agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Türleri (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/)
-   -   Phalaenopsis (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/3512.htm)

blair_14 18-04-2012 13:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malicetin (Mesaj 948803)
Bu durum birden bire mi oldu? Bu bitki bir kaç saat güneş altında kaldı mı? Sorunun başka açıklaması görünmüyor. Sorun az ya da çok sulamadan kaynaklanmıyor. Bitkiyi etkileyecek başkaca bir durum göremiyorum.

Ne yapmalı diye sorarsanız; Derhal çiçek saplarını en dipten kesin. bakıma devam edin. Eğer bitki ölmediyse yeni bir yaprak çıkaracaktır. Bozulan yaprakları da kesebilirsiniz, kendiliğinden sararıp düşmesini de bekleyebilirsiniz.

Tülden gelen güneş ışığında bırakıyorum ve haftada bir suluyorum. Geldiğindede sadece iki dalda o görünen çiçekler vardı fakat en arkadan 2 çiçek şimdiden sararmaya başladı. teşekkürler

blair_14 18-04-2012 13:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SerDag (Mesaj 948870)
Sayın günebakan resimdeki orkidede hiç yaprak yok. Sadece çiçek sapı var sanırım. Yapraklarına ne oldu acaba? Bitki yapraksız canlı kalamaz. Hepsi döküldü mü? Bitkinin yapraklarının bağlı olduğu bir göbek de göremedim resimde.

Sayın blair bitkideki sorunu tam anlayamadım ama durumu iyi değil. Galiba 3 yaprağı var hepsi de solmakta. Çiçekleri uzun dayanacak gibi görünmüyor. Sulamayı haftada bir yapıyorsanız ya güneşten dolayı aşırı derecede yanmış ya da köklerde bir problem var (kökte veya göbekte çürüme, zararlı vb.). Çiçeklerini döktüğü 1 dal da gördüm onu da sayın malicetin'in dediği gibi kesmelisiniz.

Kökler yemyeşil görünüyor bir sorun yok gibi. İlk hafta tomurcuklar gelişmeye başlamıştı fakat sonra kızarıp kurudular. Güneş direk geliyor ama ince bir tülün arkasından. Teşekkürler

SerDag 18-04-2012 20:31

Çiçek solması değil de yaprak solması önemli. Çiçekler ve tomurcuklar genelde mekân değişimi nedeniyle dökülüyor. Yaprakların yeşil kalması lazım. Işık ve sulama alışkanlıklarınız doğru gözüküyor.

SerDag 18-04-2012 20:35

Patlama ânı!

5 Eklenti(ler)
Haydi biraz da orkide tomurcuğu şişirelim patlatalım göz gönül açalım. Dallardaki tomurcuklar şişmeye devam ediyor. Halen batı penceresi içinde. Kışın bu pencere içi orkideye iyi geliyormuş öğrendik. Işık bol, öğle güneşi yok, batan güneş az buçuk vuruyor. Çiçeğin biri göbeğini halen göstermiyor anlam veremiyorum. Üçüncüsü açmakta. :dilli: Buyursunlar..:p

günebakan 18-04-2012 21:05

Sayın Maliçetin ve sevgili Serdağ bu orkideyi aldığım zaman dikkatsiz davranmışım yaprakları bu haldeydi http://www.agaclar.net/forum/orkide/...htm#post909438 yapraklarını kesmem söylendi kestim sonrada çiçek dalında dipte beyazlıklar gördüm o yüzden sordum acaba ölüyormu diye. Çünkü orkideler konusunda çok acemiyim.

günebakan 18-04-2012 21:31

Sanırım hastalığı varmış sn. fzthalil neyse bekleyip göreceğiz artık teşekkürler.

fzthalil 18-04-2012 21:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi günebakan (Mesaj 949601)
Sanırım hastalığı varmış sn. fzthalil neyse bekleyip göreceğiz artık teşekkürler.

Mesajım gitti iyi mi sildim yanlışlıkla galiba:) son halinden anlaşıldığına göre umut yok gibi geçmiş olsun:(

SerDag 18-04-2012 22:04

Sayın günebakan evet yaprakları kesmeseniz iyiydi. Çiçekler solunca dalı kesilir. Neyse yeni yaprak çıkarma olasılığı vardır. Bakalım ne olacak..

