agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Türleri (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/)
-   -   Phalaenopsis (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/3512.htm)

Doku_Kültürcü 01-06-2016 13:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bsraakpnr (Mesaj 1465604)
Merhaba 1.5 ay önce hediye gelen orkideme gözüm gibi bakarken son 10 15 gündür köklerinde sararma olduğunu farkettim. İlk orkide deneyimim olduğu için nedenini anlamadım ve normal bakımına devam ettim. Son 2 3 gündür köklerinin iyice yumuşadığını ve üzerlerinde küfler olduğunu gördüm. Nedenini düşündüğümde nemsiz kaldığını ve fazla suladığımı anladım. Saksıyı değiştirmek için arastirma yaparken bir kaç sitede çiçeklenme döneminde saksı değiştirilmez diye okudum. Orkidemde şu an 9 çiçek ve 5 tomurcuk var. Saksı degistirirsem çiçekler zarar görür mü? Kökleri daha fazla kaybetmeden nasıl kurtabilirim? Lütfen yardım edin.

Carbendazim içeren bir tarım ilacı kullanabilirsiniz. 1-2gram kadar ilacı bir litre su ile karıştırıp saksıya dökün. Ellerinizi yıkayın, ilaçtan arıtın. Hızlı zehirlilik (akut zehirlenme) riski düşük bir ilaç olmasına karşın, yiyeceklerinizden uzak tutum. Tarım ilacı satan yerlerden bulabilirsiniz.

pinartopuk 04-06-2016 09:05

Merhaba

1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar bu orkidemin kökünde siyahlıklar var 9 aydır bende sürekli Çiçek var üzerinde **** dal çıkarıyor şu andada bir dalında Çiçek dalı oluşumu var ve bir yaprak çıkarıyor ancak bu siyahlıklar beni endişelendirdi siz ne dersiniz teşekkür ederim

pinartopuk 04-06-2016 09:06

1 Eklenti(ler)
2. Foto

pinartopuk 04-06-2016 09:07

1 Eklenti(ler)
3. Foto

Doku_Kültürcü 04-06-2016 17:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pinartopuk (Mesaj 1466477)
Merhaba arkadaşlar bu orkidemin kökünde siyahlıklar var 9 aydır bende sürekli Çiçek var üzerinde **** dal çıkarıyor şu andada bir dalında Çiçek dalı oluşumu var ve bir yaprak çıkarıyor ancak bu siyahlıklar beni endişelendirdi siz ne dersiniz teşekkür ederim

Kökün gövdeye bağlandığı yerdeki kahverengileşmeyi mi kastediyorsunuz? Bu, gübre verirken meydana gelir ve gübre yanığı diye nitelendirilir. Bu yanığın oluşmasını önlemek için, gübre vermeden önce bitkinizin saksı harcı üzerine içme suyu (daha iyisi saf su) dökerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırmanız gerekir. Bunu yapmadığınız taktirde biriken gübre kökleri yakar.

pinartopuk 05-06-2016 09:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1466548)
Kökün gövdeye bağlandığı yerdeki kahverengileşmeyi mi kastediyorsunuz? Bu, gübre verirken meydana gelir ve gübre yanığı diye nitelendirilir. Bu yanığın oluşmasını önlemek için, gübre vermeden önce bitkinizin saksı harcı üzerine içme suyu (daha iyisi saf su) dökerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırmanız gerekir. Bunu yapmadığınız taktirde biriken gübre kökleri yakar.

