agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Türleri (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/)
-   -   Phalaenopsis (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/3512.htm)

cicada 27-05-2009 11:52

Sayın Süreyya Aysun,
Yapılacakları yapmışsınız, biraz sabır gösterin. Orkidenizin saksısını değiştirir değiştrimez düzelmesini beklemeyin. Birkaç hafta verin orkidenize yeni oluşumları gözlemleyin. Hemen gübre vermek çok da iyi bir fikir değil bence. Bekleyin kökler kurumaya yakın sulayın.

zlem 31-05-2009 18:18

5 Eklenti(ler)
Merhaba,
Kalanchoemin durumunuda yazmıştım formda , aşağıdaki resimlerde benim canım orkidelerimin ilk ve son halleri. Orkidelerim yaklaşık 4 ay çiçekli olarak kaldılar.İki hafta önce 3. boğumlarından budadım ve saksı değiştirdim.Sizce dal uzaması ne zaman başlar ve çiçeklenmeyi ne zaman görebilirim :confused:

anurt 02-06-2009 21:20

merhaba arkadaşlar...
(bkz: çok şanslı olan:D) bana bir tanıdığım bugün bir orkide "hibe" etti. ekte resimleri mevcuttur.
çiçek yaklaşık 3 yıldır bu tanıdıktaymış. sanırım yavrular da iki yaşında. anladığım kadarı ile ana ölmüş ve bir tane anne gövdeye yapışık (emin değilim), iki tane de saplarda yavru oluşmuş. her üç yavru da köklü ve susuzluk sorunu dışında sağlıklı görünüyorlar. üstelik dallardaki yavrular boylarına poslarına bakmadan çiçek de açmışlar ancak tahminen gene susuzluktan kaynaklı, çiçeklerim bana gülümsemek yerine yerlere bakıyorlar. :( bu arada boyut olarak bayaa küçükler.
biraz kendilerine gelince, yavruları ayırmayı planlıyorum. orkide toprağı aradım ancak bulamadım. sanırım netten sipariş vereceğim. gene de benden kat-be-kat daha fazla bilgili olan sizlerin de fikrini almak istedim.
şimdiden teşekkürler :rolleyes:

anurt 02-06-2009 21:22

4 Eklenti(ler)
resimleri de burda....

ephesos 02-06-2009 21:44

Beklemeden kaikileri ayırın çiçek açmaları onları güçsüzleştirir en azından anneyi tükettikleri görünüyor, çiçekleri kesin ayırdıktan sonra, ana bitki nin kurtulma şansı hala var eğer saksı harcı işe yarayacak durumda ise ki sanmıyorum değiştirmeyin onu.

anurt 02-06-2009 21:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ephesos (Mesaj 436191)
Beklemeden kaikileri ayırın çiçek açmaları onları güçsüzleştirir en azından anneyi tükettikleri görünüyor, çiçekleri kesin ayırdıktan sonra, ana bitki nin kurtulma şansı hala var eğer saksı harcı işe yarayacak durumda ise ki sanmıyorum değiştirmeyin onu.

sn. ephesos, öncelikle hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim.
annenin kurtulma şansı olduğundan pek emin değilim, ancak henüz saksıyı açmadığım için birşey diyemiyorum. siz şayet bir an önce ayırmayı daha uygun buluyorsanız sözünüze uyarım. sadece yavruların yaprakları susuzluktan sanırım, biraz pörsümüştü. geriye toprak sorunu kalıyor. ziya beyden almak niyetindeydim ancak sanırım serayı satıyor/satmış. sonuç: topraksız kaldım:( acaba ben toprak bulana kadar, jel toprak içinde idare edebilirler mi dersiniz? kastettiğim, şu sağda-solda satılan dekoratif amaçlı renkli küreler.
ilginize tekrar teşekkür ederim:)

anurt 02-06-2009 21:52

bir de, çiçekleri diplerinden mi yoksa boğumdan mı kesmeyi önerirsiniz acaba?

