agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Türleri (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/)
-   -   Phalaenopsis (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/3512.htm)

Adalet Yağcı 06-03-2012 10:49

Bence de daldırma yöntemi en iyisidir.

Orkide harçlarını değiştirecek olanlar;
Bir konuya daha dikkatinizi çekmek isterim.

Geçen yıl fazla sulanmaktan çürüyüp ölmek üzere olan orkidemin harcını değiştirmiştim.
Önce çürüyen kökleri 1-2 cm. kalacak kadar kestim, sonra da eski harccından tamamen temizleyip yeni harcına yerleştirdim.

Uygulamadan 2 gün sonra yapraklar pörsümeye başladı, canlılığını kaybetti.
Sabırla 15-20 gün kadar bekledim toparlar diye ama 8 yaşındaki orkidem gün geçtikçe daha kötüye gitti.

Sonunda hatamı anladım :(
Substratı değiştirirken önceden ıslatmadan kullanmıştım, sonradan üstten verdiğim su da harcın yeterince nemli kalmasına yetmemişti.
Tabii hemen gerekli müdahaleyi yaptım ve ölmek üzere olan bitkimi kurtardım.

fzthalil 06-03-2012 12:59

Sayın Adalet Yağcı,
Bundan sonra çam kabuğu substratı olan orkidelerimde özellikle phal'lerimde bu yöntemi kullanacağım inşallah. Ben de hatamı anlamış oldum:)

zencefil cicegi 06-03-2012 16:15

Ben kayinvalideme gecen sene anneler gununde bir orkide almistim. Soylenenlerin aksine seramik saksida ve hep usten sulama yapiyordu
ama orkideyi bir gorseniz dort cicek dali ve 6 saglikli kocaman yapraklar vermis
gozlerime inanamadim
Cunku kayinvalidem cicek bakmayi pek sevmez bir ay sonra kurutur diye dusunmustum
Onu gorunce anladimki aslinda orkideler oyle aman aman bir ilgi istemiyor.

esk nisagül 06-03-2012 18:02

Sayın maliçetin ben sorunumu anlatamadın galiba benim elimde 15 adet orkide var bunların her birine ayrı ayrı su hazırlamak zor oluyor ben diyorumki bir kova su hazırlasam aynı suya tek tek daldırıp çıkartsam nasıl olur bir sakıncası olurmu acaba

malicetin 06-03-2012 20:41

Bende 24 adet orkide var

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esk nisagül (Mesaj 921483)
Sayın maliçetin ben sorunumu anlatamadın galiba benim elimde 15 adet orkide var bunların her birine ayrı ayrı su hazırlamak zor oluyor ben diyorumki bir kova su hazırlasam aynı suya tek tek daldırıp çıkartsam nasıl olur bir sakıncası olurmu acaba

Neden ayrı ayrı su hazırlıyorsunuz ki!... Daldıracağınız kaba suyu dolduruyorsunuz, orkidelerinizin her birini su doldurduğunuz bu kaba su kabarcıkları bitene kadar daldırıyorsunuz o kadar... Ayrı ayrı su hazırlamanıza gerek yok. Kova çok büyük bir su kabını çağrıştırıyor. Maşrapa gibi daha pratik bir kap kullanabilirsiniz. Hem sudan tasarruf edersiniz. Ben altı delik olmayan bir porselen saksı kullanıyorum.

malicetin 06-03-2012 21:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zencefil cicegi (Mesaj 921436)
Ben kayinvalideme gecen sene anneler gununde bir orkide almistim. Soylenenlerin aksine seramik saksida ve hep usten sulama yapiyordu
ama orkideyi bir gorseniz dort cicek dali ve 6 saglikli kocaman yapraklar vermis
gozlerime inanamadim
Cunku kayinvalidem cicek bakmayi pek sevmez bir ay sonra kurutur diye dusunmustum

Aslında orkidelerin fazla ilgi istemedikleri doğru. Bunun için haftada bir suluyoruz, 15 günde bir de gübreliyoruz. Ancak istedikleri asgari koşulları da sağlamalıyız. Eğer seramik saksısının içerisinde substrat değil de normal toprak varsa 4 çiçek sapı çıkarmasının sebebi ölmeden önce daha çok çiçek çıkarma, dolayısıyla üreme dürtüsü olabilir. Ben toprak saksıdaki orkidelerin çiçek dallarında bir çok keiki çıkardıklarını gördüm.

