agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma
(https)

Beğeni Düzeni5Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-10-2006, 22:32   #1
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2004
Galeri: 88
Ekosistem açısından, devrilip yere düşmüş ağaçların bile toplanmaması yönünde görüşler var...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2006, 01:17   #2
Ağaç Dostu

sezinci's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2004
Galeri: 28
Doğru çok fazla olmadığı, tuzak ağacı vazifesi yapmadığı sürece faydası var

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2006, 11:29   #3
Ağaç Dostu

Müjgan's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2004
Galeri: 30
Ekosistem konusunda haklısınız. İbre yaprakların orman zemininden tamamını kaldırmak mümkün değil, yarar sağlarken zarar verilmesi olası.
Ama şu saptanmış ki, nem oranı %5 in altına düştüğünde yangın çıkma olasılığı çok yüksek. İbre yaprakların çabucak tutuşup, çabucak söndüğünü de düşünürsek, asıl sorun hava şartları nedeniyle ya da budama ile kırılan dallarda. Bu yanıcı maddelerin yüzde kaçlık kısmını orman köylüleri değerlendiriyorlar acaba?

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2006, 12:46   #4
Ağaç Dostu

sezinci's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2004
Galeri: 28
Bırak % 5'i, hava sıcaklığı 30 derecenin üstüne çıkıp, nem oranı %20'ye düştüğünde her taraf kibrit gibi olur.

İbreler hemen sönmez. Sadece alevli yanmıyorsa yavaş yanar. Sigara gibi kendi kendine ilerler.
Bir örtü yangınını tepe yangınına sadece orman içindeki kurumuş, devrilmi fertler, üretim artıkları dönüştürmez. Bu tür yangınlar olmuştur mutlaka ama asıl tehlike orman alt tabakasında bulunan diri örtü.

Sıkışık halde alt tabakada bulunan fertler ve çalılar yangının kolayca tepeye sıçramasına neden olur.

Üretim artıklarına gelince. Bunlar yukarıda da bahsettiğim gibi orman köylüsüne düşük bedelle verilir. Köylünün en ince dallara kadar bu artıkları toplar.

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2007, 23:43   #5
Yalnız Çınar

Giriş Tarihi: 22-05-2006
Yazılmazsa gündemden çıkacak...

Orman yangınları konusunda yazılmadıkça bu topik, forumda hep arka sıralara, arka sayfalara gidecek, nihayetinde gündemden çıkacak.
Her ne kadar, orman yangınları konusunda yazmayacağım dediysem de bu konunun tekrar gündeme gelmesi için, tekrar ormanların yanmasını beklemeye gönlüm razı olmadı.
Değerli arkadaşlar; biliyorum. Gücümüzü aşan bir mücadele içine girmemizi bekliyorum hepimizden ama ne yapayım, dayanamıyorum. Tekrar ormanlarımız yanıyor haberlerini almayı, beklemeye dayanamıyorum.

Günü belli olan ölümü beklemeye benziyor bu bekleyiş...

Ben fırsat buldukça yazacak, yazdıkça bu topiği hep üst sıralarda tutmaya gayret göstereceğim.
Ne güzel bir aralar arkadaşlar, yangınları önleme yöntemleri konusunda öneriler üretiyordu. Yangınlar başlamadan bu önerileri çoğaltalım ve medya ile paylaşalım. Mutlaka içimizde gazetecilikle ilişiği olan ya da içimizde gazeteci olan arkadaşlar vardır. Medya ile temasa geçmenin onların ilgisini çekmenin bir yolunu bulabilir ve kamuoyu oluşturabiliriz.

Haydi gayret arkadaşlar! Ağlama, sızlanma mevsimi gelmeden biz çalışmalarımıza devam edelim.

Bu konuya katılımları bekliyorum.

Sağlık ve esenliklerle...

Yalnız Çınar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025