Göbek çevresinde sulamadan kalan kireç artıkları beyaz beyaz görünebilir. Bu kireç izlerini pamuklu çubukla biraz ovalayarak çıkartabilirsiniz. Ama eğer bir zararlıysa yani unlu bit filan gibi bir böcekse zaten imha etmeniz gerekir. Haftada bir sulamayı sürdürün. Bizleri de gelişmelerden bihaber bırakmayın...

günebakan 18-04-2012 22:17

Teşekkürler sevgili Serdağ kireç olabilir sizleri de haberdar ederim:)

burcinella 19-04-2012 23:07

3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar ilk orkidemi yanlışlıkla fazla besinden öldürmüştüm :( Şimdi ise 3 ay olacak bir orkidem var sağlıklı gibide ama saksı harcından 3 hafta önce bir şey çıkmaya başladı ilk başta anlam veremedim yabani ot olabilir sandım ama büyüdükçe değişti ne olduğuna dair bana yardımcı olursanız sevinirim.

fzthalil 20-04-2012 13:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi burcinella (Mesaj 950365)
Arkadaşlar ilk orkidemi yanlışlıkla fazla besinden öldürmüştüm :( Şimdi ise 3 ay olacak bir orkidem var sağlıklı gibide ama saksı harcından 3 hafta önce bir şey çıkmaya başladı ilk başta anlam veremedim yabani ot olabilir sandım ama büyüdükçe değişti ne olduğuna dair bana yardımcı olursanız sevinirim.

Sayın Burcinella,
orkide yavrusu ve çiçek sapı olmadığını söyleyebilirim:)

eylems 20-04-2012 14:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi burcinella (Mesaj 950365)

bu yabani bir ot.

burcinella 20-04-2012 18:16

Teşekkür ederim arkadaşlar cevap verdiğiniz için düşündüğüm gibi çıktı :)

blacksword 21-04-2012 19:35

3 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar,
ekim ayında aldığım orkidemin ocakta çiçekleri döküldü ve bende dalını üstten kestim. Şimdi yeni bir çiçek ve sanırım yaprak çıkartıyor. Sizce ne yapmam gerekir. Dalı kökünden kesmelimiyim yoksa olduğu gibi bırakayım çiçeği açsın yaprağı büyütsünmü?

SerDag 22-04-2012 15:58

Sayın blacksword kesmenizi önermem, bitki hayatından memnun ki tomurcuk çıkartıyor. Ben dalı kesmemiştim, hiç uyanmamış cepler vardı dalda. Baharda o ceplerden iki dal çıkarttı. Müdahale etmeyelim. Bu aylar orkidelerin uyanış ayları. Bırakın tomurcuk şişirsin. Bitkilerin kararlarına çok karışmamak lazım gibi geliyor bana :) ;)

blacksword 22-04-2012 18:57

1 Eklenti(ler)
SerDag cevap yazdığın için teşekkür ederim fakat tomurcuğun çıktığı yerden aynı zamanda yaprakta çıkıyor. Resmin daha iyi anlaşılması için tekrar yüklüyorum.

Siyahİnci 22-04-2012 19:16

http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s59q.jpg

http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s5dl.jpg

Ben çok yaprak açtı ve baya eğildi orkidem diye hiç umutlu değildim baya baya karamsardım yetiştirmeyi bilmediğim için taki bugün bir kaç saate kadar böyle birşey açtığını gördüm.Acaba bu nedir dal mıdır?Yani çiçeklenme olacak mı?

buda üstten görünüşü:

http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s5k1.jpg

Bu kökleri tam görünmüyor gerçide baya doldu ama şuanda ufak saksıda şeffaf saksı ama yinede sanırım yeter geçen sene 14 şubatta hediye gelmişti o zamandan beri toprak vs değişmedim saksıda değişmedim hiç.Kalsınmı bu şekilde?
http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s5n4.jpg

Böyle kurudu bunlar sebebi nedir acaba ama altlarda yok tek bu üsttekiler böyle?
http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s5rg.jpg

lastdeja 24-04-2012 11:01

orkidemin çiçek sapı yaralandı

3 Eklenti(ler)
Orkidemin dik durması için saksıya yerleştirdiğim bambu çubuğunun keskin ucu orkidemin sapını yaraladı. Çok fazla çiçek çıkarmıştı ve aşağıya doğru eğik durmasın diye bambunun keskin ucuna yaslama hatası yaptım. keskin uç çiçek sapını kesmiş. kesilen yere önce bez parçası bağlayıp destekledim. ama sonra aklıma geldi ve tarçın sürdüm. kesiğin yukarısında kalan çiçekler bu kesikten dolayı fazla su alamadığı için olsa gerek kapanmaya başladı. en uçta tomurcuklar vardı. şimdiye kadar bir tanesi çoktan açmış olmalıydı am o da biraz büzüştü açamaıyor. en uçta kalan çiçek hala dir duruyor şimdilik. bu sıralar biraz fazla su veriyorum. acaba kurtulur mu o kısım? başka neler yapılabilir? yardımarınız şimdiden teşekkürler.

zeyuna 24-04-2012 11:23

Merhaba, benim orkidemle ilgili tuhaf bir sorunum var. aslında daha önce farklı bir bitkide de başıma geldi ve bir zararını görmedik ama, ana bitkiden çıkmaya çalışan yavru (çiçek sapından değil gövdeden) yaprak ucundan önce yaprağın sırt kısmını çıkarmaya çalışıyor. yaprağın ucu bir üstteki yaprağa takılı kaldığı için şekli bozuluyor.