Orkideler hızla ölmezler. Çünkü etli kök ve yapraklarındaki su ve besinle bir süre canlılıklarını sürdürürler. Eğer belirttiğim gibiyse çiçeğin ömrü fazla olmaz.

zencefil cicegi 06-03-2012 21:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malicetin (Mesaj 921573)
Aslında orkidelerin fazla ilgi istemedikleri doğru. Bunun için haftada bir suluyoruz, 15 günde bir de gübreliyoruz. Ancak istedikleri asgari koşulları da sağlamalıyız. Eğer seramik saksısının içerisinde substrat değil de normal toprak varsa 4 çiçek sapı çıkarmasının sebebi ölmeden önce daha çok çiçek çıkarma, dolayısıyla üreme dürtüsü olabilir. Ben toprak saksıdaki orkidelerin çiçek dallarında bir çok keiki çıkardıklarını gördüm.

Orkideler hızla ölmezler. Çünkü etli kök ve yapraklarındaki su ve besinle bir süre canlılıklarını sürdürürler. Eğer belirttiğim gibiyse çiçeğin ömrü fazla olmaz.

Merhabalar

Hayir efendim normal toprak degil icindeki paketlerde satilan kendi kabuk kasimindan almistim 1 yildir ayni saksida ve ayni toprakta

Karisimda agac kabuklari sünger parcalari bulunuyor sulamasinida daldirma yöntemiyle degilde
"üstten aklima düsdükce fisfisliyorum " demisti kayinvalidem
Cicegin ölecegini hic düsünmüyorum inanilmaz kök salmis artik saksisina sigmiyor.

esk nisagül 07-03-2012 10:54

hollandadan POKON markasa orkide besini getirttim acaba iyimidir bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum npk değeri 5-6-7 nasıl kullanmalıyım

malicetin 07-03-2012 20:34

4 çiçek sapı alışılmış değil..

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zencefil cicegi (Mesaj 921436)
gozlerime inanamadim

Sayın Zencefil Çiçeği, Keşke resmini görseydik. Söylediklerinizden saksının çok büyük olduğu anlaşılıyor. Ancak yeteri kadar da sulanıyorsa mümkün olabilir.. Ev şartlarında 4 çiçek sapı alışılmış bir durum değil. İzleyin ve forumda paylaşın, belki yeni bir bakım yöntemi buluruz.

zencefil cicegi 12-03-2012 13:25

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malicetin (Mesaj 922031)
Sayın Zencefil Çiçeği, Keşke resmini görseydik. Söylediklerinizden saksının çok büyük olduğu anlaşılıyor. Ancak yeteri kadar da sulanıyorsa mümkün olabilir.. Ev şartlarında 4 çiçek sapı alışılmış bir durum değil. İzleyin ve forumda paylaşın, belki yeni bir bakım yöntemi buluruz.

Tabi kayin validemlere gittigimde cekerim resmini insallah.

Bugün yine seraya gittim orkideler gözlerimi kamastirdi
sizlerle paylasmak istedim

orkıdem 12-03-2012 15:59

orkıdemmm

3 Eklenti(ler)
meraba benım 7 aydır bende olan bır orkıdem var benım ıcın cok ozel ona ozenle bakıyorum fakat su bır haftadır tv programında guneslendırmemızı soyledıklerı ıcın orkıdemı ıkı gun bırer saat kdr guneste beklettım yaprakları mahvoldu ve bır dalıda kurudu dalını kestım fakat yaprakları nereden kesmem gerekır bılemıyorum ayrıca cıcek acması ıcın tekrar ne yapabılırım

yaramazbjk 12-03-2012 19:44

Merhaba,

yeni aldığım phalaenopsis orkidemin şefaf saksısı yeşil yosun ile kaplanmış bunun köklere bir zararı varmıdır toprak değişimi yapmalımıyım??
şimdiden vereceğiniz cevap için çok teşekkür ederim..

06içimdekitürkü 13-03-2012 04:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zencefil cicegi (Mesaj 924262)
Tabi kayin validemlere gittigimde cekerim resmini insallah.

Bugün yine seraya gittim orkideler gözlerimi kamastirdi
sizlerle paylasmak istedim

:eek: hayran kaldım çok güzeller

malicetin 13-03-2012 22:15

hiç ellemeyin!..

