agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Türleri (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/)
-   -   Cattleya ve türevi hybridler (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/3538.htm)

ahmeter 18-11-2023 06:33

2 Eklenti(ler)
Ahmeter sera

ahmeter 19-11-2023 13:42

Cymbidium

4 Eklenti(ler)
Isının 5 derecenin altına düşmesiyle seraya aldık ,hepsi çiçek sürgünü vermiş

evandevan5 20-11-2023 11:55

ahmet er bey mesaj attım ama ulaşmadı galiba catleya bitkisinden elinizde fazla varsa 1 tane de ben alabilir miyim.

ahmeter 21-11-2023 13:53

Satış yapılaçak cattleyam yok iyi günler

evandevan5 21-11-2023 14:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmeter (Mesaj 1622864)
Satış yapılaçak cattleyam yok iyi günler

Bende size kahve bitkilerimden gönderebilirim

ahmeter 21-11-2023 17:54

2 Eklenti(ler)
iyi akşamlar
Bu yaz çiçeklerin bakımında yaşımızın ilerlemesi ,havaların sıçaklığı ,suyun azalmasından zorlandık
Yanlız CYMBİDİUM VE BEGONVİLE KALAÇAĞIZ SELAMLAR

almuud 21-11-2023 19:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmeter (Mesaj 1622872)
iyi akşamlar
Bu yaz çiçeklerin bakımında yaşımızın ilerlemesi ,havaların sıçaklığı ,suyun azalmasından zorlandık
Yanlız CYMBİDİUM VE BEGONVİLE KALAÇAĞIZ SELAMLAR

Merakımdan bir soru sormak istiyorum. Cattleyalarınızı ne yapmayı düşünüyorsunuz?

ahmeter 25-11-2023 15:53

1 Eklenti(ler)
Cattleya çiçek açmak durumunda Tanışabiliriz ,,hangi okul , bende merak ediyorum Selamlar kaç yaşındasınız ,ne bitkileriniz var

evandevan5 25-11-2023 17:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmeter (Mesaj 1622931)
Cattleya çiçek açmak durumunda Tanışabiliriz ,,hangi okul , bende merak ediyorum Selamlar kaç yaşındasınız ,ne bitkileriniz var

Bende kahve bitkileri var bakıyorum yeni yaprak veriyorlar.

ahmeter 28-11-2023 17:28

1 Eklenti(ler)
Cattleya

almuud 08-12-2023 15:47

Isı değişimi nedeniyle bir sıkıntı yaşamaz isem 2-3 ay içerisinde açacağını düşünüyorum. Çiçek zarfını çıkarmış, zarf uzuyor umarım beni üzmez çiçek açar. Bakımı hakkında bilgi vermem gerekirse forumdaki gibi bakıyorum. Ama dinlenme döneminde ayda bir 20-20-20 NPK gübrelemesi yaparken, sürgün ve çiçek döneminde 15 günde bir veya iki sulamada bir gübreleme yapıyorum. Pencere kenarında bol ışık alan bir yerde tutuyorum.

almuud 02-02-2024 11:49

4 Eklenti(ler)
Bu cattleya orkidesinin yeni verdiği rizomunun gövdesinde ve çiçek zarfında kararmalar, sararmalar ortaya çıktı bunun için ne yapılabilir? Bitki bölünerek çoğaltıldığı için çok az kökü var. Ve kökler tuzlu susbtratın içinde uzun süre yaşadığı için yanmış durumda. Ne yapılabilir?
Eklenti 729913

Eklenti 729914

Eklenti 729915

Eklenti 729916

almuud 03-02-2024 15:13

Kararma çok artmış durumda yeni bulb büyük ihtimalle kararan yerden kopacak:( Bulb koptuktan sonra bitkiyi yaşatabilme şansım olur mu? (çok az kökü var) bulb kopunca kopan yaprağın yeşil kısmından doku kültürü ile kültüre alınabilecek bir kısım var. İsteyen olursa doku kültürü denemesi için yollayabilirim. (Başarılı olursa bende bir kavanoz alırım artık;))

almuud 28-03-2024 20:12

1 Eklenti(ler)
Evet... bir yanlış bakım örneği, yukarıdaki fotoğraflarda gördüğünüz orkidenin son hali budur. Yapabileceğim bir şey var mı bitki için? Yoksa ölmüş kabul edebilir miyiz?
Eklenti 730076

decodeco 13-05-2024 12:39

Minyatür cattleyalarım yeni sürgün vermeye başladılar ama bölünebilme aşamasına gelmeleri zaman alır tahminen. Diğer cattleyalardan ise (serada fotoğrafladıklarımdan) ne yazık ki elimde yok Cvjećara Sarajevo Zaten onlar gerçekten büyük bitkiler, evde (cam önünde vs.) muhafaza etmek çok zor olabilir, sera ortamına daha uygunlar bence.