ephesos 02-06-2009 22:08

Çiçekleri diplerinden kesin, aslında saksı harcı değişmek veya ayırmak için uygun bir zaman değil ancak birşeyler yapmaz iseniz zaten orkideleriniz ölecek, ayrıca o buruşmanında susuzluktan değil aşırı yorulmasından kaynaklandığını tahmin ediyorum.Daha önce hiç bir yerde **** hiç kimseden jelde phalenaopsisin yaşadığını görmedim ve duymadım.Ziya beyden rica edin serayı satmış olsada yardım edecektir.

anurt 02-06-2009 22:14

çok teşekkür ederim ephesos. bir an önce bu konuyu halledeceğim. son bir soru ile sizi rahatsız etsem?
çiçeklerin yorgunluğu için bir gübre, vitamin, mineral öneriniz var mı acaba?

ephesos 03-06-2009 00:02

Baya reklamını yaptım bu markanın ama diğerlerine göre en iyi terkip bunda var ve denemiş bir sıvı gübre, Vilmorin.Yapı marketlerde var iki çeşidi var biri gelişme diğeri çiçeklenme dönemi için.

anurt 04-06-2009 16:17

tekrar teşekkür ediyorum. en kısa sürede halledip, kendilerine geldikleri zaman güzel fotograflarını göndereceğim.

bungee 04-06-2009 16:58

Merhaba, yaklaşık 1 ay önce evime Phalaenopsis aldım. İnternette bakımını çok araştırdım, kimi yerde haftada bir kez sulayın derken, kimi yerde her gün spreyle ıslatın yazıyordu. Bende 3 günde bir sulama ve her gün torfu ve yaprakları spreyleme yolunu seçtim. (kendimce)

Bitki akşamüstü güneş alan bir pencere kenarında ve ışık tül perdeden filtrelenerek geliyor.

Son 1 haftadır oluşan farklılık hakkında fikirlerinize ve önerilerinize ihtiyacım var. Çiçeklerde hiç bir sorun yok, gayet canlılar fakat yapraklarda (vejetatif kısım) yer yer yuvarlak - şeffaf odaklar oluşmaya başladı. (Yuvarlak kısımlarda koyu yeşil renk açık yeşile dönüştü) Ayrıca yapraklarının ilk günkü gibi diri olmadığını farkediyorum. Ne yapmalıyım? Yardımlarınızı bekliyorum.

velveteen 04-06-2009 23:48

Ağlayan Phalaenopsis
 
3 Eklenti(ler)
Merhaba, arkadaşım kötü durumdaki orkidesi için benden yardım istedi. Bende sizin bilgilerinize başvurmak istiyorum.

Orkide seradan (2 senedir sağlıkla yaşadığı ortamı ve saksısı içinde) en fazla bir ay önce alınmış. Yapraklar sararmaya başlamış. Arkadaşım sürekli olarak çiçeklerden ve gövdeden sıvılar geldiğini kuruyup beyazlaştığını söylüyor. En son fotoğrafta yaprak gözünde sararmayı görebilirsiniz. Sararan yapraklar kesilmiş, şu an bir yeni yeşil, 2 de sararmış yaprağı var.

Fotoğraftan anlayabildiğim kadarı ile sıkı bir saksı harcı var, orkide harcı ve spanghum yosunu karışık olduğunu ve dediği gibi çok azda sulamış olsa yosundan kaynaklı suyun fazla geldiğini düşünüyorum. Kocaman bir çiçek sapı var, onu dipten kesmesini tavsiye ettim. Birde köklere bakılmalı ve harç değiştirilmeli belki.