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi orkıdem (Mesaj 924338)
meraba benım 7 aydır bende olan bır orkıdem var benım ıcın cok ozel ona ozenle bakıyorum fakat su bır haftadır tv programında guneslendırmemızı soyledıklerı ıcın orkıdemı ıkı gun bırer saat kdr guneste beklettım yaprakları mahvoldu ve bır dalıda kurudu dalını kestım fakat yaprakları nereden kesmem gerekır bılemıyorum ayrıca cıcek acması ıcın tekrar ne yapabılırım

Orkideye hiç dokunmayın. Kendi haline bırakın. Ama çiçek sapı varsa kökünden kesin. Direkt güneş ışığından sakının, ama aydınlık bir yerde bakımına devam edin. Yeni bir yaprak çıkarmaya başlayacaktır. Yeni çıkan yapraklar çok güzel olacaklar ve 2 - 3 yaprak çıkardığında - büyük olasılıkla önümüzdeki yaz mevsiminde çıkarır- yeni bir çiçek sapından size enfes çiçekler verecektir. Bıkmayın, üşenmeyin, ama sevin mutlaka başaracaksınız..

esk nisagül 14-03-2012 11:07

orkide besini

Sayın mali çetin pokon markalı orkide besinini kullanmak için sizden cevap bekliyorum n-p-k değeri 5-6-7 acaba acaba uygunmudur

malicetin 14-03-2012 18:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esk nisagül (Mesaj 925219)
Sayın mali çetin pokon markalı orkide besinini kullanmak için sizden cevap bekliyorum n-p-k değeri 5-6-7 acaba acaba uygunmudur

Pokon marka orkide gübresini denemedim. Ben vilmorin marka orkide gübresi kullanıyorum. Çok memnunum. Sitede de bu marka tavsiye ediliyor. Çiçek açtırmak için potasyumun fazla olması lazım diye biliyorum.

orkıdem 14-03-2012 19:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malicetin (Mesaj 925041)
Orkideye hiç dokunmayın. Kendi haline bırakın. Ama çiçek sapı varsa kökünden kesin. Direkt güneş ışığından sakının, ama aydınlık bir yerde bakımına devam edin. Yeni bir yaprak çıkarmaya başlayacaktır. Yeni çıkan yapraklar çok güzel olacaklar ve 2 - 3 yaprak çıkardığında - büyük olasılıkla önümüzdeki yaz mevsiminde çıkarır- yeni bir çiçek sapından size enfes çiçekler verecektir. Bıkmayın, üşenmeyin, ama sevin mutlaka başaracaksınız..

bılgılerınız ıcın tesekkur edrım emın olun bıkmam bı daha cıcek vermesı ıcın elımden gelenı yapıcam

SerDag 15-03-2012 22:28

5 Eklenti(ler)
benim kuzum baharı getirmeye kararlı. Daha önce çiçek açan sapı dal ayrımına kadar olan yerinden kesmiştim. Alttaki bir dala hiç dokunmamıştım. Şimdi ikisi de kıpır kıpır:):D Heyecanla izliyorum gelişmeleri. Yaprak dibinde de yeni bir çıkıntı farkettim. Acaba kök müdür dal mıdır?

Süha Şendoğan 21-03-2012 13:13

3 Eklenti(ler)
Phal.ler coştu.

B.Unver 21-03-2012 13:34

Çok güzeller Süha bey.Emeğinize sağlık. :)

Süha Şendoğan 21-03-2012 14:14

Teşekkür edrim Bora bey,
Bende sizin Cattleya'lara bayıldım.

fzthalil 22-03-2012 09:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Süha Şendoğan (Mesaj 928902)
Phal.ler coştu.

Hocam müthişler ellerinize emeğinize sağlık:) benim de var 5 tane phal'im 3 tanesinin çiçeği yoktu aldığımda süpriz olacak bana:)

Süha Şendoğan 22-03-2012 10:04

İnşallah Halil bey, temennimiz tüm yetiştiricilerin emeği ziyan olmasın..

zencefil cicegi 22-03-2012 10:05

5 Eklenti(ler)
Sifir köklü orkidemi dün yosuna sardim orkide topragina yerlestirdim
pek umudum yok ama bakalim.

cam vazoda ciceksiz orkide kayinvalidemin orkidesi
Türkiye'ye gittikleri icin ben aldim geldim cicekleri dökülmüstü kestim saplarini,ikisini sanirim yanlis kesmisim
3. bogumdan kesilecegini sonradan ögrendim buradan insallah bisey olmaz.