almuud 08-06-2024 17:51

2 Eklenti(ler)
Bu cattleya orkidesi kısa sayılabilecek bir süredir bende, türü "C. Prism Palette 'Mischief' AM/AOS". Miki orchid firmasının bir ürünü. Bu firmanın ürettiği orkideler genellikle yosun vb. içerisinde geliyor galiba. Bendeki orkidede şu anda yosun içerisinde dibinde de kil bilyesi gibi bir şey var, bu orkidenin saksı harcını değiştirmeli miyim? Umarın haziran ayı saksı harcı değiştirmek için geç değildir:rolleyes: Birde daha önceki bitkimde de olduğu gibi yaprağında lekeler var, ayrıca bir yaprağında yaprağın en ucundan başlayan bir kararma/ kuruma var. Kuruma en eski bulb ın en ucundan başladı. Ne yapabilirim, ne yapmalıyım? Bu kuruma ne olabilir ve neden olur...
Bitki yeni bulb verdi. Haftada bir suluyorum yaz geldiği için sulamayı arttıracağım. Bir hafta gübreli su veriyorum sonraki hafta sadece su ile suluyorum.

Eklenti 730408

Eklenti 730409

almuud 08-06-2024 17:56

Şu durumda kuruyan yaprağı kesip aktif karbonlamak kuruma için iyi bir çözüm gibi görünüyor. Lekeler hakkındaki gizem hâlâ sürüyor bir önceki cattleya orkidemde de vardı (yine aynı firmanın ürünü). Birde bu orkidenin birkaç bulbında daha yaprak uçları kesilmiş. Acaba satıcı veya firma bitkinin hastalıklı olduğunu biliyor ancak satabilmek için yaprakları kesip yolluyor olabilirler mi?Aslında kuruma değil daha çok kararma gibi kararan yerlerde toz gibi bir oluşum oluyor.

Doku_Kültürcü 08-06-2024 22:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi almuud (Mesaj 1624418)
Şu durumda kuruyan yaprağı kesip aktif karbonlamak kuruma için iyi bir çözüm gibi görünüyor. Lekeler hakkındaki gizem hâlâ sürüyor bir önceki cattleya orkidemde de vardı (yine aynı firmanın ürünü). Birde bu orkidenin birkaç bulbında daha yaprak uçları kesilmiş. Acaba satıcı veya firma bitkinin hastalıklı olduğunu biliyor ancak satabilmek için yaprakları kesip yolluyor olabilirler mi?Aslında kuruma değil daha çok kararma gibi kararan yerlerde toz gibi bir oluşum oluyor.

Taiwan'lı Miki Orchid, her ne kadar karantina koşulları uyguluyorsa da hastalıklı bitki ile karşılaşma durumunuz sıfır değil. Satıcıların sitelerinde virüs belirtili bitki bile sattıklarını gördüm. "Perde deseninden geçen güneş ışığının yanığı" diye satışa koymuşlardı. Virüs hastalıklarının klasik anlamda bir tedavisi yok. Düdüklü tencereye yerleştirip yarım saat pişirerek bitkiyi imha etmeniz gerekiyor (yapmışlığım vardır). Mantar ve bakteri hastalıklarının ise tedavi şansı var. Mantar hastalıkları için, zirai ilaç bayiinden alabileceğiniz sistemik bir fungisit kullanmanız iyi olur. Bakteri için ise, "Sefotaksim Sodyum flakon" (litreye 0,5-1 gram) ilave edip bitkiye püskürterek sonuç alabilirsiniz. Sefotaksim sodyum ya sağlık ocağındaki hekim tarafından ya da veteriner tarafından reçete edilmesi gerekiyor.

Kolay gelsin...

almuud 09-06-2024 12:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1624419)
Taiwan'lı Miki Orchid, her ne kadar karantina koşulları uyguluyorsa da hastalıklı bitki ile karşılaşma durumunuz sıfır değil. Satıcıların sitelerinde virüs belirtili bitki bile sattıklarını gördüm. "Perde deseninden geçen güneş ışığının yanığı" diye satışa koymuşlardı. Virüs hastalıklarının klasik anlamda bir tedavisi yok. Düdüklü tencereye yerleştirip yarım saat pişirerek bitkiyi imha etmeniz gerekiyor (yapmışlığım vardır). Mantar ve bakteri hastalıklarının ise tedavi şansı var. Mantar hastalıkları için, zirai ilaç bayiinden alabileceğiniz sistemik bir fungisit kullanmanız iyi olur. Bakteri için ise, "Sefotaksim Sodyum flakon" (litreye 0,5-1 gram) ilave edip bitkiye püskürterek sonuç alabilirsiniz. Sefotaksim sodyum ya sağlık ocağındaki hekim tarafından ya da veteriner tarafından reçete edilmesi gerekiyor.

Kolay gelsin...

