agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Türleri (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/)
-   -   Salep Orkideleri (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/3515.htm)

Lalezar78 19-06-2008 17:29

1 Eklenti(ler)
Geçtiğimiz hafta sonu köye gittiğimizde bulduğum bir orkide çeşidi.Daha önce hiç görmemiştim. Buradakilerden sanırım. http://www.orkidelerimiz.com/orkidel..._photo_eng.htm

hexus 24-07-2008 13:41

Üniversitede Ekoloji profesörümüzün söylediği Bir Söz Vardı ....
Erezyonun oluşumunda Tahrip Edici Dış Kuvvetler
1. Rüzgar
2. Yağışlar
3. Sıcaklık ve Nem
4üncü olarak Buna İnsanı Eklemek zorundayız...
Salep bitkisinin başına gelenlerin En başında insan gelmektedir.
Hatay Amik Gölü Artık Türkiye haritasında Yok ... Göl Suları Boşaltılarak Tarım Alanına Çevrildi ...
Yakın Bir Gelecekte ormanları ansiklopedilerde görebilir gelecek kuşaklarımız.

verdoque 07-12-2008 15:31

Merhabalar,

Konuyu baştan sona okudum. Salep türlerinin tükenmekte olmasına ben de çok üzülüyorum. Üretiminin mümkün olmamasına da. Şimdiye kadar yapabilen olmamış sanırım ama bu bitkilerin doğal yaşam alanlarında üretimlerinin ve korunmalarının mümkün olup olmadığını merak ediyorum. Köylülerin salep yetiştirme konusunda ikna olmadığını okudum ama yetiştikleri yerlerde etrafı çevrilmiş ve korunan alanlar oluşturulması çok mu zordur?

Bir aile dostumuz keçiboynuzu tozu üretmek için bir işletme kurmuştu. 5-6 yıldır bu işi yapıyor. Bu tip işletmelerin desteklenmesi belki de gerçek salep kullanmaktansa doğal ikamelerinin daha ucuza elde edilip yaygınlaşmasıyla salep türlerinin toplanmasını azaltabilir.

Başbahcivan 11-12-2008 21:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ada (Mesaj 87078)
Yasak değil ama bazı akademisyenleri karşınıza alabilirsiniz. Benden habersiz nasıl çalışırsınız diye!

Hocam bu saleb dediğimiz, likya orkidesimi? Bunları bir yerde çoğaltmak ve tekrar kazanmak, amacı ile koruma altına alırsak, çok yerden destek alabiliriz.
Benim kızım Tıbbi ve Aromatik Bitkiler mezunu.
Bu orkide türünü 5 10 tane yumrusunu ben temin ederim,arkadaşlarımın düşünceleri ne olur?

akinselcuk 04-05-2009 18:41

Alıntı:

Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - sezenkiracı
Merhaba,
Yakın bir zaman önce sahlep işi ile ilgilenmeye başladım.Burada kurutma işlemi ile ilgili yazdılarınızı okudum ve uyguladım.Sahlep yumrularını ipe dizip keçi sütünde kaynattım bazılarını bezin uzerine serip gölgeli bir yerde kuruttum fakat sahleplerin birbirlerine deydikleri yerlerde küflenmeler meydana geldi.Bunu önlemek için ne yapmalıyım **** bunları kurtarmak mumkun mu çünkü elimde çok fazla sahlep var. Tavsiyelerinizi bekliyorum.Şimdiden teşekkürler




Süt ve salep besi yeri olarak görev yapıyor. Salebin üzerinde yeterince nem de var. Hava sıcaklığı da tam kıvamında. Küf mantarları için herşey mükemmel. İpe dizmenin amacı bu zaten yumrunun her yanında hava akımı meydena gelecek ki tetikte bekleyen bakteri ve küf mantarları üreyemesin.

Biyoloji , kimya , fizik genel kültürü yok. Hatta hiç değilse tecrübe bile yok. Sadece yumrudan para kazanıldığını bilmek var.

Onca yumruya ne kadar acısak azdır. Salep katliamı işte tam olarak budur. Onları toplarken kime satacağını bile bilmeyen insanlar salep yumrusu topluyor.