ciceklilerde benim orkidelerim asigim onlara her dakika bakiyorum bir gelisme varmi diye :D

zencefil cicegi 22-03-2012 10:08

4 Eklenti(ler)
devami

yaramazbjk 22-03-2012 22:42

Merhaba,

benim Phal. kökleri çürümüş ancak çiçek açmaya deva ediyordu ki bugün baktım köklerin içi boş sadece kökün içinde kuru bir ip kalmış bende onları steril bir makasla kestim ve torfuna yerleştirdim. Tek bir kök kalmış sağlam bu durumda çiçekli dalı dipten kesip dinlenmeyemi almalıyım orkidemi yoksa çiçekli haliyle bırakı kendisini bu şekildemi toparlamasıını beklemeliyim. Lütfen yardımcı olunuz.

hope. 23-03-2012 15:51

5 Eklenti(ler)
Merhaba. Yaklaşık olarak 1.5 senedir benimle olan orkidem 2 dalı üzerinde toplamda 3 adet keiki verdi. Ayırmak için köklenmesini beklerken 3. üncü bir çiçek dalı daha gelişti. Keikilerinde çiçek dalı oluştu. Ayırmak için umarım geç kalmamışımdır. Hiç harcını değiştirmedim. Geçen gün saksı içinde minicik beyaz kurtlar gördüm. Harcını değiştirmek yeterli olurmu? Saksının en altından çıkmış kökler var. Harcı değiştirirken bir büyük boy saksıya geçmeme gerek var mı? En alt yapraklarda yumuşama, sararma ve bazı morluklar mevcut. Ne yapmalıyım? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.Eklenti 275796

Eklenti 275797

Eklenti 275798

Eklenti 275799

Eklenti 275800

Benol Hazaroğlu 23-03-2012 16:59

1 Eklenti(ler)
Bu güzellik de benden olsun.

malicetin 24-03-2012 21:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hope. (Mesaj 930084)
Merhaba. Yaklaşık olarak 1.5 senedir benimle olan orkidem 2 dalı üzerinde toplamda 3 adet keiki verdi. Ayırmak için köklenmesini beklerken 3. üncü bir çiçek dalı daha gelişti. Keikilerinde çiçek dalı oluştu. Ayırmak için umarım geç kalmamışımdır. Hiç harcını değiştirmedim. Geçen gün saksı içinde minicik beyaz kurtlar gördüm. Harcını değiştirmek yeterli olurmu? Saksının en altından çıkmış kökler var. Harcı değiştirirken bir büyük boy saksıya geçmeme gerek var mı? En alt yapraklarda yumuşama, sararma ve bazı morluklar mevcut. Ne yapmalıyım? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.Eklenti 275796

Eklenti 275797

Eklenti 275798

Eklenti 275799

Eklenti 275800

Sayın Hope, ne yaptınız da bu keikileri aldınız bilmiyorum, ama artık keikileri anasından ayırma zamanı gelmiş. Spagnum yosunu bulabilirseniz ayırdığınız keikilerin köklerine sarın. Çam kabuğu, kömür ve şişe mantarından oluşan substrata dikin. Ayırdığınız keikileri nemli bir ortamda bulundurun. Örneğin saksının üzerine şeffaf bir şişe ya da naylon torba ile kapatıp nem sağlayabilirsiniz. Ya da sık sık su fısfıslamak da çözüm olabilir. Kekilerin çıkardığı çiçek saplarını bence kesin. Çünkü zaten kök yapısı yeterli olmayan taze keikiler çiçek sapını besleyemez. Köklenme olmaz ve keiki ölebilir. Yavru orkide gücünü kök ve yaprak çıkarmaya harcasın. Büyüyünce bol bol çiçek alırsınız. Ana orkideki çiçek sapı kalabilir. Keikileri aldığınız için çiçekleri besleyebilir. Garantiye almak isterseniz ana orkidedeki çiçek sapını da kesebilirsiniz. Seneye çok daha güzel çiçekler verir.
Uçuşan minik kurt varsa substratını değiştirseniz iyi olur diye düşünüyorum. Ana orkidenin kök ve yaprakları çiçeği beslemeye yeterli görünüyor.

Asya_lotus 24-03-2012 22:16

1 Eklenti(ler)
s-n hope, Substratı degiştirin, ama aynı saksı bırakın. Bitkiden keykiler ayrılmayın, hep beraber 2-3 yıl içinde bitkiye ne olabilir, bakalım. Bu fotoğraftakı gibi olabilir :rolleyes::

Eklenti 276073

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025