agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Türleri (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/)
-   -   Cattleya ve türevi hybridler (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/3538.htm)

nılgun_dogan 01-12-2011 13:36

Ensonunda beklediğim güzeller yüzünü gösterdi sabahın erken saatlerinde çektiğim için tam açmadı benim sabırsızlığım işte Ziya bey çok teşekkürler bu güzellikle beni tanıştırdığınız için.

https://lh3.googleusercontent.com/-u...0/IMG_3160.JPG

http://lh4.googleusercontent.com/-tM...0/IMG_3158.JPG

http://lh3.googleusercontent.com/-FV...0/IMG_3159.JPG

B.Unver 03-12-2011 00:02

5 Eklenti(ler)
Nilgün hanım gözünüz aydın, tebrikler:)Orkidelerle uğraşmak en az diskuslar kadar keyifli değil mi?:):):)

Sitenin orkide konusunda tüm yazılarını okudum.Gerçekten güzel yazılar ve muhteşem fotoğraflar var.Ancak şu anda cattleya konusu fazla rağbet görmüyor gibi.Bu ilgi mi çekti gerçekten.Bu kadar güzel kolleksiyonları olan arkadaşlar ki bazıları gerçekten elit bilgiye sahipler niye yazmıyorlar artık diye sormadan geçemedim.Yoksa bendeki kısmetsizlik mi?:)

Ziya Soner beye bu yazımda da teşekkür etmeden geçemeyeceğim.Bana çiftliğinde ve serasında her gittiğimde yardımcı olması, misafir perverliği ve değerli bilgilerini paylaştığı için.

Bu arada Nur hanımın da o devasa serasını ziyaret ettim geçenlerde.Sağolsun o da zamanını ayırdı, değerli bilgi, tecrübelerini benimle paylaştı ve hoş bir gün geçirmeme yardımcı oldu.Kendisine de buradan çok teşekkür ederim.

Aslında burdan çok merak ettiğim ve yıllarını orkide ile geçirmiş kişilerle de tanışmak, görüşmek ve orkidelerini görüp bilgilerinden yararlanmak isterdim, örneğin en merak ettiğim kişilerden birisi Praecox ve diğer orkide severler.Phalaenopsis bölümü ise oldukça hareketli:)Bu gerçekten iyi.

Her yeni yazımda bahsettiğim gibi yeni heves benim için orkide.Onun için benim kusuruma bakmayın ben biraz daha fotoğraf ekleyeceğim ve gelişmelerini paylaşmaya çalışacağım.

Asya_lotus 03-12-2011 19:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BoraUnver (Mesaj 884586)
Nilgün hanım gözünüz aydın, tebrikler:)Orkidelerle uğraşmak en az diskuslar kadar keyifli değil mi?:):):)

Sitenin orkide konusunda tüm yazılarını okudum.Gerçekten güzel yazılar ve muhteşem fotoğraflar var.Ancak şu anda cattleya konusu fazla rağbet görmüyor gibi.Bu ilgi mi çekti gerçekten.Bu kadar güzel kolleksiyonları olan arkadaşlar ki bazıları gerçekten elit bilgiye sahipler niye yazmıyorlar artık diye sormadan geçemedim.Yoksa bendeki kısmetsizlik mi?:)

Ziya Soner beye bu yazımda da teşekkür etmeden geçemeyeceğim.Bana çiftliğinde ve serasında her gittiğimde yardımcı olması, misafir perverliği ve değerli bilgilerini paylaştığı için.

Bu arada Nur hanımın da o devasa serasını ziyaret ettim geçenlerde.Sağolsun o da zamanını ayırdı, değerli bilgi, tecrübelerini benimle paylaştı ve hoş bir gün geçirmeme yardımcı oldu.Kendisine de buradan çok teşekkür ederim.

Aslında burdan çok merak ettiğim ve yıllarını orkide ile geçirmiş kişilerle de tanışmak, görüşmek ve orkidelerini görüp bilgilerinden yararlanmak isterdim, örneğin en merak ettiğim kişilerden birisi Praecox ve diğer orkide severler.Phalaenopsis bölümü ise oldukça hareketli:)Bu gerçekten iyi.

Her yeni yazımda bahsettiğim gibi yeni heves benim için orkide.Onun için benim kusuruma bakmayın ben biraz daha fotoğraf ekleyeceğim ve gelişmelerini paylaşmaya çalışacağım.

S-n. BoraUnver - cattleya çok çekici görünüyö. Çiçek sapı nasıl başardınız?

nrkrkmz 03-12-2011 22:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BoraUnver (Mesaj 884586)

Sayin Bora bey,

Ziyaretiniz beni de mutlu etti ne zaman isterseniz buyrun gelin:-)

B.Unver 04-12-2011 22:20

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nrkrkmz (Mesaj 884817)
Sayin Bora bey,

Ziyaretiniz beni de mutlu etti ne zaman isterseniz buyrun gelin:-)

Geleceğimden emin olun:):)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Asya_lotus (Mesaj 884765)
S-n. BoraUnver - cattleya çok çekici görünüyö. Çiçek sapı nasıl başardınız?