Merhaba cevabınız için çok teşekkürler ancak şimdiye kadar hiç gübre kullanmadım sadece sulamak dışında yaptığım birşey yok saksı dahi aynı :)

pinartopuk 05-06-2016 11:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1466548)

Merhaba cevabınız için çok teşekkürler ancak şimdiye kadar hiç gübre kullanmadım sadece sulamak dışında yaptığım birşey yok saksı dahi aynı :)

Doku_Kültürcü 05-06-2016 12:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pinartopuk (Mesaj 1466669)

Musluk suyu kullanıyorsanız, musluk suyunda bulunan kireç de aynı sonuca neden olur. Memba suyu veya ters osmoz cihazı ile saflaştırılmış su kullanın.

bsraakpnr 10-06-2016 02:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1465888)
Carbendazim içeren bir tarım ilacı kullanabilirsiniz. 1-2gram kadar ilacı bir litre su ile karıştırıp saksıya dökün. Ellerinizi yıkayın, ilaçtan arıtın. Hızlı zehirlilik (akut zehirlenme) riski düşük bir ilaç olmasına karşın, yiyeceklerinizden uzak tutum. Tarım ilacı satan yerlerden bulabilirsiniz.

Merhaba yazınızı görmeden forumdaki bir tavsiye üzerine saksı değiştirdim çürük kökleri kestim. Sağlam kök yok denilebilirdi. Umut vadeden üç tane kök duruyor. Bu işlemi yapalı 2 hafta olmasına rağmen köklerde hiçbir gelişim yok :( Çiçekler bir yandan solarken bir yandan tomurcukları büyüyüp açıyor. Eskiden yemyeşil olan yaprakların kimisi kahverengi kimisi sarı bir görünüm aldı. Saksı içi buharlı nem ihtiyacı yok sanırım ama toprağı kuru. Köklere bir şey olacak diye haftada bir kere sulamaktan öteye gidemiyorum. Havalardan dolayı fazla ışık ve ısı alamıyor. Akşamları çok soğuk olduğu için odayı havalandıramıyorum da. Ne yapsam bilmiyorum göz göre göre soluyor çiçeğim. Manevi değeri çok yüksek. Bir kaç içinde dediğiniz tarım ilacını alacağım. Başka ne yapmam gerekir ? Şimdiden çok teşekkür ederim.

Doku_Kültürcü 10-06-2016 14:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bsraakpnr (Mesaj 1467607)
Merhaba yazınızı görmeden forumdaki bir tavsiye üzerine saksı değiştirdim çürük kökleri kestim. Sağlam kök yok denilebilirdi. Umut vadeden üç tane kök duruyor. Bu işlemi yapalı 2 hafta olmasına rağmen köklerde hiçbir gelişim yok :( Çiçekler bir yandan solarken bir yandan tomurcukları büyüyüp açıyor. Eskiden yemyeşil olan yaprakların kimisi kahverengi kimisi sarı bir görünüm aldı. Saksı içi buharlı nem ihtiyacı yok sanırım ama toprağı kuru. Köklere bir şey olacak diye haftada bir kere sulamaktan öteye gidemiyorum. Havalardan dolayı fazla ışık ve ısı alamıyor. Akşamları çok soğuk olduğu için odayı havalandıramıyorum da. Ne yapsam bilmiyorum göz göre göre soluyor çiçeğim. Manevi değeri çok yüksek. Bir kaç içinde dediğiniz tarım ilacını alacağım. Başka ne yapmam gerekir ? Şimdiden çok teşekkür ederim.

He gün, su püskürtücü ile köklere az miktarda su püskürtebilirsiniz. Sıcaklık 10°C'nin altına düşmediği sürece bir sorun olmaz. 5°C'de soğuk zararı görür. Düşük sıcaklık ve ve hava hareketi zarar oluşturur.

bsraakpnr 12-06-2016 18:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1467685)
He gün, su püskürtücü ile köklere az miktarda su püskürtebilirsiniz. Sıcaklık 10°C'nin altına düşmediği sürece bir sorun olmaz. 5°C'de soğuk zararı görür. Düşük sıcaklık ve ve hava hareketi zarar oluşturur.

Dediğiniz gibi su püskürterek suluyorum fakat bugün ikinci yaprağı düştü. Çiçekler iyice soluyor. Köklerde gelişme yok çok üzülüyorum ne yapmam lazım sizce?