Hocam sadece 1 tane cattleya orkidem var yanında birkaç phalenopsis var virüs phal. lere bulaşırmı? Eğer virüs ise bildiğim kadarı ile bitki yaşamaya devam edebiliyor... Dursun bir zararı yok.:rolleyes:

Doku_Kültürcü 09-06-2024 14:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi almuud (Mesaj 1624420)
Hocam sadece 1 tane cattleya orkidem var yanında birkaç phalenopsis var virüs phal. lere bulaşırmı? Eğer virüs ise bildiğim kadarı ile bitki yaşamaya devam edebiliyor... Dursun bir zararı yok.:rolleyes:

1. Bu, virüs belirtisi gibi gözükmüyor. Patojen mantar enfeksiyonu gibi görünüyor. Sistemik bir fungisitle ilaçlayın. Bitkiye gübre vermeyi de ihmal etmeyin.

2. Virüs hakkında yanlış biliyorsunuz. Bitkiniz zayıfsa bitkiyi öldürür. Daha da kötüsü, sağlam bitkileriniz için enfeksiyon kaynağı oluşturur. Farkında olmadan sağlıklı bitkilerinize de taşırsınız...

Bendeki phalaenopsisde, Oncidium halkalı leke virüsü (Oncidium ring spot virus) vardı. Bu virüs, Tütütün Mozayik Virüsü ile benzer gen yapısına sahip ve aşırı derecede dayanıklı. Bitki ayırmadan hemen hemen bütün bitkilere bulaşabiliyor. Pratikte tedavisi yok. Teoride, bitki doku kültürü teknikleriyle ve Ribavirin gibi antiviral kimyasal ilavesiyle yok edilebiliyor ama çooook pahalı ve zaman alıcı bir yöntem. Ribavirin'in fiyatı geçen sene 4000-5000TL civarındaydı....

almuud 09-06-2024 15:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1624421)
1. Bu, virüs belirtisi gibi gözükmüyor. Patojen mantar enfeksiyonu gibi görünüyor. Sistemik bir fungisitle ilaçlayın. Bitkiye gübre vermeyi de ihmal etmeyin.

Fungisit olarak mancozep yerine penncozep kullanılabilir mi? İçerikleri aynı %80 mancozep içeriyorlar, mancozep yerine aynı içerikli diye satın almıştım. Bu iş için uygun bir fungisit mi dir?

Bitkilerimi sularken gördüm bir phalenopsisin de yaprağında benzer bir morarma başlamış...

Saksı değişimi yapıp mı ilaçlamalıyım yoksa hiç dokunmayayım mı?

Doku_Kültürcü 09-06-2024 20:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi almuud (Mesaj 1624422)
Fungisit olarak mancozep yerine penncozep kullanılabilir mi? İçerikleri aynı %80 mancozep içeriyorlar, mancozep yerine aynı içerikli diye satın almıştım. Bu iş için uygun bir fungisit mi dir?

Bitkilerimi sularken gördüm bir phalenopsisin de yaprağında benzer bir morarma başlamış...

Saksı değişimi yapıp mı ilaçlamalıyım yoksa hiç dokunmayayım mı?

Penncozep ya da mancozep olmaz. Çünkü kontak etkili fungisitler bunlar. Sistemik bir fungisitle ilaçlamanız gerekiyor. Sistemik fungisit bitkinin yapısına dahil olur ve her tarafına yayılır. Prothiconazole ya da Prothiconazole + Azoxstrobin aktif maddesi içeren tarım ilaçlarından birini kullanın.

almuud 12-06-2024 17:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1624424)
Penncozep ya da mancozep olmaz. Çünkü kontak etkili fungisitler bunlar. Sistemik bir fungisitle ilaçlamanız gerekiyor. Sistemik fungisit bitkinin yapısına dahil olur ve her tarafına yayılır. Prothiconazole ya da Prothiconazole + Azoxstrobin aktif maddesi içeren tarım ilaçlarından birini kullanın.

Hocam kusura bakmayın etken madde önerinizi görmemiştim:( Tarım ilaçları satan bir yerden EGEİ diye bir ilaç aldım etken madde olarak %70 Thiophanate-methyl içeriyor. kara leke küllenme vb. için ruhsatlandırılmış. Umarım yanlış bir etken madde kullanmamışımdır. Önerilen dozda hem yapraklara püskürttüm hem de kökten sulama yolu ile verdim. Başka bir tavsiyeniz var mıdır? Yaptıklarım uygun mudur?

Doku_Kültürcü 12-06-2024 21:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi almuud (Mesaj 1624443)
Hocam kusura bakmayın etken madde önerinizi görmemiştim:( Tarım ilaçları satan bir yerden EGEİ diye bir ilaç aldım etken madde olarak %70 Thiophanate-methyl içeriyor. kara leke küllenme vb. için ruhsatlandırılmış. Umarım yanlış bir etken madde kullanmamışımdır. Önerilen dozda hem yapraklara püskürttüm hem de kökten sulama yolu ile verdim. Başka bir tavsiyeniz var mıdır? Yaptıklarım uygun mudur?

Thiophanate-methyl yasaklandı diye biliyordum. Kullanın, iş görür.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025