Daha önce yaprak göbeği kuruyan bir phal de de aynı şey olmuştu. Ben yavrunun çıktığı aralığın hemen üstündeki yaprağı temiz bir bıçakla kesip müdahale ettim (çünkü yavrunun yaprağı ucunu bu yaprağın dibinden kurtaramamıştı) ve şu an sağlıklı bir halde büyüyor.

Geçenlerde pazardan aldığım bir bitkide de aynı şey oldu. Bu seferki phal in gövdesi ve kökleri de oldukça sağlıklı olduğu için müdahale etmesem daha mı iyi bilemedim. Acaba daha önce sizin de başınıza geldi mi, bu normal bir durum mu?

fzthalil 24-04-2012 13:14

Sayın Zeyuna,
resim ekleyebilirseniz biz de görebilirz ve hocalarımız yorum yaparlar umarım..

zeyuna 24-04-2012 14:32

fotoğraflarını ancak yarın koyabilirim sanırım. ama belki daha anlaşılır olması için şöyle söyleyebilirim; ana bitkinin gövdesinden başlangıçta aynı çiçek sapının veya yeni bir kökün çıktığı gibi iki yaprağın arasından bir uzantı çıkıyor ama bu ur gibi yusyuvarlak büyüyor. yaprağı ikiye katlanmış gibi düşünün.

kazak giyerken kazağın kolundan elini uzatmak yerine yerine önce dirseğini çıkarmaya çalışmak gibi. anlatabildim inşallah :) En kısa zamanda iki bitkinin de fotoğraflarını yüklemeye çalışırım.

malina 24-04-2012 15:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lastdeja (Mesaj 952647)
kesilen yere önce bez parçası bağlayıp destekledim.

Bence sıkıca bağlayıp o öyle bırakın. Bazı şeyler insana ders oluyor, bunun da öyle olması kaçınılmaz...

lastdeja 24-04-2012 15:13

iyi bir ders olduğu kesin de... acaba o şekilde bağlayıp bıraksam kesikten yukarıda kalan parça kurtulur mu? sağlıklı olarak o parçanın yaşamaya devam etmesi için başka yapılacak birşey var mıdır?

malina 24-04-2012 15:42

Hemen bağlayıp tekrar açmasaydınız da ne olacağı tam belli değildi. Şimdi biraz daha zor olabilir. Sonuçta yukarıya besin taşıyan iletimi kestiniz. Bağlayıp iyileşmesi için beklemekten ve gözlemekten başka çare yok gibi görünüyor.

Mine aspirininin iyileştirici etkisinden söz ederdi diye hatırlıyorum. 1 çay bardağı su içinde erittiğiniz aprinli eriyiğe bir bez batırıp, onunla sarın sonra sıkıca bantlayın.

lastdeja 24-04-2012 15:49

cevap için ve maille yapmış olduğunuz yardım için de ayrıca tekrar teşekkürler.

zeyuna 24-04-2012 17:56

3 Eklenti(ler)
iste bitki govdesinden buyumeye calisan (daha onceki) yavrunun durumu bu. ilk fotograf daha once ayni sekilde gelen ve benim mudahale ettigim bitki. fotografin tam en ortasina denk gelen kucuk amorf yaprak, ilk cikmaya calisan yaprak. o buyumeyi birakti ama gobeginden gelen yeni yapraklar gayet saglikli buyuyo.

sonraki iki fotografta su an buyuyen bahsettigim ur benzeri olusum var. bu ayri bir bitki. bunun govdeden cikan bi yavru olduguna eminim. ama nedense ters dogan bi bebek gibi dogru sekilde buyumuyor gibime geliyor. benim kuruntum mu, yoksa bi acayiplik mi var, yardimci olursaniz sevinirim. cunku soyledigim gibi daha once asil bitkinin gobegi curuyup kurudugu icin mudahale ederken daha rahattim. ama son iki fotograftaki bitki gayet saglikli, yaprak ve koklerinde hic bir sorun gorunmuyor. gereksiz mudahale etmek istemiyorum.