Doku_Kültürcü 13-06-2016 14:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bsraakpnr (Mesaj 1468046)
Dediğiniz gibi su püskürterek suluyorum fakat bugün ikinci yaprağı düştü. Çiçekler iyice soluyor. Köklerde gelişme yok çok üzülüyorum ne yapmam lazım sizce?

Bitkinin toparlanmasını bekleyeceksiniz. :( Yapacak başka bir şey yok.

Cigdemistanbul 20-06-2016 21:16

Phalaenopsis soft cloud tüm çiçeklerini açmışken sizinle paylaşmak istedim. Adına yakışır bir hali var, bulut gibi.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...3bc614fb1f.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...79904c14b3.jpg

ahmetmesut 23-06-2016 18:13

3 Eklenti(ler)
Merhabalar, bugün ikea da görüp aldığım orkidelerimin formları biraz bozuk gibi yaprakları sarkmış, çiçekleri solmuş. Çimleri biraz fazlaca sarmal yapmış. En son ne zaman sulandığını bilmiyorum. Yapmam gerekenler hakkında ufak bir bilgilendirme yapabilirmisiniz.

Orkidesevdası 23-06-2016 22:57

Deneme

1 Eklenti(ler)
Deneme

ahmetmesut 26-06-2016 00:35

Kıymetli orkide severler, iki ader orkidenin daha tarihten silinmemesi için bişeyler yazarmısınız. Üstteki iki yaprakları alttakilere göre daha sert yani alttakiler yumuşak.

Doku_Kültürcü 26-06-2016 14:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmetmesut (Mesaj 1470632)
Kıymetli orkide severler, iki ader orkidenin daha tarihten silinmemesi için bişeyler yazarmısınız. Üstteki iki yaprakları alttakilere göre daha sert yani alttakiler yumuşak.

Bu, taç çürümesi denilen hastalıktan uzak olduğu anlamına gelir. Bir enfeksiyon sorunu yok (sizin anlattıklarınıza göre). Sulamasına dikkat edin.

Cigdemistanbul 04-08-2016 17:27

http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...09684af7f7.jpg
Phalaenopsis soft cloud artık çiçeklerini döküyor. Bugün su fıslatırken şu yaprağa denk geldim. Yavru mudur acaba? Yoksa yeni bir çiçek sapı mı? Phalaenopsis lerin bu şekilde dipten yaprak vererek yavruladıklarını bilmiyordum.

Doku_Kültürcü 04-08-2016 18:04

[QUOTE=Cigdemistanbul;1475065]http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...09684af7f7.jpg
Phalaenopsis soft cloud artık çiçeklerini döküyor. Bugün su fıslatırken şu yaprağa denk geldim. Yavru mudur acaba? Yoksa yeni bir çiçek sapı mı? Phalaenopsis lerin bu şekilde dipten yaprak vererek yavruladıklarını bilmiyordum.

Phalaenopsis doku kültürü yaparken steril besin ortamında olabiliyor ama normal koşullarda hiç rastlamadım.

Cigdemistanbul 24-08-2016 14:30

Phalaenopsis soft cloud'un dibinden çıkan 2 yaprak büyüyor. Şimdi onun yanından bir sap daha çıktı ama çiçek dalına benzemiyor, ucu yaprak olacak gibi. Ne oluyor sizce? Yavruluyor mu? Bu arada çiçeklerini yeni döktüğünü hatırlatayım. Çiçekler döküldükten hemen sonra oldu bunlar.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...e462da96e1.jpg

Muda 24-08-2016 15:26

Sn. Cigdemistanbul;

Daha önce görmediğim bir durum. Muhtemel olarak yeni bir bitkiniz oluyor. Umarım uygun büyüklüğe gelir. Diğeri daha çok çiçek sapına benziyor. Nasıl olsa biraz daha büyüyünce tam olarak ne olduğu ortaya çıkar.