Bu benim aslında %10 luk başarım bunun %90 lık başarısı hocam Ziya Beye ait.Ancak zaten türün özelliği de diğerlerinden değişik o yüksek sap yaklaşık 35-40 cm lik bir yapraktan ve onu besleyen 7-8 güçlü yüksek yaprakların marifeti.Bir de şuna inanıyorum ki serada da olsa evde de olsa bazıları ışıktan yani cattleyanın yaralanabildiği en etkin ışık dalga boylarından maximum yaralanabiliyor.Yokssa Ziya beyin serasında bakım hepsine aynı.Ben buna inanıyorum.

kısacası;

1-Ziya beyin elindeki Cattleya varyetelerinin özelliği

2-Işık dalga boyundan max. yaralanma ki çiçeklenemeyeve gövde olşumuna etki; 350 nm-560 nm kök gövde rizom yaprak oluşumuna, çiçek oluşumuna izse 640-660nm olarak incelemelerimde bu bilgilere ulaştım.Elbette tek bu değil."UYGUN" Işık, sıcaklık, nem, havalandırma ve gübreleme gibi bir bütün bu.

İtiraf etmeliyim ışık dalga boyunu ölçmek ve 150-200 saksının aynı yoğunlukta almasını sağlamak zor.Ancak evdeki ışıklandırmamda gördüm ki bu sap ışıklanma altında 10 gün içinde çok hızlı uzadı ve üstündeki çiçekler devası boy aldı.Bu diğerlerini yanında başka bir unsur da olabilir.

örneğin Ziya beyden aldığım Cattleyalardan en yükseği ve çiçekleri en büyük olanı bu:

tarumok 05-12-2011 08:10

tebrikler.Harika görünüyorlar.

Ziya Soner 06-12-2011 17:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarumok (Mesaj 883561)
bana cattleya kekikisi gönderecek bir yardım sever yok mu?

SayınTarumok,
Özeldende yazmışsınız.Cevapladım.
Adres bilgilerinizi bildirin ,yollayacağım.
Saygılarımla

tarumok 07-12-2011 20:00

Sayın Ziya Soner,
şimdiden çok teşekkür ederim,iyi çalışmalar dilerim.

tarumok 07-12-2011 22:21

Özellikle lila renkli çiçekler çok güzel görünüyor.Gerçekten muhteşem.

ataman 14-12-2011 00:19

Cattleya bowringiana

5 Eklenti(ler)
Bitkiler sonbaharda açtı, Bowringiana olduklarını (çok büyük bir ihtimalle) tahmin ediyorum.

Eklenti 259446

Internette biraz araştırdıktan sonra olası üç cattleya türüne ulaştım, C. bowringiana, C. skinneri ve C. deckeri.

"Orchids of Guatemala" adlı kaynakta (Ames ve Correll, 1953) Cattleya bowringiana şöyle tanımlanıyor:
"This species differs from C. Skinneri chiefly in its more vigorous growth and its larger number of smaller flowers, which appear in the fall instead of late winter and spring. It also differs from that species in the long joint at the base of the leaves and in the swollen base of the stipitate pseudobulb. It differs from C. Deckeri, its nearest relative, mainly in the lip, which has a white blotch on the disk instead of being uniformly colored a deep purple."

Bu tanım baz alındığında, sonbaharda açması nedeniyle C. skinneri seçeneğini elemek gerekiyor. Dilin tamamıyla koyu renk olmaması nedeniyle C. deckeri seçeneği de eleniyor.

Dil detayı
Eklenti 259447

Bowringiana çiçek sayısının fazlalığıyla tanınan bir tür (25 adete varabileceği belirtiliyor). Bununla beraber, yeterli gübre verilmemesi, bitkinin ortama adapte olamaması gibi olumsuz şartlarda bile en az 3-5 arası sayıda çiçek açabilecek kadar da güçlü/arsız olduğu belirtiliyor.

Çiçekleri
Eklenti 259448

Bitkilerin yapısı
Eklenti 259449

Çiçekler geçmeye başladığı zaman dil yapısının şekli değişiyor, kapanmaya başlıyor.
Eklenti 259450

B.Unver 14-12-2011 09:26

3 Eklenti(ler)
Ataman Bey gerçekten güzeller.Aynı çiçek şeklinde sarı kırmızılarını ve bir saksıda 8 adet çiçek oluşturduğunu internetten görmüştüm.Ancak varyetenin ismini hatırlayamadım şimdi.