Salep dünya üzerinde sadece ülkemizde belli şartlarada yetişebilen kültüre alınması çok zor, farmokolojik değere haiz kıymetli bir bitkidir. Tamamen doğal olarak yetişir ve tüm dünyaya satılır. İngiliz çevre örgütleri Türkiyeyi hükümet nezdinde uyarır zaman zaman. Bu hızla salep toplarsanız nesli tükenecek diye. Bizim hükümet bu durumda uyanır ve aman ha salep satışı yasak bundan sonra sadece izin verdiklerim satılacak der. Ama tabi hükümet sezenkiracıyı nasıl takip etsin ? Dağdan toplar deposunda çürütür. Hükümet yasal ihracaatına engelleme yapabilir ancak.

Salebin ülkemizde yıllara göre ne kadar azaldığını İngilizlerden öğrenmemiz mi çok acı , yoksa sezenkiracı nın bunları ne yapacağını bilmeden bolca toplayıp çürütmesi mi ? Hangisi daha acı ?

Salep söze gelseydi insan nesline ne derdi ki ? Haliyle İngilizlere değil Türklere hitap ederdi bir kere kesin olan, ama acaba ne derdi ?

www.koniks.com sitesinden alıntıdır. Başlığın tamamını okumak için kısayol :
http://www.koniks.com/topic.asp?TOPIC_ID=12273

akinselcuk 04-05-2009 18:48

Üniversite yıllarında salebi kültür bitkisi gibi yetiştirmek için uğraş verdim ama başarılı olamadım. İmkan bulduğumda tekrar deneyeceğim.

İnsanların salep yumrusu toplamalarını engellemek için ne yapılabilir ? Yaptırım içeren bir yol var mı ?

Orkun Kırcı 04-05-2009 18:49

Birkaç gün önce yabantv de bu konudan bahsettiler. Muğla civarında toplayıcılar çok büyük zararlar veriyorlarmış. Yazık valla..

k0900 04-05-2009 19:22

http://www.agaclar.net/forum/showpos...27&postcount=8

Salep soğanlarının ihracının yasak olduğu yukarıdakı linkte belitiliyor !!

berduray 04-05-2009 21:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orkun Kırcı (Mesaj 413551)
Birkaç gün önce yabantv de bu konudan bahsettiler. Muğla civarında toplayıcılar çok büyük zararlar veriyorlarmış. Yazık valla..


Maalesef;detay

Nariel 14-03-2010 22:04

2 Eklenti(ler)
Bu orkideyi bugün fotoğrafladım. Deniz kıyısında bir kayalıkta yetişiyor. Çiçeklerin görüntüsü arıya benzediği için ürktüm:( Türü nedir acaba?

praecox 14-03-2010 22:57

Ophrys... apifera diyesim var ncak binbir sp. si hatta b-varyetesi var.
hangi deniz kenarı derseniz bir fikir türetebiliriz belki.
Ama şahsım adına çok zor.
Sonuçta bir salepgil ve hatta bir ophrys olduğu kesin ama soya adı... zor.
ben bilemiyorum.
Kitaplarımı eşeliyeyim hatta neti karıştırayım.,,

Sonuç öyle ya da böyle bunu bulmak resmetmek dahi sizin çok şanslı olduğunuza bir delalet. :)

Nariel 14-03-2010 23:15

Çevresini aradım taradım ancak bir tanecik daha bulamadım. Sanırım bu geniş bir alanda tekti. Akdeniz-Silifke-Taşucu civarında rastladım.

Silifke'de bundan önce iki tür orkidenin daha fotoğrafını çekmiştim, onları bulabilirsem en kısa zamanda buraya ekleyeceğim. Keşke doğada gezi yapacak daha çok vaktim olsa, Silifke'de ender bulunan birçok bitki türü fotoğraflayacağımdan öyle eminim ki..

berduray 15-03-2010 09:37

Bu yabani orkideler hakikaten derya denizmiş meğer.

Oysa uzaktan hepsi aynı gibi, çiçek kısmının desenlerine bakınca hepsi birbirinden farklı..

Muhteşem..
Şu linkteki resimlere baktım ama hiçbirini tam olarak benzetemedim.

Siz bitkiyi yakinen gördüğünüze göre belki bir fikir verebilir Sayın Nariel.