Cigdemistanbul 28-08-2016 11:45

Sayın agaclar.net sakinleri bu phalaenopsis soft cloud'a neler oluyor dersiniz? 3 ayrı noktadan yaprak çıkarıyor. Şaştım kaldım. http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...4f47ad30be.jpg

Yenimerak 02-11-2016 14:04

1 Eklenti(ler)
Ben çiçek ne zaman açacak diye beklerken bizimki yine yaprak çıkarıyor ne zaman çiçek açar acaba sizinkiler ne durumda?😥

Cigdemistanbul 02-11-2016 14:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yenimerak (Mesaj 1484333)
Ben çiçek ne zaman açacak diye beklerken bizimki yine yaprak çıkarıyor ne zaman çiçek açar acaba sizinkiler ne durumda?😥

Benim 2 phalaenopsisim çiçek dalı çıkardı. Diğer ikisinde tık yok. 3 dendrobium nobile çiçek açıyor, 1 cambria Nelly isler, bir de dendrobium phal çiçek dalı verdi. Diğerleri beklemede. Çiçek zamanı yaklaştıkça insan sabırsızlanıyor. Hepsi bir anda açsın istiyor.

yalper 02-11-2016 20:39

Nelly İslerin çeşitli fotoğraflarını paylaşır mısınız, çok istiyorum bu türü yetiştirmeyi

ahmetmesut 10-11-2016 11:06

1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar, orkidemin son hali bu. 4 tane hava kökü ve bir tane çiçek sapı olduğunu düşündüğüm bişey.ama bu mevsimde çiçek ne arar orkide de :)

Cigdemistanbul 10-11-2016 21:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmetmesut (Mesaj 1485479)
Merhaba arkadaşlar, orkidemin son hali bu. 4 tane hava kökü ve bir tane çiçek sapı olduğunu düşündüğüm bişey.ama bu mevsimde çiçek ne arar orkide de :)

Çiçek sapı olduğunu düşündüğünüz şey bir çiçek sapı. Ayrıca orkideler için artık açma vakti. 7 tane orkidem çiçek sapı verdi.

ahmetmesut 11-11-2016 20:30

Sn cigdemistanbul, şuan gerçekten çok şaşırdım, ben kış bitimi çiçek açıyorlar diye biliyordum çok şaşkınım şuan. Kaç ay kalıcak peki o çiçekler iyi bakılırsa bilginiz varmı?

Cigdemistanbul 11-11-2016 20:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmetmesut (Mesaj 1485668)
Sn cigdemistanbul, şuan gerçekten çok şaşırdım, ben kış bitimi çiçek açıyorlar diye biliyordum çok şaşkınım şuan. Kaç ay kalıcak peki o çiçekler iyi bakılırsa bilginiz varmı?

5 ay kaldı benimkiler geçen yıl. Çiçekler bir kere solunca çiçek dalını 3. Boğumdan kesip tekrar açtırmak mümkün. Böylelikle bir sezonda iki kere çiçek alınabiliyor.

Charlaux 12-11-2016 15:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmetmesut (Mesaj 1485479)

Sn.ahmetmesut,

Hatali birkac uygulama gordugum icin belirtmek istedim.

-Orkideniz seffaf saksida olmadigi icin fotosentez yapmaya calisan kokler havasiz kaliyordur.

-Spaghnum yosunu koklerde curume ve dolayisiyla susuzluga yol acabiliyor.En alt yapraklardaki hafif burusmalarda bunun gostergesi.

Orkideniz cicek dalini acarken zaten strese girecektir dolayisiyla benim size tavsiyem en kisa surede bu degisiklikleri hayata gecirmeniz olacaktir.

ahmetmesut 20-11-2016 07:15

Sn charlaux, orkidemin mecburiyetten yerini değiştirdim ve buruşmalar ondan sonra başladı yeteri kadar güneş almıyorlar ama şuan elimden hiçbirşey gelmiyor dayanmak zorunda. Saksı ve harç konusunda en kısa sürede tavsiyelerinize uyucam Teşekkür ederim.