Fotoğrafları yarın ekleyeceğim ancak özellikle bu ağlama nın sebebini biliyorsanız diye sabredemedim. Yardımlarınız için teşekkürler..

jjaponica 05-06-2009 09:40

Merhaba;
dün geceden beri araştırıyorum fakat benim orkidemdeki gibi bi durum yaşayanla karşılaşmadım saksı kısmında küçücük yaprakcıklar çıktı bende bir tanesini çektim,galiba orkide tohumundan çimlenme olmuş çünkü orkide tohumuna çok benziyor resim koyamıyorum siteye eklemeyi beceremedim
şimdi bu durumda ne yapmam lazım yardımcı olurmusunuz

jjaponica 05-06-2009 10:10

işte resmi
 
http://img192.imageshack.us/img192/5342/dsc04125.jpg

http://img192.imageshack.us/img192/9184/dsc04128.jpg

günsu 05-06-2009 12:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ephesos (Mesaj 436310)
Baya reklamını yaptım bu markanın ama diğerlerine göre en iyi terkip bunda var ve denemiş bir sıvı gübre, Vilmorin.Yapı marketlerde var iki çeşidi var biri gelişme diğeri çiçeklenme dönemi için.



Sn Ephesos peki bu Vilmorinin hangisinin çiçeklenme ve gelişme dönemi için olduğunu nerden anlıyoruz:confused:Benimde iki yıllık bir orkidem var hiç açmadı sadece yaprak veriyor ve ikinci kutu vilmorin kullanıyorum.

cello_001 05-06-2009 14:07

Bulunduğu ortan az ışıklı olabilir o yüzden çiçek vermiyor olabilir.

ephesos 05-06-2009 20:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi günsu (Mesaj 438279)
Sn Ephesos peki bu Vilmorinin hangisinin çiçeklenme ve gelişme dönemi için olduğunu nerden anlıyoruz:confused:Benimde iki yıllık bir orkidem var hiç açmadı sadece yaprak veriyor ve ikinci kutu vilmorin kullanıyorum.

:D Ambalajının arkasını okuyarak.
Şaka bir yana bauhaus tan aldığımda ikisi de vardı, terkiplerindeki yüzdelik oranlar doğal olarak farklıydı.Ancak sizin orkidenizin türünü bilmiyorum, sadece sıvı gübre kullanmak bir orkidenin açmasına yetmeye bilir diğer şartlar ve istekleri de önemli.
Bahsettiğim sıvı gübreyi hiç kullanmadan da phelenaopsislerim açıyordu benim.

velveteen 06-06-2009 11:29

3 Eklenti(ler)
Merhaba benim sorum kökleri en uygun şekilde budamak ile ilgili. Gezinmedim değil forumun tamamına yakınını okudum ancak hala budama konusunda kendimi yeterli bilgiye sahip görmüyorum, yardımlarınıza sevinirim.

Phal'ime Şubatdan beri bakıyorum. Çok düzenli haftada bir daldırma usulü ile içme suyu ile suluyorum. Sulama suyuna azot oranı yüksek besin ekliyorum. Günde 1 veya gün aşırı olmak üzere yapraklarına su püskürtüyorum. Keyfinin yerinde olduğuna inanıyordum. Ancak saksı dışına çıkacak kadar yana yatık bir gelişme gösterdiği için saksıdan çıkartıp tekrar yerleştirmek istedim. O sırada köklerin aslında sandığım kadar sağlıklı olmadıpını gördüm.

Fotoğraflardan da görebileceğiniz gibi köklerden gövdeden başlayan bir sararma mevcut. Köklerin uçları yeşil. Bu yüzden saksı içindeyken herşey yolunda görünüyormuş.

Bu kökleri budamam gerekiyormu bilemedim. Eğer sararan kökleri kesersem uçlarında yeşillikleride kaybedeceğim için zarar vermekten korktum.

Gövde üzerindede bir kararma mevcut. Ancak bu sefer sulamaya azami dikkat gösterdiğim için bunun çürüme olduğu ihtimalini göz önüne getirmek dahi istemiyorum.