Ben de makinemi alıp çıkmalıyım doğaya...onlar tamamen kaybolmadan önce:)

Nariel 15-03-2010 20:36

2 Eklenti(ler)
Bu da geçen sene fotoğrafladığım bir orkide türü. Yüksek rakımda yetişiyor.

Nariel 15-03-2010 20:39

1 Eklenti(ler)
Sanırım bu da bir orkide idi ama çiçekleri açınca görüntüleme şansım olmadı:

berduray 15-03-2010 21:04

74 nolu mesajdaki Orchis anatolica , bende bir yumru mevcut..tutar inşallah...

kumyaka2010 15-03-2010 21:13

bende İzmir araştırma enstitusunden Mehmet Tutar beyin yolladıgı soganları diktim . Bakalım nasıl açacaklar merakla bakıyorum Ne zaman açarlar bir bilene soruyorum . Sokmesem olurmu ? Biraz soganların buyumesini istiyorum . Resimdeki orkideler bayagı buyuk . Selamlar .

berduray 15-03-2010 21:17

An itibariyle burada açıyorlar...zamanlama ilkbahar ve sonbahar dönemi..ısının arttığı ve yağmurların aralıksız yağdığı dönem.
Doğada nasıl kalıyorlar aylarca , yıllarca toprak altında...sökmeyin bence.

Orkun Kırcı 15-03-2010 22:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nariel (Mesaj 597510)
Bu da geçen sene fotoğrafladığım bir orkide türü. Yüksek rakımda yetişiyor.

Bizim zeytinlikte de epeyce açmışlar bu yıl. Bir de toplayıcılar olmasa:mad:

Asya_lotus 15-03-2010 23:42

2 Eklenti(ler)
Bana da izin verirseniz, bir kaç fotograf göstermek isterdim.

Lilium 15-03-2010 23:47

İzin ne demek paylaşım da bulunmanız bizleri sevindirir.

Umarım üç yıl sonra ikinci mesajınızı yazmassınız.:)

Lilium 16-03-2010 00:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kumyaka2010 (Mesaj 597532)
Sokmesem olurmu ? Biraz soganların buyumesini istiyorum .

Soğanlı bitkileri her yıl sökmeniz şart değil, Yalnız bulunduğu yerler su tutan yağmur sularından göllenen yerler olmasın.

3-4 yılda bir söküp kardeşlenenleri ayırmak yerini belleyip gübrelemek yeterlidir.

praecox 16-03-2010 09:42

Salepgiller soğanlı bitki değillerdir. Hocamız kgürsan bizi bu konuda daha iyi aydınlatabilir. Bu tür salpeler tek soğanlı olmaz. biri geçen yılki biri yeni oluşturduğu bir çift rizom yumrudan oluşur. Bir tek yumru şayet yeni olanı değilse dikilmesinde fayda yok onu ancak salep gibi öğütür içersiniz. Şimdi bu yumruyu dikmek için çok geç. Yumru büyüklükleri az çok her yıl aynısıdır büyümezler ve çok nadiren yavrularlar.
Her sene eski yumrudan bir yenisi oluşur ve eskisi ölür. Salep kazanımı bu geçen seneki yumruyu söküp almak, yenisini tekrar yerine dikmek sureti ile kontröllü yapılsa da çiçekli bir bitkinin bu işlemede hasar almadan seney yaşamını devam etirmesi zor ise salpelerde enteresan bir dayanıklılık gözlemlenmekte.
Salepgillerin nadiren yavrulanması üretimin vegetatif olarak bu yavru yumruların ayrılması yolu ile çok zor eldesi asıl üretimdeki sorundur.
Azalmalarının nedeni de budur.

Tohumdan ürerler. Doğada bu türüne ve yerine göre kolay ürerlerse de insan eli ile sökümlerinden azalma hatta yok olma sebepleri bu özeliklerindendir.
Tohumdan yetme bir salep 3-5 yılda ancak çiçek açar.

Dolayısı ile de bu konuda bilgisi olmıyan arkadaşların bu konuya temkinli yaklaşmalarını, hatta katiyen doğadan sökmemeleri gerektiğinin de bir kez daha altını çizmemde fayda var sanıyorum.