Charlaux 20-11-2016 11:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmetmesut (Mesaj 1486863)
Sn charlaux, orkidemin mecburiyetten yerini değiştirdim ve buruşmalar ondan sonra başladı yeteri kadar güneş almıyorlar ama şuan elimden hiçbirşey gelmiyor dayanmak zorunda. Saksı ve harç konusunda en kısa sürede tavsiyelerinize uyucam Teşekkür ederim.

Sn.ahmetmesut,

Aslinda bitkiler tercume edildiginde ne guzel anlatiyorlar herseyi. Havaya dogru dikilmis kok isiga dogru yonunu degistirmis.Nacizane tavsiyem daha aydinlik bir alana tasimaniz,tasiyamiyorsaniz en azindan cicek dalini kesmeniz yonunde olacaktir. Orkideler icin cicek acmak stres bindiren bir durumdur.

Sahsi gorusum spaghnum yosunun market orkidelerinde olume yol acan ana etkenlerden biri oldugudur. Agac kabugunu her zaman spaghnum yosununa tercih etmekteyim.

Elvansaglam 22-11-2016 20:36

Orkide tohumu

Herkese iyi akşamlar. Şanlıurfa pazarlarında orkide kökü olduğu söylenen soğan/ yumru/ kök satılıyor 1-2 lira.Bu soğan/ yumru/kök ne denir bilmiyorum bu şekilde orkide yetiştiren varmı?

Jezebel 31-01-2017 19:40

3 Eklenti(ler)
Yeni vurulduğum Phalenopsis'im

Eklenti 638010

Eklenti 638011

Eklenti 638012

:) menekşe rengi ve şekline bayılırım.

ahmeter 01-02-2017 04:39

Sayın hanımefendi
Gayet güzel renk ve güzel çekim bana hoş geldi güle güle büyutün

Jezebel 01-02-2017 05:38

Teşekkür ederim sn. ahmeter.
Ne kadar çok hibrit üretmişler, akşamdan beri adını keşfedemedim :)

lusoari 04-02-2017 08:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1493858)

Sevgili Jezebel,
Phalaenopsisin big lip türlerinden olması lazım. Buna benzer bir tanede bende var, çok hafif belli belirsizde kokusu vardı aldığımda. Bir aya kadar yeniden açtığında detaylarını belirtmeye çalışırım.

Charlaux 06-02-2017 06:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1493858)

Isin en kotusu de orkidelerinizin atalarinin tipkisini bulsaniz (ki tahminimce oldukca karisik bir gecmisi vardir) ve onlarin diger cocuklarina baksaniz bile adini bulamazsiniz;varyasyon oranlari o kadar yuksek cunku :D

Noidleri sevin ama meraklisiysaniz secerelisini tercih edin derim cunku secere maalesef tek atalari yazilmissa ortaya cikar. Noid orkideler pazarlanma amaciyla hazirlandigindan konfeti seklinde hazirlanirlar. Ancak bu orkideniz yine pazarlarda nadir bulunan NOIDlerden :)) Ben NOID secereli turler arasinda bir dengeyi bulmayi calisiyorum cunku asil zevkli kisimda secerelilerde (bir secere ismi girin zevkini bizzat siz gorun :D)

Jezebel 06-02-2017 16:31

1 Eklenti(ler)
Aslında
P. Chia Shing Hot Kiss'e çok benzettim.

Eklenti 638290

Ama benimki baya koyu mor.
Alt dudak harici hayli farklı aslında.

Jezebel 06-02-2017 16:45

1 Eklenti(ler)
Veya bu...

Eklenti 638291

sanki daha yakın bir seçenek.

http://images.tapatalk-cdn.com/15/07...2bdaad9dd6.jpg

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025