Şu an kökleri açıkta bıraktım. Orkide toprağı alıp harç değişimi yapacağım başlamışken. Kökleri budamamın gerekliliği ve metodu konusunda yardımcı olabilecek arkadaşlar var ise çok sevinirim.

praecox 06-06-2009 13:57

Bunu ben size bir orkide eğitiminde tatbiki olarak göstermek isterdim, ancak bir takım ailevi ve sağlık sıkıntılarım el vermedi.
Amelyattan yeni çıktım ara ara foruma göz atıyor isem de pek bir şeyler yazamıyorum.
Kök budaması konusunda acemilere tavsiyem ucu yeşil olmıyan kökleri geriye doğru kuru büzüşük oldukları yere kadar kesmektir. büzüşük yerin bitimi ile biraz boşluk bırakın tam sağlıklı yeri kesmeyin açığa çıkmasın kanallar. yine de tarçınlayın kömürleyin o uçları.
Ucu canlı yeşil olanlar ortada bir yerde kararma göstermişlerse de bir müddet idare eder.
Bitkinizin çoğu kökleri içi boşalmış hortum gibi olmuşsa gübrelemede aşırıya kaçmışsınız demektir onları kesin.
köklerde bu tarz parlak şişkinlikler mantar hastalıklarına da delalettir.
Evlerde phal.ler yandan gelen ışıktan dolayı her daim böyle bir yan yatarak gelişme gösterir. esasen epiphit olan bu türe de en uygun gelişme şeklidir bu. Bu sayede sulama suyu göbekte kalmaz kısa sürede yan yatmaış yaprak boşluğundaki göbek "sarnıç" ından akıp gider zaman zaman bunu düzeltmek uygun olur.

velveteen 06-06-2009 15:36

Çok teşekkür ediyorum sayın praecox.. Dedikleriniz ışığında budayacağım. Ve gübrelemeyede dikkat edeceğim.

Acil şifalar diliyorum. Umuyorum en kısa zamanda sıhhatinize kavuşursunuz.

kopshtar 06-06-2009 22:50

Praecox hocam çok geçmiş olsun. Sizi şahsen tanımıyorum ama yazdığınız her cümleyi takip ediyor ve uyguluyorum. Umarım en kısa zamanda eski sağlığınıza kavuşursunuz.

Oğuzhan 07-06-2009 00:16

Bu da benim çilli phalim
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 84501

praecox 07-06-2009 09:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jjaponica (Mesaj 438113)
Merhaba;
dün geceden beri araştırıyorum fakat benim orkidemdeki gibi bi durum yaşayanla karşılaşmadım saksı kısmında küçücük yaprakcıklar çıktı bende bir tanesini çektim,galiba orkide tohumundan çimlenme olmuş çünkü orkide tohumuna çok benziyor resim koyamıyorum siteye eklemeyi beceremedim
şimdi bu durumda ne yapmam lazım yardımcı olurmusunuz

Sayın jjaponica,

Şu başlığı incelerseniz, bir de bu başlığa göz gezdirirseniz orkidelerin tohumdan üretim zorluklarını anlıyacaksınız.
O tohumdan çimlenen şey dışardan gelmiş bir ayrık otu gibi yabani bir nebatın tohumdan çimlenmesi olsa gerek.
Derhal uzaklaştırın.

günsu 07-06-2009 16:50

Teşekkür ederim Sn Ephesos ;)

Orkidemin cinsi Sn Oğuzhanınki gibi pembe (kırmızı çilliden değil) cephe olarak güneydoğu ve perdenin arkasında direk günışığı almıyor.

Hergün fısfıslmaya çalışıyorum, burda okuduğum gibi haftada bir bulursam yağmursuyuna bulamazsam hazırsuya daldırıyorum.

Ben koçtaştan almıştım içerik olarak izelement katkılı NPK 4.5.6

Orkidelerin nemi çok sevdiğini düşünecek olursak yaşadığınız bölge bunun için çok uygun bizde bunu köklerine değmeyecek şekilde altına su koyarak fısfıslıyarak gidermeye çalışıyoruz belkide gübre vermeden açması bununla ilgili olabilirmi.

