulmak sadece ve sadece o birimdeki insanların iyi niyeti ile ilgili. Onlarlada görüşünce bazen onlarada hak veriyorum burda olmuş birisi ağaçlandırma yapacağım deyip yeri öğrenmiş milli emlaktan gitmiş pancar dikmiş. O yüzden yeri göstermek istemiyorlar yönetmelikte onlara ardımcı oluyor.Özellikle batıda yer bulmak çok zor sadece ricacı olacaksınız.Başka yol yok.

Avanos 08-07-2010 17:58

Yazıyı değiştirmem gerektiğinden bunu yazdım.

murathanoglu 02-08-2010 18:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi estella (Mesaj 598067)
Sayın AhmetNuri Bey, Denizli'de fazla su istemeyen badem yetiştirebilirsiniz. Devlet yanılmıyorsam bademe kredi vermiyor.

Sayın Estella Devlet Badem ve Ceviz Meyve veren Orman ağacı sınıfına girdiği için Kredi desteği sağlıyor. Bilginize.

Akın Çelik 05-08-2010 22:27

sn. avanos ankara gölbaşı civarında özel ağaçlandırma için hazine arazisi için milli emlak md. ne dilekçe verdim, ancak milli emlak 1/1000 - 1/5000 lik imar planı olup olmadığı konusunda ilçe belediyesinin cevabını bekliyor, sizden ricam bu aşamanın ne anlama geldiğini söyleyebilirmisiniz? (imar planı yoksa dilekçem red olunacakmış) burası büyükşehir 1/25000 lik üst planda ağaçlandırılacak alan olarak gözüküyor.

Avanos 08-08-2010 11:52

Sayın Akın Çelik
Kusura bakmayın yazamadım Benim Bilgisayar nedense ağaçlar nete girmiyor. Kafeden yazıyorum. Bu işleri kimse bilmiyor veya biliyor yardımcı olmuyor.Öncelikle Ankara ili ile daha önce arkadaşlar için ilgilendiğimden dolayı biliyorum Gölbaşı ilçesi mücavir alan içerisinde kaldığı için özel ağaçlandırma yapılamaz. Sizi boş yere oyalıyorlar.Ankaranın mücavir alan sınırlarını öğrenin daha sonra müracaat edin nette bulabilirsiniz.

Avanos 08-08-2010 11:55

Bu arada Tüm arkadaşlara duyrulur. İnsanları ağaçlandırmaya yönlendirdiğim ve örgütladiğim için hakkımda rapor hazırlanıyor.Beni sürmeye çalışıyorlar iş daha ciddileşirse ağaçlar netten yardım isteyeceğim bu konuda kamuoyu oluşturmayı başarırız umarım.Benim burdaki ve badem konusundaki yazılarımı okuyan bir insan nasıl böyle bir kanıya varır anlamadım ama şuan soruşturma devam ediyor.Arkadaşlar ben yinede yazmaya devam edeceğim. Burdayız.

Yücel Özlem 10-08-2010 23:01

Sevgili Avanos, zor günler geçiiriyor olduğunuz anlaşılıyor. Size kolaylıklar diliyorum. Sevgiler.

Fatoş 11-08-2010 16:58

Sevgili Avanos, doğru işler yapan ,memleketi için çalışan insanlar bu aralar sakıncalı bulunuyor ne yazık ki ama bu günler de geçecek yeter ki biz doğrudan vazgeçmeyelim.
Her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle.

fatih uğur 11-09-2010 11:55

Sayın Arkadaşım,Herhangi bir yer eğer belediyeye yeşil alan olarak verildi ise asla onu kullanma ve tasarruf etme hakkına sahip olamazsanız. Dikkat ederseniz özel ağaçlandırma yapamayacağının araziler için herhangi bir imar planında işlenmemiş olması gerekmektedir der.

fatih uğur 11-09-2010 12:14

Sayın arkadaşın zaten sorun burda başlıyor. Bu kanunun ilkelliği ve eksikliği burada. Tamam avrupada orman arazilerinin büyük bir kısmı özel firmalara veya şahıslara ait ve Türkiyede de bununla ilgili ufakta olsa bir başlangıç oldu. Ama kanun diyor ki kurumalrımız elinde bu araziler ile ilgili herhangi bir envanter yok. Neden yok . Milli emlağın elinde bu araziler mevcut değil mi istenil se kısa bir süre içinde tüm ülke sathında hazırlanamazmı. dikkat edin özel ağaçlandırma yapan insanların çoğu evet evet nerede ise tamamı bürokrasiden gelen veya bürokrasıye oldukça yakın kişiler veya kurumlar. Ve bu arazilerin çoğu alındıktam sonra rezil vaziyetteler. Dolayısı ile Uygulama sıfır arkadaşlar. İnşallah bu kanun metninde değişiklikler yapılarak daha titiz bir çalışma oluşturulur ve memleket kazanır.

fatih uğur 11-09-2010 12:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Oğuz Karsan (Mesaj 402273)
Merhaba.

Elimde, daha önce ağaçlandırma yapmak amacıyla Orman İşletme Şefliğinden temin ettiğim iki adet harita bulunmaktadır.

Özel Ağaçlandırma veya Özel Orman uygulaması yapmak istediği halde, ağaçlandıracak arazi bulmakta sıkıntı çekenlere verebileceğim ve ağaçlandırılabilecek arazileri gösteren iki adet haritayı isteyenlere verebilirim.

Ağaçlandırma yapmak isteyenlerin içlerinden mevkii seçebilecekleri muhtemel araziler Çanakkale İli, Bayramiç İlçesinde bulunan Çırpılar ve Evciler bölgesine ait.

Saygılar

Merhaba Oğuz bey acaba bu arazilere ait haritaları bana gönderebilirmisiniz. eğer yardımcı olursanız çok sevinirim.
kulfatihh@gmail.com

fatih uğur 11-09-2010 12:41

Arkadaşlar .Hazine arazisinde özel ağaçlandırma yapmanın bedeli dönüm başına yaklaşık ne kadardır? Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Avanos 14-09-2010 22:24

www.ozelagaclandirma.com/index.html

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025