Asya_lotus 16-03-2010 20:46

2 Eklenti(ler)
Sanırım, Orchis tridentata?

yasarulutas 16-03-2010 21:21

Güzel orkideler var bu resimlerde ve güzelim Türkiye' mde. Lakin benim memleketim (Sivas - Sızır) da, Salep sökülmesini engelleyen hiç bir kuruluş yok, jandarmaya şikayet etsen söken adamla başın belada, Orman işletmesine şikayet etsen adam ne yapacaksın sökmekle bitmiyor ya diyorlar ama benim takiplerime göre bitiyor bu salebin nesli. Bizim memlekette sadece sarı ve mor olanı yetişir.

Vildan Sönmez 16-03-2010 22:06

3 Eklenti(ler)
Peki buna ne dersiniz arkadaşlar, Datça'da okaliptus ve çam ağırlıklı, maki ve çalı türleriyle desteklenen, benim gözlediğim onlarca kır çiçeği ve orman hayvanlarının barındığı küçük bir orman, orman işletmesi tarafından temizleniyor.

Okaliptuslar dipten kesiliyor.(kökleri kalıyor, bilirsiniz belki okaliptus köklerinden verdiği sürgünlerle çoğalabiliyor). Bunu yaparken orman tabanı dümdüz ediliyor tam tarifi ile. (Datça'da okaliptus kesimi)

Ben bu alanda bulabildiğim bir kaç kök söktüm eve getirdim, yanlış mı yaptım?

Eklenti 130697

Eklenti 130698

Eklenti 130699

Ziya Soner 17-03-2010 16:44

Datça oköleptüs ağaçları ve orkideler
 
Sayın VİLDAN HN,

Olağanüstüsünüz.

İnşaallah fazla geç kalmamışızdır.Bu resimlerin çekildiği tarih ne zaman?

Muğla orman bölge müdürü İBRAHİM AYDIN bey ,(bu bölgede ona bağlı) benim hem iyi ahpabım,hem de doğayı ,tabiatı ve ülkesini çok seven birisi; mecburiyeti dahi olsa, o ağaçları kesmemek için her türlü savaşı verebilecek birisi .

Kesin atlamaz ve müsaade etmez. Mutlaka bir neden vardır (orman yangın müdahale yolu v.s)

Resimlerin çekildiği tarihi bildirir iseniz hemen kendisi ile görüşüp,aydınlanacağımız bilgiyi alıp ,sizlere de bildireceğim.

En derin Saygılarımla

Ziya Soner 17-03-2010 16:51

özür
 
Sayın VİLDAN hanım,

Bu hafta sonu çektiğiniz ifadenizi okurken atlamışım,özür diliyorum.

Ve hemen şimdi çalışmaya başlıyorum.Sizleride bilgilendireceğim.

Tekrar saygılarımla

Ziya Soner 17-03-2010 17:47

Datça oköleptüs ağaçları ve orkideler
 
Sayın doğayı sevenler,

MUĞLA bölge müdürümüz,Sayın İBRAHİM AYDIN beye şimdi ulaştım ve konuştum. Kendileri olayla derhal ilgileneceğini ve yarın bizleri aydınlatacağını söyledi.

Bilgilerinize

Saygılarımla

praecox 17-03-2010 19:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Vildan Sönmez (Mesaj 598304)
Ben bu alanda bulabildiğim bir kaç kök söktüm eve getirdim, yanlış mı yaptım?

Bence evet yanlış yaptınız. :(

Sökülen ormanlık alanda görebildiğim kadarı ile ökaliptüsun, çam fidelerinin gelişimini engelliyen baskın halini frenlemek amacı ile kesilmiştir. Bunu ilk fotoda da görmek mümkün.

Sahlepleri sökmiyeceklerinden üzerine bassalar dahi bir sorun teşkil etmiyecektir. Yarı rizomu hasar görse de, seneye yeniden filizlenecek çiçek açacaktır.
Saleplerin o şekilde ışık alan bir ormanda çok daha iyi gelişecekleri de, ege bölgesi akdeniz köşesindekiler için çok uygun bir ortamdır.

Şayet ökaliptüs gölgesinde kalsa idi o salepler o zaman vildan hanımın sökmesi mantık teşkil ederdi, ancak eve değil yine aydınlık çayır bir yere nakletmek dikmek... uygun olurdu.

Yazının devamı için:

Datça'da okaliptus kesimi


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025