Sizin bu konuda maşallahınız var diğer orchlarınızıda görmuştum harikalardı, Allah nazardan saklasın :)

Sn Preacox geçmiş olsun acil şifalar dilerim.

ephesos 07-06-2009 17:45

Sabredin sayın günsu, sağlıklı her orkide açmak zorundadır, açmalıdır demiyorum açmak zorundadır.Sadece sabredin ve ilgilenmeye devam edin.

jjaponica 08-06-2009 00:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 439412)
Sayın jjaponica,

Şu başlığı incelerseniz, bir de bu başlığa göz gezdirirseniz orkidelerin tohumdan üretim zorluklarını anlıyacaksınız.
O tohumdan çimlenen şey dışardan gelmiş bir ayrık otu gibi yabani bir nebatın tohumdan çimlenmesi olsa gerek.
Derhal uzaklaştırın.

yanıtladığınız için çok teşekkürler zaten koparıp attım bende

anurt 10-06-2009 14:03

yapraklarda bölgesel sararma...
 
2 Eklenti(ler)
merhabalar tekrar.
öncelikle, praecox hocam, geçmiş olsun. umarım bir an önce sağlığınıza kavuşursunuz.
üstte hala resimleri olan keikilerimi ayırdım, "mr. south" marka (bilgisi olan varsa memnun olurum) (gördüğüm kadarı ile doğranmış hindistan cevizi kabuğu ve bir miktar torf, biraz da tanımlayamadığım ve yosun olduğunu umduğum madde içeren) orkide toprağına ektim. vilmorunle her sabah yapraklarına su püskürtüyorum.
ilk başta herşey yolunda görünüyordu ancak birkaç gün önce aşağıda resimlerini eklediğim gibi, yapraklarda bölgesel sararma ve kurumalar başladı. bir fikri ya da bilgisi olan varsa, sevinirim.
en zayıf olduğunu düşündüğüm en ufağım ise canavar gibi çıktı (maşallah:p) buruşmuş yaprakları tekrar toparladı, mutlu mutlu bakıyor bana şimdilik :)
ilginize şimdiden teşekkürle...

kopshtar 10-06-2009 16:03

Güneş yanığına benziyor. Sizin evde olmadığınız saatlerde bulunduğu yere güneş geliyor olabilirmi?

praecox 10-06-2009 16:27

Kophstar çok haklı,

Bu resmen vede çok tipik bir güneş yanığı, kuzey yarım kürede, haziran temmuz ayları unutmayın ki (biz cevre ısıs olarak çok hissetmesek de) güneşin en dik ve yanıcı ışınlar yaydığı aylardır.

anurt 10-06-2009 16:52

kopshtar, praecox hocam, çok teşekkürler hızlı yanıtınız için.
haklı olabilirsiniz çünkü evim çok iyi güneş almadığı için, güneşten en fazla faydalanabileceklerini umduğum şekilde konumlandırmıştım. tabii pencereler de açık olunca sanırım tül-tel hikaye oluyor...
peki bebekleri kurtarmak için ne yapabilirim? güneşten çekmek yeterli mi? yapraklarına herhangi bir müdehale gerekli midir/ uygun mudur?

praecox 10-06-2009 17:54

Doğrudan hiç güneş ışığı almıyacak gölge ancak aydınlık bir yere bakımına devam etmenizin dışında yapılacak bir şey yok. Yanıklar saman gibi gri sarı kurıyacak kalacak düzelme gibi bir şey sözkonusu değil. genelde yapraklara su püskürtmeyin derim, ancak sabahın erken saatlerinde kireçsiz yağmur suyu gibi bir su püskürtürseniz iyi gelir. bir iki saat sonra emici bir kağıtla göbeğini ve kurumamış su damlalarını silin, kurutun.
Normal bakımını sürdürün yeni yapraklar verebilecek gücü varsa ileriki aylarda anlaşılacaktır.