2 aya yaklaşırken Ziya beyden aldığım Cattleyaların son hali:

15 günde bir Ziya beyden aldığım sıvı gübre ve sulama suyu kullanımı, günde 16 saat ışıklandırma, gündüz 22-23C gece 19-18C sıcaklık ve havalandırma ile %50-60 nem olarak bakımlarına devam ediyorum.

tarumok 21-12-2011 20:02

Çok teşekkür ederim Ziya Bey

3 Eklenti(ler)
Ziya Bey 'e teşekkürlerimi borç bilirim.Ziya hocam gönderdiğiniz cattleya yerini aldı şimdi çiçek açma zamanı:)Çok teşekkür ederim.

tarumok 22-12-2011 10:11

Teşekkür ederim Nilgün Hanım.

ayhat 22-12-2011 10:43

Bu çiçekten Sakarya da bulabileceğim bir yer yok malesef, Ziya hocam bende yetiştirmek istiyorum lütfen banada neredn edinebileceğim hususunda yardımcı olurmusunuz?

ahmeter 22-12-2011 12:00

Cattleya

1 Eklenti(ler)
Bu günler en güzel zamanı

ahmeter 22-12-2011 13:34

Cattleya

1 Eklenti(ler)
Makro çekim

nrkrkmz 24-12-2011 00:37

Seradan

1 Eklenti(ler)
Kabuk üstünde de açtı Cattleya...:D

Süha Şendoğan 31-12-2011 15:48

Ziyaretine gittiğim Ziya beye (Soner) gösterdiği misafirperverliğinden dolayı çok teşekkür ederim.Kendisini tanımak ve sonsuz bilgilerinden faydalanmak isteyen herkese kapısı açık..

Süha Şendoğan 12-01-2012 14:22

Cattleya'da çiçek,

4 Eklenti(ler)
Cattleya'da çiçek oluşum aşamalarını resimledim. (henüz oluşum tamamlanmadı)
devamı gelecek..

tarumok 12-01-2012 21:17

Ziya Bey'e itafen

2 Eklenti(ler)
Ziya Bey bu güzelliklerin yanında yaşlanmıyornuzdur herhalde;)

tarumok 12-01-2012 21:19

Düzeltiyorum:)
yaşlanmıyorsunuzdur heralde

nrkrkmz 15-01-2012 23:52

Keyifle büyütün Cattleya'larınızı Süha bey :)

Süha Şendoğan 16-01-2012 14:04

Teşekkür ederim Nur hanım,
Size bir söz borcum var, unutmadım..

dünyam1 16-01-2012 19:25

harika çiçekler her rengin kokusu varmı acaba ,elinizde fazla varsa bende talibim..

B.Unver 22-01-2012 20:04

4 Eklenti(ler)
Ziya beyden aldığım cattleyalar çiçeklerini döktükten 1 ay sonra diplerden sürgün vermeye başladı.

Diğer yandan 1,5ay önce Ankara ziyaretimde Ataman beyden aldığım cattleya ve türevi orkidelerde aynı ortamda gelişimlerini sürdürmekteler.

Zannediyorum ben orkideye bayağı tutuldum.:)

nrkrkmz 22-01-2012 21:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dünyam1 (Mesaj 900314)
harika çiçekler her rengin kokusu varmı acaba ,elinizde fazla varsa bende talibim..

Hepsinin olmasada çoğu cattleyanın kendine özgü kokusu vardır.

praecox 23-01-2012 14:26

Sayın B.Unver,

Allah sizi ıslah etsin. Daha ne diyeyim. Bu tutku adama neler yaptırmaz ki?

Nur hanıma sorun bu Catty'ler neler etti ona neler...
Serasındaki başarılı Orchları, saksı değişimdeki el becerisini sorulara verdiği cevapları duydukça gördükçe... bundan takribi 3 sene önce ilk Catty'imi gönderdiğim o ev hanımından eser yok artık. :)
ya da... Sanırım isim benzerliği var :D

B.Unver 23-01-2012 20:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 902769)
Sayın B.Unver,

Allah sizi ıslah etsin. Daha ne diyeyim. Bu tutku adama neler yaptırmaz ki?

Nur hanıma sorun bu Catty'ler neler etti ona neler...
Serasındaki başarılı Orchları, saksı değişimdeki el becerisini sorulara verdiği cevapları duydukça gördükçe... bundan takribi 3 sene önce ilk Catty'imi gönderdiğim o ev hanımından eser yok artık. :)
ya da... Sanırım isim benzerliği var :D

http://serve.mysmiley.net/happy/happy0071.gifhttp://serve.mysmiley.net/happy/happy0071.gifhttp://serve.mysmiley.net/happy/happy0071.gifhttp://serve.mysmiley.net/happy/happy0071.gifhttp://serve.mysmiley.net/happy/happy0071.gif

nrkrkmz 24-01-2012 01:02

2 Eklenti(ler)
Sizde benim yolumda ilerliyorsunuz.
Hayırlı olsun Bora bey...

praecox 24-01-2012 20:17

1 Eklenti(ler)
Nur hanım o podestdeki saksınız muhteşem. Özelikle de rengi. :)

Bende de Catty. saydemiriensis açıyor.
Bunu bir serada yıllar önce cılızbir rizom olarak"bulmuştuk" türünü bilemediğimizden beraber bulduğumuz arkadaşın nickine istinaden adlandırmıştım.

tür ismi tavsiyelerinizi bekliyorum :)

Eklenti 265699

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025