simdiden tesekkurler..

lastdeja 25-04-2012 11:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Siyahİnci (Mesaj 951728)
http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s59q.jpg

http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s5dl.jpg

Ben çok yaprak açtı ve baya eğildi orkidem diye hiç umutlu değildim baya baya karamsardım yetiştirmeyi bilmediğim için taki bugün bir kaç saate kadar böyle birşey açtığını gördüm.Acaba bu nedir dal mıdır?Yani çiçeklenme olacak mı?

buda üstten görünüşü:

http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s5k1.jpg

Bu kökleri tam görünmüyor gerçide baya doldu ama şuanda ufak saksıda şeffaf saksı ama yinede sanırım yeter geçen sene 14 şubatta hediye gelmişti o zamandan beri toprak vs değişmedim saksıda değişmedim hiç.Kalsınmı bu şekilde?
http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s5n4.jpg

Böyle kurudu bunlar sebebi nedir acaba ama altlarda yok tek bu üsttekiler böyle?
http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s5rg.jpg

bence gayet sağlıklı görünüyor. dik durmasını desteklemek için çubuk şeklinde bir sopa vs. kullanın. o çıkan çiçek sapına benziyor . havada da kökler çıkabiliyor. kuruyan köklere ellemenize gerek yok. çiçek sapını önce 3. boğumun biraz yukarısından kesmiş ama kesilen yere koruyucu bir şey sürmediğim için çiçek sapının tamamı kurumuştu ve ben de dibinden kesmek durumunda kalmıştım. acemiliğe gelmişti yani. bir ders oldu bu da..kesilen yere sürülen tarçın koruyucu oluyormuş(tarçın yerine balmumu da sürülebiliyor). yeni çiçek sapı çıkarması için 2 sene bekledim. bu arada bolca yaprak ve havadan kökler çıkardı. siz de sabırla bekleyin. bu arada bitki besini kullanın. ben vilmorin kullanmıştım hala da kullanıyorum 15 günde bir. yeni çıkan çiçe sapı o kadar çok çiçek çıkardı ki (üstteki mesajımdan okuyabilirsiniz başıma geleni) çiçek sapı taşıyamaz olmuştu çiçekleri. ileride sizin orkide de çiçeklenince sakın benim yaptığıma benzer bir hata yapmayın :) .

selamlar

fzthalil 25-04-2012 16:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zeyuna (Mesaj 952918)
iste bitki govdesinden buyumeye calisan (daha onceki) yavrunun durumu bu. ilk fotograf daha once ayni sekilde gelen ve benim mudahale ettigim bitki. fotografin tam en ortasina denk gelen kucuk amorf yaprak, ilk cikmaya calisan yaprak. o buyumeyi birakti ama gobeginden gelen yeni yapraklar gayet saglikli buyuyo.

sonraki iki fotografta su an buyuyen bahsettigim ur benzeri olusum var. bu ayri bir bitki. bunun govdeden cikan bi yavru olduguna eminim. ama nedense ters dogan bi bebek gibi dogru sekilde buyumuyor gibime geliyor. benim kuruntum mu, yoksa bi acayiplik mi var, yardimci olursaniz sevinirim. cunku soyledigim gibi daha once asil bitkinin gobegi curuyup kurudugu icin mudahale ederken daha rahattim. ama son iki fotograftaki bitki gayet saglikli, yaprak ve koklerinde hic bir sorun gorunmuyor. gereksiz mudahale etmek istemiyorum.

simdiden tesekkurler..

benim başıma bu durumun bir benzeri geldi. benim phal'imde kök bu şekilde çıkmaya çalışmıştı ama olduğu yerde kalmıştı yani daha çıkmaya çalışmadı. sizinkinde durum nasıl olur bilemiyorum. hocalarımıza sorun..

Siyahİnci 25-04-2012 16:39

inşaAllah dediğiniz gibidir...vilmorin kullanıyorum .Başınıza gelen şeyden dolayı üzüldüm orkidem çok değerli benim için o yüzden burdaki bütün arkadaşlarımın psikolojisini anlıyorum olmuyor kaldıramadım orkidem bir türlü olmuyor öyle kalmış zarar vericem diye korktum kalsın öyle şimdilik dal çıkınca tuttururum

Ziya Soner 25-04-2012 18:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 952825)
Bence sıkıca bağlayıp o öyle bırakın. Bazı şeyler insana ders oluyor, bunun da öyle olması kaçınılmaz...

Sevgili malina,Süpersin!

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025