4.tekilkişi 10-06-2009 23:11

Yemekteyiz programını izleyenler varsa, masaya konulan orkideyi farketmişsinizdir. Çok hoşuma gitti. Nasıl o şekilde konulmuş? Birden fazla orkide heralde. Yosun var sanırım ve nasıl bağlanmışsa ve neyin üzerine koyulmuşsa harika gözüküyordu. O şey ne acaba? mantar meşesi kabuğu mu? Dikkatini çeken var mı?

kopshtar 11-06-2009 07:36

İlahi 4. tekilkişi;
Hiç seyretmediğim bir programı orkide uğruna seyretmek zorunda kalacağım. Bu akşam varmıdır acaba :)

fsuzen 11-06-2009 08:19

Bence bambu'yu yandan delmiş ve saksı yapmışlar.Harç olarak spagnum yosunu olabilir.

anurt 11-06-2009 09:34

hızlı cevaplarınız ve ilginize tekrar teşekkür ederim praecox hocam. ayrıca tekrar geçmiş olsun.

4.tekilkişi 11-06-2009 13:04

Kopshtar, bu akşam da görebilir misiniz bilemiyorum. Belki dünün özeti gibi birşeyler gösteriyorlarsa olabilir :) Fsuzen, Nisan ayında Karşıyaka fidanlıkta yapılan İzmir toplantısında bize bir soyulmuş mantar meşesi kabuğu göstermişlerdi zaten o boyutlarda değildi. Ama bambu olabileceği hiç aklıma gelmemişti. Heralde öyledir.

thomasina 11-06-2009 21:19

Selamlar. Bana dün gece reklam çekiminde kullanılmış bir adet Phalaenopsis getirdiler. Çok kötü görünmediğini düşünsem de çekim ortamlarını bildiğimden yıpranmış olabileceğini düşündüm. Konuyla ilgili sayfaları tek tek dün geceden beri okumaya başladım, ayrı ayrı başlıkları da. Sormama rağmen en son ne zaman sulandığını ve kaç gündür nerede tutulduğunu öğrenemedim. Hayatım boyunca orkide beslemekten hep korktum. Bu bence dene-yanıl yöntemiyle heba edilebilecek bir okul dersi değil. Güzelim bitkiye bakmaya cesaretim yoksa denememem gerektiğini de düşündüm. Deneyimli ellere bırakmak bence en akıllıcası. Kaldı ki evim güneş konusunda ona uygun mu? Bütün gün yalnızca saat 10 civarı başlayan saat 14,30 gibi biten ama odayı tamamiyle kaplamayan bir güneş ışığım var. Yalnızca iki köşe çok dik olmadan ışık alıyor. Diğer odalarımda koyacak uygun bir yerim de yok. Ama akşam baktım da almasam süs diye kullanılacak ve kimse ilgilenmeyecek mecburen üstlendim. Bu nedenle bakımla ilgili önerilerinizi ve diğer konuları okumaya çalışıyorum zamanla. Ama öncelikle nasıl göründüğü konusunda bir fikre ihtiyacım var. Sağlıklı duruyor mu? Sizce çok susuz kalmış mı? Hemen dediğiniz yöntemle bir sulama yapsam mı? İnanın size resmi göstermeden ezberden bir şey yapmaya içim elvermedi. Bir ilgilenip görüşlerinizi bildirirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

http://img190.imageshack.us/img190/3695/s7301549.jpg

thomasina 11-06-2009 21:23

http://img20.imageshack.us/img20/5020/s7301551.jpg

http://img193.imageshack.us/img193/3977/s7301552.jpg


Diğer iki görüntü de bunlar.

silence 12-06-2009 07:47

orkideniz gayet saglıklı gozukuyor bazen fazla ilgi öldürüyor onları:D haftada bir sulamanız yeterli olacaktır daldırma metodu uygulayabilirsiniz. Çok acele etmeyin bence durumunu gözlemleyin ve bir periyoda sokun orkidenizi ve sürekli kurcalamayın bırakın size ve yerine bir alışsın ilk önce :D


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025